Temaer til behandling i borgerting og borgersamling 2023
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det overordnede tema: ”Vores fælles København – trivsel og plads til alle” for borgertingets arbejde i 2023, som beskrevet i afsnittet ”Løsning”, godkendes,
- at temaet: ”En balanceret udvikling i Københavns bydele – med udgangspunkt i Bispebjerg” for den lokale borgersamlings arbejde i 2023, som beskrevet i afsnittet ”Løsning”, godkendes.
Problemstilling
Der blev ved Overførselssagen 2020-2021 bevilliget midler til tre pilotprojekter for københavnerinddragelse i en treårig periode 2022-24 (budgetnotat fremgår af bilag 1):
- Afholdelse af Åbent Rådhus i 2022 og 2023.
- Etablering af et Borgerting 2023-24.
- Afholdelse af en lokal Borgersamling i 2023 og 2024.
Formålet med pilotprojekterne er, i overensstemmelse med kommunens formål med københavnerinddragelse, at være i dialog og samarbejde med københavnerne om driften og udviklingen af København. Fordi det styrker demokratiet, giver fællesskab og skaber målrettede løsninger af høj kvalitet for København og københavnerne.
Gruppeformandskredsen godkendte på kredsens møde d. 6. maj 2022 en tids- og procesplan for håndtering af de tre pilotprojekter (bilag 2). Det er Økonomiudvalget, der træffer beslutning om de temaer, som borgertinget og de to lokale borgersamlinger skal behandle. Det skal ske på baggrund af forslag fra fagudvalg ift. borgertinget og forslag fra lokaludvalgene og partierne ift. borgersamlingerne.
Økonomiudvalget skal med denne indstilling tage stilling til Økonomiforvaltningens forslag til det overordnede tema, der skal behandles i borgertinget i 2023 samt forslag til det tema, der skal behandles i den lokale borgersamling i 2023.
Løsning
Økonomiforvaltningen har i juni 2022 hørt alle fagudvalg om forslag til 1-2 temaer til behandling i borgertinget i 2023 samt alle partigrupper og lokaludvalg om forslag til det tema den lokale borgersamling skal behandle i 2023. Det samlede høringsmateriale til fagudvalg fremgår af bilag 3 og det samlede høringsmateriale til lokaludvalg og partier fremgår af bilag 4.
Kort om borgertinget og borgersamlingen
Borgertinget og borgersamlingen bliver et statistisk og repræsentativt udvalgt antal københavnere på hhv. ca. 36 og 24. Det endelige antal deltagere vurderes ift. omfanget af det pågældende tema, der skal behandles i samråd med ekstern konsulent. Deltagerne får til opgave at belyse blinde vinkler og komme med anbefalinger til løsninger på hhv. to bydækkende og en lokal sammensat problemstilling, som Økonomiudvalget træffer beslutning om. Der er gennemført høring om bydækkende problemstillinger til behandling i borgertinget blandt kommunens seks fagudvalg, og om lokale problemstillinger til behandling i borgersamlingen blandt kommunens lokaludvalg og Borgerrepræsentationens partier.
Deltagerne udtrækkes på baggrund af objektive, socioøkonomiske og øvrige parametre der er specifikt relevante for den problemstilling, der skal behandles. Deltagerne gennemgår et styret dialogforløb over en række møder, der faciliteres af en uafhængig aktør. De sætter deres hverdagsperspektiv i spil og klædes på af en bred vifte af eksperter, inden de afleverer deres anbefalinger til et eller flere politiske udvalg. Politikerne forpligter sig på at behandle anbefalingerne og give en grundig tilbagemelding til borgertinget/borgersamlingens arbejde, men er ikke bundet af at følge anbefalingerne.
Resultatet af høringen om forslag til temaer til borgertinget
De seks fagudvalg har indgivet samlet tolv forslag til temaer til behandling i borgertinget i 2023. Tre fagudvalg har foreslået to temaer, et fagudvalg har foreslået fire, mens to fagudvalget har foreslået et tema. Forslagene kan læses i deres fulde form i bilag 5.
Forslag til borgertingets temaer i 2023
Økonomiforvaltningen foreslår, på baggrund af en samlet vurdering af fagudvalgenes temaforslag, at borgertinget i 2023 arbejder under ét overordnet tema: ”Vores fælles København – trivsel og plads til alle”.
Det overordnede tema vil tilgodese en række fagudvalgs forslag, idet der tegner sig et tværgående ønske om, at borgertinget behandler problemstillinger vedrørende den rummelige by. Borgertinget vil her få mulighed for at arbejde visionært, ambitiøst og helhedsorienteret med byens mangfoldige behov og komme med anbefalinger på tværs af kommunens fagsiloer. Temaet har samtidig en dyb relevans for københavnernes liv i byen, hvor deres hverdagsperspektiv og erfaringer med brugen af byen kan sættes i spil.
Det overordnede tema vil inkludere forskellige problemstillinger, som vedrører den sociale og mentale trivsel i byen samt den fysiske bys rummelighed.
Det overordnede tema er dels formuleret med afsæt i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets, Socialudvalgets og Sundheds- og Omsorgsudvalgets foreslået temaer. Disse tre udvalg har foreslået temaer, der vedrører ønsket om at finde løsninger på forebyggelse af diskrimination, inkluderende fællesskaber og styrket mental sundhed.
Derudover er det formuleret med afsæt i Kultur- og Fritidsudvalgets samt Teknik- og Miljøudvalgets foreslået temaer. Disse to udvalg foreslår temaer, der vedrører ønsket om at finde løsninger på, hvordan der skabes og prioriteres plads til forskellige befolkningsgrupper, brugere og aktiviteter i byens fysiske rum.
Borgertingets løbende arbejde og anbefalinger vil, i det omfang det kan lade sig gøre ift. timing og relevans, indtænkes i arbejdet med kommuneplanstrategien 2023 og kommuneplanen 2024.
Videre kvalificering og behandling
Økonomiforvaltningen vil forestå den videre kvalificering af fagudvalgenes temaforslag under det overordnede tema. Det skal sikres at deres temaforslag og problemstillinger er tydeligt beskrevet, rammer kernespørgsmål og de dybe skillelinjer i offentligheden, så de kan behandles af borgertinget og kommunen kan drage nytte af borgertingets samlede kollektive intelligens. Det er endvidere vigtigt at sikre, at borgertingets anbefalinger kan anvendes og forankres i den videre politiske behandling i de involverede fagudvalg. Kvalificeringen vil derfor også foregå i helt tæt samarbejde med de fem nævnte fagforvaltninger og den eksterne konsulent, der skal sikre armslængdeprincipper, kvalificering og facilitering af borgertingets arbejde.
Resultatet af høringen om forslag til temaer til borgersamlingen
Fem partier og ti lokaludvalg har givet forslag til det tema, der skal behandles i den lokale borgersamling 2023. Forslagenes kan læses i deres fulde form i bilag 6.
Forslag til borgersamlingens tema i 2023
På baggrund af en samlet vurdering af partiernes og lokaludvalgenes temaforslag samt for at skabe sammenhæng til borgertingets overordnede tema, foreslår Økonomiforvaltningen, at borgersamlingen i 2023 behandler temaet: ”En balanceret udvikling i Københavns bydele – med udgangspunkt i Bispebjerg”. Forslaget tager udgangspunkt i Bispebjerg Lokaludvalgs temaforslag, som omhandler udfordringer med lavere tryghed, sundhed, valgdeltagelse, lægedækning, byrumskvalitet mm. i nogle bydele af København. Bispebjerg Lokaludvalg peger selv på, at foruden Bispebjerg, hvor udfordringerne opleves særligt aktuelle, kan andre relevante bydele i varierende grad f.eks. være Brønshøj-Husum, Vanløse og Kgs. Enghave.
Temaet foreslås, fordi det på en gang kan afgrænses lokalt til Bispebjerg bydel, er relevant for flere andre bydele, og fordi der kan skabes synergi mellem borgersamlingens tema og borgertingets arbejde. Dermed kan borgersamlingens anbefalinger både bruges i den lokale kontekst og bidrage til inspiration for andre bydele. Men også drage nytte af borgertingets tilknyttede eksperter i social og mental trivsel i byen samt de fysiske rammer i byrummet herfor.
Økonomiforvaltningen vil forestå den videre kvalificering af temaforslaget, så det sikres at temaets problemstillinger er tydeligt beskrevet, kan besvares af borgersamlingen og anbefalingerne kan behandles og anvendes i relevante fagudvalg. Økonomiforvaltningen kan på dette tidlige stadie ikke afgøre, hvilke konkrete fagudvalg og dermed fagforvaltninger, der skal involveres. Dette vil bero på den videre kvalificering og afgrænsning af temaet i samarbejde med fagforvaltningerne, lokaludvalg og den eksterne konsulent, der skal sikre armslængdeprincipper, kvalificering og facilitering af borgersamlingens arbejde.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Der blev ved Overførselssagen 2020-2021 bevilget i alt 4,7 mio. kr. til afholdelse af hhv. Åbent Rådhus, borgerting og borgersamlinger, herunder til intern projektledelse og eksterne konsulenter.
Videre proces
På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning om de temaer, der skal behandles i borgertinget og borgersamlingen i 2023, arbejder Økonomiforvaltningen videre med at kvalificere temaerne i samarbejde med de berørte forvaltninger, lokaludvalg og ekstern konsulent.
Inden borgertinget igangsættes, inviteres alle medlemmer af Borgerrepræsentationen til et orienteringsmøde om metode, temaer og proces for borgertingets arbejde, herunder om kommunens samlede arbejde med borgerting og borgersamlinger i de kommende år.
Borgertinget igangsættes i løbet af første kvartal 2023 og anbefalingerne vil blive behandlet i slutningen af 2023 i de involverede fagudvalg og evt. af Borgerrepræsentationen afhængig af anbefalingernes karakter.
Den første lokale borgersamling igangsættes i efteråret 2023 og anbefalingerne vil blive behandlet i slutningen af 2023 i de involverede fagudvalg og evt. af Borgerrepræsentationen afhængig af anbefalingernes karakter. Anbefalingerne vil endvidere blive overleveret til alle interesserede lokaludvalg.
Søren Hartmann Hede /Nanna Westerby Jensen
Beslutning
Dagsordenspunkt 9: Temaer til behandling i borgerting og borgersamling 2023 (2022-0102366)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.