Mødedato: 25.05.2004, kl. 15:00

Nedsættelse af folkepensionsalderen: Overførsel af midler mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets og Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomiske ramme (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Nedsættelse af folkepensionsalderen: Overførsel af midler mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets og Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomiske ramme (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 25. maj 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 171/2004

 

 

9.                   Nedsættelse af folkepensionsalderen: Overførsel af midler mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets og Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomiske ramme (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den gradvise overførsel i løbet af årene 2004 – 2006 af 24,65 mill. kr. fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets økonomiske ramme til Sundheds- og Omsorgsudvalgets rammebelagte område i henhold til aftale mellem Økonomi-, Familie- og Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der i en overgangsperiode anvendes status som folkepensionist som målgruppeafgrænsning mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen specifikt for de 65- og 66-årige.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at nedsættelsen af folkepensionsalderen ikke medfører behov for ændringer i Styrelsesvedtægten, og at forpligtelsen til at levere ydelser til folkepensionister uanset alder overordnet påhviler Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutning i mødet den 29. april 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med bemærkning om, at indstillingen skal forelægges Økonomiudvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget anmodede desuden Sundhedsforvaltningen om at udarbejde en indstilling om tillægsbevilling, således at de 65-67 årige bliver ligestillet med de 67+ for så vidt angår træning og rehabilitering.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2004

Indstillingen blev tiltrådt med den tilføjelse, at sagen skal videresendes til behandling i Økonomiudvalget.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Der er i budget 2004 ikke afsat midler til at udvide den nuværende træningsindsats til også at omfatte de 65 til 67 årige, og Økonomiforvaltningen skal bemærke, at der umiddelbart ingen sammenhæng er mellem nedsættelsen af folkepensionsalderen og behovet for at udvide målgruppen for træningsindsatsen. Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen fremsender anmodning om tillægsbevilling til finansiering af udvidelse af træningsindsatsen, vil Økonomiforvaltningen indstille, at disse udgifter afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme, eller at sagen indgår i Borgerrepræsentationens behandling af budgettet for 2005.     

Derudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført."

 

 

RESUME

Denne indstilling er en fælles indstilling, udarbejdet i samarbejde mellem de implicerede forvaltninger. Indstillingen fremlægges separat men med identisk indhold, i hhv. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Som følge af en ændring af lov om social pension nedsættes folkepensionsalderen til 65 år for alle, der fylder 60 år den 1. juli 1999 eller senere. De første 65-årige folkepensionist er tilgår således pr. 1. juli 2004 (med første pensionsudbetaling fra 1. august 2004). Som følge af ikrafttrædelsesreglerne vil der samtidig tilgå 67-årige folkepensionister i perioden frem til 1. juli 2006. Der vil således i denne 2-årige overgangsperiode tilgå ca. 6.200 "ekstra" borgere med folkepension.

Midler til lovpligtige ydelser er tilført kommunerne ved DUT-aftale fra 1999.

I henhold til udtalelse fra Borgerrepræsentationens Sekretariat lægges til grund, at Styrelsesvedtægten indebærer, at forpligtelsen til at levere ydelser til folkepensionisterne og det dermed forbundne ressourcebehov påhviler Sundheds- og Omsorgsudvalget uanset folkepensionisternes alder. Tilsvarende vil forpligtelserne for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen overfor disse borgere bortfalde, og ressourcebehovet vil blive tilsvarende formindsket.

Der blev primo oktober 2003 nedsat en arbejdsgruppe med medlemmer fra Økonomi-, Familie- og Arbejdsmarkeds-, samt Sundhedsforvaltningen med henblik på at undersøge de konkrete effekter af nedsættelsen af folkepensionsalderen og for at fastlægge behovet for overførsel af ressourcer til Sundheds- og Omsorgsudvalget. På baggrund af de analyser, arbejdsgruppen har udarbejdet, blev der den1. marts 2004 indgået aftale mellem de tre forvaltninger om ressourceoverførslen.

 

Den generelle hensigt har været, at midler, der frigøres i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, overføres til Sundhedsforvaltningen i forhold til Sundhedsforvaltningens dokumenterede behov.

 

Arbejdsgruppen har analyseret udgiftstyperne administrative udgifter til tilkendelse og løbende udbetaling af folkepension og tilhørende kontantydelser, boliger til ældre, træningsudgifter, hjemmepleje, hjælpemidler, samt udgifter til visitation

 

Aftalen af 1. marts 2004 indebærer, at overførslen (tillægsbevillingen) til Sundhedsforvaltningen finder sted i følgende takt:

 

Tabel 1: Overførsel af midler til Sundhedsforvaltningen ( 1000 kr., 2004 P/L )

 

2004

2005

2006

I alt:

Administrative udgifter ved kontantydelser

3.900

 

 

3.900

Hjemmepleje

3.975

7.950

3.975

15.900

Hjælpemidler

1.150

2.300

1.150

4.600

Visitationsudgifter

63

125

63

250

I alt:

9.087

10.375

5.188

24.650

 

For øjeblikket foretages der økonomisk afregning (gråzoneafregning) mellem Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for leverede ydelser til den anden forvaltnings klientgruppe. Den eksisterende målgruppedefinition følger den nuværende folkepensionsalder ved fyldt 67 år.

Det foreslås, at for overgangsperioden ml. 1. juli 2004 og indtil 30.juni  2006 afregnes der for de 65 og 66 årige borgere efter, hvorvidt borgeren har status som folkepensionist. Afregningen for de borgere, der er fyldt 67. år fortsætter i overgangsperioden som hidtil.  Det vil sige, at udgift vedr. hjemmepleje af folkepensionister som hovedregel skal afholdes af Sundhedsforvaltningen. Vedr. ikke-folkepensionister skal udgiften som hovedregel afholdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Udgifter til borgere , der er fyldt 67 år,  afholdes som hovedregel af Sundhedsforvaltningen, mens udgifter til borgere under 67 år som hovedregel afholdes af Arbejdsmarkedsforvaltningen,

Efter 1. juli 2006 afregnes (på ny) entydigt efter en "ren" aldersdefinition, der følger den nye folkepensionsalder ved fyldt 65 år. Herefter vil udgifter til brugere , der er fyldt 65 år,  skulle afholdes af Sundhedsforvaltningen, udgifter til brugere under 65 år skal afholdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Denne indstilling er udarbejdet i samarbejde mellem de implicerede forvaltninger og fremlægges identisk i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalge t.

 

Baggrund

Som følge af en ændring af lov om social pension nedsættes folkepensionsalderen til 65 år for alle, der fylder 60 år den 1. juli 1999 eller senere. De første 65-årige folkepensionister tilgår således pr. 1. juli 2004 (med første pensionsudbetaling fra 1. august 2004). Som følge af ikrafttrædelsesreglerne vil der samtidig tilgå 67-årige folkepensionister i perioden frem til 1. juli 2006. Der vil således i denne 2-årige overgangsperiode tilgå ca. 6.200 "ekstra" borgere med folkepension.

 

Der blev i 1999 indgået DUT-aftale om overførsel af midler til kommunerne til dækning af de lovpligtige ydelser til folkepensionister ( folkepension, tillæg og boligydelse ).

 

Forhold til Styrelsesvedtægten

Økonomiforvaltningen har 16. december 2003 modtaget en udtalelse fra Borgerrepræsentationens Sekretariat om fortolkning af Styrelsesvedtægten med hensyn til ressortfordelingen mellem Sundhedsforvaltningen og  Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen  i forbindelse med  nedsættelsen af folkepensionsalderen. Udtalelsen er vedlagt som bilag.

 

Det er herefter lagt til grund, at ældrebegrebet i Styrelsesvedtægten skal fortolkes i overensstemmelse med den til hver tid gældende folkepensionsalder for så vidt angår kontante ydelser, som således skal administreres af Sundhedsforvaltningen. For så vidt angår øvrige ydelser (serviceydelser) er det ligeledes lagt til grund, at Sundhedsforvaltningen skal varetage opgaven for de ny 65-årige folkepensionister, medens Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i den 2-årige overgangsperiode får ansvaret for den restgruppe, som først bliver folkepensionister ved 67-års alderen. Denne snitflade er valgt af hensyn til entydigheden i forhold til borgerne.

 

Forpligtelsen til at levere ydelser til folkepensionisterne og det dermed forbundne ressourcebehov påhviler således Sundheds- og Omsorgsudvalget uanset folkepensionisternes alder. Tilsvarende vil forpligtelserne for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen overfor disse borgere bortfalde, og ressourcebehovet vil blive tilsvarende formindsket.

 

Arbejdsgruppe og aftale om overførsel af midler

Med henblik på at undersøge de konkrete effekter og for at fastlægge behovet for overførsel af ressourcer til Sundheds- og Omsorgsudvalget blev der primo oktober 2003 nedsat en arbejdsgruppe med medlemmer fra Økonomi-, Familie- og Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen. På baggrund af de analyser, arbejdsgruppen har udarbejdet, blev der  1.marts 2004  opnået enighed mellem de tre forvaltninger om ressourceoverførslen.

 

Den generelle hensigt har været, at midler, der frigøres i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, overføres til Sundhedsforvaltningen i forhold til Sundhedsforvaltningens dokumenterede behov.

 

Forvaltningerne har foretaget konkrete undersøgelser af det forventede faktiske ressourcebehov for de borgere, der flytter ressort imellem forvaltningerne. Der blev lagt vægt på at analysere ressourceforbruget på personerne i de nuværende grupper af 65-66 årige med henblik på at nå frem til de mest realistiske forventninger om ressourcebehov for de kommende grupper af folkepensionister. Følgende ydelser blev undersøgt:

 

·        Administrative udgifter til tilkendelse og løbende udbetaling af folkepension og tilhørende kontantydelser

·        Boliger

·        Træningsudgifter

·        Hjemmepleje

·        Hjælpemidler

·        Udgifter til visitation

 

Angående de administrative merudgifter til kontantydelser vil disse for Sundhedsforvaltningens vedkommende bestå af såvel engangsudgifter til tilkendelse af folkepension som permanente udgifter til den løbende udbetaling af folkepension  til de ca. 6.200 "ekstra" borgere, der tilgår som folkepensionister  i overgangsperioden 2004-2006.  Sundheds- og Omsorgsudvalget vil ikke blive kompenseret for engangsudgifterne. Til gengæld overføres hele den skønnede permanente merudgift til Sundhedsforvaltningen allerede i 2004.

 

Angående boliger er Sundheds- og Omsorgsudvalget allerede i dag forpligtet til at stille pleje- og ældreboliger til rådighed for kommunens borgere uanset disses alder med udgangspunkt i den eksisterende fordeling på boliger til over og under 67-årige ved ressortomlægningen den 1. januar 1998. Dette forandres ikke ved nedsættelsen af folkepensionsalderen, hvorfor der ikke vil være et behov for at flytte midler på dette område. Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme til boliger til ældre  reguleres i henhold til den gældende demografimodel. Sundhedsforvaltningen stiller et antal aflastnings- og rehabiliteringsboliger til 67+ årige borgere. Dette er på linje med træningsudgifter (jf. nedenfor) en ydelse, der kun findes i Sundhedsforvaltningen, hvorfor der ikke finder overførsel af midler sted. Har Sundhedsforvaltningen et ønske om at udstrække det nuværende serviceniveau angående aflastnings- og rehabiliteringsboliger til de kommende 65 og 66 årige folkepensionister, må forvaltningen finde midler til dette indenfor den eksisterende ramme eller få en konkret bevilling til dette.

 

Angående træningsudgifter har Sundhedsforvaltningen i dag fastsat en målsætning om, at forvaltningens træningscentre skal sikre, at 4pct. af de hjemmeboende 67+ årige gennemgår et træningsforløb. Da tilsvarende ydelser ikke findes i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi, og da 4pct. forpligtelsen ikke følger konkret af gældende lovgivning, tilføres der ikke yderligere midler til Sundhedsforvaltningen. Har Sundhedsforvaltningen et ønske om at udstrække 4pct. kravet til de kommende  65 og 66 årige folkepensionister, må forvaltningen finde midler til dette indenfor den eksisterende budgetramme eller få en konkret bevilling til dette.

 

Angående udgifter til hjemmepleje, hjælpemidler samt visitation hertil har forvaltningerne undersøgt de nuværende udgifter til aldersgrupperne 65, 66 og 67 årige og sat disse i forhold til det faktiske antal borgere, der forventes at skulle leveres ydelser til. På baggrund af en afvejning af Sundhedsforvaltningens behov for ressourcer og det tilsvarende reducerede ressourcebehov i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, er der opnået enighed mellem forvaltningerne om overførsel af midler.

 

Tilgangen af 65-årige folkepensionister udgør  ifølge Statistisk Kontor ca. 3.100 på årsbasis. I 2004 tilgår en halv årgang 65-årige folkepensionister samtidig med en hel årgang 67-årige, i 2005 tilgår en hel  årgang 65-årige folkepensionister samtidig med en hel  årgang 67-årige, og i 2006 tilgår en hel  årgang 65-årige folkepensionister samtidig med  en halv årgang 67-årige. Fra 1. juli 2006 tilgår alene 65-årige borgere som folkepensionister.

 

På nævnte baggrund er enighed mellem forvaltningerne om det følgende (hele referatet af relevant møde vedlagt som bilag):

 

·        Der overføres 24,65 mill. kr. fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til Sundhedsforvaltningen

 

·        Grundet den løbende overgang til en folkepensionsalder på 65 år for alle borgere, er det aftalt mellem forvaltningerne, at overførslen af midler til Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme sker i en takt af en fjerdedel i 2004, halvdelen i 2005 og den resterende en fjerdedel  i 2006.

 

·        Budgetoverførselen vedrørende de administrative udgifter til tilkendelse og løbende udbetaling af folkepension og tilhørende kontantydelser sker ved en engangsoverførsel af den samlede endelige udgift.

 

Overførselen (tillægsbevillingen) til Sundhedsforvaltningen finder således sted i følgende takt:

 

Tabel 2: Overførsel af midler til Sundhedsforvaltningen ( 1000 kr., 2004 P/L )

 

2004

2005

2006

I alt:

Administrative udgifter ved kontantydelser

3.900

 

 

3.900

Hjemmepleje

3.975

7.950

3.975

15.900

Hjælpemidler

1.150

2.300

1.150

4.600

Visitationsudgifter

63

125

63

250

I alt:

9.087

10.375

5.188

24.650

 

Gråzoneafregning

 

I princippet følger Sundheds- og Omsorgsudvalgets samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets forpligtelse til at levere hjemmepleje og hjælpemidler folkepensionsalderen. Således leveres alle ydelser til 67 årige og derover i princippet af Sundhedsforvaltningen, mens Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i princippet leverer hjemmepleje og hjælpemidler til alle under 67 år.

 

Der er en række undtagelser fra dette princip, idet Sundhedsforvaltningen f.eks. altid leverer hjemmepleje til borgere med demens eller AIDS samt til cancer- og terminalplejepatienter uanset borgerens alder. Sundhedsforvaltningen leverer endvidere altid hjemmesygepleje og midlertidig hjemmehjælp , ligesom Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen f.eks. leverer ydelser til borgere med behov for særlig ekspertise fra handicapcenteret, eller borgere, der har særlige sociale eller psykiatriske problemstillinger, uanset om borgeren er fyldt 67 år.

 

Der er et antal borgere, der på grund af deres særlige behov befinder sig i en "gråzone" mellem de to forvaltninger. P.t. foretages der en økonomisk afregning mellem forvaltningerne, idet forvaltningerne efter nærmere regler betaler hinanden for de ydelser, som en forvaltning leverer til borgere, der ellers hører under den anden forvaltning. Sundhedsforvaltningen betaler således Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for et antal klienter, der serviceres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, men tilhører Sundhedsforvaltningens målgruppe og omvendt.

 

Det indstilles, at principperne for den fremtidige gråzoneafregning fastsættes som følger:

 

·        I overgangsfasen 2004-2006 følger afregningen - for så vidt angår de 65-66 årige - den relevante borgers status som folkepensionist eller ej.. Brugere på 67 år og opefter vil fortsat være Sundhedsforvaltningens målgruppe med de nævnte undtagelser.

 

·        Efter overgangsperiodens ophør i 2006, vil afregningen følge folkepensionsalderen, idet afgræsningen af opgaver nu entydigt vil være 65 år.

 

Samarbejdsaftale

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i 1999 indgået en samarbejdsaftale på pensions- og boligstøtteområdet. Aftalen vedrører blandt andet den forvaltningsmæssige placering af personsager i særlige situationer. Således samadministreres par, hvor den ene part modtager folkepension og den anden part modtager førtidspension, i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Ud fra en helhedsvurdering sikres korrekt udbetaling bedst ved en sådan samadministration.

 

Samarbejdsaftalen åbner endvidere op for, at en førtidspensionist, der overgår til folkepension, ud fra en helhedsvurdering kan forblive i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i helt særlige situationer. Det kan være tilfælde, hvor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen f.eks. leverer ydelser til borgere med behov for særlig ekspertise fra handicapcenteret, e ller borgere, der har særlige sociale problemstillinger.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er enige om at videreføre og udstrække principperne i samarbejdsaftalen til også at vedrøre de 65 årige folkepensionister.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Overførslen af midler mellem udvalgenes rammer er udgiftsmæssig neutral for kommunens samlede ramme.

 

Overførte midler fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme overføres til Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme således:

 

·        Midlerne overføres fra følgende bevilling(er) i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget: 

 

Tabel 3: Overførsel af midler på hovedkonti fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ( 1000.kr. 2004 P/L )

 

 

 

 

2004

2005

2006

 

 

Funktion

Bev

Gruppe ( evt. )

 

 

 

Hjemmepleje

5.32

16013

 

1.475

2.950

1.475

 

 

16019

 

2.500

5.000

2.500

Hjælpemidler

5.54

16019

 

1.150

2.300

1.150

Visitationsudgifter

6.51

16019

 

63

125

63

Adm. omkostninger vedr. kontantydelser

6.51

16010

 

3.900

 

 

I alt

 

 

 

9.087

10.375

5.188

 

· &nbs p;      Alle midler overføres til følgende bevilling i Sundheds- og Omsorgsudvalget:  "Pleje, service og boliger for ældre" ( Bevilling 1200300 ).

 

Tabel 4: Overførsel af midler på hovedkonti til Sundheds- og Omsorgsudvalget

( 1000.kr. 2004 P/L )

 

 

 

 

2004

2005

2006

 

 

Funktion

Bev

Gruppe ( evt. )

 

 

 

Administrative udgifter ved kontantydelser

 

6.51

12003

 

 

3.900

 

 

Hjemmepleje, personlige og praktisk hjælp

 

5.32

12003

 

01

 

3.657

 

7.314

 

3.657

Hjemmepleje, hjemmesygepleje

5.32

12003

04

318

636

318

Hjælpemidler

5.54

12003

04

1.150

2.300

1.150

Visitationsudgifter

6.51

12003

 

63

125

63

I alt:

 

 

 

9.087

10.375

5.188

 

 

BILAG

·        Bilag 1: Udtalelse fra Borgerrepræsentationens Sekretariat om nedsættelsen af folkepensionsalderen.

·        Bilag 2: Referat af møde mellem Økonomi-,  Familie og Arbejdsmarkeds-, og Sundhedsforvaltningen om overførsel af midler på grund af nedsættelsen af folkepensionsalderen.

 

 

                       Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Sven Bjerre

 

 

 

 


Til top