Mødedato: 27.08.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Anlægsstrategi

Se alle bilag

Status for Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsstrategi samt tillæg til anlægsstrategien.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at status for anlægsstrategien samt forvaltningens øvrige arbejde med anlægsområdet tages til efterretning,
  2. at tillæggene til anlægsstrategien godkendes (jf. bilag 4-7).

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til nærværende sag.

Problemstilling

I forbindelse med Overførselssagen 2012-2013 ”Fremgang i Fællesskab ’13” vedtog forligsparterne (Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance) ”[…] at Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalgets anlægsstrategier [skulle] tages op til revision og forelægges Borgerrepræsentationen primo september.” På den baggrund er anlægsstrategien for Teknik- og Miljøforvaltningen blevet gennemgået, og der er blevet udarbejdet en række tillæg til anlægsstrategien.

Løsning

Status og revidering af anlægsstrategien

Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) har gjort status på implementeringen af anlægsstrategien (jf. bilag 1). Statusopgørelsen har vist en forbedret eksekvering på anlægsområdet som følge af, at størstedelen af anlægsstrategiens tiltag er implementeret. Det er på baggrund af denne positive udvikling samt forvaltningens ønske om bedst muligt at kunne opfylde de krav, der forventes at blive stillet til anlægseksekvering fremover, at anlægsstrategien er blevet revideret.

Revideringen af anlægsstrategien er sket ud fra forvaltningens overordnede strategiske mål om at opnå mest værdi for pengene til gavn for Københavns borgere og besøgende. Princippet bag begrebet Mest Værdi for Pengene (MVfP), er at opnå de lavest mulige levetidsomkostninger under hensyntagen til såvel kvalitative som kvantitative parametre (jf. bilag 1 og 2). Dette er ensbetydende med, at både funktionel og æstetisk kvalitet kan indgå i fastlæggelsen af MVfP på lige fod med tid, pris og risiko.

På den baggrund kan forvaltningens målsætninger på anlægsområdet sammenfattes som følger:

  • At mindst 90 % af TMF’s anlægsprojekter  overholder det projekterede ibrugtagningstidspunkt.
  • At mindst 95 % af TMF’s anlægsprojekter overholder budgettet, og at eventuelle budgetoverskridelser maksimalt udgør 10 % af det korrigerede budget.
  • At kvaliteten af TMF’s anlægsprojekter lever op til det aftalte produkt under hensyntagen til tid og økonomi.
  • At forvaltningen bl.a. gennem Økonomiforvaltningens nyoprettede kontrolenhed skærper fokus på sociale hensyn for at sikre overholdelse af de sociale klausuler og undgå social dumping.
  • At TMF inden for en periode på 4 år omstiller sig til at kunne eksekvere op til 3,5 mia. kr. årligt. TMF har omstillet sig, og vil fortsat arbejde på at fintune organisationen, så den til enhver tid er klar til at eksekvere det budget, der måtte tilfalde TMF.

For at indfri forvaltningens anlægsstrategi, har det strategiske fokus hidtil været rettet mod tid, pris og kvalitet og med eksekvering som en overliggende dagsorden. Fremadrettet vil TMF fortsat holde fokus på disse parametre, men samtidig øge fokus på de tillæg til anlægsstrategien, som præsenteres i bilag 4-7, jf. nedenfor.

Derudover er der vedlagt bilag 1-3. Bilag 1 er et hovedbilag, som giver status på forvaltningens anlægsstrategi og præsenterer de nye greb i forhold til den nuværende strategi. Bilag 2 og 3 er eksterne vurderinger fra henholdsvis Ernst & Young og COWI, hvoraf sidstnævnte er et tidligere politisk ønske.

Øget anlægskapacitet (bilag 4)

I bilaget om øget anlægskapacitet udfoldes tankerne omkring hele anlægsprojektets livsforløb (fra vugge til grav). Kapacitetsstrategien lægger særligt vægt på forvaltningens fleksibilitet i forhold til ambitionen om at kunne eksekvere for 3,5 mia. kr. årligt inden for en periode på 4 år.

Sociale hensyn (bilag 5)

Borgerrepræsentationen besluttede den 6. juni 2013, at der skal igangsættes en øget indsats mod social dumping. En fælles kontrolenhed skal gennemføre ca. 400 stikprøver årligt for at sikre overoldelse af de sociale klausuler og undgå social dumping.

Budgetteringsstrategi (bilag 6)

Forvaltningen har udarbejdet en budgetteringsstrategi, hvor fokus rettes på risikohåndtering, håndtering af mindreforbrug og en budgetmodel, som skal sikre mere retvisende estimater for forvaltningens bygherreudgifter.

Opfølgning og rapportering (bilag 7)

Bilaget orienterer om, hvordan Teknik- og Miljøudvalget fremadrettet vil blive orienteret om anlægsporteføljen samt om, hvordan forvaltningen følger op på anlægsporteføljen.

Økonomi

Indstillingen indebærer i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil i den kommende tid arbejde på at opfylde tillæggene til anlægsstrategien såvel som de punkter af anlægsstrategien, som endnu ikke er fuldt implementeret.

 

 

Pernille Andersen                                     / Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at status for anlægsstrategien samt forvaltningens øvrige arbejde med anlægsområdet tages til efterretning.
  2. at tillæggene til anlægsstrategien godkendes (jf. bilag 4-7).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 12. august 2013

Jakob Næsager (C) stillede følgende ændringsforslag til 2. at:

"At Økonomiforvaltningens kontrolenhed for socialdumping og kravene om sociale klausuler ikke indgår i anlægsstrategien, idet disse funktioner mest hensigtsmæssigt håndteres i andet regi."

For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, I.

Mod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, Ø, F.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: O.

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top