Mødedato: 25.06.2002, kl. 15:00

Intern deponering

Intern deponering

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 25. juni 2002

 

 

 

J.nr.             ØU 176/2002

 

 

11.                Intern deponering

 

 

INDSTILLING[sk1] 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget drøfter nedenstående retningslinier for kommunens deponeringsordning med henblik på, at retningslinierne kan forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til beslutning i august.

 

 

RESUME[sk2] 

Københavns Kommune har med udgangspunkt i reglerne i Indenrigsministeriets lånebekendtgørelse indført en intern deponeringsordning, der har til formål at sikre ligestilling i beslutningsgrundlaget, når udvalgene skal vurdere hvorvidt kommunen skal afholde en anlægsudgift eller i stedet påtage sig forpligtelser i form af en lejeaftale, garanti mv.

Økonomiforvaltningen har efter drøftelser med forvaltningerne evalueret kommunens nuværende deponeringsordning og vil umiddelbart efter sommerferien overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen foreslå, at deponeringsordningen justeres, sådan at

·        garantistillelse for lån til etablering af boliger uanset boligtype fritages for deponering, så længe kommunen har ledig låneramme,

·        beløbsgrænsen for deponering ved indgåelse af lejemål hæves fra en kapitaliseret værdi på 1 mill. kr. til 2 mill. kr. Samtidig hæves grænsen for godkendelse af lejemål i Borgerrepræsentationen ligeledes til en kapitaliseret værdi på 2 mill. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE[sk3] 

Baggrund

Københavns Kommune har med udgangspunkt i reglerne i Indenrigsministeriets lånebekendtgørelse indført en intern deponeringsordning, der har til formål at sikre ligestilling i beslutningsgrundlaget, når kommunen påtager sig forpligtelser i form af lejeaftaler, garantistillelser m.v. frem for at etablere/købe, yde driftstilskud eller lignende.

I bilag 1 er kommunens deponeringsordning beskrevet nærmere, og der er rejst en række spørgsmål om, hvorvidt deponeringsordningen kan forbedres.

Økonomiforvaltningens drøftelse med forvaltningerne har givet anledning til nedenstående forslag om ændringer i deponeringsordningen. Økonomiforvaltningen vil i redegørelsen om kommunens økonomi 2002 foreslå, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen, at ændringerne tiltrædes. Redegørelsen forventes forelagt Økonomiudvalget den 20. august og Borgerrepræsentationen den 5. september 2002.

 

Deponeringsordningen

Ifølge kommunens interne deponeringsordning skal der i forbindelse med indgåelse af lejeaftaler deponeres et beløb svarende til den kapitaliserede værdi af lejemålet. Det gælder både for kommunens egne lejeaftaler og de lejemål, som selvejende institutioner med kommunal driftsoverenskomst indgår.

Deponeringsreglen gælder for lejemål, hvor den kapitaliserede værdi overstiger 1 mill. kr. For disse lejemål kræves endvidere Borgerrepræsentationens godkendelse. Deponeringen i kommunens interne ordning sker ved, at budgettet (rådighedsbevillingerne) nedskrives.

Kommunens deponeringsregler administreres som hovedregel efter bestemmelserne i Indenrigsministeriets lånebekendtgørelse, men der styres efter kommunens egen ordning med fokus på de økonomistyringsmæssige aspekter. Deponeringsreglerne i Indenrigsministeriets lånebekendtgørelse er p.t. ikke aktuel for Københavns Kommune, idet kommunen låner mindre, end lånerammen giver mulighed for.

 

Forslag om ændringer af ordningen

Hævelse af bagatelgrænsen for deponering

Ifølge de nuværende regler skal der deponeres, når den kapitaliserede værdi af et lejemål er større end 1 mill. kr. Det svarer ved en intern rente på 7 pct. p.a. til en årlig husleje på 70.000 kr. eller en månedlig leje på godt 5.800 kr.

Beløbsgrænsen for deponering skal ses i forhold til den langsigtede forpligtelse, som en lejeaftale pålægger kommunen, og stå i et rimeligt forhold til prisniveauet for lokaleleje.

Økonomiforvaltningen foreslår, at beløbsgrænsen for deponering hæves til en kapitaliseret værdi på 2 mill. kr., og at grænsen for, hvornår lejeaftaler skal godkendes i Borgerrepræsentationen, ligeledes hæves til 2 mill. kr.

Det bemærkes, at Indenrigsministeriets lånebekendtgørelse ikke indeholder en bagatelgrænse for deponering.

Ligestilling af boligtyper

I henhold til lånebekendtgørelsen henregnes garantier for lån til almene familieboliger, almene ungdomsboliger, almene ældreboliger og støttede eller ustøttede private andelsboliger (efter lov om almene boliger m.v.) ikke til en kommunes låntagning. Disse lånegarantier er derfor ikke omfattet af deponering efter Indenrigsministeriets regler. Meddeles i stedet garanti for lån til opførelse af boliger efter anden lovgivning, er der ikke en tilsvarende undtagelse for deponering.

Ovenstående gælder også som udgangspunkt for kommunens interne deponeringsordning, idet administrationen af ordningen baserer sig på Indenrigsministeriets regelsæt.

Det kan forekomme ulogisk, at der ikke skal ske deponering i forbindelse  med etablering af almene boliger, mens etablering af boliger efter anden lovgivning, f.eks. til udsatte personer under sociallovgivningen, er omfattet af deponering.

Økonomiforvaltningen foreslår, at garantistillelse for lån til etablering af boliger uanset boligtype indtil videre fritages for deponering.

Dette er muligt, så længe kommunen har ledig låneramme og derfor ikke er omfattet af deponering i henhold til lånebekendtgørelsen. Hertil kommer, at garantistillelse til etablering af boliger ikke vil medføre øgede serviceudgifter i kommunens driftsbudget.

 

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

Ingen direkte konsekvenser.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Bilag 1: Notat om Københavns Kommunes deponeringsordning.

 

 

Erik Jacobsen

                                                                                      

/Bjarne Winge

 


 [sk1]00093803DOC

 [sk2]00093804DOC

 [sk3]00093805DOC

Til top