Proces for anvendelse af merprovenu fra selvbudgettering 2000
Proces for anvendelse af merprovenu fra selvbudgettering 2000
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 25. juni 2002
J.nr. ØU 175/2002
10. Proces for anvendelse af merprovenu fra selvbudgettering 2000
Økonomiforvaltningen indstiller:
at Økonomiudvalget tiltræder den beskrevne proces
Økonomiforvaltningen forventer, at efterreguleringen vedrørende selvbudgettering i 2000 vil medføre en ekstraordinær engangsindtægt for kommunen i 2002. Den endelige indtægt kendes primo juli.
Borgerrepræsentationen har besluttet (BR 416/01) at engangsindtægten vedr. selvbudgettering i 2000 – i lyset af kommunens samlede økonomi, herunder likviditeten - skulle anvendes til engangsudgifter f.eks. anlægsinvesteringer, bygningsvedligeholdelse, efteruddannelse, gældsnedbringelse o. lign.
Økonomiforvaltningen foreslår, at drøftelserne om anvendelse af indtægten tager udgangspunkt i, at forvaltningerne afleverer ønsker til anvendelse af engangsindtægten. Ønskerne afleveres til Økonomiforvaltningen senest d. 5. august 2002.
Økonomiudvalget forelægges herefter en oversigt over forvaltningernes ønsker til udmøntning af indtægten fra efterregulering af selvbudgetteringen 2000.
Baggrund
I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2000 besluttede Borgerrepræsentationen at vælge selvbudgettering. Provenuet i selve budgetåret var på 11 mill. kr., som blev indarbejdet i budgettet.
Der udestår imidlertid den endelige efterregulering af de samlede skatteindtægter.
Økonomiforvaltningen forventer på nuværende tidspunkt, at Københavns Kommune opnår en ekstraordinær engangsindtægt fra efterreguleringen i 2002. Det endelige provenu kendes, når Sundheds- og Indenrigsministeriets endelige opgørelse af skatter, tilskud og udligning kendes primo juli. Provenuet kommer til udbetaling i sidste halvår af 2002.
Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2002 (BR 416/01) at engangsindtægten vedr. selvbudgettering i 2000 – i lyset af kommunens samlede økonomi, herunder likviditeten - skulle anvendes til engangsudgifter f.eks. anlægsinvesteringer, bygningsvedligeholdelse, efteruddannelse, gældsnedbringelse o. lign.
Økonomiforvaltningen skal bemærke, at der har været drøftet følgende sager, som er forudsat finansieret af provenuet fra efterreguleringen af selvbudgetteringen i 2000.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på mødet d. 8. maj 2002 (UU150/2002) besluttet at indstille til Borgerrepræsentationen, at der ydes en tillægsbevilling på 5 mill. kr. for resten af 2002 til imødegåelse af daghøjskoleområdets økonomiske problemer som følge af finanslovens besparelse på det frie optag.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på mødet den 12. juni 2002 (UU255/2002) besluttet at indstille til Borgerrepræsentationen, at modersmålsundervisningen opretholdes uændret i skoleåret 2002/2003. Nettomerudgiften til at fortsætte modersmålundervisningen som hidtil udgør 5,0 mio. kr. pr. skoleår.
Proces for beslutning om anvendelse af provenuet
Økonomiforvaltningen skal foreslå, at der tilrettelægges en proces, hvor forvaltningerne og H:S anmodes om at fremkomme med ønsker til anvendelse af provenuet indenfor de i Borgerrepræsentationen besluttede formål.
Økonomiforvaltningen vil herefter fremsende de indkomne ønsker til Økonomiudvalget.
Økonomiforvaltningen vil indhente ønsker til anvendelsen af engangsindtægten fra H:S. Det skal bemærkes, at en eventuel imødekommelse af ønsker fra H:S bør ske i dialog med Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kommunes Økonomidirektorat har tilkendegivet, at Frederiksberg Kommune ikke er indstillet på at tilføre H:S ekstraordinære midler i 2002. Økonomiforvaltningen vil til Økonomiudvalgets drøftelser afklare, hvorvidt dette også gælder såfremt tilførelsen indarbejdes i bidragsfordelingen for 2003.
På den baggrund fastsættes deadline for forvaltningernes og H:S indberetning af ønsker til 5. august 2002. Indberetningen koordineres af Økonomiforvaltningen og foretages på de indberetningsskemaer, som også anvendes til opgørelse af udvalgenes ønskelister i forbindelse med budgetbehandlingen.
ØKONOMI
ANDRE KONSEKVENSER
HØRING
BILAG
Erik Jacobsen
/ Bjarne Winge