Høring om miljøvurdering af indstillinger
Høring om miljøvurdering af indstillinger
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 25. november 2003
J.nr. ØU 383/2003
11. Høring om miljøvurdering af indstillinger
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender
at vedlagte høringssvar om miljøvurdering af indstillinger fremsendes til Miljø- og Forsyningsudvalget.
RESUME
Miljø- og Forsyningsudvalget har den 22. september 2003 besluttet at sende indstilling om "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde" i høring i de stående udvalg. Høringsfristen blev sat til den 15. oktober, men Miljø- og Forsyningsforvaltningen er blevet orienteret om, at denne frist er for kort til en behandling i de stående udvalg, og har accepteret en forlængelse. Indstillingen er vedlagt som bilag 1.
Borgerrepræsentationen besluttede den 26. april 2001, at der skulle forelægges en evaluering af forvaltningernes erfaringer med miljøvurdering af indstillinger efter udgangen af 2002. På baggrund af evalueringen er der udarbejdet et forslag til det videre arbejde. Dette forslag sendes nu i høring, og efter høringen vil der blive udarbejdet et egentligt forslag til det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger. Dette forslag vil blive behandlet i Miljø- og Forsyningsudvalget, i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.
Det indstilles til Økonomiudvalget, at vedlagte høringssvar (bilag 2) fremsendes til Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
På mødet den 26. april 2001tiltrådte Borgerrepræsentationen forslaget til retningslinjer og arbejdsredskaber til brug for forvaltningerne ved miljøvurdering af indstillinger. Herudover blev det bl.a. besluttet, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal forelægge en redegørelse efter udgangen af 2002, der evaluerer forvaltningernes foreløbige erfaringer med miljøvurdering af indstillinger, herunder de ressourcemæssige konsekvenser. Evalueringen har vist en positiv vilje til arbejdet med miljøvurdering i forvaltningerne, men også et behov for at arbejde med vurderingernes form. Der hersker usikkerhed om miljøbegrebet, målgruppen og ambitionsniveauet for miljøvurderingerne.
Med udgangspunkt i evalueringen er der udarbejdet et forslag til det videre arbejde. Det foreslås, at udgangspunktet for forvaltningernes miljøvurderinger i fremtiden bliver en positivliste over de sagstyper, som ud fra en screening vurderes at kunne indebære væsentlige miljøpåvirkninger. Alle sagstyper på "positivlisten" kobles med politisk vedtagne miljømålsætninger af betydning for den pågældende type af sag. Sager, der ikke er på positivlisten, skal dermed ikke miljøvurderes, da en vurdering vil munde ud i, at der ikke findes væsentlige miljøkonsekvenser.
Indstillinger om sager på positivlisten skal således miljøvurderes i forhold til vedtagne miljømål, hvor det beskrives, om indstillingen vil have en positiv, negativ eller neutral virkning. Positivlisten foreslås revurderet årligt for at sikre, at også nye sagstyper bliver miljøvurderet, hvis de påvirker miljøet væsentligt. Økonomiudvalgets høringssvar betoner, at en årlig evaluering bør være bredere, så det også er muligt at revurdere sagstyper på positivlisten, der ikke har vist sig relevante, samt at forholde sig til kvalitet mv. af miljøvurderinger.
Det foreslås, at hvert udvalg til orientering forelægges forvaltningens positivliste med tilhørende miljømål og en handlingsplan for forvaltningens implementering og formidling af arbejdet med miljøvurderinger. For sager, som vurderes at give væsentlige miljøpåvirkninger, men ikke kan kobles med miljømål, aftales det i samarbejde med Miljøkontrollen, hvordan miljøvurderingen foretages.
Økonomiudvalget lægger i sit høringssvar vægt på, at de enkelte forvaltninger får den fornødne frihed til at tagestilling til, hvilke sagstyper, der er relevante at miljøvurdere, og hvordan vurderingen, navnlig af sager uden kobling til vedtagne miljømålsætninger, bedst kan foretages. af hensyn til en god sammenhæng i forvaltningernes løsning af opgaven må der i den kommende indstilling til Borgerrepræsentationens beslutning om den nye metode ligge klare og konkrete retningslinier for arbejdet. Af hensyn til en god sammenhæng i forvaltningernes løsning af opgaven må der i den kommende indstilling til Borgerrepræsentationen om den nye metode være klare retningslinier for arbejdet.
I forbindelse med screeningen af sagstyper vurderes det, at der vil komme udgifter til en ekstern konsulent i størrelsesordenen 300.000 kr. Det indgår i forslaget fra Miljø- og Forsyningsudvalget, at disse midler afholdes af puljemidlerne til miljøcertificering, såfremt Borgerrepræsentationen godkender forslaget. Økonomiudvalget tager beløbet til efterretning med den bemærkning, at ressourceforbruget vil bero på, hvor megen bistand forvaltningerne finder behov for til udarbejdelsen af positivlister mv.
Det forventes, at den nye metode
til miljøvurdering vil kunne træde i kraft medio 2004. Det foreslås, at der
foretages en evaluering af arbejdet med miljøvurderinger, som forelægges medio
2005. Evalueringen foreslås at have fokus på politikernes syn på miljøvurderinger
af indstillinger og på kvaliteten og formidlingen af viden om miljøvurderinger
i de enkelte forvaltninger.
ØKONOMI
Indstillingen
har ingen økonomiske konsekvenser. Udgifter til screening af sagstyper,
udvikling af redskaber til fremtidig miljøvurdering mv. foreslås finansieret
ved et træk på den eksisterende pulje til miljøcertificering. Denne pulje vil
dermed have ca. 300.000 kr. mindre til rådighed til sine øvrige for
mål.
MILJØVURDERING
Indstillingen
har ingen miljømæssige konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling er i høring i alle stående udvalg. På baggrund af svarene udarbejdes en indstilling til beslutning i Miljø- og Forsyningsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
BILAG
Bilag 1: Miljø- og Forsyningsudvalgets høringsskrivelse og indstilling om "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde".
Bilag 2: Forslag til Økonomiudvalgets svar på høring om miljøvurdering af indstillinger.
Erik Jacobsen
/ Paul Sax Møller