Frisættelse af institutioner
Økonomiudvalget skal træffe beslutning om det videre arbejde med medlemsforslag fra SF (Socialistisk Folkeparti) om ”Frisættelse af institutioner”.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at Økonomiudvalget godkender, at hver af de i indstillingen nævnte forvaltninger skal have identificeret minimum tre navngivne institutioner til forsøg med frisættelse inden udgangen af oktober måned, jf. den foreslåede procesplan.
Problemstilling
For at imødegå de udfordringer som Københavns Kommune står overfor i fremtiden er der behov for at nytænke måden hvorpå kommunen styres, ledes og organiseres.
Som en del af behandlingen af en indstilling om det fremadrettede arbejde med Tillidsdagsordenen, blev der på Borgerrepræsentationens (BR) møde den 23. maj 2013 stillet medlemsforslag af SF om frisættelse af institutioner. Forslagets essens er, at de berørte institutioner frisættes fra en række interne regler og agerer som velfærdslaboratorier, hvor der kan udvikles nye måder at løse kerneopgaverne på, nye måder at dokumentere på samt nye metoder at arbejde med mål på, etc.
Tillid til medarbejderne og borgerne betaler sig. Tillid sætter fagligheden i højsædet, mindsker transaktionsomkostningerne og skaber grobund for nytænkning og innovative løsninger. Der er samtidig behov for at nytænke relationen til borgerne og dermed kommunens måder at involvere og inddrage borgerne på i udformningen af de konkrete velfærdsydelser. Der er således et betydeligt potentiale i at videreudvikle og nytænke inddragelsen af medarbejderne og borgerne i udviklingen af den måde som kommunen organiserer sig og styrer på.
På BR blev det tiltrådt, at forslaget forankres i Økonomiudvalgets regi (ØU) for at sikre, at der foretages en fælles drøftelse, da det bedst mulige udbytte af sammenfaldende aktiviteter i forvaltningerne herved opnås. Det skal bemærkes, at der ikke sigtes mod en ensartet proces for alle forvaltninger eller institutioner. Det er centralt at både fagudvalgene, forvaltningerne og de berørte institutioner involveres tæt i processen for at sikre, at der gives optimale betingelser for at kunne eksperimentere lokalt og lade de ledere og medarbejdere, der er tættest på dagligdagen, deltage aktivt i processen. Alt sammen til gavn for både ansatte og borgere i kommunen.
Løsning
Økonomiforvaltningen (ØKF) har i forlængelse af arbejdet med det overordnede arbejde med tillidsdagsordenen nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af samtlige forvaltninger herunder Koncernservice (KS). Ud fra denne gruppe er der blevet dannet en arbejdsgruppe, der specifikt arbejder med frisættelse af institutioner; heri deltager repræsentanter fra Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF), Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF), Socialforvaltningen (SOF), Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) og ØKF.
Hver forvaltning vil selv initiere processen internt og forankre den overordnede proces der hvor det findes mest hensigtsmæssigt. Grundet institutionernes forskellige udgangspunkter kan der efter behov ske inddragelse af de respektive fagudvalg.
ØU vil løbende blive orienteret om projektets overordnede fremdrift. Endvidere vil CSO samt repræsentanter fra KFF (København og Frederiksbergs Fællesrepræsentation) blive inddraget og orienteret i det nødvendige omfang.
PROCES
De respektive forvaltninger er, i overensstemmelse med medlemsforslaget, af ØKF blevet bedt om at identificere minimum tre institutioner der deltager i forsøget.
Arbejdet med udvikling og evaluering af forsøget forankres internt i kommunen. Tiltagene skal sikre, at der gennem mindskning af uhensigtsmæssig kontrol frigives mere tid til kerneydelsen, at der genereres nye måder at løse kerneopgaverne på samt at det faglige rum udvides. De frisatte institutioner skal tjene som velfærdslaboratorier, hvor der udvikles nye måder at løse kerneopgaverne på. Innovative løsninger ift. arbejdet med kerneydelsen skal således prioriteres højt og de institutioner, der er med i forsøget, skal understøttes i arbejdet hermed. Forvaltningerne skal virke understøttende og faciliterende i processen, således at der ikke gribes forstyrrende ind i institutionernes daglige gerning.
På baggrund af ovenstående foreslås følgende proces:
September – oktober 2013
De respektive forvaltninger identificerer institutioner, som ønsker at deltage i forsøget. På baggrund af institutionernes tilbagemeldinger udarbejdes orienteringsnotat til ØU.
Fremadrettet:
Positive erfaringer vil blive opsamlet og videredistribueret til andre institutioner, hvor det vurderes at erfaringerne vil give mening. Endvidere vil der i respektive forvaltninger blive udarbejdet forslag til evalueringspraksis herunder forslag til hvilke parametre, der skal evalueres ud fra. En foreløbig vurdering foreslås foretaget i efteråret 2014.
Såfremt forvaltningernes tilbagemeldinger indeholder ønske om fritagelse fra BR-besluttede regler og kontrolforanstaltninger forelægges en indstilling til BR med henblik på ophævelse af disse.
Økonomi
Det skal bemærkes, at forsøget med frisættelse af institutioner allerede er igangsat og forventes endeligt afsluttet første halvår 2016. Forvaltningerne afholder selv eventuelle udgifter forbundet med forsøget.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, vil ØKF sammen med forvaltningerne igangsætte den foreslåede procesplan.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2013
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.