Ny samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater - udsendelse i udvalgshøring
Udkastet er udarbejdet af Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med Det Kongelige Teater, og bygger videre på fokusområderne i den nuværende samarbejdsaftale.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at udkast til ny samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater (jf. bilag 1) sendes i udvalgshøring i samtlige fagudvalg.
Problemstilling
Københavns Kommune har med beslutning i Borgerrepræsentationen den 9. juni 2004 vedtaget, at Københavns Kommune yder et årligt tilskud til Operaen i København på 10,3 mio. kr. i 2004 og herefter 40 mio. kr. årligt (2004 p/l). Det blev vurderet, at en opera, ikke bare for staten, men også for Københavns Kommune, ville være et aktiv, hvorfor der mellem staten og kommunen blev indgået en aftale om at Københavns Kommune, foruden staten som betydeligste tilskudsgiver, også skulle bidrage til finansieringen af drift og aktivitet ved at yde tilskud til Det Kongelige Teater.
Københavns Kommune har siden da ydet driftstilskud til Det Kongelige Teater, der i 2020 udgør 47,9 mio. kr., hvoraf 5 mio. kr. er øremærket til at åbne husene for borgerne i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører. De særlige fokusområder inden for de øremærkede midler konkretiseres i den fireårige samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater.
Den nuværende samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater (bilag 2) blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 10. november 2016, og udløber med udgangen af 2020. Borgerrepræsentationen skal inden udgangen af året vedtage en ny samarbejdsaftale for årene 2021-2024.
Løsning
Det vedlagte udkast til en ny samarbejdsaftale tager udgangspunkt i den nuværende samarbejdsaftale, som udløber med udgangen af 2020.
I den nye aftale udvides skolesamarbejdet, så det nuværende samarbejde med 19 udvalgte skoler udvides til at gælde alle de københavnske folkeskoler, som dermed skal tilbydes forløb med scenekunst på skoleskemaet.
Derudover vil Det Kongelige Teater med den nye samarbejdsaftale skulle tilbyde ledig scenekapacitet til scenekunstnere, der ikke har egen scene, hvilket kan bidrage til at afhjælpe udfordringen med manglende sceneplads til byens vækstlag og uafhængige scenekunstnere.
Yderligere skal Det Kongelige Teater indgå forpligtende samarbejder med øvrige kunstneriske aktører i Københavns Kommune om f.eks. operakoncerter om sommeren og øvrige samarbejder med det københavnske teatermiljø og andre relevante parter, for at understøtte København som en stærk kulturhovedstad til gavn for hele landet, dets image og besøgende.
Det Kongelige Teater skal desuden som noget nyt undersøge og afprøve modeller for tilbud om forestillinger og besøg til københavnske dagtilbud i løbet af aftaleperioden.
I samarbejdsaftalen med Det Kongelige Teater stilles der, ligesom tidligere, krav om opfyldelse af Københavns Kommunes arbejdsklausul og sociale klausuler; dvs. forventninger til løn- og arbejdsvilkår, herunder arbejdstid, opholds– og arbejdstilladelser samt ansættelse af praktikanter mv. jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 10. november 2016.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Det årlige tilskud til Det Kongelige Teater udgør i 2020 47,9 mio. kr., hvoraf 5 mio. kr. er øremærket særlige aktiviteter inden for samarbejdsaftalens fokusområder.
Tilskuddet gives under forudsætning af Borgerrepræsentationens årlige vedtagelse af budgettet.
Videre proces
Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, sender Økonomiforvaltningen udkast til ny samarbejdsaftale i udvalgshøring, hvorefter Økonomiforvaltningen vil vurdere og indarbejde eventuelle høringssvar i aftaleudkastet med inddragelse af Kultur- og Fritidsforvaltningen og Det Kongelige Teater.
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil i efteråret 2020 få nyt udkast til samarbejdsaftale forelagt til endelig godkendelse før aftalens ikrafttræden den 1. januar 2021.
Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 10: Ny samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater – udsendelsen i udvalgshøring (2020-0061485)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. maj 2020
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
”At de 5 mio. kr. der er målrettet københavnere i samarbejdsaftalens punkt 4, hæves til 10 mio. kr. og især bruges til aktiviteter målrettet børn og unge”.
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø.
Imod stemte: A, Å, B, F, V, C og O.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Radikale og SF afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne er glade for, at de københavnske skolebørn med denne aftale får lettere adgang til det kongelige teaters kulturtilbud. Partierne håber, at man i fremtiden også vil kunne give et lignende tilbud til de københavnske ældre og socialt udsatte.”