Mødedato: 26.11.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Europaskole

Der skal tages stilling til opstart af Europaskolen i 2014, herunder ændret indfasningsplan, da Undervisningsministeriet nu har godkendt oprettelsen af Europaskolen, og da kommunen har modtaget tilsagn om medfinansiering fra flere fonde.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Europaskolen starter op i august 2014 med to spor i 2014 incl. KKFO/fritidshjem mhp. fuld indfasning i 2021 med tre spor.

Børne- og Ungdomsudvalget har godkendt,

2.    at Europaskolen starter op i pavilloner i august 2014 ved Skolen i Sydhavnen indtil Skolen i Sydhavnen er færdig vinter 2014/2015, og at der i 2014 optages både N1 (0. klasse) og P1(1. klasse) - i alt 4 klasser,

3.    at driftsmidler afsat til opstarten af Europaskolen på 0,46 mio. kr. i 2013 udmøntes på Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling 03.22.01.1 Undervisning for at kunne igangsætte opstarten af Europaskolen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at en ændret indfasningsplan i forhold til det oprindeligt forudsatte vil give et større antal klasser i skoleårene 2018-19 til 2023-24.

Der er usikkerhed om, hvorvidt denne forskel vil have nogle overordnede økonomiske konsekvenser, da en række budgetforudsætninger har ændret sig siden det oprindelige forslag om oprettelse af en Europaskole blev udarbejdet, hvoraf den væsentligste er lovændringen, som indfører en folkeskolereform fra 1. august 2014.

Som følge af folkeskolereformen vil den almindelige folkeskole få et højere antal undervisningstimetal, hvilket mindsker differencen mellem antal undervisningstimer for Europaskole-elever og almindelige folkeskoleelever.

Økonomiudvalget har derudover ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes indenfor Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

I forbindelse med budget 2013 blev det besluttet at afsætte drifts- og anlægsmidler til oprettelsen af en Europaskole i København. Desuden blev det besluttet, at der skulle ansøges eksterne fonde om medfinansiering af anlægsudgiften. Borgerrepræsentationen (BR) godkendte på sit møde den 23.8.2012 (2012-39893) rammerne for etableringen af Europaskolen.

Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har gennem det seneste år arbejdet på en samlet robust finansieringsplan af Europaskoleprojektet. Kommunen har netop modtaget de sidste tilsagn om medfinansiering af Europaskolen. Det vurderes derfor, at det er muligt at opstarte Europaskolen i 2014.

Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger nu forslag til igangsætning af den konkrete implementering af skolens opstart i 2014, herunder ny indfasningsplan og ansættelse af skolens administration og optag af elever.

Løsning

I budget 2013 blev det besluttet, at kommunen i samarbejde med Ministeriet for Børn og Undervisning skulle arbejde på at ansøge EU om at få en Europaskole til København. Det Europæiske Miljøagentur er lokaliseret ved Kongens Nytorv og gør det muligt for Danmark at ansøge EU om en europaskole, der tilbyder internationalt akkrediterede skolepladser af høj kvalitet.

Ansøgningen om oprettelsen af en europaskole i tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium er godkendt af Europaskolernes Øverste Råd i december 2012. Desuden har Undervisningsministeriet godkendt oprettelsen af en europaskole med foreløbig to sprogsektioner (dansk og engelsk).

Københavns Kommune ønsker, at Europaskolen etableres på Carlsberggrunden i organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium, der med sit unikke musikalske miljø, sit internationale arbejde og sin stærke faglige position har erfaring med at drive folkeskole og gymnasium under ét. Det er ambitionen, at Sankt Annæ Gymnasium og Europaskolen begge på sigt skal lokaliseres på Carlsberg.

Opstart i 2014

Oprindeligt skulle Europaskolen være opstartet på Skolen i Sydhavnen i august 2013, men da Skolen i Sydhavnen brændte i november 2012 blev opstarten af Europaskolen udskudt til 2014.

Forvaltningen har i forbindelse med opstart af skolen i 2014 afsøgt mulighederne for en midlertidig placering i eksisterende skolebygninger, som kommunen har til rådighed. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at den nye Europaskole opstartes midlertidigt i pavilloner ved Skolen i Sydhavnen, da det forventes, at Skolen i Sydhavnen står færdig i vinteren 2014/2015, og da Skolen i Sydhavnen ligger relativt tæt på Sankt Annæ Gymnasium. Skolen i Sydhavnen inkl. tilknyttede KKFO/fritidshjem har ledig kapacitet de kommende år.

Ændret indfasningsplan

I forbindelse med den politiske beslutning om Europaskolen i august 2012 er det besluttet at indfase Europaskolen ”fra bunden” med en ny børnehaveklasse hvert år startende i 2014/2015. Skolen ville dermed først have indfaset alle 12 klassetrin i 2025.

Børne- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at der i tages udgangspunkt i en hurtigere indfasningsplan, da det vurderes at en hurtigere indfasningsplan er essentiel henset til:

  • at skabe et robust og velfungerende skolemiljø, herunder en fornuftig driftsøkonomi.

  • hurtigst muligt at medvirke til vækst og rekrutteringsmuligheder for virksomheder.

Den gradvise indfasning skyldes, at kommunen ikke har den nødvendige ledige kapacitet til at rumme alle tre sprog/spor med i alt optil 900 elever, før den ny permanente Europaskole står færdig. Det forventes på nuværende tidspunkt, at skolen står færdig i vinteren 2017/18. Den nye indfasningsplan starter i 2014, hvor der vil være opstart af de to spor; N1 (nursery) og P1 (primary) med sprogene dansk og engelsk.

 

Opstartsår

Klassetrin og to første spor (dansk og engelsk)

Klassetrin og tredje spor

August 2014

N1 og P1 (0. og 1. klassetrin)

 

August 2015

P2 (2. klassetrin)

 

August 2016

P3 (3. klassetrin) 

 

August 2017

P4 (4. klassetrin)

August 2018

P5, S1-S4 (5.-9. klassetrin)

N1 og P1 (0. og 1. klassetrin)

August 2019

S5 (10. klassetrin)

P2-P5, S1-S3 (2.-8. klassetrin)  

August 2020

S6 (11. klassetrin)

S4 (9. klassetrin)

August 2021

S7 (12. klassetrin)

S5 (10. klassetrin)

Klassetrinnene opbygges herefter gradvist ”fra bunden” med to spor årligt frem mod 2018. I 2018/2019 åbnes der for optagelse af elever på det 3. spor og på alle klasser op til 9. klasse på den danske og engelske sprogsektion. I skoleåret 2019/20 starter eleverne i gymnasiedelen S 5-7 (10-12. klassetrin).

Samlet set vil indfasningsplanen dermed blive afkortet med fire år. Den første student vil således kunne tage en eksamen fra Europaskolen i 2022. Det er en forudsætning for indfasningsplanen, at der kan optages tilstrækkeligt med elever med de nødvendige sprogkvalifikationer.

Optagelseskriterier til Europaskolen

Børn af EU-ansatte har fortrinsret til optagelse på en Europaskole, og de er garanteret optagelse uagtet klassetrin og tidspunkt på skoleåret. Herefter vil optag på skolen ske ud fra følgende prioritering, jf. beslutning i BR den 23.8.2012 (2012-39893):

Elever, hvis ene eller begge forældre er internationale arbejdstagere, der kommer til Danmark med det formål at arbejde i danske eller internationale virksomheder og organisationer.

Elever, hvis ene eller begge forældre er tilbagevendte danske arbejdstagere, der arbejder i danske eller internationale virksomheder og organisationer, og har haft fast arbejdssted uden for Danmark i sammenlagt et år inden for de seneste fem år.

Elever, der flytter hertil fra en anden Europaskole.

Elever, hvis søskende er indskrevet på skolen.

Ved overskydende pladser tildeles ansøgende lokale elever, der opfylder de nødvendige sproglige krav for optag.

På baggrund af disse optagelseskriterier vil elevsammensætningen afspejle, at skolen er et tilbud målrettet børn af internationale arbejdstagere med særlige kvalifikationer, der er ansat i danske eller internationale virksomheder og organisationer i Hovedstadsregionen.

Forvaltningen forventer, at børn fra hele Hovedstadsregionen vil søge om optagelse på Europaskolen. Det er muligt at optage børn fra andre kommuner, da der i forbindelse med loven om etablering af Europaskolen i København er åbnet for muligheden for at opkræve den faktiske udgift til driften af Europaskolebørn frem for den almindelige mellemkommunale takst.

Skolens sprogsektioner, valg af sprog til 3. spor

Det foreslås, at Europaskolen i København planlægges med tre spor inkl. 200 KKFO/fh pladser, hvilket i en fuldt indfaset model vil give ca. 900 pladser fra indskoling til og med gymnasium samt 200 KKFO/FH pladser. Der arbejdes med en engelsk sprogsektion, da engelsksprogede arbejdstagere og deres børn i hovedstadsregionen udgør den største gruppe numerisk. Samtidig arbejdes der med en dansk sprogsektion, da det anbefales af EU at oprette en sprogsektion på værtslandets sprog. Herved forankres skolen i værtslandet, og der skabes et grundlag for, at der kan opstå netværk mellem danske og internationale børn og deres familier. Tidligst i 2018 foreslås det at oprette et tredje spor, som forventeligt er engelsk, tysk eller fransk. Beslutningsgrundlaget for valg af sprog for tredje sprogsektion forelægges Børne- og Ungdomsudvalget, herunder udarbejdelsen af en nærmere undersøgelse af fordele og ulemper ved valg af de forskellige sprog, og skal desuden godkendes af Undervisningsministeriet.

Økonomi

Anlæg

Den samlede anlægsøkonomi til Europaskolen forventes at udgøre i alt 452 mio. kr. inkl. moms. Anlægsøkonomien udgør til køb af 3-sporet Europaskole (nøglefærdigt byggeri), løst inventar og undervisningsmidler til skolen samt muligvis udgifter til midlertidig opstart.

Københavns Kommune har siden arbejdet på at ansøge yderligere fonde om medfinansiering, og kommunen har netop modtaget tilsagn om medfinansiering fra de sidste fonde.

Den samlede anlægsfinansiering er sammensat således:

Samlet projektsum inkl. moms

452 mio. kr.

Københavns Kommune

Industriens Fond

Realdania

Nordea-fonden

Novo Nordisk Fonden 

150 mio. kr.

32 mio. kr. 

150 mio. kr. 

32 mio. kr. 

88 mio. kr.

I alt  

452 mio. kr.

Den robuste finansieringsplan for Europaskoleprojektet betyder, at forvaltningen fortsætter forhandlingerne med Carlsberg Byen P/S mhp. at indgå aftale om køb af 3-sporet Europaskole inkl. KKFO/FH-pladser som nøglefærdigt byggeri.

Der vil i løbet af efteråret 2013 blive fremlagt en særskilt indstilling om modtagelse af indtægts- og udgiftsbevilling vedr. medfinansieringen fra fondene, samt om aftalen indgået med Carlsberg Byen P/S.

Drift

I forbindelse med budget 2013 blev der afsat driftsmidler til Europaskolen, der skal dække de ekstraordinære udgifter i forbindelse med opstart af skolen samt de særlige krav til undervisningen på skolen, jfr. europaskolernes curriculum.

Udgifterne til den administrative opstart af Europaskolen i 2013 dækkes fra  driftsmidler afsat til til Europaskolen på Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling 03.22.01.1 Undervisning, således, at der kan ansættes en leder til Europaskolen og sekretær, der kan igangsætte optagelse af elever til skoleåret 2014/2015.

Anlægsudgifter til midlertidig placering

I forbindelse med opstarten af skolen i 2014 vil der være behov for opsætning af en række pavilloner ved Skolen i Sydhavnen frem mod Skolen i Sydhavnen står færdig. Eventuelle udgifter til opsætning af pavilloner forventes finansieret indenfor den samlede anlægsramme.

Ved den midlertidige placering af Europaskolen på Skolen i Sydhavnen vil der desuden, ifølge kapacitetsprognoserne for området sammenholdt med de fysiske muligheder på skolen og de tilknyttede KKFO'er og fritidshjem, kunne være behov for opsætning af pavilloner i 2016 og 2017. Udgifterne til dette afhænger af søgningen og ibrugtagningen af den ny Skole i Sydhavnen samt ibrugtagningstidspunktet for det nye byggeri. Forvaltningen vil i givet fald frem mod budgetforhandlingerne 2015/2016 fremsætte et eventuelt budgetønske om opsætning af midlertidige pavilloner.

Videre proces

Københavns Kommune arbejder videre med forhandlingerne med Carlsberg Byen P/S mhp. at indgå aftale med etablering af en 3-sporet Europaskole.

Desuden igangsættes opstart af skolen med ansættelse af administrativt personale, herunder skoleleder, sekretær mm. Dette sker for at kunne igangsætte optagelse af elever til skolestart 2014. Der vil blive arbejdet på, at information om optag af elever kan ske i forbindelse med den almindelige skoleindskrivning til skoleåret 2014/2015.

 

 

 

Else Sommer                       /Kristina Koch Sloth, Knud Langberg

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Europaskolen starter op i august 2014 med to spor i 2014 incl. KKFO/fritidshjem mhp. fuld indfasning i 2021 med tre spor.

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

2.    at Europaskolen starter op i pavilloner i august 2014 ved Skolen i Sydhavnen indtil Skolen i Sydhavnen er færdig vinter 2014/2015, og at der i 2014 optages både N1 (0. klasse) og P1(1. klasse) - i alt 4 klasser,

3.    at driftsmidler afsat til opstarten af Europaskolen på 0,46 mio. kr. i 2013 udmøntes på  Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling 03.22.01.1 Undervisning for at kunne igangsætte opstarten af Europaskolen.

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2013

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, C og F.

Imod stemte 1 medlem: Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Rikke Lauritzen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Enhedslisten kan ikke stemme for indstillingen. Én ting er, at konceptet for Europaskoler som udgangspunkt er et "lukket system", hvor eleverne ikke får voldsom kontakt med københavnske skolebørn. En anden ting er, at forligspartierne bevidst er gået efter en model, hvor Europaskolens elever ikke bliver en del af en almindelig folkeskole og i stedet udelukkende har valgt en organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium frem for et mere formaliseret pædagogisk, praktisk og fagligt samarbejde.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 23: Europaskole

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 26. november 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, F, B, V, C og O.

Imod stemte: Ø.

 


Enhedslisten videreførte sin protokolbemærkning fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 9. oktober 2013:

”Enhedslisten kan ikke stemme for indstillingen. Én ting er, at konceptet for Europaskoler som udgangspunkt er et "lukket system", hvor eleverne ikke får voldsom kontakt med københavnske skolebørn. En anden ting er, at forligspartierne bevidst er gået efter en model, hvor Europaskolens elever ikke bliver en del af en almindelig folkeskole og i stedet udelukkende har valgt en organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium frem for et mere formaliseret pædagogisk, praktisk og fagligt samarbejde.”

Til top