Mødedato: 25.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Byfornyelse i Det grønne Sydhavnen - frigivelse af midler, Vesterbro - Kgs. Enghave

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om der skal frigives midler til energi- og støjrenoveringer i Sydhavnen inden for den afsatte statslige og kommunale byfornyelsesramme.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
  1. at der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til energitiltag, begrønning og støjisolering i Det grønne Sydhavnen. Bevillingen er finansieret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg og med 50 % støtte fra staten jf. økonomiafsnittet,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen, på baggrund af byfornyelsesloven, bemyndiges til at administrere og udbetale midlerne til ejendomme efter ansøgning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Staten har i 2015 afsat 31,5 mio. kr. ekstraordinære midler til byfornyelse (bygningsfornyelse og fælles gårdhaver) til ejendomme i det Det grønne Sydhavnen. Med Københavns Kommunes medfinansiering på 31,5 mio. kr. er der i alt 63,0 mio. kr. Midlerne skal disponeres inden udgangen af 2018, og anvendes i overensstemmelse med kriterierne i Byfornyelsesloven til energi- og støjrenovering og fælles gårdhaver.

Der skal tages stilling til frigivelse af anlægsmidler på 20,0 mio. kr., til bygningsrenovering, begrønning, støjisolering og energitiltag, af de afsatte ekstraordinære byfornyelsesrammer til ”Det grønne Sydhavnen”.

Løsning

Områdefornyelsen i Det grønne Sydhavnen (Borgerrepræsentationen (BR) den 21. august 2014) er valgt på baggrund af en række sociale og fysiske faktorer, som fx at en stor andel af beboerne er uden for arbejdsmarkedet og uden uddannelse. Derudover har området mange små boliger og et meget højt energiforbrug. Varmeforbruget i Sydhavnen var i 2014 130 kWh/m2 mod københavnergennemsnittet på 105 kWh/m2. Derudover er området gennemskåret af store trafikerede veje, der giver støjgener. Modsat andre områdefornyelser er der ikke installationsmangler i boligerne i dette område. Området indeholder med få undtagelser kun andels- og ejerforeninger, samt almene boliger. Almene boliger kan ikke modtage byfornyelsesstøtte.

Det er byfornyelsesloven, der er grundlaget for tildeling af støtte. Der vil være løbende ansøgning via Byfornyelsesportalen, og forvaltningen vil give ansøgerne tilbagemelding en gang i kvartalet – første gang august 2017. Andels- og ejerforeninger kan søge om støtte til enkelttiltag, der er enten udvendige bygningsdele eller tiltag fra ejendommens energimærke. Hvis ejendomme med støjbelastning over 58 dB søger om vinduesudskiftning, vil det være et krav, at vinduer udskiftes til støjreducerende. Derudover vil der i alle projekter, hvor det er muligt, blive indtænkt løsninger til begrønning af facaden. Ejendommene kan opnå et tilskud til anlæg og tilhørende teknisk rådgivning på 33 %.

Kriterierne for at opnå støtte vil være byfornyelsens eksisterende kriterier:

  • Ansøgninger med størst mulig energibesparelse. Både ”her og nu” energibesparelser som udskiftning af vinduer og isolering. Men også energibesparelser på længere sigt ved tiltag som varmemålere, der ændrer brugernes forbrugsadfærd.
  • Ansøgninger med demonstrationsværdi i forhold til energibesparelser, begrønning og støjisolering i bevaringsværdige ejendomme, fx nye vinduer, der sikrer rent luft i boligen, samtidig med at de isolerer mod støj.

Områdefornyelsen i Sydhavnen har i 2016, på baggrund af Kvarterplanen, fået udarbejdet et renoveringskatalog til bygningsejere og borgere i området. Renoveringskataloget (bilag 1) vil i foråret blive lanceret af områdefornyelsen i hele Sydhavnen. Eksemplerne i renoveringskataloget har fokus på energitiltag, støjreducering og bygningsforbedringer, der kan udføres specifikt på og i bygningerne i Sydhavnen. Størstedelen af disse tiltag er omfattet af kriterierne for støtte i henhold til byfornyelsesloven, jf. bilag 1.

Forvaltningen ønsker bemyndigelse til at administrere og udbetale midlerne til ejendomme efter ansøgning for at understøtte og accelerere renoveringerne i området, og for at opnå målene i Kvarterplanen, mens midlerne er til rådighed.

Det betyder, at anlægsbevillingen på 20,0 mio. kr. til ejendommene i Det grønne Sydhavnen frigives nu, og at ejerne snarest efter ansøgning kan igangsætte de renoveringer, der forbedrer boligerne i forhold til energibesparelser, støjreducering og samtidig bidrager til begrønning af bydelen. Forvaltningen forventer flere ansøgninger på mindre beløb til enkelttiltag. Der er ikke i området et stort behov for helhedsrenoveringer, da der ikke er installationsmangler. Til gengæld vil støtte til enkelttiltag give hurtige resultater i form af bedre boliger uden støj og medføre betydelige energibesparelser.

Efter to ansøgningsrunder til energirenoveringer i bygningsfornyelse (BR den 25. august 2016 og 24. november 2016) og løbende igangsætning af gårdhaver (BR den 22. september 2016) er der disponeret 22 mio. kr. ud af de 63 mio. kr., og der resterer derfor 41 mio. kr. i uforbrugte midler. Ud over de 20 mio. kr. med denne indsats, vil der derfor fortsat restere 21 mio. kr. af de 63 mio. kr. Disse midler vil efter ansøgning blive anvendt til andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme til større helhedsrenoveringer og fælles gårdhaver.

Forvaltningen vil, som i øvrige byfornyelsesprojekter, godkende både valg af løsninger og økonomi for at sikre gode løsninger til rette pris.

Økonomi

Der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. (2017 p/l) til energitiltag, der kan udføres specifikt på og i bygningerne i Det grønne Sydhavnen. Midlerne skal disponeres inden udgangen af 2018, og energitiltagene er finansieret med statslig støtte på 50 % jf. tabellen nedenfor og økonomibilag vedlagt som bilag 2.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Udgifter/
indtægter

Beløb i 1.000 kr.

(2017 p/l)

2017

2018

 TMU

Energi- og støjtiltag, der kan udføres specifikt på og i bygningerne i Sydhavnen

3444 – Byfornyelse anlæg

 0.25.15.3

U

10.000 

10.000

 TMU

Energi- og støjtiltag, der kan udføres specifikt på og i bygningerne i Sydhavnen

3444 – Byfornyelse anlæg

 0.25.15.3

I

-5.000

-5.000

I alt

-

-

-

-

5.000 

5.000

TMU = Teknik- og Miljøudvalget

Midlerne vil alene dække tilskud til anlægsprojekter. Der afsættes 1,5 % af anlægsbudgettet til den obligatoriske forsikringsordning hos Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse.

Der vil ikke være indfasningsstøtte (tilskud til huslejestigningen i lejeboligerne som følge af byfornyelsesarbejderne) eller genhusningsudgifter (udgifter til midlertidig bolig til beboere ved etablering af toilet) forbundet med tilskud fra anlægsbevillingen, da det alene er tilskud til byggearbejder midlerne vedrører.

Videre proces

Forvaltningen gennemfører ansøgningsrunder i 2017 og 2018. Når midlerne er disponeret, vil forvaltningen orientere Teknik- og Miljøudvalget om ejendomme, der har modtaget støtte.

 

Pernille Andersen                         / Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til energitiltag, begrønning og støjisolering i Det grønne Sydhavnen. Bevillingen er finansieret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg og med 50 % støtte fra staten jf. økonomiafsnittet,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen, på baggrund af byfornyelsesloven, bemyndiges til at administrere og udbetale midlerne til ejendomme efter ansøgning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde privat ejendom".

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Byfornyelse i Det grønne Sydhavnen - frigivelse af midler, Vesterbro - Kgs. Enghave (2017-0066482)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V, I og C.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. april 2017:

”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde privat ejendom".
Til top