Endelig vedtagelse af lokalplan Sluseholmen Stationsområde med kommuneplantillæg og miljørapport, Kgs. Enghave
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende lokalplan Sluseholmen Stationsområde (bilag 2) med miljørapport (bilag 9), Natura 2000 væsentlighedsvurdering (bilag 10) og sammenfattende redegørelse (bilag 11).
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med miljørapport (bilag 9) og Natura 2000 væsentlighedsvurdering (bilag 10),
3. at godkende udbygningsaftale (bilag 12) med grundejerne.
Problemstilling
Metroselskabet og fire grundejere har anmodet om et nyt plangrundlag for et område omkring Sluseholmen Metro, der i dag er omfattet af lokalplan 310 Teglværkshavnen tillæg 3 fra 2009. Det nye plangrundlag skal justere bebyggelsesplanen omkring den kommende metroplads og i det øvrige lokalplanområde, indenfor mulighederne i kommuneplanrammen. Lokalplanforslag med kommuneplantillæg blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 5. maj 2022 og har været i høring fra den 16. maj 2022 til den 8. august 2022. Forvaltningerne har modtaget 33 henvendelser, hvor hovedtemaerne er parkering, afgrænsning af vejareal til metroplads, bebyggelsens omfang samt begrønning. Derudover har grundejerne indsendt en række ønsker til justeringer og A/S Øresundsforbindelsen har bemærkninger til, at der planlægges for en del af deres arealer. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningerne. Et ændringsforslag om vejareal til metropladsen har været i supplerende høring hos berørte grundejere fra den 18. august til den 22. august 2022. Den supplerende høring har ikke givet anledning til ændringer.
Løsning
Kvarteret Sluseholmen Syd er lokalplanlagt i 2009 som et blandet bykvarter med karréer og kanaler. Området er næsten færdigudbygget med boliger, serviceerhverv, butikker, daginstitution og en skole. Syd for Sluseholmen udvikles nye, blandede bykvarterer ved Bådehavnsgade. Lokalplanforslaget omfatter et ca. 47.000 m2 stort område omkring den nye metrostation i den sydlige del af Sluseholmen. Kommuneplantillægget omfatter et større område og vedrører detailhandel og bygningshøjder.
Planforslagene muliggør, at Sluseholmen Syd færdiggøres med kanaler og promenader i sammenhæng med en ny metroplads ved vandet. Bebyggelserne fastlægges til serviceerhverv, boliger, private ungdomsboliger og en institution (botilbud). Da lokalplanforslaget ikke muliggør en tilvækst af boliger i forhold til gældende lokalplan, stilles der ikke krav om almene boliger. I stueetagerne langs metropladsen og vejen Sluseholmen kan der etableres butikker, andre publikumsorienterede funktioner og liberale erhverv. Lokalplanforslaget fastlægger en sikker skolevej fra Frederikskaj til Sluseholmen Skole og muliggør, at der i en fremtidig planlægning kan placeres en stiforbindelse via en bro eller tunnel fra Bådehavnsgade.
Kommuneplan
Lokalplanområdet er placeret inden for to større kommuneplanrammer, der dækker den sydlige del af Sluseholmen. Området er udlagt til boliger og serviceerhverv med en maks. bebyggelsesprocent på 185 og maks. bygningshøjde på 33 m. Det er nødvendigt at vedtage et kommuneplantillæg for at muliggøre øgede bygningshøjder langs Sjællandsbroen på op til henholdsvis 40 m og 34 m og for at muliggøre detailhandel langs Sluseholmen og omkring den nye metrostation. Detailhandelsområderne på Sluseholmen og Teglholmen justeres, så de afspejler de eksisterende og nye områder til detailhandel. Kommuneplantillægget ændrer ikke den tilladte bebyggelsesprocent.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til, at forvaltningerne foreslår ændringer af lokalplanforslagets bestemmelser om blandt andet placering af funktioner, facader, kantzoner, belægningstyper og størrelse på træer samt fordeling af fællesanlæg. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 7.
Høring
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
Forvaltningerne har modtaget 33 henvendelser i høringsperioden (bilag 5). I bilag 6 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 8. juni 2022, hvor ca. 30 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 8). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Henvendelse fra Kgs. Enghave Lokaludvalg (bilag 5, henvendelse nr. 35)
- Lokaludvalget finder, at der presses meget byggeri ind på området, men skal der bygges tæt i bydelen, kan udvalget dog bakke op om, at dette sker lige ved Metrostationen.
- Lokaludvalget ønsker fokus på ophold på metropladsen, hvor træbryggen ud i Fordgraven er et vigtigt element. Lokaludvalget ønsker også mere grønt på pladsen med fokus på biodiversitet.
- Lokaludvalget udtrykker tilfredshed med planens stiforbindelser og sikker skolevej samt at der er afsat plads til en stibro fra Bådehavnsgade. Lokaludvalget understreger vigtigheden af, at der findes finansiering af stibroen og mener, at grundejerne bør medfinansiere.
Forvaltningernes bemærkninger:
- Forvaltningerne noterer sig lokaludvalgets betragtninger.
- Metropladsen er primært et færdselsrum. Lokalplanes krav om 10 % bede med beplantning på metropladsen er ikke til hinder for, at der kan etableres mere grønt, hvis det viser sig i designfasen, at der bliver plads til det. Mod Fordgraven vil der være fokus på ophold, og her vil der være mulighed for at indarbejde flere bede og muligvis et stenrev under vandet, som kan bidrage til at øge biodiversiteten i området.
- Finansiering af stibroen afhænger af, at der afsættes midler i et kommende budget. Grundejerne har ikke udtrykt ønske om at medfinansiere.
Henvendelse fra A/S Øresundsforbindelsen (ASØ)
ASØ mener ikke, at kommunen kan planlægge for, at en del af metropladsen skal anlægges på deres arealer. De er reserveret til jernbaneforbindelse i forbindelse med ekspropriation efter en anlægslov.
Forvaltningernes bemærkninger
Forvaltningerne vurderer, at der kan lokalplanlægges for Øresundsforbindelsens arealer, som sket. Det er muliggjort i lokalplanen, at der kan være bil- og cykelparkering samt adgangsveje på en del af Øresundsforbindelsens arealer, men den endelige løsning for brugen af Øresundsforbindelsens arealer skal afklares efter vedtagelsen af lokalplanen. Det er normal praksis, at udnyttelsen af en lokalplan kan kræve efterfølgende stillingtagen fra blandt andet ejerne til hvilke løsninger, der skal vælges.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- 12 henvendelser ønsker, at der kommer flere parkeringspladser.
- Otte henvendelser mener, at der bygges for højt og tæt.
- Ni henvendelser ønsker flere friarealer og mere grønt.
Forvaltningernes bemærkninger
- Lokalplanområdet er i Kommuneplan 2019 udlagt som byudviklingsområde, hvor der er mulighed for at fastsætte parkeringsnormen efter en konkret vurdering. Parkeringsnormen er i lokalplanforslaget fastsat til 50 % af standardnormen i kommuneplanen i lighed med det planlagte område syd for Sjællandsbroen (bilag 4). Det svarer til ca. 210 parkeringspladser til nybyggeriet. Bygherrerne er herudover forpligtet til at etablere mindst 165 parkeringspladser til allerede helt eller delvist opførte byggerier i området Sluseholmen Syd og har ret til at etablere op til 345 parkeringspladser i området. Det skyldes, at Teknik- og Miljøforvaltningen i juli 2022 har meddelt dispensation til at nedsætte parkeringskravet for fire ikke-ibrugtagne byggerier, så antallet af parkeringspladser kan reduceres fra 345 til 165. Hvis bygherrerne vælger ikke at udnytte dispensationen, kan de anlægge 345 pladser i lokalplanområdet.
- Bygningshøjderne tilpasser sig mod nord til det eksisterende Sluseholmen og mod syd til de nye bebyggelser ved Sydhavnsgade, hvor der blandt andet er muliggjort to høje bygninger på 40 m. Som markering af indgange til metropladsen og til Sluseholmen indeholder lokalplanforslaget derfor byggeri i op til 39 m.
- Bebyggelsesplanen rummer to boligkarréer, hvor de primære grønne opholdsrum er i gårdrummene, som man kender det fra resten af Sluseholmen. Derudover indeholder metropladsen og kantzoner langs facader bede med begrønning. Den eksisterende trærække langs Sjællandsbroen udgør et markant grønt træk i området. 31 af træerne i trærækken er fastlagt som bevaringsværdige i lokalplanen.
Supplerende høring
Ændringsforslag om at udvide lokalplanens vejareal til metroplads har været i supplerende høring hos fire grundejere. Baggrunden for ændringsforslaget er, at den endelige afgrænsning af metropladsen ikke kendes endnu. Forvaltningerne vurderer, at det vil være en fordel at udvide vejarealet i lokalplanen, så der ikke vil være behov for at gennemføre en anden proces, såfremt vejarealet skal udvides. En grundejer har ingen indvendinger (henvendelse 37, bilag 5). To grundejere udtrykker bekymring for, om deres ønsker til kantzoner mv. på metropladsen kan imødekommes (henvendelse 38, bilag 5).
Forvaltningernes bemærkninger:
Forvaltningerne anbefaler, at lokalplanforslagets afgrænsning af vejareal til metroplads ikke ændres.
Politisk handlerum
Det kan besluttes at ændre parkeringsnormen, bygningshøjder samt friarealer og beplantning.
- Ift. parkering er det muligt at fastsætte en anden parkeringsnorm for nybyggeri end den foreslåede 50 % reduktion af normen i kommuneplanen (bilag 4). Hvis der skal være flere parkeringspladser, skal sagen sendes tilbage til forvaltningerne mhp. lokalisering af flere eller større parkeringsanlæg.
- Ift. bygningshøjder er det muligt at fastsætte en reduktion. Hvis det indebærer en reduktion af det etageareal, der må bygges, skal sagen sendes tilbage til forvaltningerne mhp. på drøftelser med bygherrerne om, hvordan byggeretterne skal fordeles mellem dem indbyrdes. Ændringer, der ikke indebærer reduktion af etagearealet, kan sendes i supplerende høring mellem behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget og i Borgerrepræsentationen.
- Ift. friarealer og beplantning kan mindre ændringer i krav til indretningen af friarealer sendes i supplerende høring mellem behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen. Større ændringer som fx øgede størrelser på byrum betyder, at sagen skal sendes tilbage til forvaltningerne mhp. en ændret bebyggelsesplan.
Hvis sagen sendes tilbage til forvaltningerne mhp. ændringer i lokalplanen eller kommuneplantillægget, vil det forsinke byggeriet. Ifølge bygherrerne og Metroselskabet er det nødvendigt, at planerne vedtages ultimo 2022, så byggeriet omkring metropladsen kan påbegyndes primo 2023 af hensyn til koordinering af byggeprocesser inden åbning af metroen i 2024.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Udbygningsaftale
På anmodning fra grundejerne er der udarbejdet en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Det fremgår af aftalen, at grundejerne afholder udgifter til at udvide vejen Sluseholmen med en ekstra svingbane samt en helle og til at lukke en udkørsel til Sydhavnsgade. Endvidere er der i forhold til det tidligere fremlagte udkast til udbygningsaftale tilføjet en forlængelse af venstresvingsbanen fra Sjællandsbroen mod Sluseholmen. Når forlængelsen af venstresvingsbanen fra Sjællandsbroen er færdiganlagt, og udkørslen til Sydhavnsgade er lukket, og begge anlæg er godkendt af kommunen, overdrages anlæggene vederlagsfrit til kommunen. De tre anlæg vil ikke medføre øgede driftsudgifter for kommunen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Sluseholmen Stationsområde (bilag 2) med miljørapport (bilag 9), Natura 2000 væsentlighedsvurdering (bilag 10) og sammenfattende redegørelse (bilag 11).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med miljørapport (bilag 9) og Natura 2000 væsentlighedsvurdering (bilag 10).
- at godkende udbygningsaftale (bilag 12) med grundejerne.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2022
Venstre stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
“at indstillingen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på, at parkeringsnormen ikke reduceres med 50 %, men fastsættes efter normen i Kommuneplan 2019.”
Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: V.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre bekymrer sig over de stærkt nedsatte muligheder for parkering. Vi glæder os over, at området snart får metro, hvilket reducerer behovet for biler, men samtidig henvender området sig til børnefamilier samt beboere, som skal ud af byen, da der er let adgang til motorvejen. Derfor mener Venstre, at parkering ikke bør reduceres til 50% af normen i Kommuneplan 2019, men følge normen for kommuneplanen, hvilket svarer til en parkeringsplads pr. 250 m2 bolig og en parkeringsplads pr. 214 m2 erhverv og butik.”
Socialistisk Folkeparti, Venstre, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
“Det er vigtigt for partierne, at der bygges med bæredygtige materialer og med mest muligt grønt i udearealer og på facader"
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti er stærkt bekymret for den høje grad af fortætning omkring den meget trafikerede sydhavnsgade. Vi mener at der bygges alt for tæt og kan derfor ikke støtte projektet.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
“Vi så gerne at parkeringsnormen fastsættes til 1 Parkeringsplads pr. 100 m2 meter familiebolig. Vi vil stille dette som ændringsforslag i Økonomiudvalget”
Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
“Partierne vil gerne have det undersøgt om paragraf 8 stk 7, kantzone a, b, e, kan hæves til 20% grønt areal, kantzone f til 30% og kantzone g, i til 50%, kantzone h til 40%.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 23: Endelig vedtagelse af lokalplan Sluseholmen Stationsområde med kommuneplantillæg og miljørapport, Kgs. Enghave (2022-0048988)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2022
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. 2 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: V og I.
Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. oktober 2022:
”Venstre bekymrer sig over de stærkt nedsatte muligheder for parkering. Vi glæder os over, at området snart får metro, hvilket reducerer behovet for biler, men samtidig henvender området sig til børnefamilier samt beboere, som skal ud af byen, da der er let adgang til motorvejen. Derfor mener Venstre, at parkering ikke bør reduceres til 50% af normen i Kommuneplan 2019, men følge normen for kommuneplanen, hvilket svarer til en parkeringsplads pr. 250 m2 bolig og en parkeringsplads pr. 214 m2 erhverv og butik.”
Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Enhedslisten og SF videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. oktober 2022:
“Det er vigtigt for partierne, at der bygges med bæredygtige materialer og med mest muligt grønt i udearealer og på facader.”
“Partierne vil gerne have det undersøgt om paragraf 8, stk. 7, kantzone a, b, e, kan hæves til 20% grønt areal, kantzone f til 30% og kantzone g, i til 50%, kantzone h til 40%.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. oktober 2022:
”Det Konservative Folkeparti er stærkt bekymret for den høje grad af fortætning omkring den meget trafikerede sydhavnsgade. Vi mener at der bygges alt for tæt og kan derfor ikke støtte projektet.”
“Vi så gerne at parkeringsnormen fastsættes til 1 Parkeringsplads pr. 100 m2 meter familiebolig. Vi vil stille dette som ændringsforslag i Økonomiudvalget.”