Mødedato: 26.05.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til lokalplan Kobbelvænget, Brønshøj/Husum

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Kobbelvænget i høring. Lokalplanforslaget vil muliggøre opførelse af ny boligbebyggelse i et område mellem Frederikssundsvej, Kobbelvænget og Gadelandet.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende at forslag til lokalplan Kobbelvænget (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Ejeren af et område mellem Frederikssundsvej, Kobbelvænget og Gadelandet ønsker dels at bevare og istandsætte eksisterende bygninger og nedrive utidssvarende produktionsbygninger og dels udvikle området med en ny boligbebyggelse med familie- og ungdomsboliger. Den gældende lokalplan Gadelandet II fra 1992 fastlægger ejendommen alene til erhvervsformål.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 4. november 2019 startredegørelse for tillæg til lokalplan Gadelandet II. Det har siden vist sig hensigtsmæssigt i stedet for et tillæg at udarbejde en ny lokalplan i overensstemmelse med Kommuneplan 2019, som erstatter alle utidssvarende bestemmelser i lokalplan Gadelandet II for det aktuelle område.

I forbindelse med vedtagelsen af startredegørelsen afgav et flertal (A, C, F, Ø, Å) protokolbemærkning om, at Teknik- og Miljøforvaltningen anmodes om at kontakte Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med henblik på, at der kommer lægepraksis i området.

Løsning

Lokalplanen vil muliggøre, at der i området bliver opført nye boliger med et etageareal på ca. 20.700 m2. Der vil blive bevaret ca. 7.000 m2 eksisterende erhvervsbyggeri, primært langs Frederikssundsvej og Kobbelvænget.

Planforslaget omfatter ud over udviklingsområdet tre ejendomme. Frederikssundsvej 276 og 278 samt Gadelandet 18. Anvendelsen af stueetager langs Frederikssundsvej og dele af Kobbelvænget bliver fastlagt til publikumsorienterede serviceerhverv. 

Frederikssundsvej 278 får en potentiel byggemulighed på ca. 2.000 m2, som kan udnyttes i sammenhæng med den nye boligbebyggelse, mens ejer af Frederikssundsvej 276 ikke har aktuelle byggeønsker. Ejer af Gadelandet 18 ønsker at ombygge en eksisterende bygning med bl.a. ungdomsboliger. Bygningen indgår som del af den samlede plan. De tre ejendomme har til sammen et etageareal på ca. 3.200 m2.  

Fordelingen bliver højst 75 % boliger og mindst 25 % erhverv for hele lokalplanområdet. Bebyggelsesprocenten vil blive 150.

Den foreslåede bebyggelse består af randbebyggelse langs Kobbelvænget og Gadelandet i forlængelse af og samspil med eksisterende bebyggelse. Bebyggelsen får karakter af en åben karré i 4 – 6 etager omkring grønne, sammenhængende byrum. Bygningshøjden bliver maksimalt 24 meter. Arkitektonisk får bebyggelsen et moderne udtryk og tilpasses arkitektonisk og i materialevalg til de omkringliggende boligområder ved anvendelse af teglmaterialer på facader mod de omgivende gader, mens der inde i bebyggelsen også kan anvendes andre materialer som fx træ. På den måde indpasses bebyggelsen i bydelen.   

Planforslaget åbner mulighed for indretning af serviceerhverv, herunder fx lægepraksis. Ejer af udviklingsområdet er positiv overfor dette. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og ejer har bekræftet, at man forhandler om konkrete lejemål til lægepraksis.

Byliv

En stor del af området er i dag tømt for funktioner og opleves utrygt. Det er et utidssvarende erhvervsområde med flere store og tomme produktionsbygninger. Der er derfor få aktiviteter og få mennesker med ærinde i området. Der er tale om et udsat byområde. Det tilstødende boligområde er netop taget af statens ghettoliste, mens et nærliggende boligområde fortsat er på statens ghettoliste.

Planforslaget stiller krav om, at stueetager mod Frederikssundsvej og del af Kobbelvænget skal anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv, hvilket sikrer byliv på disse strækninger.

Med en blanding af forskellige boligtyper og serviceerhverv omkring interne stier og sammenhængende grønne byrum med træer, opholds- og legemuligheder vil et lille, trygt bykvarter med egen identitet kunne blive etableret. Derved bliver målene i Politik for udsatte boligområder og Bedre byliv i udsatte områder understøttet. Der vil blive skabt nye grønne byrum både med mulighed for ro og fordybelse samt mulighed for aktivitet. Derved bliver indsatsen i Fællesskab København om en god hverdag i byrummene understøttet.

Bæredygtighed og bynatur

Forvaltningen har drøftet Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med bygherre. Ejer stiler mod, at byggeriet DGNB certificeres til minimum guld. Desuden planlægger bygherre at etablere parkeringspladser til el- eller delebiler. Der kan jf. planloven ikke stilles krav til dette i lokalplanen.

Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed er indarbejdet i planforslaget ved at muliggøre udvikling og omdannelse af et eksisterende erhvervsområde med overvejende befæstede arealer til et grønt område med en blanding af boliger og serviceerhverv, hvor en del af de eksisterende bygninger bliver bevaret og istandsat, hvor højst 40 % af de ubebyggede arealer må være befæstede, og hvor der plantes mindst 70 træer, heraf mindst 30, der kan opnå en højde på 6-15 m. Der er ikke i dag træer i området, der lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer.

Området skybrudssikres ved bl.a. udformning af terrænet, så der under et 100-års skybrud maksimalt står 10 cm vand på terræn.

Almene boliger

Planforslaget er udarbejdet i henhold til forvaltningens praksis for at stille krav om almene boliger i lokalplaner, der trådte i kraft efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. april 2019 samt i henhold til retningslinjer i Kommuneplan 2019. Som følge heraf har forvaltningen lagt vægt på, at der er 42 % almene boliger i Husum Skoles skoledistrikt, at der er tale om et udsat byområde, at planforslaget ikke kombinerer ny byggeret på mindst 50.000 m2 boliger med omdannelse fra erhvervsformål til helt eller delvist boligformål, og at forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke kan understøtte den blandede by ved at tilføre området andre almene boligtyper end de eksisterende almene boligtyper. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på den baggrund, at der ikke skal stilles krav om almene boliger i den konkrete sag. Vurderingen er uddybet i bilag 4.

Parkering

Parkeringsdækningen for området følger kommuneplanens normer for det geografiske område Øvrig by. Kommuneplan 2019 fastlægger som udgangspunkt krav om én parkeringsplads pr. 214 m2 etageareal for boliger, én pr. 857 m2 for ungdomsboliger og én plads pr. 143 m2 for erhverv. I bilag 5 fremgår parkeringsnormerne i Kommuneplan 2019 og herunder kommunens muligheder for at foretage en konkret vurdering af parkeringsbehovet.

Området har ikke adgang til god kollektiv transportbetjening, da der er mere end 1.000 meter til nærmeste station. Det er derfor muligt at foretage en konkret vurdering i henhold til kommuneplanen. Der er i udviklingen af projektet ikke fremkommet yderligere forhold der begrunder en forøgelse af parkeringsantallet, da der er tale om almindelige familieboliger samt ungdomsboliger. Forvaltningen vurderer derfor, at parkeringsdækningen i Kommuneplanens normer er tilstrækkelige til at dække behovet. I lokalplanforslaget svarer parkeringskravet til, at der skal etableres ca. 100 p-pladser, hvoraf 80 p-pladser placeres i konstruktion i form af kælder, svarende til 1 parkeringsplads pr. 2,5 familieboliger og 1 plads pr. 25 ungdomsboliger.

l forhold til cykler fastlægger Kommuneplan 2019 krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal for boliger, ungdomsboliger og butikker og tre p-pladser pr. 100 m2 for erhverv. Det svarer i lokalplanen til ca. 910 p-pladser.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i 3. kvartal 2020.

 

Søren Wille                                      / Karsten Biering Nielsen

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende at forslag til lokalplan Kobbelvænget (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2020

 

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og I.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”

 

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne beder om, at Teknik- og Miljøudvalget tidligt i processen kontakter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med henblik på at arbejde for, at der kommer en lægepraksis.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten beklager, at ungdomsboligerne ikke kan blive almene med henvisningsret til studerende, men respekterer administrationsgrundlaget for krav om almene boliger.”

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne ser positivt på den foreslåede blanding af funktioner, men mener ikke, at det visualiserende byggeri er tilfredsstillende. Derfor ønsker partierne, at der i den videre proces med lokalplanen arbejdes yderligere med det arkitektoniske udtryk, blandt andet tagenes udformning, således at byggeriet i langt højere grad bliver lokalt funderet og ikke blot ligner byggeri, der i forvejen kan findes rundt om i København.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 11: Forslag til lokalplan Kobbelvænget, Brønshøj/Husum (2019-0102247)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. maj 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V og C.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Sagen udstiller på ulykkeligste vis konsekvenserne af venstrefløjens Kommuneplan 2019.  Venstre stiller sig således stærkt tvivlende overfor, om man kan tiltrække ressourcestærke børnefamilier til nye lejligheder i Husum, når kun hver tredje familie får lov til at have en bil. Vi kan derfor ikke støtte lokalplanen.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. maj 2020:

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”

Til top