Visioner for Det rådgivende Integrationsudvalgs arbejde 2002-2005 (Det rådgivende Integrationsudvalg)
Visioner for Det rådgivende Integrationsudvalgs arbejde 2002-2005 (Det rådgivende Integrationsudvalg)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 26. februar 2002
J.nr. ØU 41/2002
10. Visioner for Det rådgivende Integrationsudvalgs arbejde 2002-2005 (Det rådgivende Integrationsudvalg)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,
at den under sagsfremstillingen foreslåede hensigtserklæring tiltrædes.
at det anbefales Økonomiudvalget, at den af Integrationsudvalget vedtagne hensigtserklæring danner grundlag for Integrationsudvalgets fremtidige arbejde.
at det anbefales Økonomiudvalget at bemyndige Integrationsudvalgets formand til at udsende hensigtserklæringen til Integrationsrådet, samtlige stående udvalg og følgegruppen med bemærkning om, at hensigtserklæringen vil være omdrejningspunktet for Integrationsudvalgets fremtidige arbejde.
Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 1. februar 2002
Godkendt.
RESUME
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Integrationsudvalget vedtager en hensigtserklæring for det fremtidige arbejde i udvalgets regi.
Da Integrationsudvalget formelt er nedsat som et såkaldt § 17, stk. 4- udvalg under Økonomiudvalget foreslår Økonomiforvaltningen, at vedtagelsen af hensigtserklæringen og offentliggørelsen heraf forelægges Økonomiudvalget til godkendelse.
SAGSBESKRIVELSE
Integrationsudvalgets hidtidige arbejde
Samtlige nyvalgte medlemmer af Det rådgivende Integrationsudvalg modtog den 17. januar 2002 et brev fra udvalgets formand med orientering om grundlaget for udvalgets arbejde, jf. bilag 1.
Hidtil har udvalgets arbejde været fokuseret dels på udarbejdelse af beslutningsgrundlag til Borgerrepræsentationen vedrørende integrationspolitikken med tilhørende indsatsområder, dels afgivelse af høringssvar til de stående udvalg i konkrete sager.
Udvalget har desuden haft en række fællesmøder med Integrationsrådet, som er et uafhængigt råd sammensat af repræsentanter for de etniske minoriteter, arbejdsmarkedets parter, interesseorganisationer mv., som blandt andet har til opgave at vejlede Borgerrepræsentationen i integrationsanliggender. På fællesmøderne har udvalget og rådet drøftet både generelle og konkrete emner.
Høringsforpligtelsen praktiseres ved, at de stående udvalg og Økonomiudvalget i konkrete sager med integrationsmæssige aspekter hører Integrationsudvalget inden endelig beslutning træffes. Økonomiforvaltningen udarbejder udkast til høringssvar til Integrationsudvalget og der er etableret en fast praksis i udvalget for at tilkalde vedkommende sagsbehandler fra den respektive fagforvaltning til foretræde med henblik på sagens oplysning inden høringssvarets afgivelse.
Integrationsudvalgets fremtidige arbejde
Integrationsudvalget får i indeværende periode nye, store opgaver både som følge af budgetvedtagelsen for 2002 og som følge af, at arbejdet med status på integrationspolitikken fremover bliver årligt tilbagevendende.
Der er under udvalget nedsat en følgegruppe bestående af repræsentanter for alle forvaltninger. Følgegruppen blev oprettet som led i vedtagelsen af den overordnede integrationspolitik og arbejder på baggrund af et kommissorium, som er godkendt af Borgerrepræsentationen i samme forbindelse, jf. bilag 2.
Integrationsrådet har på de afholdte fællesmøder efterspurgt et mere intensivt samarbejde med Integrationsudvalget.
Forslag til hensigtserklæring
På denne baggrund anbefaler Økonomiforvaltningen, at Integrationsudvalget vedtager følgende hensigtserklæring for det fremtidige arbejde i udvalgets regi:
"Det rådgivende Integrationsudvalg har på sit møde den 1. februar 2002 vedtaget følgende hensigtserklæring:
Integrationsudvalget vil fremadrettet bestræbe sig på at indtage en mere synlig og aktiv rolle i forhold til det tværgående arbejde med den overordnede integrationspolitik og de tilhørende indsatsområder.
Integrationsudvalget vil derfor:
- styrke og udbygge samarbejdet med Integrationsrådet, f.eks. i form af planlægning af fælles konferencer og høringer samt flere fællesmøder.
- indgå i tættere dialog med de stående udvalg, f.eks. ved afholdelse af fælles temamøder om integrationsanliggender indenfor de enkelte områder.
- inddrage den under udvalget nedsatte følgegruppe aktivt i udvalgsarbejdet, f.eks. ved at lade følgegruppen medvirke til udarbejdelse af den årlige status for kommunens integrationsarbejde samt fremkomme med oplæg til revision af den overordnede integrationspolitik med tilhørende indsatsområder.
- løbende ajourføre udvalgets medlemmer med nyt på integrationsområdet, f.eks. ved at arrangere studieture og besøg "ud af huset", herunder udveksle erfaringer med andre kommuner.
- arbejde på målrettet at tænke integration ind i Københavns Kommunes overordnede politikker, f.eks. ved kommende revisioner af værdigrundlaget og den etniske ligestillingspolitik."
Forslag til videre proces
Da Integrationsudvalget formelt er nedsat som et såkaldt § 17, stk. 4- udvalg under Økonomiudvalget foreslår Økonomiforvaltningen, at vedtagelsen af hensigtserklæringen og offentliggørelsen heraf forelægges Økonomiudvalget til godkendelse.
Konkret kan dette ske ved, at Integrationsudvalget oversender hensigtserklæringen til Økonomiudvalget med en anbefaling om, at den af Integrationsudvalget vedtagne hensigtserklæring danner grundlag for Integrationsudvalgets fremtidige arbejde.
Det foreslås endvidere, at Integrationsudvalget anbefaler Økonomiudvalget at bemyndige Integrationsudvalgets formand til at udsende hensigtserklæringen til Integrationsrådet, samtlige stående udvalg og følgegruppen med bemærkning om, at hensigtserklæringen vil være omdrejningspunktet for Integrationsudvalgets fremtidige arbejde.
ØKONOMI
-
HØRING
-
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
Bilag 1: Brev af 17. januar 2002 med bilag fra Integrationsudvalgets formand.
Bilag 2: Kommissorium for følgegruppen under Integrationsudvalget.
Erik Jacobsen
/Flemming D. Hansen