Mødedato: 27.04.2004, kl. 15:00

Høringssvar vedrørende "kommissorium for Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik"

Høringssvar vedrørende "kommissorium for Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik"

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 27. april 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 134/2004

 

 

4.                   Høringssvar vedrørende "kommissorium for Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik"

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

·        Tilslutter sig, at Økonomiforvaltningens kommentarer til kommissoriet for Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik fremsendes til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte den 3. marts 2004 indstillingen om kommissorium for udarbejdelsen af Københavns kommunes Børne- og Familiepolitik.

 

Kommissoriet blev sendt til andre politiske udvalg bl.a. Økonomiudvalget til høring.

Høringssvaret vil blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, der tager stilling til om svarene giver anledning til ændringer i kommissoriet. 

 

Med et generelt forbehold i forhold til de politiske beslutninger, som udvalgsarbejdet måtte munde ud i, kan Økonomiudvalget på baggrund af nedenstående kommentarer i sagsbeskrivelsen tilslutte sig kommissoriet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte den 3. marts 2004 indstillingen om kommissorium for udarbejdelsen af Københavns kommunes Børne- og Familiepolitik.

 

Kommissoriet er sendt til Økonomiudvalget til høring. Økonomiudvalgets høringssvar vil blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, der tager stilling til om svarene giver anledning til ændringer i kommissoriet. 

 

Det indstilles, at Økonomiudvalget fremsende tilsendte kommentarer.

 

Økonomiforvaltningen har følgende kommentar til kommissoriet:

 

Forslaget om udarbejdelse af en børne- og familiepolitik i Københavns Kommune er i overensstemmelse med forslag til Kommunestrategi 2004. Her fremgår det af tema "Børn og unge i Byen", at der udarbejdes en helhedsorienteret vision for hele børne- og familieområdet i Københavns Kommune.

 

Det bør dog præciseres, at børne- og familiepolitikken udarbejdes inden for rammerne af kommuneplanstrategien og de overordnede politikker, som er fastlagt for kommunens udvikling på de centrale områder, herunder boligområdet. 

 

Endvidere bør det fremgå, at børne- og familiepolitikken sendes i Økonomiudvalget inden den endelige godkendelse i Borgerrepræsentationen.

 

Det er endvidere positivt, at relationen mellem på den ene side børn og forældre som borgere og brugere og på den anden side Københavns Kommune som offentlig servicevirksomhed og myndighed, indgår som generelt tema på linie med demokrati og medbestemmelse.

 

Det kan overvejes, hvorledes kommunens Børne- og familiepolitik kan indgå i de nærdemokratiske tiltag og overvejelser, som gøres i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling.

 

Det er vigtigt at fokusere på helhedsperspektivet i børne- og familiepolitikken. Der er mange forhold, der tilsammen bestemmer, om rammerne for børnefamiliernes dagligdag er gode og børnefamiliepolitikken bør gennemtænkes på mange niveauer:

 

- på individuelt niveau

 

- på familieniveau

 

- på institutionsniveau

 

På kvarterniveau det fysiske miljø, hvor legemuligheder, udfoldelsesmuligheder i parker og grønne områder, trafiksikkerhed og sikre skoleveje og lign. er indtænkt. Endvidere at skabe sammenhæng i børnenes og familiernes dagligdag gennem samarbejde mellem kvarterets/lokalområdets institutioner, skoler, biblioteker, ungdomsklubber, kulturelle tilbud, sportsklubber og – aktiviteter mv.

 

På kommunalt niveau, eksempelvis kommunens boligpolitik, der bl.a. har som mål at skaffe flere store familieboliger, har betydning. Endvidere kommuneplanen i forhold til at koordinere boligudbygning, trafikplanlægning, udbygning af stisystemer, grønne områder, institutioner, skoler osv.

 

I forhold til disse niveauer er det især er de to sidste niveauer, der indeholder tværgående temaer.

 

Med et generelt forbehold i forhold til de politiske beslutninger, som udvalgsarbejdet måtte munde ud i, kan Økonomiudvalget på baggrund af ovenstående tilslutte sig kommissoriet.

 

Økonomiudvalgets høringssvar sendes til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens sekretariat.

 

ØKONOMI

Det forudsættes, at de politiske beslutninger, der træffes i forhold til kommunernes fremtidige børne- og familiepolitik holdes indenfor de rammer som Borgerrepræsentationen har besluttet.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

·        kommissorium for udarbejdelse af Københavns Kommunes Børne- og familiepolitik.

 

 

Erik Jacobsen

/

                      Helge Vagn Jacobsen

 


Til top