Mødedato: 26.09.2006, kl. 15:15

Budgetforslag 2007 og overslagsår 2008-2010 (bilag tidligere udsendt) (2. behandling)

Se alle bilag

Budgetforslag 2007 og overslagsår 2008-2010 (bilag tidligere udsendt) (2. behandling)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 26. september 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 301/2006

 

 

3.                   Budgetforslag 2007 og overslagsår 2008-2010 (bilag tidligere udsendt) (2. behandling)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget

 

1.      fremsender forslag til budget 2007 og budgetoverslag for 2008-2010 til Borgerrepræsentationen, således at forslaget lægges til grund for Borgerrepræsentationens budgetforhandling

2.      indstiller til Borgerrepræsentationen, at budgetforslaget mellem Borgerrepræsentationens 1. og 2. behandling henvises til Økonomiudvalget

3.      tiltræder håndteringen af momsdommen på parkeringsområdet, og tager vedlagte redegørelse for de økonomiske konsekvenser af momsdommen på parkeringsområdet til efterretning.

4.      tager til efterretning at Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde kvalificerer forudsætningerne i Børne- og Ungdomsforvaltningens oversigt over børneplanens økonomi, og fremsender resultatet til Økonomiudvalget således at det kan indgå i budgetforhandlingerne.

5.      tiltræder, at der først tages stilling til overførsel af den specialiserede ambulante genoptræning fra rammestyret område til efterspørgselsstyrede overførsler i forbindelse med budget 2008, når der foreligger en beregning af det forventede udgiftsniveau, som er baseret på Sundhedsstyrelsens ydelsesafgrænsning af specialiseret ambulant genoptræning og de fastsatte ydelsestakster for 2007.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2006

Godkendt og taget til efterretning.

Økonomiudvalget oversender vedlagte budgetforslag for 2007 og budgetoverslag for 2008-2010 til Borgerrepræsentationens behandling, idet der tages forbehold for fremsættelse af ændringsforslag frem mod 2. behandlingen af budgettet.

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. august 2006

Overborgmester Ritt Bjerregaard (A) stillede følgende ændringsforslag:

"at Borgerrepræsentationen fastsætter fristen for ændringsforslag til onsdag den 20. september 2006 kl. 12.00, og fristen for underændringsforslag til onsdag den 27. september kl. 12.00. Økonomiudvalget undtages dog fra disse frister."

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Ved forhandlingernes afslutning blev budgetforslaget oversendt til 2. behandling.

 

Budgetforslaget blev mellem 1. og 2. behandling henvist til Økonomiudvalget.

 

RESUME

Københavns Kommunes budgetforslag for 2007 indeholder et positivt råderum på 577 mill. kr., da indtægterne overstiger udgifterne i 2007.

 

Budgetforslaget bygger på en forudsætning om en skatteprocent på 24,0, svarende til det loft, som staten har udmeldt i forbindelse med finansieringsreformen og uændret grundskyldspromille på 34. Herudover indeholder budgetforslaget et gældsafdrag på 193 mill. kr. svarende til de af Borgerrepræsentationen vedtagne forudsætninger.

 

Udover råd erummet på 577 mill.kr. er der øvrige midler, som kan indgå i de kommende budgetforhandlinger. Det drejer sig om mindreforbruget vedrørende 2005 på knap 25 mill. kr., udisponerede midler fra salget af Københavns Energi på knap 800 mill. kr., samt udisponeret midler fra masterplan vedrørende lokalisering af centralforvaltningerne mv. på knap 25 mill. kr. 

 

Kommunes budgetforslag for 2007 giver mulighed for vækst i serviceudgifterne på 1,3 pct. svarende til ca. 247 mill.kr. Rummet til realvækst skyldes fortrinsvis den interne omstilling, der er sket med indarbejdelse af prioriteringsrummet i budgetforslaget

 

De resterende midler kan anvendes til anlægsudgifter, til forbedret service på børne- og ældreområdet i overensstemmelse med kommuneaftalen, til at sætte skatten ned eller til at forhøje gældsafdraget.

 

Ved slutningen af Borgerrepræsentationens 1. behandling af budgetforslag 2007 vil Overborgmesteren fremsætte forslag om fristerne for ændrings- og underændringsforslag.

 

SAGSBESKRIVELSE

Med denne indstilling forelægges budgetforslaget for 2007.

 

Budgetforslaget 1. behandles i Borgerrepræsentationen d. 24. og d. 28. august 2006.

 

Økonomiudvalget får forelagt en særskilt indstilling om regulering af udvalgenes rammer som følge af lov- og cirkulæreprogrammet (dvs. DUT-sager) efter budgetvedtagelsen. I nærværende indstilling er indarbejdet en DUT-pulje under Økonomiudvalget til imødegåelse af regulering af udvalgenes rammer. Eventuelle afvigelser håndteres over puljen til uforudsete udgifter

 

Endelig vil Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i september 2006 få forelagt en indstilling om valg af selvbudgettering eller statsgaranti i 2007 ved budgettering af kommunens udskrivningsgrundlag.

 

Indstillingen er opdelt i 3 dele:

1.      Forudsætningerne i budgetforslag 2007 og det økonomiske råderum

2.      Ændringer i udvalgenes budgetrammer

3.      Den videre budgetproces mv., herunder valg af statsgaranti eller selvbudgettering

 

DEL 1: FORUDSÆTNINGERNE I BUDGETFORSLAG 2006 OG DET ØKONOMISKE RÅDERUM

 

Budgetforslaget for 2007 bygger på følgende forudsætninger:

·                    Udskrivningsprocenten på 24,0 pct. og uændret grundskyldspromille på 34. Staten har i 2007 udmeldt et loft for såvel skatteprocenten som grundskyldspromillen, hvorfor der ikke er mulighed for at opjustere skatteprocenten eller grundskyldspromillen i 2007. Grundskyldspromillen ligger i forvejen på det maksimale niveau.

·                    De indberettede budgetbidrag fra udvalgene indeholder beslutninger fra Borgerrepræsentationen og udmøntning af prioriteringsrummet.

·                    Et gældsafdrag på 193 mill. kr., svarende til et ordinært afdrag på 226 mill. kr. reguleret for effekten af udskillelsen af Københavns Energi i 2006. (jf. BR 603/2004, BR 506/05).

·                    Et statsligt balancetilskud på 828 mill. kr. Tilskuddet følger af KL's aftale med regeringen om kommunernes økonomi for 2007.

 

Budgetforslaget indeholder et positivt råderum på 577 mill. kr.

 

Muligheder for realvækst i budgettet

Københavns Kommunes budgetforslag for 2007 viser derudover et rum for vækst i serviceudgifterne, primært som følge af den interne omstilling der er sket med indarbejdelse af prioriteringsrummet i budgetforslaget.

 

Realvækstrummet er på 1,3 pct. i forhold til de serviceudgifter, som ligger i budgetforslaget. De 1,3 pct. svarer til ca. 247 mill. kr., hvilket betyder, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne kan træffes politisk beslutning om at anvende op til 247 mill. kr.  til forbedret service, når realvækstrammen skal overholdes.

 

KL har endnu ikke udmeldt præcise tal for kommunens realvækstramme i 2007. Økonomiforvaltningen er i dialog med KL herom.

Det skal derfor understreges, at så længe der ikke foreligger endelige opgørelser eller opgørelses-metoder fra KL, kan der komme ændringer til beregningen af realvæksten, som i givet fald hurtigst muligt vil blive forelagt Økonomiudvalget.

 

Da kommunens økonomiske råderum på 577 mill. kr. overstiger muligheden for realvækst, kan de resterende midler i råderummet anvendes til anlægsudgifter, til forbedret service på børne- og ældreområdet i overensstemmelse med kommuneaftalen, til at sætte skatten ned eller til at forhøje gældsafdraget.

 

På anlægsområdet skal bemærkes, at der i kommuneaftalen er fastlagt et samlet anlægsloft for kommunerne under et på 14,8 mia. kr. Der er ikke defineret et anlægsloft for de enkelte kommuner, men det må forventes at regeringen vil gribe ind, såfremt de kommunale anlægsbudgetter viser en stigning, som giver flaskehalsproblemer på bygge- og anlægsområdet. I de kommende budgetforhandlinger skal Københavns Kommune være opmærksom herpå ved fastlæggelse af anlægsudgifterne.

 

Mulighederne for at realisere realvæksten skal også ses i lyset af forventningerne til kommunens økonomi i budgetoverslagsårene, da politiske beslutninger med økonomisk effekt i budgetoverslagsårene, vil påvirke realvækstmuligheder fremover. I budgetoverslagsårene forventes fortsat et positivt økonomisk råderum, bl.a. på grund af den fortsatte omstilling på 200 mill. kr. årligt.

 

Der er samtidigt et statsligt krav om nul-vækst i kommunernes serviceudgifter, hvorfor det positive råderum alene fremkommer ved omprioriteringer, f.eks. prioriteringsrummet, indenfor den nuværende udgiftsramme. Økonomiforvaltningen vil revurdere forventningerne til budgetoverslagsårene, når KL i september fremlægger nye skøn over statens balancetilskud til kommunerne i overslagsårene.

 


Del 2: Ændringer i udvalgenes budgetrammer

 

I tabellen nedenfor fremgår udvalgenes budgetrammer for budgetforslag 2007

1.000 kr., 2007-P/L

Budgetforslag 2007

Borgerrådgiver

5.226

Revisionen

20.116

Økonomiudvalget

1.331.458

Kultur- og Fritidsudvalget

690.718

Børne- og Ungdomsudvalget

7.123.879

Sundheds- og Omsorgsudvalget

4.004.918

Socialudvalget

3.750.626

Teknik- og Miljøudvalget

1.166.492

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

711.682

Hele kommunen

18.805.115

Note: Udvalgenes rammer omfatter udgifterne til rammebelagt drift, efterspørgselsstyrede serviceområder s amt anlæg.

 

I forbindelse med juniindstillingen, ØU 224/06, tiltrådte Økonomiudvalget at de indberettede budgetbidrag fra udvalgene inkl. effekten af Økonomiudvalgets beslutninger til indstillingen "kommunalreformens økonomiske konsekvenser – del 2, ØU (226/06)", indgår i det videre arbejde med udarbejdelsen af et samlet budgetforslag for Københavns Kommune for 2007.

 

Dermed er udvalgenes budgetramme på baggrund af indstillingen "kommunalreformens økonomiske konsekvenser – del 2, ØU (226/06) tilpasset den politiske beslutning om fordelingen på udvalg samt reserverede puljer.

 

Derudover er foretaget tekniske korrektioner på enkelte udvalg siden juni. Nedenfor uddybes de tekniske korrektioner fordelt på udvalg.

 

Økonomiudvalget

 

2007 p/l

1.000 kr.

Ramme i juni-indstillingen ØU 224/2006, incl. kommunalreform ØU 226/06

1.226.768

Puljer under ØU sfa. ændret P/L og satsreguleringspct.

30.779

DUT-pulje

186.300

Puljen til uforudsete udgifter

-43.589

Parkering-moms sag

-68.800

Budgetforslag 2007

1.331.458

 

Under Økonomiudvalget er afsat en pulje på 30,8 mill. kr., som følge af at budgetteringsforudsætningerne blev ændret i forbindelse med regeringens aftale med kommunerne (KL). For nærmere uddybning henvises til side 9 i nærværende indstilling. Puljen vil blive udmøntet til udvalgene i forbindelse med tekniske ændringsforslag til budgettet 2007. Det skal bemærkes, at den endelige fastsættelse af satsreguleringsprocenten sker i august 2006.

 

Der er endvidere under Økonomiudvalget afsat i alt 186 mill. kr. til imødegåelse af nye og bagudrettet DUT-sager.

 

Økonomiudvalget vil efter budgetvedtagelsen få forelagt en særskilt indstilling om regulering af udvalgenes rammer med henblik på udmøntning af disse midler. Udover Økonomiudvalgets stillingtagen til nye DUT-sager kan det nævnes at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har indmeldt et merudgiftsønske på 14,1 mill. kr. som følge af regeringens integrationsplan "En ny chance for alle" (LCP nr. 185).

 

Endvidere er der i de afsatte midler på 186 mill. kr. taget højde for imødegåelse af eventuelle udgifter som følge af en tidligere DUT-sag vedrørende danskundervisning, og en DUT-sag relateret til kommunalreformen.

 

Det skal herudover bemærkes, at beslutter ØU og BR, at kompenseres udvalgene med mere eller mindre end den afsatte pulje vil det blive foreslået finansieret over puljen til uforudsete udgifter.

 

Puljen til uforudsete udgifter er i budgetforslag 2007 88 mill. kr. svarende til det hidtidige niveau. I forhold til juniindstillingen, ØU 224/06, indebærer det en nedjustering på 43,6 mill. kr., som først og fremmest skyldes, at der i forbindelse med budget 2006 var indarbejdet et skøn for en udgift. i 2007 under puljen til uforudsete udgifter. Udgiften vedrørte forventede merudgifter til nedsættelse af takster på daginstitutionsområdet. Denne merudgift er nu dækket ind af den ovenfor nævnte pulje til nye og bagudrettede DUT-sager, hvorfor puljen til uforudsete udgifter nedjusteres ifht. juni-indstillingen.

 

I juniindstillingen, ØU 224/2006, tiltrådte Økonomiudvalget at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen skulle udarbejde en redegørelse vedrørende de økonomiske konsekvenser af momsdommen på parkeringsområdet.

I redegørelsen fremgår at der forventes merindtægter i 2007 som følge af momsdommen på 68,8 mill. kr. Disse midler er afsat som en pulje under økonomiudvalget. Redegørelsen er vedlagt som bilag 1. Det skal hertil bemærkes, at der først 10. august 2006 er afklaring på om sagen ankes af skattemyndighederne.

 

 

Socialudvalget

 

2007 p/l

1.000 kr.

Ramme i juni-indstillingen ØU 224/2006, inkl. kommunalreform ØU 226/06

3.748.867

Refinansiering af Thorupgården

1.759

Budgetforslag 2007

3.750.626

 

Socialudvalget har indhentet besparelse på 3,5 mill. kr.  ved omlægning af realkreditlån på det psykiatriske bocenter Thorupgården. Ved BR- mødet d. 15. juni 2005 (BR 377/05) blev vedtaget princip om, at halvdelen af de midler der frigøres ved lånekonvertering, tilbageføres til udvalgenes prioritering. På baggrund heraf er Socialudvalget tilført 1,7 mill. kr. 

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

2007 p/l

1.000 kr.

Ramme i juni-indstillingen ØU 224/2006, incl. kommunalreform ØU 226/06

708.753

Rammeløft sfa. Faldende grundtilskud til integration, samt andel af betaling til barsels pulje flyttes til efterspørgselsstyrede overførsler

2.929

Budgetforslag 2007

711.682

 

Beskæftigelses og Integrationsudvalgets ramme har siden integrationslovens vedtagelse fået korrigeret den økonomiske ramme med nettoudgiften til introduktionsydelse. Det betyder, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme for 2007 er opskrevet med 2,7 mill. kr.

 

Yderligere er Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme opskrevet med 255 t. kr., som er flyttet til efterspørgselsstyrede overførsler. Økonomiforvaltningen havde i juniindstillingen, ØU 224/06 indregnet Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets betaling til barselspuljen på rammebelagte drift, men siden afklaret med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at 255 t. kr. skal flyttes til efterspørgselsstyrede overførsler.

 

Øvrige bemærkninger

 

Taksterne på fritidshjems- og klubområdet: Børne- og Ungdomsudvalget har ikke fremsendt takster på fritidshjem- og klubområdet. Ifølge Børne- og Ungdomsforvaltningen skyldes det et ønske om at genberegne takterne efter en anden metode.

Det må forudsættes, at genberegningen af taksterne i Børne- og Ungdomsforvaltningen ikke medfører ændringer i nettoudgifterne.

 

Omflytning mellem drift og anlæg: Socialudvalget har i forbindelse med aflevering af deres budgetbidrag foretaget omflytning fra anlæg til drift. I forbindelse med juniindstillingen ØU 224/06 fremgik af bilag 1, at Socialudvalget havde en anlægsafvigelse på

-3.444 t. kr. i forhold til den udmeldte anlægsramme i IC2007, men dette blev ikke håndteret i juniindstillingen.

 

De ca. 1.587 t. kr. er til finansiering af administrationsområdets bidrag til Ejendomsenheden, hvilket Økonomiforvaltningen er enige om, bør konteres på drift.

 

Socialforvaltningen har i forbindelse med udarbejdelsen af Socialudvalgets bidrag til budgetforslag 2007 omplaceret 1,916 mill. kr. fra anlæg til drift på bevillingsområdet Stofafhængige. Midlerne er en varig bevilling, der fra politisk side er reserveret til vedligeholdelse på Sundholm. Økonomiforvaltningen er enig med Socialforvaltningen i at puljen flyttes fra anlæg til drift, da midlerne bruges til mindre vedligeholdelsesprojekter på driften.

 

Bevillingsmæssig placering af specialiseret ambulant genoptræning: Økonomiudvalget besluttede d. 13. juni, ØU (226/06), at forvaltningen skal forelægge en indstilling for udvalget på Økonomiudvalgets møde den 15. august 2006 om eventuel overflyttelse af "ambulant genoptræning" fra rammestyret til efterspørgselsstyret overførsel.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har i tilknytning til Økonomiudvalgets beslutning drøftet spørgsmålet om overførsel af specialiseret ambulant genoptræning fra rammestyret område til efterspørgselsstyrede overførsler Forvaltningernes synspunkter fremgår af bilag 3.

 

Forvaltningerne er enige om, at specialiseret ambulant genoptræning principielt bør budgetteres som efterspørgselsstyrede overførsler. Det er imidlertid Økonomiforvaltningens vurdering, at en økonomisk opdeling mellem specialiseret og almindelig ambulant genoptræning baseret på H:S' opgørelse af den hidtidige personalenormering ikke udgør et tilstrækkeligt sikkert grundlag for en opdeling af den ambulante genoptræning.

 

Økonomiforvaltningen finder det afgørende, at afgrænsningen ml. specialiseret og almindelig ambulant genoptræning sker på baggrund af den afgrænsning, som anvendes af Sundhedsstyrelsen i tilknytning til takstfastsættelsen for 2007. Det betyder, at der først meningsfuldt kan tages stilling til en økonomisk opdeling mellem specialiseret og almindelig ambulant genoptræning, når der foreligger konkrete erfaringer med opgavevaretagelsen.

 

Økonomiforvaltningen foreslår derfor, at udgifterne til den ambulante genoptræning foreløbig bør holdes samlet som rammestyret bevillingsområde, og at der tages stilling til en eventuel overførsel af den specialiserede ambulante genoptræning fra rammestyret område til efterspørgselsstyrede overførsler i forbindelse med budget 2008, når der foreligger en beregning af det forventede udgiftsniveau, som er baseret på Sundhedsstyrelsens ydelsesafgrænsning af specialiseret ambulant genoptræning og de fastsatte ydelsestakster for 2007.

 

DEL 3: DEN VIDERE BUDGETPROCES MV., HERUNDER VALG AF STATSGARANTI ELLER SELVBUDGETTERING

 

Budgetforslaget 1. behandles i Borgerrepræsentationen den 24. og 28. august 2006.

Ved slutningen af Borgerrepræsentationens 1. behandling af budgetforslag 2007 vil Overborgmesteren fremsætte forslag om fristerne for ændrings- og underændringsforslag.

 

Kommende indstillinger med betydning for budget 2007

 

Økonomiudvalget vil få forelagt følgende indstillinger med betydning for budget 2007:

 

·        Indstilling "tekniske ændringsforslag til budget 2007"

·        Indstilling om regulering af udvalgenes økonomi for opgaveændringer mellem staten og kommunerne

·        Indstilling vedrørende valg af selvbudgettering eller statsgaranti i 2007

 

Nedenfor følger bemærkninger til de ovennævnte indstillinger.

 

Indstilling "tekniske ændringsforslag til budget 2007":

 

Pris- og lønskøn: Budgetforslag 2007 bygger på en række forudsætninger angående udviklingen i priser og lønninger.

Der er i budgetforslaget forudsat henholdsvis en pris- og lønstigning fra 2006 til 2007 på 2,3 pct. og 3,3 pct., baseret på den pris- og lønstigning der indgår i den økonomiske aftale mellem regeringen og kommunerne (KL).

 

Udvalgenes budgetbidrag i budgetforslaget er beregnet på baggrund af pris- og lønforudsætninger på hhv. 2,4 pct. og 3,2 pct. Jævnfør s. 5 i nærværende indstilling er der under Økonomiudvalget afsat en pulje, således at budgetforslaget bygger på de seneste pris- og lønskøn, og udmøntes i forbindelse med budgetvedtagelsen, som en del af de tekniske ændringer til budgettet.

 

I budgetoverslagsårene er pris- og lønudviklingen fastsat til 3,2 pct.

 

Satsreguleringsprocenten: Satsreguleringsprocenten regulerer en lang række offentlige overførsler, og anvendes som skøn for prisstigningen i de efterspørgselsstyrede overførsler.  Den endelige satsreguleringsprocent ventes i august 2006. På baggrund af Finansministeriets foreløbige vurdering er satsreguleringsprocenten fastsat til 2,4 pct., hvilket er en ændring i forhold til den sidste indstilling i Økonomiudvalget i juni måned (ØU 224/06).

 

Udvalgenes efterspørgselsstyrede overførsler er beregnet på baggrund af en satsreguleringsprocent på 2.0 pct. Jævnfør side 5 i nærværende indstilling er der under Økonomiudvalget afsat en pulje således af budgetforslaget bygger på det seneste skøn for satsreguleringsprocenten. 

Når satsreguleringsprocenten fastsættes i august 2006, udmøntes puljen i forbindelse med budgetvedtagelsen, som en del af de tekniske ændringer i til budgettet.

 


Indstilling om regulering af udvalgenes økonomi for opgaveændringer mellem staten og kommunerne:

Økonomiudvalget får senere på året forelagt en særskilt indstilling om regulering af udvalgenes økonomi for opgaveændringer mellem staten og kommunerne.

 

Staten beregner årligt effekten af ændringer i opgaver mellem staten og kommunerne, og regulerer herfor de såkaldte DUT-korrektioner. Som nævnt tidligere i nærværende indstilling er der under Økonomiudvalget afsat en DUT-pulje, der afspejler effekten af statens regulering af kommunen.

 

Det skal bemærkes, at kompenseres udvalgene med mere eller mindre end den afsatte pulje vil det kunne ændre kommunens økonomiske råderum.

 

Indstilling vedrørende valg af selvbudgettering eller statsgaranti i 2007

Økonomiudvalget vil i september 2006 få forelagt en indstilling om valg af selvbudgettering eller statsgaranti i 2007. Når kommunen skal budgettere skatteindtægterne kan der vælges mellem statsgaranterede indtægter eller selvbudgettering.

 

Såfremt kommunen vælger statsgaranti, får kommunen udbetalt en fastsat skatteindtægt af staten, som staten har fastsat ud fra gennemsnitlige skøn over, hvor meget skatteindtægterne vil stige i hele landet. Det kan således være en fordel at vælge statsgaranti, hvis stigningen i den udmeldte statsgaranti er større end skønnet over stigningen i skatteindtægterne i kommunen. Statsgaranti giver samtidigt en stor budgetsikkerhed i kommunens økonomi.

 

Vælges selvbudgettering, er det kommunens eget skøn for skatteindtægterne, som lægges til grund i budgettet. Det kan være en fordel at vælge selvbudgettering, hvis skønnet over stigningen i skatteindtægterne i kommunen er større end stigningen i den udmeldte statsgaranti. Selvbudgettering indebærer, at kommunen ikke er sikret en bestemt skatteindtægt. Bliver skatteindtægterne således højere eller lavere end skønnet ved budgetlægningen, får kommunen hhv. en gevinst eller et tab. Det skal dog bemærkes, at staten først udbetaler den væsentligste del af en eventuel gevinst/tab ved selvbudgettering 3 år efter budgetåret.

 

Københavns Kommune har i 2000, 2001 og 2003 valgt selvbudgettering, mens der i 2002, 2004, 2005 og 2006 er valgt statsgaranti.

 

De tidligere valg indebærer, at der ingen efterregulering er i budget 2007, budget 2008 og budget 2009.

 

Øvrige bemærkninger til budgetforslaget

 

Oversigt over børneplanens økonomi: Økonomiudvalget anmodede i juniindstillingen, ØU 224/06, Børne- og Ungdomsudvalget at udarbejde en oversigt over økonomien i børneplanen. Børne- og Ungdomsforvaltningens afrapportering er vedlagt som bilag 2 til nærværende indstilling. I Børne- og Ungdomsforvaltningens afrapportering fra marts 2006 vurderer Børne- og Ungdomsforvaltningen, at der er et finansieringsbehov i Børneplanens dagpasningsdel på 25,3 mio. kr. (2006 p/L). Økonomiforvaltningen ønsker i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen at kvalificere forudsætningerne, der ligger til grund for Børne- og Ungdomsforvaltningens beregninger, da Økonomiforvaltningen bemærker, at der på baggrund af den seneste befolkningsprognose er færre modtagere af dagpasning end forudsat ved vedtagelsen af børneplanen. Herunder skal bemærkes, at hvert år, når der i forbindelse med ny befolkningsprognose udmeldes justeringer af de udmeldte rammer/aktiviteten på de efterspørgselsstyrede serviceområder, indgår de områder, der er omfattet af børneplanen ikke i justeringerne.

 

Mindreforbrug vedrørende 2005: I forbindelse med indstillingen "Kommunens ordinære overførsler 2005-2006", BR (399/06), tiltrådte Borgerrepræsentationen d. 14. juni at reservere overførsler fra 2005 på 24,5 mill. kr. i en særskilt pulje under Økonomiudvalget til udmøntning i budget 2007. Disse midler vil indgå i forbindelse med budgetforhandlingerne.

 

Masterplan for lokalisering af centralforvaltningen og plan for fremtidige lokaler til borgerindgange: Det skal bemærkes, at Borgerrepræsentationen d. 13. juni 2006 fik forelagt indstilling vedrørende masterplan for lokalisering af centralforvaltningen og Plan for fremtidige lokaler til borgerindgange, BR (387/06). I masterplanen er forudsat at det samlede provenu fra salg af frigjorte bygninger – skønnet til 266 mill.kr. – anvendes til ombygning af administrationslokaler i forbindelse med masterplanen. I den forbindelse besluttede Borgerrepræsentationen at Kultur- og Fritidsforvaltningen reserverer en anlægsbevilling på 25 mill.kr. af salgsprovenuet, til renoveringsarbejde på andre kommunale bygninger f.eks. skoler. Disse reserverede midler kan udmøntes i forbindelse med budgetvedtagelsen.

 

Salget af Københavns Energis elaktiviteter til DONG: Det samlede salgsprovenu er på 10 mia. kr. efter reguleringer for gæld, forpligtelser, omkostninger til handlen m.m. Der kan dog komme yderligere omkostninger, hvorfor der reserveres 1,1 mia. kr. af salgssummen. Da kun en del af reservationerne forventes at blive aktuelle skønnes salgssummen før modregning til 9.697 mill. kr. Efter modregning på 40 pct. vil provenuet være 5.818 mill. kr. (2006 p/l),

Det skal bemærkes af de 5.8 mia. kr. er de 5,0 mia. kr. disponeret til metrocityring. De resterende ca. 0,8 mia. kr. kan anvendes over de kommende år til engangsinvesteringer, bl.a. tilkøbsydelser til metrocityring, renovering af kommunale institutioner mv.

 

Midler til ældre og børn: I Økonomiudvalget besluttede d. 20. juni 2006, på baggrund af redegørelse om forhandlinger mellem KL og regeringen om kommunernes økonomi, at styrke børne- og ældreområdet, samt at der i budgetforhandlingerne tages stilling til udmøntningen af de midler, som der i kommuneaftalen er afsat til børne- og ældreområdet. 

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Indstillingen har, som lovbestemt, været i høring hos ældrerådene efter behandling i Økonomiudvalget. Herudover har sagen været i høring i Valby Lokaludvalg og Integrationsrådet. Høringssvar er tidligere udsendt.

 

BILAG

Bilag 1:Redegørelse vedrørende de økonomiske konsekvenser af momsdommen.

Bilag 2: Oversigt over økonomien i Børneplanen

Bilag 3: Bevillingsmæssig placering af specialiseret ambulant genoptræning

 

 

 

Claus Juhl

/ Bjarne Winge

 

Til top