Indstilling til Økonomiudvalget om det fremtidige samarbejde mellem København og Malmø
Indstilling til Økonomiudvalget om det fremtidige samarbejde mellem København og Malmø
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 27. marts 2007
J.nr. ØU 104/2007
6. Indstilling til Økonomiudvalget om det fremtidige samarbejde mellem København & Malmø
Overborgmesteren og Malmøs borgmester har drøftet mulighederne for at fokusere samarbejdet på konkrete resultater, der styrker integrationen i Øresund.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at ansvaret for det politiske samarbejde mellem København og Malmø fremover varetages af Københavns Kommunes Økonomiudvalg og Malmø Stads kommunalråd, og at den politiske arbejdsgruppe for Malmø – København samarbejdet derfor nedlægges
Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 27. marts 2007:
Indstillingen blev anbefalet.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen tiltrådte i foråret 2000 en vision for samarbejdet mellem København og Malmø, og samtidig nedsattes en politisk arbejdsgruppe med repræsentanter fra de to byers kommunalbestyrelser med fokus på overordnede debatter og målsætninger for samarbejdet på tværs af Øresund. Overborgmesteren og Malmøs borgmester har drøftet mulighederne for at styrke samarbejdet, set i lyset af, at Øresundssamarbejdet nu mindre handler om formulering af målsætninger og mere om at opnå konkrete resultater, der styrker integrationen.
Løsning
Det foreslås, at samarbejdet mellem de to politiske organer skal tage udgangspunkt i et årligt temamøde. De relevante fagudvalg og/ eller begge kommunalbestyrelser inviteres til at deltage i temamøderne, hvis temaet vurderes at være relevant for en bredere kreds. Udover det årlige temamøde vil de to borgmestre mødes et par gange årligt.
Første temamøde mellem Københavns Kommunes Økonomiudvalg og og Malmø Stads Kommunalråd afholdes inden sommerferien 2007.
Forvaltningen vurderer desuden, at byudvikling i samarbejde med Center for Byudvikling og Malmøs Stadsbyggnadskontor gøres til tema for første møde.
Derefter kan temaer som følgende emner vælges for samarbejdet:
· De to byers konkrete visioner for Øresundsregionen, herunder infrastruktur og arbejdsmarked
· Integration
· Udvikling af servicetilbud som skoler
Konsekvenser for beslutningen
Da Borgerrepræsentationen den 6. april 2000 tiltrådte en vision for samarbejdet mellem København og Malmø om integration i Øresundsregionen, besluttede man samtidig at nedsætte en fælles politisk arbejdsgruppe med repræsentanter fra hhv. Københavns Borgerrepræsentation og Malmö Stads kommunalbestyrelse.
I januar 2006 valgtes for Københavns Kommune (BR 143/06): Sikkandar Malik Siddique (A), Morten Westergaard (A), Lars Rasmussen (A), Simon Strange (A), Jens Kjær Christensen (Ø), Monica Thon (B), Bjarne Fey (F), Martin Hirsch (V) og Majbritt Mamsen (C). p>
Den politiske arbejdsgruppe har ikke holdt møde i denne valgperiode, og den nedlægges, såfremt indstillingen om at forankre samarbejdet i hhv. Københavns Kommunes Økonomiudvalg og Malmø Stads Kommunalråd vedtages.
Økonomi
Der vil ikke ske væsentlige økonomiske ændringer i forbindelse med beslutningen. Københavns Kommunes udgifter til temamøder mellem Københavns Kommunes Økonomiudvalg og Malmö Stads Kommunalråd afholdes inden for Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, drift, funktion 6.42.41.1 (BR-sekretariatets bevilling til aktiviteter vedrørende Økonomiudvalget).
Videre proces
Såfremt Økonomiudvalget vælger at anbefale vedtagelsen af indstillingen over for Borgerrepræsentationen, skal sagen på næstkommende BR-møde til behandling. Forslaget til ny samarbejdsform mellem København og Malmø skal desuden vedtages i Malmø Stad, hvilket også vil ske her i løbet af foråret.
Bilag
·
"København og Malmø – Én by", tiltrådt af BR
/Henrik Plougmann Olsen