Mødedato: 26.04.2016, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Tilpasning af Risikostyringspolitikken i forhold til ny entrepriseforsikring

Se alle bilag

Koncernservice har i henhold til Risikostyringspolitikken gennemført EU-udbud på ekstern entrepriseforsikring for entrepriser op til 100 mio. kr.

Risikostyringspolitikken skal på den baggrund revideres, da håndteringen af forsikringsforholdene under entrepriser nu er på plads.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Risikostyringspolitikken revideres i henhold til ændringerne om branddækning af bygninger under entrepriser samt entrepriseforsikring, således at den reviderede Risikostyringspolitik (bilag 1) og de tilhørende interne policer (bilag 2) fremover er gældende. 

Problemstilling

Entrepriser og anlægsarbejder indebærer særlige risici, herunder for skader på kommunens egne eller andres bygninger. Entrepriseskader er i henhold til kommunens Risikostyringspolitik ikke omfattet af kommunens interne forsikringsordning.

Da Risikostyringspolitikken blev vedtaget i Borgerrepræsentationen (BR) den 11. december 2014 var der usikkerhed om, hvorvidt kommunens eksterne bygningsforsikring hos Protector (selvrisiko 50 mio. kr. pr. skade), hvor den interne forsikringsordning er genforsikret eksternt, dækkede brand på eksisterende bygninger under entrepriser. Protector har nu endeligt accepteret, at eksisterende bygninger er dækket for brand, også under entrepriser.

I den tidligere årsentrepriseforsikringsaftale med Topdanmark var der ikke mulighed for at afdække brand under årsentrepriseforsikringen, hvorfor branddækning af entrepriser på både eksisterende bygninger og nybyggerier skulle afdækkes uden for årsentrepriseforsikringen.

Da Protector fortsat ikke vil brandforsikre nybyggerier under entreprisen, på bygningsforsikringen, opstod der et forsikringsmæssigt problem omkring branddækning af nybyggerier under entreprisen, som undervejs er løst med ad hoc dækninger.

Løsning

Indtil 30. juni 2015 var årsentrepriseforsikringen placeret i Topdanmark med en grænse på entrepriser op til 75 mio. kr. Denne aftale udløb 30. juni 2015 og i henhold hertil har Økonomiforvaltningen gennemført udbud af årsentrepriseforsikring (aftale 1), som har været i kraft siden 1. juli 2015.

Desuden er der i juli 2015 indgået en yderligere årsentrepriseforsikring, inklusiv branddækning, som skal anvendes ved alle nybyggerier under 100 mio. kr., herunder fritstående tilbygninger (aftale 2).

Via aftale 2 er nybyggerier branddækket under entreprisen.  Når bygningen er opført, og entreprisen er afsluttet, overgår branddækningen fra entreprisepriseforsikringen (aftale 2) til den normale bygningsforsikring i Protector med en selvrisiko på 50 mio. kr. pr. skade.

Dette er indarbejdet i den reviderede Risikostyringspolitik (bilag 1).

Revideret Risikostyringspolitik i forhold til entrepriseforsikring

Entrepriseskader er i henhold til kommunens reviderede Risikostyringspolitik fortsat ikke omfattet af kommunens interne forsikringsordning. Forvaltningerne skal derfor tegne ekstern entrepriseforsikring, såfremt forvaltningen ønsker forsikringsdækning af selve entreprisen ved bygge- og anlægsarbejder. Det gøres ved at anmelde alle entrepriser til kommunens forsikringsmægler, inden de igangsættes. Præmien finansieres af den pågældende anlægsbevilling.

Når kommunen skal renovere eksisterende bygninger eller gennemføre anlægsarbejder, er årsentrepriseforsikringen (aftale 1), inklusiv stormdækning, placeret i Protector.  Grænsen for entreprisesummen på årsentrepriseforsikringen er øget til entreprisesum op til 100 mio. kr., i stedet for 75 mio. kr.

Det letter administrationen af forsikring af entrepriser primært Byggeri København (ByK), Københavns Ejendomme (KEjd) og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF), da endnu større entrepriser fremover kan medtages på samme forsikring.

For eksisterende bygninger er branddækningen under entrepriser, en del af den normale bygningsforsikring, i Protector, med en selvrisiko på 50 mio. kr. pr. skade.

Når kommunen skal opføre nye bygninger, er der desuden indgået en årsentrepriseforsikring inklusiv storm og branddækning (aftale 2) i Codan for nybygningsentrepriser op til 100 mio. kr., herunder fritstående tilbygninger.

Da branddækning af nybyggerier under entreprisen ikke er omfattet af den normale bygningsforsikring i Protector (med en selvrisiko på 50 mio. kr. pr. skade), skal alle forvaltninger, i henhold til kommunens reviderede Risikostyringspolitik, tegne ekstern entrepriseforsikring  inklusiv branddækning ved alle nybyggerier af bygninger, herunder fritstående tilbygninger. Aftale 2 anvendes til entrepriser op til 100 mio. kr.

For alle entrepriser over 100 mio. kr. skal forvaltningerne indgå særskilte eksterne entreprisedækninger inklusiv storm via kommunens forsikringsmægler. For nybyggerier skal de særskilte eksterne entrepriseforsikringer tillige være inklusiv branddækning.

Den reviderede Risikostyringspolitik i forhold til branddækning af bygninger, under entrepriser

Forvaltninger skal, i henhold til kommunens reviderede Risikostyringspolitik jævnfør ovenstående afsnit, tegne ekstern entrepriseforsikring inklusiv branddækning ved alle nybyggerier herunder fritstående tilbygninger. Derved gælder fremover kun en ekstern selvrisiko på 250.000 kr. ved brandskader på nybyggeri under entreprisen.

Der er ekstern branddækning af eksisterende bygninger under entrepriser på den normale bygningsforsikring som er hos Protector med en selvrisiko på 50 mio. kr. pr. skade.

For eksisterende bygninger er der samtidig branddækning i den interne forsikringsordning under entrepriser med en selvrisiko på 250.000 kr. dog med en selvrisiko på 500.000 kr. ved manglende overholdelse af retningslinjer for varmt arbejde.

Præmien for branddækning af entrepriser på eksisterende bygninger via intern forsikringsordning fastsættes i henhold til kommunens reviderede Risikostyringspolitik til 1 promille af entreprisesummen pr. år.

Den særskilte præmie til den interne forsikringsordning for branddækning af entrepriser på eksisterende bygninger, som finansieres af den pågældende anlægsbevilling, anvendes til øget forebyggelse for at undgå og minimere brandskader (f.eks. frivillige automatiske brandalarmeringsanlæg og TV-overvågning).

Endelig gælder at forvaltningerne kan meddække entreprenører i den interne forsikringsordning for brand under entrepriser på eksisterende bygninger, og det kan aftales, at entreprenørerne skal afholde selvrisikoen på 250.000 kr., dog 500.000 kr. ved manglende overholdelse af retningslinjer for varmt arbejde.

Sammenfatning i forhold til branddækning af bygninger under entrepriser:

  • Nybygningsentrepriser (alle nye bygninger) skal entrepriseforsikres eksternt med dækning for brand under opførslen.
  • For eksisterende bygninger er der branddækning i den interne forsikringsordning under entrepriser med en selvrisiko på 250.000 kr.,,dog 500.000 kr. ved manglende overholdelse af retningslinjer for varmt arbejde. Der er samtidigt ekstern dækning med 50 mio. kr. pr. skade.
  • Forvaltningerne kan meddække entreprenører i den interne forsikringsordning for brand under entrepriser på eksisterende bygninger med ovenstående selvrisiko.
  • Den interne præmie for branddækning af entrepriser til den interne forsikringsordning fastsættes til 1 promille af entreprisesummen pr. år., som anvendes til øget forebyggelse for at undgå og minimere brandskader.

Økonomi

I entrepriseforsikringen med Protector (aftale 1) er den eksterne præmiesats reduceret med 19,5 pct., i forhold til den tidligere aftale med Topdanmark. Entrepriseforsikringen med Codan inklusiv branddækning (aftale 2) er ligeledes billigere end aftalen med Topdanmark.

De to delaftaler reducerer udgiften til entrepriseforsikring med 166.200 kr. pr. år, ved en forventet entrepriseomsætning på 900 mio. kr. årligt. Udgiften til entrepriseforsikring finansieres af den enkelte anlægsbevilling og er derfor ikke en del af forsikringsordningens budget.

Desuden har kommunen, ved brandskader under nybyggeri, fremover kun en ekstern selvrisiko på 250.000 kr., hvor der tidligere var en ekstern selvrisiko på 100 mio. kr. (f.eks. Skolen i Sydhavnen).

Via den nye årsentrepriseforsikring inklusiv branddækning (aftale 2)  reducerer kommunen således markant den eksterne selvrisiko ved brand under nybyggerier til en lavere præmie end i den tidligere årsentrepriseforsikring, som var uden dækning for brand. Se bilag 3 (fortroligt) for uddybning af udbuddet om årsentrepriseforsikring.  

Videre proces

Det er forvaltningernes ansvar at sikre, at de enkelte anlægs- og entreprisearbejder er omfattet af entreprisedækning. Hvis KEjd/ByK håndterer entreprisen, overtager de dette ansvar fra pågældende forvaltning. Entrepriser anmeldes enkeltvis, inden arbejdets påbegyndelse, til kommunens forsikringsmægler, som sikrer dækning. For entrepriser under 100 mio. kr. kan forvaltningerne alternativt anmelde det samlede anlægs- og entreprisebudget ved årets start og ved årets udgang slutreguleres præmien efter årets realiserede anlægs- og entreprisesum i alt.

 

Mikkel Hemmingsen                                        /Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Tilpasning af Risikostyringspolitikken i forhold til ny entrepriseforsikring (2015-0146230)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top