Høringssvar til "Én indgang for frivilligheden i København"
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
1. at høringssvar til "Én indgang for frivilligheden i København", godkendes.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. november 2011 at sende forslaget "Én indgang for frivilligheden i København" i høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg. Forslaget kan ses i bilag 2.
Forslaget går ud på at samle Københavns Kommunes frivillighedsindsatser ét sted. I dag tager organiseringen af frivilligområdet i Københavns Kommune udgangspunkt i den administrative opdeling i syv forvaltninger, hvilket betyder, at frivillige ofte skal i kontakt med flere forvaltninger for at kunne gennemføre aktiviteter eller projekter.
Formålet er at yde et højere serviceniveau på frivillighedsområdet ved at koordinere forvaltningernes indsatser på området. Herigennem at understøtte det aktive medborgerskab, københavneridentiteten, fællesskabet og væksten i København.
Det nye center, som foreslås etableret i Kultur- og Fritidsforvaltningen, vil have ansvar for følgende områder på frivillighedsområdet:
1. Puljeadministration (herunder behandling af ansøgning under §18, Lokaludvalgs-puljer, Udviklingspuljer osv.),
2. Foreningsadministration (tilskud og administration af ledige offentlige lokaler),
3. Projektrådgivning (rådgivning og sparring omkring foreninger og projekter),
4. Udvikling og samarbejde (bl.a. koordinering af initiativer på tværs af forvaltningerne),
5. Ledelse og styring af egne projekter (f.eks. Foreningsguiderne, FerieCamps).
Løsning
Økonomiforvaltningens forslag til Økonomiudvalgets høringssvar fremgår i bilag 1.
Her følger en kort opsummering:
Overordnet set har Økonomiforvaltningen ingen principielle indvendinger mod at samle kommunens forskellige indsatser på frivillighedsområdet i én central enhed i kommunen. Økonomiforvaltningen finder det positivt, at der arbejdes på at styrke serviceniveauet og effektivisere arbejdsområdet inden for frivillighedsområdet. Det vil komme den frivillige sektor til gavn.
Økonomiforvaltningen bemærker,
- at en række af kommunens medarbejdere og institutioner i dag samarbejder med en bred vifte af frivillige organisationer. Økonomiforvaltningen finder det derfor hensigtsmæssigt, at forslaget giver plads til fleksibilitet således, at sådanne bilaterale samarbejder også fremover kan benyttes i serviceringen af borgerne. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at den fælles enhed skal virke som hoveddør til frivilligheden i Københavns Kommune, hvor de frivillige foreninger kan få den nødvendige administrative støtte og vejledning m.v. De faglige miljøer skal fortsat være forankret ude i fagforvaltningerne,
- at der i forbindelse med samlingen af puljeadministrationen i en central enhed, tages hensyn til de særlige omstændigheder der, juridisk, politisk og administrativt eksisterer for lokaludvalgene.
Økonomiforvaltningen mener, at en række forhold bør belyses nærmere, såfremt forslaget kan gennemføres. Det bør f.eks. belyses nærmere, om der foreligger særlige effektiviseringsgevinster ved forslaget og der bør redegøres for omfanget af organisatoriske ændringer, herunder overflytning af personale fra de øvrige fagforvaltninger til den nye enhed i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der bør også redegøres for de særlige omstændigheder der, juridisk, politisk og administrativt eksisterer for lokaludvalgene.
Økonomi
Der er ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser som følge af indstillingen.Videre proces
Økonomiudvalgets høringssvar vil indgå i Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse af de indkomne høringssvar.Claus Juhl /Bjarne Winge
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 27. marts 2012
Der blev stemt om indstillingen
For stemte 5 medlemmer: A, O og V
1 medlem stemte imod: C
4 medlemmer undlod at stemme: B, F og Ø
Indstillingen blev dermed godkendt.