Københavns Kommunes fremtidige værdigrundlag
Københavns Kommunes fremtidige værdigrundlag
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 27. august 2002
J.nr. ØU 213/2002
6. Københavns Kommunes fremtidige værdigrundlag
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget drøfter det indkomne materiale fra idérunden (samlet i vedlagte bilag 1: Hvidbog over idérunden) og træffer beslutning om den formulering af forslag til Københavns Kommunes fremtidige værdigrundlag, der skal sendes i høring i efteråret 2002.
RESUME
Idérunden har afdækket, at der er to hovedsynspunkter vedrørende Københavns Kommunes fremtidige værdigrundlag. Et hovedsynspunkt er, at der ikke er behov for ændringer i det nugældende værdigrundlag. De kvantitative undersøgelser viser, at ca. halvdelen af de, der har givet deres mening til kende, ikke ønsker ændringer af værdigrundlagets nuværende formulering. Det andet hovedsynspunkt – at der er behov for at ændre i værdigrundlaget – får på samme grundlag ligeledes tilslutning af ca. halvdelen, hvoraf de fleste mener, at det er enkelte formuleringer eller ord, der bør ændres.
Dette lægger op til to beslutningstemaer for Økonomiudvalget:
- Skal der ske ændringer af værdigrundlaget?
- Hvilke ændringer af værdigrundlaget skal foretages?
SAGSBESKRIVELSE
Processen
Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med behandlingen af budgetforslaget for 2002, at det nuværende værdigrundlag skulle sendes i høring med henblik på, at Økonomiudvalget kunne forelægge Borgerrepræsentationen et forslag til et nyt værdigrundlag i 2002.
Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 26. februar 2002 at opdele processen i to runder, en idérunde og en høringsrunde.
Idérunde
Idérunden havde til formål at afdække, hvilke synspunkter og holdninger der eksisterer i forhold til det nuværende værdigrundlag samt indsamle forslag til ændringer – fra brede kredse i kommunen. Disse synspunkter og forslag er samlet i Hvidbog over idérunden. Idérunden løb i månederne marts, april, maj 2002 og afsluttes med denne indstilling til Økonomiudvalget om kommunens fremtidige værdigrundlag.
Høringsrunde
Høringsrunden, som skal gennemføres i efteråret 2002, har til formål at foretage en høring af bl.a. de politiske partier, forvaltningerne og deres hovedsamarbejdsudvalg samt medarbejderorganisationerne vedrørende det foreslåede fremtidige værdigrundlag. Efter høringen forelægger Økonomiudvalget sin indstilling – tilrettet på grundlag af resultatet af høringsrunden – for Borgerrepræsentationen m.h.p. endelig vedtagelse af det fremtidige værdigrundlag.
Resultatet af idérunden
Idérunden har afdækket, at der er to hovedsynspunkter vedr. det fremtidige værdigrundlag. Et hovedsynspunkt er, at der ikke skal ske ændringer i værdigrundlaget. De kvantitative undersøgelser viser, at ca. halvdelen af de, der har givet deres mening til kende, ikke ønsker ændringer af værdigrundlagets nuværende formulering. Det andet hovedsynspunkt – at der er behov for at ændre i værdigrundlaget – får ligeledes tilslutning af ca. halvdelen, hvoraf de fleste mener, at det er enkelte formuleringer eller ord der bør ændres.
Dette lægger op til to beslutningstemaer for Økonomiudvalget:
- Skal der ske ændringer af værdigrundlaget?
- Hvilke ændringer af værdigrundlaget skal foretages?
ad a) Skal der ske ændringer af værdigrundlaget?
De argumenter, der er fremkommet for at der ikke skal ske ændringer i værdigrundlaget, er dels, at det er godt nok som det er, og dels at et værdigrundlag bør betragtes som et varigt grundsyn, som vil miste sin værdi ved hyppige ændringer. Der argumenteres ligeledes med, at det er vigtigere at bruge kræfter på den fortsatte implementering, idet det ikke er nået ud til alle endnu. Det er i hvert fald for tidligt at foretage ændringer, idet det vil forstyrre implementeringsarbejdet.
Specielt de sidstnævnte argumenter betoner værdigrundlagets rolle som et (ledel-ses-) værktøj, der udstikker de grundlæggende ledelsesprincipper i kommunen, og anviser hvilken tilgang medarbejderne skal have til at servicere borgerne.
Der er meget få, som fremsætter generelle argumenter for at ændre værdigrundlaget. De argumenter, der er fremkommet, er dels, at der er behov for at gøre det mere konkret, og dels at ambitionsniveauet er for højt og dermed for langt fra virkelighedens verden.
Derimod er der fremkommet en lang række forslag til ændringer af formuleringer eller ord samt enkelte mere vidtgående ændringsforslag, som det fremgår nedenfor.
ad b) Hvilke ændringer af værdigrundlaget skal foretages?
Der er fremkommet en række forslag til ændringer i værdigrundlaget, hvilket fremgår af hvidbogen. Der er enkelte gennemgribende ændringsforslag, men de fleste vedrører enkelte formuleringer eller ord. I hvidbogens kapitel 4 er disse forslag opsummeret i 11 temaer.
I indstillingens bilag 2 er der formuleret en liste af ideer til konkrete formuleringer/ændringer i værdigrundlaget med udgangspunkt i disse 11 temaer.
ØKONOMI
Der er indenfor Økonomiforvaltningens budget for 2002 afsat kr. 375.000 til at gennemføre høringsprocessen.
Når det fremtidige værdigrundlag er besluttet, kan det afstedkomme en række følgeomkostninger i form af annoncering af det vedtagne værdigrundlag og revision og genoptryk af diverse publikationer, der indeholder kommunens værdigrundlag. Disse følgeomkostninger vil bl.a. være afhængige af, hvor mange ændringer der foretages, og de er derfor ikke estimeret.
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
- Hvidbog over idérunden – Københavns Kommunes fremtidige værdigrundlag. Økonomiforvaltningen, august 2002
- Liste over ideer til formuleringer
Erik Jacobsen
/ Hans Simmelkjær