Mødedato: 26.09.2006, kl. 15:15

Tidlig overførsel af serviceudgifter fra 2006 til 2007

Se alle bilag

Tidlig overførsel af serviceudgifter fra 2006 til 2007

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 26. september 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 351/2006

 

 

1.                   Tidlig overførsel af serviceudgifter fra 2006 til 2007

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anfefaler:

 

at der gives en negativ tillægsbevilling på 500 mill. kr. til budget 2006 i form af overførsler af midler (serviceudgifter) fra 2006 til 2007 og et tilsvarende kassetræk i 2007, jf. bilag 1. En væsentlig del af det overførte beløb på 500 mill. kr. er midler, som blev overført fra budget 2005 til 2006.

 

at det tages til efterretning, at udvalgenes måltal for serviceudgifter opretholdes og således ikke opjusteres for enkelte udvalg som foreslået af Teknik- og Miljøudvalget i TMU (559/06).

at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at Borgerrådgiveren overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor måltallet overholdes for Borgerrådgiverens serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

at der gives en negativ tillægsbevilling på 127 mill. kr. til Socialudvalgets budget 2006 i form af overførsler af amtskommunale midler fra 2006 til 2007, jf. bilag 3. Midlerne placeres i 2007 i en pulje under Økonomiudvalget. Det forudsættes, at Socialudvalget fremlægger en særskilt indstilling vedr. udmøntning i 2007.

at Økonomiudvalget indskærper overfor forvaltningerne, at de bør være særligt opmærksomme på, at der skal bogføres korrekt af hensyn til den endelige opgørelse af, om Københavns Kommune overholder serviceudgifterne.

 

RESUME

Folketinget har den 30. maj 2006 vedtaget lovforslag om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2007 (L178). Loven har til formål at undgå, at kommunerne op til kommunalreformens ikrafttrædelse 1. januar 2007 overskrider budgetterne i 2006. Loven indebærer, at hvis kommunerne i 2006 overskrider de pr. 15. februar 2006 budgetterede primærkommunale serviceudgifter i vedtaget budget 2006, vil kommunernes bloktilskud blive reduceret tilsvarende.

Som følge af lovforslaget besluttede Borgerrepræsentationen i mødet den 18. maj 2006 (BR 281/06), at udvalgene i deres indberetning til halvårsregnskabet for 2006 skal anvise, hvor serviceudgifterne i udvalgets korrigerede budget for 2006 kan reduceres med et beløb, så udvalgets serviceudgifter ikke overstiger niveauet i vedtaget budget 2006 (udvalgets måltal for serviceudgifter). De beløb, som udvalgets budget reduceres med i 2006, reserveres og overføres til udvalgets budget 2007.

Borgerrepræsentationen besluttede endvidere, at såfremt et udvalg i regnskabet overskrider udvalgets budgetramme/måltal for serviceudgifter i 2006, reduceres udvalgets budget i 2007 med et beløb svarende til overskridelsen af serviceudgifterne i regnskabet for 2006.

 

Ifølge lovforslaget har loven udelukkende virkning for statstilskuddet i 2007. Borgmestrene for 6-bysamarbejdet har sendt et fælles brev til Indenrigs- og Sundhedsministeren og Finansministeren, hvor borgmestrene udtrykker store bekymringer over regeringens indgreb overfor kommunerne og appellerer til, at regeringen sender et klart signal om, at der vil ske en tilbagevenden til normale tilstande efter strukturreformens ikrafttrædelse. Der foreligger ikke noget svar fra de to ministre.

Økonomiforvaltningen vurderer, at indtil regeringen giver garanti for det modsatte, vil der ligeledes i 2007 kunne ske en regulering af kommunernes drifts- og/eller anlægsudgifter i statstilskuddet for 2008 og frem. Det giver særlige udfordringer for Københavns Kommune, eftersom der dels vil blive udskudt projekter, som Borgerrepræsentationen har vedtaget, dels vanskeliggør det mulighederne for at styre aktiviteter og økonomien hensigtsmæssigt, herunder mellem budgetårene. 

Økonomiforvaltningen har i juni måned meldt et måltal på serviceudgifter ud til hvert udvalg. Måltallet er opgjort på baggrund af udvalgenes vedtagne budgetter fratrukket forvaltningernes egne korrektioner af amtskommunale serviceudgifter. Det er de udmeldte måltal sammenlignet med udvalgenes forventede regnskaber for serviceudgifter, som afgør, hvor meget der skal overføres fra budget 2006 til 2007. I denne sag anmoder udvalgene om at få overført 500 mill. kr. fra budget 2006 til 2007. Herefter mangler der en reduktion i serviceudgifterne på 83 mill. kr.

Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrådgiveren har ikke overholdt de udmeldte måltal. Det indstilles derfor, at disse udvalg til oktober skal fremlægge en sag, hvor de overholder de udmeldte måltal for serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer. De øvrige udvalg og Revisionsdirektoratet forventer at overholde de udmeldte måltal for serviceudgifter i 2006.

 

I august måned har Indenrigs- og Sundhedsministeriet meldt et foreløbigt måltal på 16.373 mill. kr. ud for Københavns Kommune, hvor der er korrigeret for amtskommunale udgifter. Med udgangspunkt i forvaltningernes egen metode for fraregning af amtskommunale udgifter, overstiger kommunens serviceudgifter det udmeldte måltal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Hvis der derimod tages udgangspunkt i Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode for fraregning af amtslige udgifter, kan kommunens samlede forventede serviceudgifter opgøres til 16.300 mill. kr. Dette giver en forskel mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriets måltal og forventet regnskab på 73 mill . kr., jf. nedenstående tabel 1.

 

Tabel 1: Københavns Kommunes måltal opgjort med IM's metode, mill. kr.

Foreløbigt udmeldt fra IM

16.373

Forventet regnskab efter IM's metode

16.300

Forskel

73

Korrigeret for overholdelse af udvalgsmåltal

83

Forskel

156

 

Med udgangspunkt i Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode for fraregning af amtslige udgifter er der en forskel i Københavns Kommune på 156 mill. kr. mellem forventet regnskab og det udmeldte måltal efter overførsler og korrektion for manglende reduktion i serviceudgifterne. Kontrolberegningerne af kommunens måltal på 16.300 mill. kr. er behæftet med usikkerhed, hvilket skyldes, at beregningerne tager udgangspunkt i det forventede regnskab. Der er ligeledes usikkerhed om ministeriets præcise fremgangsmåde for efterkontrol af regnskab 2006. Økonomiforvaltningen vil derfor på grundlag af tal løbende indberettet fra forvaltningerne frem til regnskabsafslutningen månedsvis kontrollere det forventede regnskabsresultat opgjort på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode. I forhold til en generel usikkerheds-/risikobetragtning er det vigtigt, at have en buffer således, at kommunen som helhed kan overholde måltallet. Derved kan kommunen undgå en reduktion i bloktilskuddet i 2007. Af ovenstående årsager vurderer Økonomiforvaltningen desuden, at der ikke er grundlag for en opjustering af enkelte udvalgs måltal.

 

Det er af afgørende betydning for korrektionen af amtskommunale udgifter og dermed for den endelige opgørelse af serviceudgifter i regnskab 2006, at forvaltningerne konterer korrekt. Derfor indstiller Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget overfor forvaltningerne indskærper, at de bør være særligt opmærksomme på, at der skal bogføres korrekt af hensyn til den endelige opgørelse af, om Københavns Kommune overholder serviceudgifterne.

 

Foruden overførsler af primærkommunale serviceudgifter anmoder Socialudvalget i denne sag forslag om at få overført 127 mill. kr. på det amtskommunale område fra 2006 til 2007. Økonomiforvaltning foreslår, at midlerne placeres i 2007 i en pulje under Økonomiudvalget indtil der er endelig overblik over kommunens amtslige udgifter og håndteringen heraf. Det forudsættes, at Socialudvalget fremlægger en særskilt indstilling i 2007 vedr. udmøntning.

 

For så vidt angår de foreslåede overførsler fra 2006 til 2007 på driften på de efterspørgselsstyrede områder, forudsættes disse at være omfattet af den reguleringsmekanisme, der er besluttet for den ny budgetmodel. Overførsler fra 2006 til 2007 på driften generelt forudsættes ikke at omfatte midler til drift af pladser, der ikke er etableret som forudsat i budget 2006.

 

Parallelt med denne sag forelægges der en sag om forventet regnskab. Forskellen mellem denne sag og sagen om forventet regnskab er, at der i denne sag sættes fokus på kommunens overholdelse af de primærkommunale serviceudgifter. I forventet regnskab behandles udgifter på alle områder.

 

SAGSBESKRIVELSE

Bevillingsreglerne giver normalt udvalgene mv. adgang til at søge om overførsel af midler mellem budgetårene i henholdsvis efteråret inden regnskabsåret slutter og igen om foråret umiddelbart i forbindelse med aflæggelse af regnskabet.

Borgerrepræsentationen har i forlængelse af lov om regulering af statstilskud til kommunerne besluttet, at udvalgene allerede i sommeren 2006 kan søge om at overføre midler til 2007. Formålet med denne tidlige overførselssag er at reducere serviceudgifterne ved at overføre serviceudgifterne til 2007 for derved at øge sandsynligheden for, at Københavns Kommune kan overholde måltallet for serviceudgifter i 2006, og at udvalgene dermed ikke får reduceret deres budget i 2007.

Herudover omfatter indstillingen overførsler på øvrige områder indenfor amtskommunale udgifter.

 


1. Redegørelse for lov om serviceudgifter

Folketinget har den 30. maj 2006 vedtaget lovforslag om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2007 (L178). Loven har til formål at undgå, at kommunerne op til kommunalreformens ikrafttrædelse 1. januar 2007 overskrider budgetterne i 2006. Loven indebærer, at hvis kommunerne i 2006 overskrider de pr. 15. februar 2006 budgetterede primærkommunale serviceudgifter i vedtaget budget 2006, vil kommunernes bloktilskud blive reduceret tilsvarende.

Amtskommunale udgifter samt anlægsudgifter er ikke omfattet af loven. Der er i loven ikke taget særskilt stilling til, hvordan opgørelsen af kommunens udgifter på hhv. den primærkommunale og amtskommunale del skal håndteres. Udvalgene er derfor i indkaldelsesbrevet blevet bedt om selv at udregne udvalgets amtskommunale serviceudgifter.

 

Københavns Kommune bør undgå at overskride budgettet for kommunens serviceudgifter i vedtaget budget for 2006. Viser regnskabet for 2006 en samlet overskridelse af det af staten udmeldte måltal for serviceudgifter, vil Københavns Kommune blive reguleret tilsvarende i bloktilskuddet for 2007. Den endelige opgørelse af en eventuel reduktion af bloktilskuddet vil foreligge i september 2007, baseret på kommunens regnskab og med en særlig påtegning, som revisionen vil blive bedt om at udarbejde. Påtegningen skal blandt andet sikre konteringen af udgifter og indtægter for eksempel mellem drifts- og anlægskonti er korrekt.

 

Borgerrepræsentationen besluttede den 18. maj 2006 (BR 281/06), at udvalgene i deres indberetning til halvårsregnskabet for 2006 skal anvise, hvor serviceudgifterne i udvalgets korrigerede budget for 2006 kan reduceres med et beløb så udvalgets serviceudgifter ikke overstiger niveauet i vedtaget budget 2006 (udvalgets måltal for serviceudgifter). De beløb, som udvalgets budget reduceres med i 2006, reserveres til udvalgets budget 2007. Dette medfører, at der for hvert udvalg reserveres et beløb i kassen svarende til det beløb udvalgets budget reduceres med i 2006. Borgerrepræsentationen besluttede endvidere, at såfremt et udvalg overskrider udvalgets budgetramme/måltal for serviceudgifter i 2006, reduceres udvalgets budget i 2007 med et beløb svarende til overskridelsen af serviceudgifterne i regnskabet for 2006.

 

Borgmestrene for 6-bysamarbejdet har sendt et fælles brev til Indenrigs- og Sundhedsministeren og Finansministeren, hvor borgmestrene udtrykker stor bekymringer over regeringens indgreb overfor kommunerne og appellerer til, at regeringen sender et klart signal om, at der vil ske en tilbagevenden til normale tilstande efter strukturreformens ikrafttrædelse. Der foreligger endnu ikke et svar fra de to ministre.

Økonomiforvaltningen vurderer, at indtil regeringen giver garanti for det modsatte, vil der ligeledes i 2007 kunne ske en regulering af kommunernes drifts- og/eller anlægsudgifter i statstilskuddet for 2008 og frem. Det giver særlige udfordringer for Københavns Kommune, eftersom der dels vil blive udskudt projekter, som Borgerrepræsentationen har vedtaget, dels vanskeliggør det mulighederne for at styre aktiviteter og økonomien hensigtsmæssigt, herunder mellem budgetårene. 

 

2. Københavns Kommunes måltal for serviceudgifter

Københavns Kommune budgetterer med serviceudgifter for 26.075 mill. kr. i vedtaget budget 2006. Målingerne af om kommunen overholder måltallet vil ske efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets beregningsmetode. Økonomiforvaltningen har i juni måned meldt et måltal for serviceudgifter ud til hvert udvalg. Måltallet er opgjort på baggrund af udvalgenes vedtagne budgetter fratrukket forvaltningernes egne korrektioner af amtskommunale serviceudgifter. Det er de udmeldte måltal sammenlignet med udvalgenes forventede regnskaber for serviceudgifter, som afgør hvor meget der skal overføres fra 2006 til 2007. Udvalgenes måltal samt udvalgenes forventede regnskab for serviceudgifter er illustreret i nedenstående tabel 2.

 

Tabel 2: Udvalgenes måltal for serviceudgifter (udmeldt i juni 2006), mill. kr.

Udvalg

Udvalgenes måltal

Forventet regnskab for serviceudgifter

Revisionsdirektoratet

19,9

19,7

Borgerrådgiveren

5

6

ØU

1.676

1.890

KFU

789

815

BUU

6.895

6.881

SOU

3.835

3.847

SUU

2.290

2.398

TMU(2)

752

838

BIU(1)

483

498

I alt

16.745

17.193

1) I BIU's forventede regnskab for serviceudgifter indgår interne omplaceringer på 55 mill. kr., som medtages i forlængelse af denne sag

2) TMU overfører 7 mill. kr. mere end deres mindreforbrug, jf. bilag 2.

 

I august måned har Indenrigs- og Sundhedsministeriet meldt et foreløbigt måltal på 16.373 mill. kr. ud for Københavns Kommune, hvor der er korrigeret for amtskommunale udgifter. Med udgangspunkt i forvaltningernes metode for fraregning af amtskommunale udgifter, som fremgår af tabel 2, overstiger kommunens serviceudgifter det udmeldte måltal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Hvis der tages udgangspunkt i Sundheds- og Indenrigsministeriets metode for fraregning af amtslige udgifter, kan kommunens samlede forventede serviceudgifter opgøres til 16.300 mill. kr. Dette giver en forskel mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriets måltal og forventet regnskab på 73 mill. kr., jf. nedenstående tabel 3.

 

Tabel 3: Københavns Kommunes måltal opgjort med IM's metode (udmeldt i august 2006), mill. kr.

Foreløbigt udmeldt fra IM

16.373

Forventet regnskab efter IM's metode

16.300

Forskel

73

Korrigeret for overholdelse af udvalgsmåltal

83

Forskel

156

 

Med udgangspunkt i Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode for fraregning af amtslige udgifter er der en forskel i Københavns Kommune på 156 mill. kr. mellem forventet regnskab og det udmeldte måltal efter overførsler og korrektion for manglende reduktion i serviceudgifterne. Kontrolberegningerne af kommunens måltal på 16.300 mill. kr. er behæftet med usikkerhed hvilket skyldes, at beregningerne tager udgangspunkt i det forventede regnskab. Der er ligeledes usikkerhed om ministeriets præcise fremgangsmåde for efterkontrol af regnskab 2006. Økonomiforvaltningen vil derfor på grundlag af tal løbende indberettet af forvaltningerne frem til regnskabsafslutningen månedsvist kontrollere det forventede regnskabsresultat opgjort på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets metode. I forhold til en generel usikkerheds-/risikobetragtning er det vigtigt, at have en buffer således, at kommunen som helhed kan overholde måltallet.

Af ovenstående årsager vurderer Økonomiforvaltningen desuden, at der ikke er grundlag for en opjustering af enkelte udvalgs måltal.

 

I forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer til oktober skal udvalgene følge op på udviklingen i serviceudgifterne i forventet regnskab således, at udvalget kan overholde måltallet for serviceudgifter i 2006. Som led i aflæggelsen af regnskabet for 2006 vil der ske en endelig opgørelse af, om udvalgene har overholdt deres måltal for serviceudgifter i 2006.

Hvis udvalget i det endelige regnskab ikke overholder sit måltal for serviceudgifter, vil udvalgets budget blive korrigeret i forbindelse med den ordinære overførselssag i foråret 2007 med et beløb svarende til overskridelsen af måltallet for serviceudgifter i 2006. Dette vil ske i form af en negativ tillægsbevilling til budget 2007.

 

3. De samlede anmodninger om overførsler

Tabel 4 viser udvalgenes samlede anmodninger om overførsler af serviceudgifter i 2006 samt om udvalgene overholder deres måltal for serviceudgifter efter overførsler.

Tabel 4: Anmodninger om overførsler fra 2006 til 2007, mill. kr.

Udvalg

Indstillede overførte serviceudgifter

Manglende reduktion i serviceudgifter

Revisionsdirektoratet

0,2

0

Borgerrådgiveren

1

0,2

ØU

214

0

KFU

25

0

BUU

114

0

SOU

0

12

SUU

86

22

TMU(2)

44

49

BIU(1)

16

0

I alt

500,2

83,2

 

Af tabel 4 fremgår det, at udvalgene indstiller at få overført serviceudgifter for 500 mill. kr. fra budget 2006 til 2007. Det er 300 mill. kr. mindre, end der blev overført på driften fra 2005 til 2006. De enkelte overførsler er beskrevet i bilag 1 med angivelse af forklaring på overførslerne. I bilaget ledsages hver overførselsanmodning endvidere af bevillingsforudsætningerne for overførslen. For så vidt angår de foreslåede overførsler fra 2006 til 2007 på driften på de efterspørgselsstyrede områder, forudsættes disse at være omfattet af den reguleringsmekanisme, der er besluttet for den ny budgetmodel. Overførsler fra 2006 til 2007 på driften forudsættes generelt ikke at omfatte midler til drift af pladser, der ikke er etableret som forudsat i budget 2006.

 

Efter korrektion af overførsler mangler der en reduktion i serviceudgifterne på 83 mill. kr. samlet set for kommunen. Det indstilles, at udvalgene skal finde den manglende reduktion i serviceudgifterne selvom beregningen efter Sundheds- og Indenrigsministeriets metode viser, at der er en forskel på 156 mill. kr. mellem kommunens forventede regnskab og måltallet samlet set for kommunen. Dette skal ses ud fra en generel usikkerhedsbetragtning således, at kommunen som helhed kan overholde måltallet.

Revisionsdirektoratet, Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overholder alle måltallet for serviceudgifter efter korrektion af overførsler. Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrådgiveren har ikke som besluttet af Borgerrepræsentationen i denne sag overholdt deres måltal for serviceudgifter i 2006. Nedenfor gennemgås de fire udvalg, som ikke har overholdt måltallet.

 

Uddybende forklaringer af udvalgenes ønsker af overførsler samt manglende reduktion af serviceudgifter er specificeret i bilag 2.

 

3.1 Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskabsprognose viser, at de forventede serviceudgifter overskrider måltallet med 12 mill. kr. Sundheds- og Omsorgsudvalget anfører, at der i forhold til den samlede budgetstørrelse er tale om et relativt beskedent beløb og prognosen er fortsat behæftet med usikkerhed blandt andet fordi Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil arbejde på at nedbringe merforbruget via en generel tilbageholdenhed. På den baggrund vil Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke på nuværende tidspunkt pege på konkrete reduktioner i udvalgets budget. Hvis det ved sagen om bevillingsmæssige ændringer til oktober viser sig, at der er behov for yderligere tiltag til sikring af, at serviceudgifterne ikke overstiger måltallet, vil forvaltningen foreslå udvalget at godkende konkrete tiltag.

 

Borgerrepræsentationen har vedtaget, at udvalgene i deres indberetning til halvårsregnskabet for 2006 skal anvise, hvor serviceudgifterne i udvalgets korrigerede budget for 2006 kan reduceres med et beløb, så udvalgets serviceudgifter ikke overstiger niveauet i vedtaget budget 2006 (BR 281/06). Sundheds- og Omsorgsudvalget har ikke fulgt denne anvisning. Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

 

3.2 Socialudvalget

Socialudvalgets serviceudgifter i regnskabsprognosen overstiger det udmeldte måltal med 108 mill. kr., som foreslås delvist udmøntet ved at overføre 86 mill. kr. fra 2006 til 2007. Udover overførsler på 86 mill. kr. skal udvalget nedbringe sit budget med yderligere 22 mill. kr. Socialudvalget anfører, at det især skyldes merforbrug på hjemmplejen under handicapområdet (ca. 30 mill. kr.). Socialudvalget arbejder på at analysere og reducere merforbruget, hvorfor det er uvist om der bliver tale om et merforbrug i det beskrevne omfang. På den baggrund anbefaler Socialudvalget, at stillingtagen til det forventede merforbrug udskydes til sagen om bevillingsmæssige ændringer til oktober 2006, hvor prognosesikkerheden er større.

Socialudvalget har igangsat en proces med henblik på at finde besparelser for deres manglende reduktion i serviceudgifter. Socialudvalget har dermed ikke reduceret serviceudgifterne som ønsket af Borgerrepræsentationen. Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

 

3.3 Teknik- og Miljøudvalget

Udover overførsler på 44 mill. kr. vil Teknik- og Miljøforvaltningen overskride det udmeldte servicemål med 49 mill. kr. Udvalget vil i den resterende del af 2006 fortsætte arbejdet med at nå måltallet.

Udvalget har modtaget en række bevillinger af mere teknisk karakter på 24,7 mill. kr. som udvalget ikke umiddelbart mener, at de kan kompensere for. De modtagne tillægsbevillinger vedrører følgende:

·        14 mill. kr. til KTK givet i forbindelse med afviklingen af bygningsservice.

·        7 mill. kr. til afvikling af RIA.

·        1,1 mill. kr. modtaget i forbindelse med overtagelsen af KE-tjenestemænd.

·        2,3 mill. kr. til Amager Strandpark.

 

De ovenstående tillægsbevillinger anser Teknik- og Miljøudvalget er uden styring for udvalget og det er rent bevillingsteknisk, at de indgår i 2006 som tillægsbevillinger. Bevillingerne er alle, med undtagelse af Amager Strandpark, givet i 2005 men som engangsbeløb. Økonomiforvaltningen finder, at der for alle udvalg er en række områder, som kan være vanskelige at påvirke, men det fritager ikke et udvalg for at overholde måltallet for serviceudgifter.

Teknik- og Miljøudvalget har ikke anvist den fulde dækning for deres overskridelse af måltallet, hvilket Borgerrepræsentationen har besluttet, at de skulle gøre i forbindelse med halvårsregnskabet. Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor udvalget overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

 

3.4 Borgerrådgiveren

Borgerrådgiveren vurderer, at der samlet set forventes en overskridelse af deres måltal på 216 tkr., og Borgerrådgiveren vurderer ikke, at kunne finde yderligere besparelser. Borgerrådgiveren har i forbindelse med den anviste reduktion i serviceudgifter overfor Økonomiudvalget dels taget et generelt forbehold vedrørende udredningen af fejlkonteret løn i 2005 og 2006, dels anmodet om, at Borgerrådgiverens overskridelse af den oprindelige budgetramme i 2006 ikke medfører en tilsvarende reduktion i budgetrammen for 2007 under henvisning til, at det ikke er muligt at omprioritere væsentligt indenfor Borgerrådgiverens forholdsvis begrænsede budgetramme og idet det bemærkes, at overskridelsen beror på en kontraktlig forpligtelse, som påhviler kommunen.

Borgerrådgiverudvalget har ikke reduceret serviceudgifterne som ønsket af Borgerrepræsentationen. Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Borgerrådgiveren overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til oktober skal fremlægge en sag, hvor Borgerrådgiveren overholder måltallet for udvalgets serviceudgifter i forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer.

 


4. Kontering af serviceudgifter

Det er af afgørende betydning for korrektionen af amtskommunale udgifter og dermed for den endelige opgørelse af serviceudgifter i regnskab 2006, at forvaltningerne konterer korrekt. Derfor indstiller Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget overfor forvaltningerne indskærper, at de bør være særligt opmærksomme på, at der skal bogføres korrekt af hensyn til den endelige opgørelse af om Københavns Kommune overholder serviceudgifterne.

 

5. Øvrige overførsler

Socialudvalget anmoder om at få overført 127 mill. kr. indenfor det amtskommunale område. Overførslerne indenfor det amtskommunale serviceudgiftsområde vedrører primært følgende:

·        Kategori 1: Overførsler på området for Stofafhængige for 25 mill. kr. vedr. boligområdet (BR 575/05).

·        Kategori 2: Overførsler på området for Voksne med særlige behov for 24 mill. kr. vedr. Tryghedsplanen (BR 355/05) og modernisering af boliger vedr. Psykiatriaftalen (FAU 441/05).

·        Kategori 3: Overførsler på området for Administration for 11 mill. kr. vedr. indkøb og implementering af omsorgssystem i hjemmeplejen (BR 466/05), udskydelse af hardware genanskaffelse (BR 466/05) og midler til kompetenceudvikling (SUD 125/06).

Herudover anmoder Socialudvalget om at få overført 54 mill. kr. på anlæg. Overførslerne vedrører tre anlægsmidler, som er henholdsvis:

·        15 mill. kr. vedr. tryghedsplanen. En række projekter, der var forventet afsluttet i efteråret 2006 forventes nu først klar i januar 2007.

·        30 mill. kr. vedr. moderniseringsplanen. Da det ikke har været muligt at anvende hele bevillingen på grund af en sen politisk godkendelse anmoder forvaltningen om overførsel af forventet mindreforbrug.

·        9 mill. kr. vedr. ESDH fase 2. Socialudvalget forventer mindreforbrug på dette projekt og ønsker derfor overførsel heraf.

 

Det indstilles, at Socialudvalgets ønske om anmodning om overførsel af amtskommunale udgifter på 127 mill. kr. fra budget 2006 til 2007 imødekommes. Økonomiforvaltningen foreslår, at midlerne placeres i 2007 i en pulje under Økonomiudvalget indtil der er endelig overblik over kommunens amtslige udgifter og håndteringen heraf. Det forudsættes, at Socialudvalget fremlægger en særskilt indstilling vedr. udmøntning i 2007.

 


ØKONOMI

Der gives i sagen tillægsbevillinger i form af tidlig overførsel af serviceudgifter fra budget 2006 til budget 2007. Det betyder, at der til budget 2006 gives en samlet negativ tillægsbevilling på 500 mill. kr. i form af en kasseopbygning i 2006 (8.05.5). Kasseopbygningen i 2006 modsvares af tillægsbevillinger (kassetræk) i budget 2007 af samme størrelse.

Foruden overførsler af serviceudgifter anmoder Socialudvalget i denne sag forslag om at få overført 127 mill. kr. på det amtskommunale område fra 2006 til 2007. Det betyder, at der til budget 2006 gives en samlet negativ tillægsbevilling på 127 mill. kr. i form af en kasseopbygning i 2006 (8.05.5). Midlerne placeres i 2007 i en pulje under Økonomiudvalget. Det forudsættes, at Socialudvalget fremlægger en særskilt indstilling vedr. udmøntning i 2007.

Økonomiforvaltningen vil tilse, at forvaltningernes indberetninger følger den ny kontoplan for 2007.

 

MILJØVURDERING

Denne indstilling er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

BILAG

Bilag 1.         Tillægsbevillinger til budget 2006 og 2007 i form af overførsler mellem årene

Bilag 2.         Specifikation af udvalgenes forklaringer på overførsler

Bilag 3.         Overførsel af amtskommunale udgifter

 

 

 

                    Claus Juhl                   /                       Bjarne Winge

 

Til top