Mødedato: 25.04.2006, kl. 15:15

Københavns Kommunes regnskab 2005

Københavns Kommunes regnskab 2005

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 25. april 2006

 

 


J.nr. ØU 129/2006

 

2. Københavns Kommunes regnskab 2005

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller:

at Økonomiudvalget aflægger regnskab for 2005 til Borgerrepræsentationen.

at Økonomiudvalget indskærper overfor forvaltningerne, at udgifter og indtægter skal føres på de korrekte budgetkonti (IM-funktioner) og at udvalgene skal sikre, at der sker tilpasning af budgettet, så disse afspejler forbruget.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler:

at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets merforbrug i regnskab 2005 finansieres ved, at Børne- og Ungdomsudvalget i henhold til bevillingsreglerne optager et internt lån på 179 mill. kr., der tilbagebetales over 5 år, med start i 2007, jf. bilag 3. Børne- og Ungdomsforvaltningen har oplyst, at en del af merforbruget vil kunne tilbageføres og forbedre regnskabet i 2006, og i så fald vil dette kunne reducere udvalgets lån tilsvarende.

at Kultur- og Fritidsudvalgets bevilliges et internt lån på 5 mill. kr., der tilbagebetales over 6 år, jf. bilag 3. Udvalgets overførselsadgang i overførselssagen, der forelægges parallelt med denne sag, reguleres med 3 mill. kr. svarende til en manglende huslejeindtægt vedrørende Vartov (ØU 252/05).

at Teknik- og Miljøudvalget bevilliges et lån på 30 mill. kr. vedrørende KTK. Lånet tilbagebetales over 3 år, jf. bilag 2 og bilag 3.

at kommunens gældsbrev i KE Vand A/S nedskrives med 213 mill. kr. og at gældsbrevet i KE Afløb A/S nedskrives med 115 mill. kr. Nedskrivningen medfører, at gældsbrevet til KE Vand A/S har en værdi på 1.517 mill. kr. og gældsbrevet til KE Afløb A/S har en værdi på 2.335 mill. kr.

at Borgerrepræsentationen afgiver kommunens regnskab for 2005 til revision.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2006

Godkendt henholdsvis anbefalet.

 

 

Behandling: 2. at: Iværksættes.
                     1. og 3. - 7. at: Borgerrepræsentationen

 

 

RESUME

Københavns Kommunes regnskab 2005 viser et samlet mindreforbrug på 295 mill. kr. i forhold til det korrigerede budget for 2005. Mindreforbruget fordeler sig med 454 mill. kr. på de rammebelagte områder og 100 mill. kr. på det takstfinansierede område. De lovbundne områder viser en forværring på 61 mill. kr. og finansposterne viser et merforbrug på 199 mill. kr.

I budget 2006 er indført en ny form for bevillingsstyring (ny budgetmodel) i Københavns Kommune, og 2005 er således sidste år med den gamle budgetmodel.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget har i regnskabet et merforbrug på det rammebelagte driftsområde.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har et merforbrug på 179 mill. kr. på rammebelagt drift i regnskabet. Merforbruget vedrører primært lønområdet, herunder ferieområdet. Børne- og Ungdomsforvaltningen (pr. 1. januar 2006) har vurderet, at en del af det samlede merforbrug vil kunne tilbageføres og forbedre regnskabet i 2006. Forvaltningen skal give en månedlig status for afdækningen af arbejdet med oprydning af for meget udbetalt ferie m.v. for 2004-2005 til Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget (ØU 63/06). Første status forelægges udvalgene i forbindelse med regnskabsprognosen pr. april 2006.

På baggrund af ovenstående indstilles det, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets regnskab for 2005 tages til efterretning således, at merforbruget i 2005 finansieres ved, at Børne- og Ungdomsudvalget i henhold til bevillingsreglerne optager et internt lån på 179 mill. kr., der tilbagebetales over 5 år, med start i 2007. Viser det sig, at en del af merforbruget vil kunne tilbageføres og forbedre regnskabet i 2006, kan det reducere udvalgets lån tilsvarende.

Kultur- og Fritidsudvalgets regnskab for 2005 udviser et merforbrug på 2 mill. kr. på den rammebelagte drift. Tages der højde for udvalgets ønsker om overførsler til BR-besluttede aktiviteter og opsparing i decentrale institutioner, jf. kommunens overførselsregler, udgør merforbruget 8 mill. kr.

Merforbruget på 8 mill. kr. kan primært henføres til dels manglende huslejeindtægter vedrørende Vartov, dels kommunaliseringen af Københavns Idrætsanlæg.

Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen gav i regnskabsprognosen pr. april 2005 til Økonomiudvalget en fælles redegørelse vedrørende en manglende huslejeindtægt for Vartov. Økonomiudvalget besluttede, at der i regnskabet for 2005 tages endelig stilling til, hvordan et evt. merforbrug på Kultur- og Fritidsudvalgets budget for Ejendomsdrift skal finansieres (ØU 252/05). Mindreindtægten vedrørende huslejeindtægter på Vartov udgør 3 mill. kr. i 2005.

Borgerrepræsentationen besluttede den 15. juni 2005 at kommunalisere Københavns Idrætsanlæg (KI) med virkning fra 1. juli 2005 (BR 370/05). Indtil da har de københavnske idrætsanlæg været drevet som en selvejende institution med driftstilskud. Af regnskabet for Kultur- og Fritidsudvalget fremgår, at der i 2005 har været et merforbrug på 4 mill. kr. på KI's ordinære drift. Hertil kommer merudgifter på 4 mill. kr. til tilskødning af idrætsanlæggene.

På baggrund af ovenstående indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalgets regnskab for 2005 tages til efterretning således, at udvalgets merforbrug finansieres ved, at udvalget i henhold til bevillingsreglerne optager et internt lån på 5 mill. kr., der tilbagebetales over 6 år, og at udvalgets overførselsadgang i overførselssagen, der forelægges parallelt med denne sag, reguleres med 3 mill. kr. svarende til en manglende huslejeindtægter vedrørende Vartov (ØU 252/05).

Borgerrepræsentationen har besluttet, at Teknik- og Miljøudvalget kan optage et internt lån vedrørende KTKs merforbrug i regnskab 2004 og 2005 (BR 152/04). Med regnskabet for 2005 for KTK kan det interne lån opgøres endeligt. Udvalget har anmodet om, at lånet tilbagebetales i årene 2006-2008.

På baggrund af ovenstående indstilles det, at Teknik- og Miljøudvalget bevilliges et 3-årigt internt lån på 30 mill. kr.

Økonomiforvaltningen har ved controllingen af regnskabet kunnet konstatere, at budgettet og udgiftskontering (forbruget) ikke altid er placeret på samme konti, jf. Indenrigs- og Sundhedsministeriets regler. Det gælder mere eller mindre for al le udvalg. Det medfører, at regnskabet ikke opnår den gennemsigtighed, som er ønskelig. Samtidig forringer overblikket over og styringen af kommunens udgifter og indtægter både i regnskabsåret og fremadrettet i de følgende budgetter.

Det indstilles derfor, at Økonomiudvalget indskærper overfor fagudvalgene, at udgifter og indtægter skal føres på de korrekte budgetkonti (IM-konti) og at udvalgene skal sikre, at der sker tilpasning af budgettet indenfor bevillingerne således, at disse i højere grad afspejler årets forventede forbrug.

Som led i udskillelsen af KE i aktieselskaber er der foreløbigt oprettet gældsbreve mellem kommunen og hhv. KE Afløb A/S og KE Vand A/S (BR 506/05). Gældsbrevene hviler på den forudsætning, at soliditeten i selskaberne opretholdes på 35 pct. Som led i den endelige opgørelse af værdierne i selskaberne er der behov for at konvertere en del af gælden til egenkapital, således at soliditeten ved gældsbrevenes etablering kan holdes på 35 pct. Værdierne i selskaberne er nu endeligt opgjort. I den forbindelse er de samlede værdier i selskaberne blevet nedjusteret.

Det indstilles på den baggrund, at kommunens gældsbrev i KE Vand A/S nedskrives med 213 mill. kr. og at gældsbrevet i KE Afløb A/S nedskrives med 115 mill. kr. Nedskrivningen medfører, at gældsbrevet til KE Vand A/S har en værdi på 1.517 mill. kr. og gældsbrevet til KE Afløb A/S har en værdi på 2.335 mill. kr. Nedskrivningen har ingen kassemæssige konsekvenser.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har gjort opmærksom på, at der kan være en usikkerhed på deres regnskabstal på grund af Accenture. Usikkerheden er ikke specificeret af forvaltningerne, men går generelt på de bogførte udgifter vedrørende løn.

Økonomiforvaltningen har igangsat en endelig afstemning af lønregnskaberne for 2004 og 2005. Arbejdet ventes afsluttet, således at der kan fremlægges en status for Borgerrepræsentationen som led i fremlæggelsen af halvårsregnskabet for 2006. På baggrund af de foreløbige resultater af arbejdet er det vurderingen, at usikkerheden i regnskabet i 2005 ikke udgør over 15 mill. kr., og dermed mindre end i regnskab 2004. Det skal bemærkes, at der til de finansielle poster knytter sig en usikkerhed til, om kommunen fuldt ud får hjemtaget for meget udbetalt løn, ferie mv. i 2004 og 2005.

Som følge af ny udvalgsstruktur pr. 1. januar 2006 er der sket en ændring i aflæggelsen af regnskabet for 2005 for Københavns Kommune. Borgmestrene i 2005 har været ansvarlige for, at der i forvaltningerne aflægges regnskab for de gamle udvalg. Den enkelte borgmester har været ansvarlig for, at forvaltningen ved den administrerende direktør udarbejder, aflægger og godkender et regnskab for udvalgets områder til forelæggelse for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen (ØU 429/05). I modsætning til tidligere år er det således ikke et krav, at et fagudvalg godkender regnskabet for 2005.


 

Til top