Mødedato: 26.01.2022, kl. 11:00
Mødested: Comwell Holte, Kongevejen 495A, 2840 Holte

Godkendelse af kvalitetsstandarden Ældre i København 2022

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Københavns Kommunes serviceniveau på ældreområdet beskrives i den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København, som fremlægges årligt til politisk godkendelse.

Tidligere beslutninger

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2022 (bilag 1). 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen
med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen, afholdes inden for
Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal én gang årligt godkende en borgerrettet kvalitetsstandard for serviceydelser efter servicelovens §§ 83, 83a og 86 om personlig og praktisk hjælp, rehabiliteringsforløb, genoptræning og vedligeholdende træning.

Københavns Kommunes politisk fastsatte serviceniveau på ældreområdet samles og beskrives i den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2022, og publikationen forelægges her til godkendelse.

Løsning

Ældre i København 2022 giver et overblik over de forskellige tilbud til ældre borgere over 65 år; både tilbud, som henvender sig til alle ældre, og tilbud, som henvender sig til særlige målgrupper. Beskrivelsen af de enkelte tilbud suppleres med praktisk information om fx sted, pris og kontaktoplysninger og med henvisninger til uddybende information.

Ældre i København 2022 giver derudover relevant information om, hvordan man søger de forskellige tilbud, borgernes rettigheder, sagsbehandlingstider, muligheder for valg af leverandør, klagemuligheder, lovgivning m.m.

Ligesom foregående år har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen samarbejdet omkring ensretning af beskrivelsen af serviceniveauet, samt om at sende kvalitetsstandarderne Ældre i København 2022 og Hjælp i hverdagen 2022 i høring.

I forbindelse med at et nyt Sundheds- og Omsorgsudvalg tiltræder i 2022 vil udvalget få nærmere præsenteret kvalitetsstandarden Ældre i København.

Opdatering af Ældre i København 2022

I Ældre i København 2022 er der, udover en række mindre redaktionelle opdateringer og korrektioner, foretaget følgende indholdsmæssige ændringer:

  • I kapitel 2. Tilbud i organisationer er der tilføjet afsnit om digitale konferencer for københavnere, der er på vej på pension, og om ’Motion i København’, som er et overblik over motionstilbud i Københavns Kommune.
  • Beskrivelsen af udrednings- og rehabiliteringsforløb er hidtil fremgået af kapitlerne om hhv. Praktisk hjælp og støtte og Hjælp og støtte til personlig pleje. Udrednings- og rehabiliteringsforløb fremgår nu af Praktiske oplysningeri afsnittet, som omhandler visitation og de nye myndighedsafdelinger, Udredning og Rehabilitering.
  • I kapitel 7. Hjælpemidler og boligindretning er afsnittet om synshjælpemidler taget ud, fordi det er ét af de mange typer personlige hjælpemidler, der kan visiteres til. Synshjælpemidler er i stedet tilføjet som eksempel under ’Personlige hjælpemidler’.
  • I kapitel 8. Tilbud til borgere med demens er der tilføjet et afsnit om den nye demenskoordinationsordning.
  • I kapitel 13. Genoptræning er der tilføjet afsnit om indsatserne ’Træning ved hjælper’, ’Tilbud til dig med lænderyglidelser’ samt ’Tilbud til dig med urin- eller analinkontinens’.
  • I Kapitel 14. Sundhed og forebyggelse er der tilføjet afsnit om ’Individuelle psykologsamtaler for ældre over 65 år i psykisk mistrivsel’.
  • I kapitel 15. Tilbud og støtte til pårørende er der tilføjet et afsnit om ’Pårørendelinjen’ og ’Center for Mental Sundhed’.
  • I kapitlet Praktiske oplysninger er der tilføjet følgende dele:
  • Under Behandling af personoplysninger – Dine rettigheder er der tilføjet et afsnit om ret til at klage samt information om kommunens Databeskyttelsesrådgiver.
  • Under Sådan søger du er der rettet til ifm. den nye myndighedsorganisation.
  • Afsnit omkring skærmbesøg er tilføjet.
  • Hele kataloget er skrevet igennem for at tilpasse indhold og adresser til den nye organisering på myndighedsområdet.

Ældre i København fik nyt layout i 2018, og Ældre i København 2020 blev yderligere grafisk tilpasset for at øge katalogets læse- og brugervenlighed. Layout fra 2020 er videreført til Ældre i København 2022.

Foruden forsidebilledet er enkelte billeder i kataloget også blive skiftet ud.

Enkelte takster (§§ 118 og 119 og 131) fastsættes af Social- og Ældreministeriet og afventes fortsat. Inden tryk kan der ske mindre opdateringer af enkelte adresser og billeder.

Høring vedr. Ældre i København 2022

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har sendt kvalitetsstandarden Ældre i København 2022 i høring hos Københavns Ældreråd, Ældre Sagen København City samt alle kommunens private leverandører. Kataloget har desuden ligget på Københavns Kommunes høringsportal Bliv hørt.

Der er modtaget to høringssvar (bilag 3) fra hhv. De Forenede Dampvaskerier og fra Københavns Ældreråd.

De Forenede Dampvaskerier foreslår en ændring om, at borgere får tøjet tilbage ugen efter afhentning. Dette vurderes at indebære en forringelse af det nuværende serviceniveau, og er derfor ikke imødekommet.

Københavns Ældreråd har en række konkrete ændringsforslag, som med undtagelse af et enkelt forslag, alle er imødekommet.  

Følgende forslag er imødekommet:

  • at det præciseres, at det også er muligt at få hjælp til at vaske gulv på badeværelset.
  • at borgere oplyses om muligheden for at oprette behandlingstestamente og fremtidsfuldmagt.
  • at muligheden for at søge om et synshjælpemiddel tilføjes.
  • at der gøres opmærksom på, at MitID i løbet af 2022 erstatter NemID.
  • at informationen om selvudpeget hjælper uddybes.

Følgende forslag er ikke imødekommet:

  • at det tydeliggøres, at rehabiliteringsophold tager udgangspunkt i borgerens konkrete behov, at indsatsen tilrettelægges derefter, og at der er fokus på de gode overgange. Det er forvaltningens vurdering, at den nuværende tekst netop beskriver dette, hvorfor teksten ikke ændres.

En uddybende beskrivelse af høringssvarene og forvaltningens vurdering heraf findes i bilag 2.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, sendes Ældre i København 2022 til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse i januar/februar 2022. Efter Borgerrepræsentationens godkendelse færdiggøres kvalitetsstandarden med henblik på tryk, offentliggørelse og distribution.

Ældre i København 2022 vil desuden blive tilgængelig på www.kk.dk

 

Katja Kayser

                                           /Helle Schnedler

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2022 (bilag 1).

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 9. december 2021

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefalede overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende den borgerrettede kvalitetsstandard Ældre i København 2022.

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 31: Godkendelse af kvalitetsstandarden Ældre i København 2022 (2021-0165220)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2022

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top