Merforbrug på anbringelsesområdet i de tidligere forsøgsbydele
Merforbrug på anbringelsesområdet i de tidligere forsøgsbydele
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 25. juni 2002
J.nr. ØU 180/2002
7. Merforbrug på anbringelsesområdet i de tidligere forsøgsbydele
Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget:
At Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilføres 26,1 mill. kr. i 2002 og 21,1 mill. kr. i 2003 og frem.
At Økonomiudvalget tager forslaget til at styrke fokus på anbringelsesområdet i budgetprocessen til efterretning.
De tidligere forsøgsbydele har på anbringelsesområdet i 2001 haft et merforbrug på 41,2 mill. kr. (opgjort i 2002 pris- og lønniveau). Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har efter bydelsforsøgets ophør fået tilbageført opgaven og dermed det finansieringsproblem som ubalancen mellem de overførte midler og det eksisterende aktivitetsniveau udgør.
Økonomiudvalget besluttede den 21. august 2001 at afsætte en pulje i budget 2002 på 30 mill. kr. til finansiering af merforbruget på anbringelsesområdet (ØU 223/2001). Beslutningen blev truffet på baggrund af de tidligere forsøgsbydeles regnskabsprognoser, der indikerede et truende merforbrug.
I forlængelse af Økonomiudvalgets beslutning har en arbejdsgruppe med deltagelse af Økonomiforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forberedt overførslen af opgaven og fulgt udviklingen på området. Arbejdsgruppen har holdt møder med de tidligere forsøgsbydele om muligheden for at reducere merforbruget.
Da det vurderes, at nedbringelsen af merforbruget kun vil kunne finde sted over en længere periode, tilføres Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ressourcer til dækning af finansieringsbehovet.
Finansieringsbehovet på anbringelsesområdet i 2002 og 2003 og frem udgør hhv. 35 og 30 mill. kr. Finansieringsbehovet dækkes delvist af forsøgsbydelenes mindreforbrug på den resterende del af det delegerede rammebelagte område. Herudover dækkes finansieringsbehovet af et rammeløft til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på 26,1 mill. kr. i 2002 og 21,1 mill. kr. i 2003 og frem.
For at sikre den nødvendige ressourcetildeling til anbringelsesområdet i årene frem over, skal Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget årligt fremlægge en redegørelse om den økonomiske status på anbringelsesområdet for Økonomiudvalget til Økonomiudvalgets behandling af kommunens økonomi i juni måned. Herved sikres et tidligt fokus på området i den politiske prioritering af budgettet.
De fire tidligere forsøgsbydele havde i 2001 et merforbrug på 41,2 mill. kr. (opgjort i 2002 pris- og lønniveau). Merforbruget dækker over forskellige økonomiske problemer i de tidligere forsøgsbydele. Valby og Indre Nørrebro havde begge et betydeligt merforbrug, Kgs. Enghave havde et mindre merforbrug, mens Indre Østerbro havde et lille mindreforbrug.
På baggrund af de tidligere forsøgsbydeles indrapporterede merforbrug i regnskabsprognoserne for april og juli tiltrådte Økonomiudvalget den 21. august 2002 (ØU 223/2001) en indstilling om de tidligere forsøgsbydeles merforbrug til anbringelser. I forlængelse af indstillingen blev der nedsat en følgegruppe med opgave at forberede overdragelsen af forsøgsbydelene til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og følge udviklingen i resten af 2001. Økonomiudvalget besluttede endvidere at afsætte en pulje på 30 mill. kr. i budget 2002 til dækning af eventuelle merudgifter på anbringelsesområdet i forbindelse med tilbageføringen af de tidligere forsøgsbydele (ØU 223/2001).
Følgegruppen har holdt en række møder med de tidligere forsøgsbydele for at skabe et indblik i forsøgsbydelenes økonomiske problemer og hvordan disse kan løses. Følgegruppen har endvidere vurderet muligheden for at nedbringe de tidligere forsøgsbydeles merforbrug.
Det er vurderingen, at merforbruget i høj grad bunder i, at de tidligere forsøgsbydele i mindre grad end BR-bydelene har arbejdet systematisk med økonomistyringen. Forsøgsbydelene har eksempelvis ikke arbejdet systematisk med kalkuler, og der har været en tendens til, at den enkelte sagsbehandler ikke har haft kendskab til budget, regnskab og den generelle økonomi. Det har medført, at der ikke har været en klar sammenhæng mellem økonomi og sagsbehandling i forsøgsbydelene.
Forsøgsbydelene har på baggrund af møderne med følgegruppen udarbejdet handleplaner med tiltag til nedbringelse af merforbruget. Følgegruppen har på dette grundlag opstillet et samlet skøn over muligheden for at reducere merforbruget.
På grund af områdets karakter vurderes det, at merforbruget kun kan reduceres over en længere periode. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, der har overtaget området efter forsøgsbydelene står derfor med en ubalance, hvor udgiftsniveauet ikke svarer til de ressourcer, der blev tilført i forbindelse med bydelsafviklingen. For at skabe balance, hvor merforbruget bringes ned, tilføres anbringelsesområdet yderligere ressourcer.
Det vurderes at finansieringsbehovet på anbringelsesområdet udgør 35 mill. kr. i 2002 og 30 mill. kr. i 2003 og frem. En del af finansieringsbehovet dækkes af et mindreforbrug på det rammebelagte delegerede område i de tidligere forsøgsbydele, mens det øvrige merforbrug dækkes af et generelt rammeløft.
Arbejdsgruppens rapport vil blive fremlagt på aflæggerbordet.
Budgettildeling til anbringelsesområdet
Det samlede anbringelsesområde i hele Københavns Kommune er i disse år udsat for et økonomisk pres.
Presset skyldes bl.a. tendensen i normalsystemet til at presse børn med adfærdsmæssige problemer over i specialsystemet. Endvidere ses en øget grad af diagnosticering og i forlængelse heraf et pres fra ressourcestærke forældre, som med udgangspunkt i en diagnose forventer bistand fra kommunen.
Presset har givet sig udtryk i stigende enhedspriser på familiepleje og socialpædagogiske opholdssteder på grund af den stigende efterspørgsel efter disse tilbud. Prisstigninger over den generelle pris- og lønstigningstakt udgør en særlig udfordring for budgetlægningen og prioriteringen af ressourcer til området.
Det økonomiske pres gør sig også gældende i Københavns Kommune. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har i lyset heraf drøftet mulighederne for den fremadrettede budgettildeling og økonomistyring på området.
Budgettildeling til området
I Københavns Kommune udmeldes udgifterne til truede børn og unge som en del af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets samlede ramme. Udgifterne budgetteres på bevillingen "Børnefamilier med særlige behov", der udgør ca. 16% af udvalgets ramme i budgetforslag for 2003. Udvalget budgetlægger området inden for den samlede ramme.
Udgifterne til truede børn og unge korrigeres i forbindelse med udmeldingen af udvalgets samlede budgetramme for almindelige pris- og lønstigninger, DUT samt demografi. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har således fået tilført ca. 29 mill. kr. til truede børn og unge i forbindelse med udmeldingen af demografimidler til budget 2003.
For at kunne håndtere presset på området uden at det giver en uacceptabel stigning i udgifterne er det nødvendig, at alle muligheder for at omorganisere, målrette og prioritere indsatsen udnyttes systematisk.
Hvis der skal bedre styr på udgifterne, skal den traditionelle rammestyring – efter KLs vurdering – kombineres med nye redskaber. Her tænkes på en omfattende politisk prioritering og målformulering for området. Det er efter KL's vurdering nødvendigt, at politikerne prioriterer ved at tage stilling til, hvem der skal have hjælp, og hvor meget, og samtidig følger nøje op på disse mål. F.eks. bør politikerne i denne forbindelse tage stilling til hvilke opgaver, der skal løses i normalsystemet og hvilke grupper, der ikke skal modtage tilbud.
En sådan prioritering forudsætter et beslutningsgrundlag, der udover en beskrivelse af udgiftsudviklingen og udviklingen i antallet af modtagere af foranstaltninger også giver en status over hvilke typer problemer, der behandles, effekten af de forskellige foranstaltninger, ændringer i sammensætningen af problemtyper og ressourceforbruget på de enkelte tilbud.
Sektorplanen som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder og den løbende opfølgning herpå er et oplagt redskab i denne forbindelse.
Det økonomiske pres på anbringelsesområdet nødvendiggør dog et særligt politisk fokus for at sikre de nødvendige ressourcer til området. Et sådant fokus bør sikres tidligt i budgetprocessen, også i et flerårigt perspektiv.
Det anbefales derfor, at:
- Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget årligt fremlægger en obligatorisk redegørelse om den økonomiske status på anbringelsesområdet for Økonomiudvalget til Økonomiudvalgets behandling af kommunens økonomi i juni måned.
- Budgetområdet fortsat er en del af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets rammebelagte område og fortsat tildeles demografimidler.
Redegørelsen til Økonomiudvalget skal tage udgangspunkt i seneste regnskab og kalkuleresultat suppleret med dokumentation, som viser årsagerne til eventuelle merforbug. Redegørelsen skal behandle udviklingen i og sammenhængen mellem problemer, løsninger og ressourcer. Dokumentationen kunne udarbejdes i stil med KL og Revisionens anbefalinger på området. Redegørelsen kunne således indeholde information om udviklingen i:
- hvilke typer problemer, der behandles
- dokumentation af målopfyldelse på anbringelsesområdet
- ændringer i sammensætningen af problemtyper
- ressourceforbrug på de enkelte tilbud.
Redegørelsen skal indeholde et flerårsperspektiv for området.
ØKONOMI
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har et finansieringsbehov
på anbringelsesområdet jf. tabel 1
Tabel 1 Finansiering af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets finansieringsbehov på anbringelsesområdet
1000 kr. |
2002 |
2003 og frem |
Finansieringsbehov på anbringelsesområdet |
35.000 |
30.000 |
Mindreforbrug på delegerede rammebelagte område |
-8.906 |
-8.906 |
Samlet tilførsel til FAU |
26.094 |
21.094 |
(1) Opgørelsen af mindreforbruget fremgår af bilag 1
Finansieringsbehovet dækkes delvist af et mindreforbrug på de tidligere forsøgsbydeles delegerede rammebelagte område. Området blev ved bydelsforsøgets ophør tilbageført til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen mener i denne forbindelse, at 5,1 mill. kr. af det samlede mindreforbrug har indgået i en reduktion af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme for 2002 på 11,1 mill. kr.. Reduktionen vedrører manglende refusionsindtægter til integrationsydelse på det lovbundne område.
Økonomiforvaltningen vurderer, at den fremlagte dokumentation herfor ikke er tilstrækkelig – særligt når det tages i betragtning at ca. halvdelen af rammereduktionen dækkes af mindreforbruget fra de tidligere forsøgsbydele, der kun udgjorde en fjerdedel af den samlede befolkning i København.
Hvis Økonomiforvaltningen modtager tilstrækkelig dokumentation inden den 15. august 2002 vil Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget få tilført yderligere 5,1 mill. kr. fra 2002 og frem.
Det resterende finansieringsbehov på 26,1 mill. kr. i 2002 dækkes af den afsatte pulje. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget 2002 på "Pulje til dækning af evt. merudgifter på anbringelsesområdet" funktion 6.51.3
Fra 2003 og frem dækkes finansieringsbehovet på 21,1 mill. kr. gennem et løft af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme.
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
Indstillingen forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Forvaltningens udtalelse vedlægges.
BILAG
1. Notat om mindreforbrug på det delegerede område i de tidligere forsøgsbydele i 2001
2. Høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen - (Eftersendes).
Erik Jacobsen
/ Bjarne Winge