Mødedato: 26.02.2002, kl. 15:00

Tillægsbevilling i forbindelse med genoptagelse af førtidspensionssager efter Højesteretsdommen i 1999 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Tillægsbevilling i forbindelse med genoptagelse af førtidspensionssager efter Højesteretsdommen i 1999 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 26. februar 2002

 

 

J.nr. ØU 39/2002

 

11. Tillægsbevilling i forbindelse med genoptagelse af førtidspensionssager efter Højesteretsdommen i 1999 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om en tillægsbevilling på 100 mill. kr. i 2002 til dækning af forventede merudgifter til førtidspension som følge af genoptagelsen af førtidspensionssager efter Højesteretsdommen i 1999.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om en tillægsbevilling på 7,2 mill. kr. i 2002 til dækning af de forventede administrative merudgifter, som følge af genoptagelsen af førtidspensionssager efter Højesteretsdommen i 1999.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 6. februar 2002

Indstilling blev tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"at der gives en tillægsbevilling på 100 mill. kr. til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget 2002 på det lovbundne område til dækning af forventede merudgifter til førtidspension.

at tillægsbevillingens størrelse revurderes i forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af redegørelsen om udviklingen i Københavns økonomi for 2002 i august.

at eventuelle administrative merudgifter i forbindelse med genbehandlingen af førtidspensionssagerne afholdes indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets egen budgetramme."

Vedlagt notat om de administrative konsekvenser i forbindelse med genbehandling af førtidspensionssager.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet den 8. august 2001, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen hurtigst muligt udsendte en ekstraordinær pensionsmeddelelse.

På baggrund heraf er der den 12. september 2001 udsendt en orientering til førtidspensionisterne om muligheden for genoptagelsen af sin førtidspensionssag efter Højesteretsdommen, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har godkendt.

Efterfølgende har Borgerrepræsentationen den 20. september 2001 besluttet, at førtidspensionisterne i forsøgsbydelene blev orienteret på tilsvarende vis.

Sagsfremstillingen indeholder:

  • en orientering om status for orienteringen af førtidspensionisterne
  • en beregning af de administrative merudgifter
  • en beregning af den samlede regulering af førtidspensionen

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet den 8. august 2001, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen hurtigst muligt udsendte en ekstraordinær pensionsmeddelelse til førtidspensionister, der tidligere har fået tilkendt forhøjet almindelig førtidspension, almindelig førtidspension eller mellemste førtidspension, om muligheden for at få sin sag genoptaget med henblik på en højere førtidspension.

Den sociale Ankestyrelse har siden 2000 truffet en række principielle afgørelser på baggrund af en Højesteretsdom i 1999. Disse afgørelser har gjort det lettere at få en højere førtidspension, bl.a. fordi invaliditetsbegrebet er blevet lempet i forhold til hidtidig praksis.

På baggrund heraf udsendte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen den 12. september 2001 en orienteringsmeddelelse til ca. 13.700 førtidspensionister bosiddende i BR-København.

Efterfølgende har Borgerrepræsentationen den 20. september 2001 besluttet, at førtidspensionisterne i forsøgsbydelene blev orienteret på tilsvarende vis.

Orienteringen af førtidspensionisterne har medført et betydeligt antal henvendelser fra førtidspensionisterne.

Antallet af modtagne anmodninger om genbehandling pr. 31. december 2001 i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ca. 3.700.

Der kan stadigvæk indkomme flere anmodninger, så det samlede antal forventes at blive mellem 4.500 og 5.500.

Sagerne giver et ekstra arbejdspres i lokalcentrene, da sagerne tit er komplicerede og der til hver sag skal lægges en betydelig arbejdskraft for at sikre en korrekt sagsbehandling.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har beregnet, at et årsværk kan gennemgå gennemsnitlig 233 sager.

I alt forventes 4.500-5.500 antal anmodninger. Så den samlede administrative merbelastning vil svare til 19 til 24 medarbejdere i et år.

Lokalcentrene skal derfor tilføres ekstra midler svarende til 7,2 mill. kr. for at kunne varetage denne opgave.

Der er pr. 31. december gennemgået 190 sager, af disse anses ca. 45 pct. berettiget til en højere førtidspension og dermed en bagudrettet regulering.

Det anslås derfor, at hvis ca. 2.500 sager reguleres med 80.000 kr.(inkl. den fremadrettede regulering for pensionsåret 2002), vil den samlede regulering udgøre 200 mill. kr. Refusionsprocenten fra staten vil variere mellem 35 pct. og 100 pct. Hvis man antager, at den gennemsnitlige refusionsprocent vil ligge på 50 pct. bliver udgiften for kommunen 100 mill. kr. i 2002.

MILJØVURDERING

Ingen.

ØKONOMI

Tillægsbevilling til bevillingsområdet lovbundne for 2002

Funktion 5.68 Førtidspension

75 mill. kr. i 2002

Funktion 5.69 førtidspension

25 mill. kr.

Tillægsbevilling til bevillingsområdet voksne med særlige behov

Funktion 6.51 Administration

7,2 mill. kr. i 2002

HØRING

Ingen.

BILAG

Ingen.

 

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

Til top