Mødedato: 26.09.2006, kl. 15:15

Tidlig overførsel af serviceudgifter fra 2006 til 2007

Tidlig overførsel af serviceudgifter fra 2006 til 2007

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 26. september 2006

 

 


J.nr. ØU 351/2006

 

1. Tidlig overførsel af serviceudgifter fra 2006 til 2007

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anfefaler:

 

at der gives en negativ tillægsbevilling på 500 mill. kr. til budget 2006 i form af overførsler af midler (serviceudgifter) fra 2006 til 2007 og et tilsvarende kassetræk i 2007, jf. bilag 1. En væsentlig del af det overførte beløb på 500 mill. kr. er midler, som blev overført fra budget 2005 til 2006.

 

at det tages til efterretning, at udvalgenes måltal for serviceudgifter opretholdes og således ikke opjusteres for enkelte udvalg som foreslået af Teknik- og Miljøudvalget i TMU (559/06).

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at Borgerrådgiveren overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor måltallet overholdes for Borgerrådgiverens serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at der gives en negativ tillægsbevilling på 127 mill. kr. til Socialudvalgets budget 2006 i form af overførsler af amtskommunale midler fra 2006 til 2007, jf. bilag 3. Midlerne placeres i 2007 i en pulje under Økonomiudvalget. Det forudsættes, at Socialudvalget fremlægger en særskilt indstilling vedr. udmøntning i 2007.

at Økonomiudvalget indskærper overfor forvaltningerne, at de bør være særligt opmærksomme på, at der skal bogføres korrekt af hensyn til den endelige opgørelse af, om Københavns Kommune overholder serviceudgifterne.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. september 2006

Overborgmester Ritt Bjerregaard (A) fremsatte følgende ændringsforslag:

"1.

at indstillingens 2. at-punkt ændres til:

"at det tages til efterretning, at udvalgenes måltal for serviceudgifter opretholdes og således ikke opjusteres for enkelte udvalg"

 

2.

at indstillingens 7. at-punkt udgår af sagen og behandles på et senere tidspunkt i en særskilt sag.

 

3.

Indstillingen tilføjes et nyt at-punkt:

Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejder et oplæg medio oktober til Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget om udskydelse af driftsudgifter til ejendomsvedligeholdelse fra 2006 til 2007, og bemyndiger Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget til at træffe beslutning om udskydelser af driftsudgifterne."

 

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet uden afstemning.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen

 

 

RESUME

Folketinget har den 30. maj 2006 vedtaget lovforslag om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2007 (L178). Loven har til formål at undgå, at kommunerne op til kommunalreformens ikrafttrædelse 1. januar 2007 overskrider budgetterne i 2006. Loven indebærer, at hvis kommunerne i 2006 overskrider de pr. 15. februar 2006 budgetterede primærkommunale serviceudgifter i vedtaget budget 2006, vil kommunernes bloktilskud blive reduceret tilsvarende.

Som følge af lovforslaget besluttede Borgerrepræsentationen i mødet den 18. maj 2006 (BR 281/06), at udvalgene i deres indberetning til halvårsregnskabet for 2006 skal anvise, hvor serviceudgifterne i udvalgets korrigerede budget for 2006 kan reduceres med et beløb, så udvalgets serviceudgifter ikke overstiger niveauet i vedtaget budget 2006 (udvalgets måltal for serviceudgifter). De beløb, som udvalgets budget reduceres med i 2006, reserveres og overføres til udvalgets budget 2007.

Borgerrepræsentationen besluttede endvidere, at såfremt et udvalg i regnskabet overskrider udvalgets budgetramme/måltal for serviceudgifter i 2006, reduceres udvalgets budget i 2007 med et beløb svarende til overskridelsen af serviceudgifterne i regnskabet for 2006.

 

Ifølge lovforslaget har loven udelukkende virkning for statstilskuddet i 2007. Borgmestrene for 6-bysamarbejdet har sendt et fælles brev til Indenrigs- og Sundhedsministeren og Finansministeren, hvor borgmestrene udtrykker store bekymringer over regeringens indgreb overfor kommunerne og appellerer til, at regeringen sender et klart signal om, at der vil ske en tilbagevenden til normale tilstande efter strukturreformens ikrafttrædelse. Der foreligger ikke noget svar fra de to ministre.

Økonomiforvaltningen vurderer, at indtil regeringen giver garanti for det modsatte, vil der ligeledes i 2007 kunne ske en regulering af kommunernes drifts- og/eller anlægsudgifter i statstilskuddet for 2008 og frem. Det giver særlige udfordringer for Københavns Kommune, eftersom der dels vil blive udskudt projekter, som Borgerrepræsentationen har vedtaget, dels vanskeliggør det mulighederne for at styre aktiviteter og økonomien hensigtsmæssigt, herunder mellem budgetårene. 

Økonomiforvaltningen har i juni måned meldt et måltal på serviceudgifter ud til hvert udvalg. Måltallet er opgjort på baggrund af udvalgenes vedtagne budgetter fratrukket forvaltningernes egne korrektioner af amtskommunale serviceudgifter. Det er de udmeldte måltal sammenlignet med udvalgenes forventede regnskaber for serviceudgifter, som afgør, hvor meget der skal overføres fra budget 2006 til 2007. I denne sag anmoder udvalgene om at få overført 500 mill. kr. fra budget 2006 til 2007. Herefter mangler der en reduktion i serviceudgifterne på 83 mill. kr.

Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrådgiveren har ikke overholdt de udmeldte måltal. Det indstilles derfor, at disse udvalg til oktober skal fremlægge en sag, hvor de overholder de udmeldte måltal for serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer. De øvrige udvalg og Revisionsdirektoratet forventer at overholde de udmeldte måltal for serviceudgifter i 2006.

 

I august måned har In denrigs- og Sundhedsministeriet meldt et foreløbigt måltal på 16.373 mill. kr. ud for Københavns Kommune, hvor der er korrigeret for amtskommunale udgifter. Med udgangspunkt i forvaltningernes egen metode for fraregning af amtskommunale udgifter, overstiger kommunens serviceudgifter det udmeldte måltal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Hvis der derimod tages udgangspunkt i Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode for fraregning af amtslige udgifter, kan kommunens samlede forventede serviceudgifter opgøres til 16.300 mill. kr. Dette giver en forskel mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriets måltal og forventet regnskab på 73 mill. kr., jf. nedenstående tabel 1.

 

Tabel 1: Københavns Kommunes måltal opgjort med IM's metode, mill. kr.

Foreløbigt udmeldt fra IM

16.373

Forventet regnskab efter IM's metode

16.300

Forskel

73

Korrigeret for overholdelse af udvalgsmåltal

83

Forskel

156

 

Med udgangspunkt i Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode for fraregning af amtslige udgifter er der en forskel i Københavns Kommune på 156 mill. kr. mellem forventet regnskab og det udmeldte måltal efter overførsler og korrektion for manglende reduktion i serviceudgifterne. Kontrolberegningerne af kommunens måltal på 16.300 mill. kr. er behæftet med usikkerhed, hvilket skyldes, at beregningerne tager udgangspunkt i det forventede regnskab. Der er ligeledes usikkerhed om ministeriets præcise fremgangsmåde for efterkontrol af regnskab 2006. Økonomiforvaltningen vil derfor på grundlag af tal løbende indberettet fra forvaltningerne frem til regnskabsafslutningen månedsvis kontrollere det forventede regnskabsresultat opgjort på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode. I forhold til en generel usikkerheds-/risikobetragtning er det vigtigt, at have en buffer således, at kommunen som helhed kan overholde måltallet. Derved kan kommunen undgå en reduktion i bloktilskuddet i 2007. Af ovenstående årsager vurderer Økonomiforvaltningen desuden, at der ikke er grundlag for en opjustering af enkelte udvalgs måltal.

 

Det er af afgørende betydning for korrektionen af amtskommunale udgifter og dermed for den endelige opgørelse af serviceudgifter i regnskab 2006, at forvaltningerne konterer korrekt. Derfor indstiller Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget overfor forvaltningerne indskærper, at de bør være særligt opmærksomme på, at der skal bogføres korrekt af hensyn til den endelige opgørelse af, om Københavns Kommune overholder serviceudgifterne.

 

Foruden overførsler af primærkommunale serviceudgifter anmoder Socialudvalget i denne sag forslag om at få overført 127 mill. kr. på det amtskommunale område fra 2006 til 2007. Økonomiforvaltning foreslår, at midlerne placeres i 2007 i en pulje under Økonomiudvalget indtil der er endelig overblik over kommunens amtslige udgifter og håndteringen heraf. Det forudsættes, at Soc ialudvalget fremlægger en særskilt indstilling i 2007 vedr. udmøntning.

 

For så vidt angår de foreslåede overførsler fra 2006 til 2007 på driften på de efterspørgselsstyrede områder, forudsættes disse at være omfattet af den reguleringsmekanisme, der er besluttet for den ny budgetmodel. Overførsler fra 2006 til 2007 på driften generelt forudsættes ikke at omfatte midler til drift af pladser, der ikke er etableret som forudsat i budget 2006.

 

Parallelt med denne sag forelægges der en sag om forventet regnskab. Forskellen mellem denne sag og sagen om forventet regnskab er, at der i denne sag sættes fokus på kommunens overholdelse af de primærkommunale serviceudgifter. I forventet regnskab behandles udgifter på alle områder.


 

Til top