Mødedato: 26.06.2001, kl. 15:00

"Ligkistesagen". Personalemæssige aspekter (Behandles under eet med ØU 177/2001)

"Ligkistesagen". Personalemæssige aspekter (Behandles under eet med ØU 177/2001)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 26. juni 2001

 

 

J.nr. ØU 196/2001

 

13. "Ligkistesagen". Personalemæssige aspekter (Behandles under eet med ØU 177/2001)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget drøfter de personalemæssige aspekter af Ligkistesagen på grundlag af nedenstående redegørelse.

 

RESUME

Lars Hutters (L) har fremsat ønske om en drøftelse af de personalemæssige aspekter af Ligkistesagen, herunder en redegørelse på baggrund af Mariann Norrboms seneste rapport, se nedenfor under "Sagsbeskrivelse".

 

SAGSBESKRIVELSE

Indledning

Som oplyst overfor Økonomiudvalget i notat af 3. maj 2001 blev der i rapporten fra Deloitte & Touche på adskillige punkter rejst kritik af Sundhedsforvaltningens forretningsgange, behandling af klagesager mv. Rapporten, der ikke havde fokus specielt på personalets forhold, var imidlertid ikke så konkret, at den umiddelbart gav Sundhedsforvaltningen grundlag for at overveje iværksættelse af ansættelsesretlige dispositioner i forhold til navngivne medarbejdere.

Iværksættelse af advokatundersøgelse

og tjenestefritagelse

Bl.a. på grundlag af rådgivning fra Økonomiforvaltningen anmodede Sundhedsforvaltningens administrerende direktør Bo Andersen en uvildig advokat – advokat Mariann Norrbom - om med udgangspunkt i rapporten fra Deloitte & Touche at undersøge sagen særligt med henblik på embedsmændenes mulige ansvar. Det blev samtidig bestemt, at de to medarbejdere, der fra første færd var i centrum for en sådan undersøgelse, midlertidigt skulle fritages for tjeneste med fuld løn, medens undersøgelsen blev foretaget.

Baggrunden for tjenestefritagelsen var dels hensynet til de medarbejdere, der på en ubehagelig måde var "kommet i søgelyset" og under de givne omstændigheder kunne have vanskeligheder med at gebærde sig på arbejdsstedet, dels hensynet til forholdene på arbejdspladsen i en sag, der har kraftig (medie)interesse. Der blev ikke med tjenestefritagelsen placeret noget ansvar i sagen, og det var efter omstændighederne en klar forudsætning, at fritagelsen skulle være af kort varighed og finde sted i god overensstemmelse med medarbejderne selv og deres faglige organisationer. (Undersøgelsen forventedes oprindeligt afsluttet ultimo maj 2001)

Detailgennemgang af rapporten fra Deloitte & Touche

Mariann Norrbom har herefter med udgangspunkt i sit kommissorium foretaget en detailgennemgang af rapporten fra Deloitte & Touche og haft samtaler med medarbejdere i firmaet.

På dette grundlag har hun i et notat til Sundhedsforvaltningen af 1. juni 2001, der vedlægges, konkluderet, at rapporten – dels på grund af sin konsulentprægede indfaldsvinkel, dels på grund af karakteren af faktumbeskrivelsen og uklarhed om, på hvilket grundlag undersøgelsen er foretaget – ikke er egnet som basis for den videre vurdering af embedsmændenes mulige ansvar.

Undersøgelse af ressortborgmestres ansvar

Sideløbende hermed er der blevet truffet beslutning om at gennemføre en uvildig advokatundersøgelse i relation til skiftende ressortborgmestre med ansvar for forvaltning af begravelse og ligbrænding under Københavns Kommunes område.

Tidshorisont

Ikke mindst for at undgå forskelle i opfattelsen af faktum i de to sager er det nødvendigt med et samarbejde mellem Mariann Norrbom og den advokat, der skal forestå undersøgelsen i relation til ressortborgmestrene. Forpligtelsen til samarbejde fremgår af kommissoriet for undersøgelsen i relation til borgmestrene og betyder i sig selv, at en endelig konklusion i embedsmandsundersøgelsen ligger adskillige måneder ude i fremtiden.

Ophævelse af tjenestefritagelsen

Aktuelt er det samtidig efter de foreløbige undersøgelser Mariann Norrboms opfattelse, at rapporten fra Deloitte og Touche ikke kan danne basis for en fortsat tjenestefritagelse af de to embedsmænd.

Som resultat af udviklingen i sagen har Sundhedsforvaltningen derfor – på ny i god forståelse med de involverede parter og deres rådgivere – valgt at sætte de to embedsmænd i arbejde igen. Der er herved lagt vægt dels på Mariann Norrboms vurdering af rapporten fra Deloitte & Touche, og dels på, at en langvarig tjenestefritagelse i sig selv kan afskære embedsmændene muligheden for i givet fald at virke i deres stillinger igen.

Det skal afslutningsvis understreges, at det naturligvis ikke kan afvises, at den grundige undersøgelse af embedsmændenes forhold, som Mariann Norrbom gennemfører, kommer til det resultat, at der for Sundhedsforvaltningen vil være grundlag for at overveje at iværksætte ansættelsesretlige dispositioner i forhold til berørte medarbejdere.

 

 

 

Økonomi

-

Høring

-

Andre konsekvenser

-

Bilag

Advokat Mariann Norrboms notat til Sundhedsforvaltningen af 1. juni 2001.

 

 

 

Erik Jacobsen

/

Hans Simmelkjær

Til top