Mødedato: 25.11.2003, kl. 15:00

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsga-des Skole (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsga-des Skole (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 25. november 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 384/2003

 

 

22.                Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsga-des Skole (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at      Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole nedlægges pr. 31. juli 2004

 

at      der etableres en ny skole på Vesterbro pr. 1. august 2004

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet 19. november 2003

Eftersendes

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

§ 12 eftersendes

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 22. maj 2003 at forslag om etablering af en ny skole på Vesterbro til afløsning af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole skulle sendes til høring i skolebestyrelserne samt i offentlig høring.

 

Høringsrunden er udløbet den 29. oktober 2003.

 

Der er indkommet 9 høringssvar, et fra hver af skolebestyrelserne og 7 som følge af den offentlige høring.

 

De fleste høringssvar viser modstand mod sammenlægningen af de 2 skoler, og de fleste begrunder dette med, at der ikke er afsat midler nok til sammenlægningen.

 

Det er forvaltningens vurdering, at indsigelserne mod forslaget om sammenlægning ikke er af en sådan art, at de kan tilsidesætte de gode argumenter for at etablere en ny skole til afløsning af de to eksisterende. Forvaltningen mener derfor fortsat, at forslaget om nedlæggelse af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole og etablering af en ny skole pr. 1. august 2004 bør realiseres.

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 22. maj 2003, at forslag om etablering af en ny skole på Vesterbro til afløsning af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole skulle sendes til høring i skolebestyrelserne samt i offentlig høring.

 

Der er afgivet 9 høringssvar: 1 fra hver af de to skolebestyrelser, 1 fra lærergruppen ved Ny Carlsberg Vejens Skole, 1 fra personalet på Alsgades Skole, 1 fra Skole og Samfund, 1 fra Københavns Lærerforening, 1 fra "Det konstruktive Nej" (En forening for forældre, elever, pædagoger, lærere, skoleledere og andre interesserede i at bevare de to skoler), 1 fra Socialdemokratiet Vesterbro og 1 fra lærer og kultursociolog Lars Winther Larsen.

 

De fleste høringssvar viser modstand mod sammenlægningen. Kun ét hø­ringssvar er helt afvisende, mens en del af de øvrige høringssvar først og fremmest er afvisende på det foreliggende økonomiske grundlag. Hvis der bevilges flere penge til sammenlægningen, er der flere der mener, at sammenlægningen vil kunne lykkes.

 

Alsgades Skoles skolebestyrelses høringssvar er en klar afstandtagen fra tankerne om en sammenlægning. Af Ny Carlsberg Vejens skolebestyrelses svar fremgår det klart, at skolebestyrelsen ønsker, at udvalget forlænger perioden for fastfrysning af normeringer for de eksisterende klasser indtil skoleåret 2010/11.    

 

Lærerne på Ny Carlsberg Vejens Skole er imod på det foreliggende økonomiske grund­lag.

 

Personalet på Alsgades Skole er imod forslaget, idet de ikke ønsker at blive kastet ud i et skoleforsøg, hvor det kun er luftige visioner, der skal bære en fremtidig usikker udvikling både pædagogisk og økonomisk.

 

Foreningen Skole og Samfund er positiv over for forslaget, men så dog gerne, at der blev stillet flere ressourcer til rådighed for gennemførelsen – i lighed med Ny Carlsberg Vejens skolebestyrelse ved en fastfrysning af normeringer for de eksisterende klasser indtil skoleåret 2010/11.

 

Foreningen Det Konstruktive Nej er afvisende over for forslaget, men bemærker dog, at en realisering af forslaget kræver ganske betydelige investeringer.

 

Københavns Lærerforening kan ud fra de givne økonomiske forudsætninger ikke umid­delbart anbefale en sammenlægning af de to skoler. 

 

Socialdemokratiet Vesterbro mener, at der er flere argumenter for en sammenlægning end imod, dog mener man, at der bør afsættes flere midler til forslagets gennemførelse.

 

En enkelt lærer foreslår en helt anden løsning, nemlig at den ene skole forbeholdes de små klasser og den anden skole de større klasser.  

 

Det gennemgående tema i mange af høringssvarene er således, at man ønsker, at der afsættes flere penge til realisering af forslaget.  I en del høringssvar foreslås det, at nor­meringen fastfryses indtil 2010/11 i stedet for i de 3 år, som er fo­reslået.

 

Der fremsættes mange andre indvendinger mod forslaget.

 

Nedenfor bringes de gennemgående temaer i høringssvarene:

 

"De af skolerne gennemførte holdningsundersøgelser/afstemninger blandt forældrene viser stor modstand mod sammenlægningen"

 

"Forældre, elever og personale foretrækker det trygge, nære, overskuelige miljø."

 

"Skolerne er opført som to selvstændige skoler, der ligger "ryg mod ryg", og det vil kræve store investeringer at samle bygningskomplekset til én skole med ét lærerværelse, én aula, fælles basisområder, fagområder og gode udendørsarealer."

 

"Integrationsbestræbelserne er allerede så godt på vej på især Alsgades Skole, at der ikke er behov for, at politikerne fokuserer så meget på integration mellem de to skoler".

 

"10. klassecentret bør omdannes til en selvstændig 10. klasseskole".

 

"Ifølge RIA-rapporten skal der væsentlige investeringer til for at bringe skolerne frem til tidssvarende standarder."

 

"Bygningskomplekset lever ikke op til udvalgets overordnede principper." 

 

"Lærere, ledelse og skolebestyrelser bør inddrages, inden der gennemføres ledelsesmæs­sige pilotprojekter."

 

"Der bør indhentes assistance fra professionelle proceskonsulenter til brug for foreningen af de to kulturer."

 

Skole og Samfund mener, at sam­menlægningen vil styrke muligheden for en højere faglig kvalitet og medføre en forde­ling af etsprogede og tosprogede elever fra begge skolers grunddistrikt, som er i bedre overensstemmelse med befolkningsfordelingen på Ydre Vesterbro.

 

Det er forvaltningens vurdering, at den mest centrale indsigels e mod forslaget er, at der er afsat for få ressourcer til sammenlægningen såvel i forhold til aktuelle ombygningsbehov som til fastfrysning af normeringerne på skolen.

 

En eventuel ny skoles grunddistrikt udgøres af de nuværende Alsgades Skoles og Ny Carlsberg Vejens Skoles grunddistrikter.

 

Ved en eventuel beslutning om nedlæggelse af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole og etablering af en ny skole på Vesterbro pr. 1. august 2004 vil bilag III til Styrelsesvedtægten for Folkeskolen i Københavns Kommune om skolestrukturen efterfølgende blive revideret som følge heraf.

 

Baggrund

I mødet den 9. april 2003 behandlede Uddannelses- og Ungdomsudvalget en indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om at etablere en ny skole på Vesterbro. Indstillingen havde bl.a. følgende indhold:

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er blevet bedt om at overveje, om man burde foretage en sammenlægning af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole, som ligger i samme bygningskompleks.

 

Begge skoler er relativt små skoler, en et-spors og en to-spors med en del små klaser med ned til 12 elever pr. klasse. Sådanne klasser vurderes sjældent at tilbyde en tilstrækkelig kammeratskabsmæssig og faglig udfordring for elever i teenagealderen.

 

Hertil kommer, at det er vanskeligt for lærerne på små skoler at opnå den faglige specialisering og etablering af de faglige netværk, som er muligt på store skoler. I den store skole vil der endvidere være bedre muligheder for et bredt udbud af valgfag på de ældste klassetrin.

 

De to skolers kultur er meget forskellig, da de blandt andet afspejler forskellene i grunddistrikternes befolkningssammensætning. Andelen af to-sprogs-elever er ca. 20 % på Ny Carlsberg Vejens Skole, mens den er ca. 80 % på Alsgades Skole. I denne sammenhæng bør det nævnes, at 21 % af eleverne i Alsgades Skoles grunddistrikt i stedet vælger Ny Carlsberg Vejens Skole, mens 5 % af eleverne ved Ny Carlsberg Vejens Skole vælger Alsgades Skole. 

 

Ved en nedlæggelse af de to skoler og oprettelse af en ny skole er der mulighed for en mere hensigtsmæssig klassedannelse, herunder mulighed for klassesammenlægninger. Efter forvaltningens vurdering bør det dog tilstræbes at bevare trygheden omkring den enkelte klasse ved at tilgodese kontinuiteten i børnegruppen. Der er i stedet behov og mulighed for at afprøve nye arbejds- og samarbejdsformer i den københavnske folkeskole. Ved at lade hele eller dele af provenuet (afhængig af de konkrete politiske beslutninger) ved en sammenlægning blive på den nye samlede skole for en periode vil der være lejlighed til at afprøve ny ledelsesstruktur og nye  samarbejds- og undervisningsformer.  

 

Ledelsesstrukturen vil følge den vedtagne model med skoleleder, administrativ leder og afdelingsleder(e). Ledelsesmodellen suppleres med lærernes teamdannelse i selvstyrende team. 

 

Herved ville man skabe en ny og spændende skole, som vil være attraktiv for såvel lærere som elever, og der vil blive skabt miljøer for elever, som både er fagligt og kammeratskabsmæssigt udfordrende.

 

 

Økonomi

 

Udgiften til udvidelse af pædagogisk servicecenter og indretning af lærerarbejdspladser vurderes til ca. 4,5 mio. kr.

 

I forhold til den øvrige økonomi godkendte Borgerrepræsentationen ved behandling af forslaget den 22. maj 2003, at nedenstående politiske aftale kunne indgå i høringen:

 

"1) De sparede midler til grundtildelinger til drift (160.000,-kr.) og lærerressourcer/vikarer (255.000,- kr.) i alt 415.000,- kr. – (fast beløb i alle tre år) anvendes til integration af skolekulturerne i form af 

a)      pædagogiske kurser m.m. til personalet,

b)     til forløb og arrangementer på tværs af de eksisterende klasser (fx alle 7. klasserne tager på fælles lejrskole, deltager i emneuge m.v.),

c)     særlige forældre- og familiearrangementer

 

2) Antallet af lærerposter – bortset fra grundtildelingerne, jf. ovenfor – beregnes som om Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole fortsat havde eksisteret for de normalklassers vedkommende, som er dannet i skoleåret 2003/04. dvs. at besparelser i lærerposter som følge af normalklassesammenlægninger kun udmøntes, hvis de ville være sket inden for de eksisterende skoler. I overensstemmelse med forvaltningens skitse til teamdannelse omkring de enkelte klassetrin udmeldes antallet af lærerlektioner til disse. Der lægges vægt på, at de eksisterende klasse- og kammeratskabsgrupper kan tilgodeses i den nye struktur, og at disse bliver udgangspunkt for integration af skolekulturerne.

 

3) Besparelser på  diverse funktioner (500.000,- kr.), TAP (300.000,- kr.) og ledelse (200.000,- kr.)  - i alt 1,0 mio. kr. x 3 år = 3 mio. kr. udgør en samlet pulje, som ikke er bundet til forbrug i det enkelte år. 

 

Puljen disponeres således:

 

a)      1 mio. kr. til ekstraordinære indkøb af undervisningsmidler, inventar, indvendig vedligeholdelse (frie midler)

b)     2 mio. kr. som bidrag til finansiering af udvidelse af pædagogisk servicecenter, arbejdsområder/lokaler for team, jf. forvaltningens notat. Restbeløbet = ca. 2,5 mio. kr. finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget i 2004

c)     Såfremt der i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 afsættes en legepladspulje i lighed med 2002 og 2003, reserveres et beløb på 2 mio. kr. til forbedringer og eventuel udvidelse af skolens friarealer således, at de udgør et samlet hele."

 

Det bemærkes, at den politiske aftale ikke er bindende, idet den var betinget af, at skolebestyrelserne afgav positive høringssvar.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Alsgades Skole, skolebestyrelsen ved Ny Carlsberg Vejens Skole, personalet ved Alsgades Skole, lærergruppen ved Ny Carlsberg Vejens Skole,  Skole og Samfund, Københavns Lærerforening, "Det konstruktive Nej" (En forening for forældre, elever, pædagoger, lærere, skoleledere og andre interesserede i at bevare de to skole), Socialdemokratiet Vesterbro og lærer og kultursociolog Lars Winther Larsen

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Jørgen Eriksen

 

 

 

 

 


Til top