Regional anvisning af ungdomsboliger
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at forvaltningerne indleder en dialog med omegnskommunerne, som følger de i indstillingen skitserede spor, hvormed der er gjort op med medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om en tværkommunal akutventeliste.
Teknik- og Miljøudvalget har godkendt,
2. at forslaget fra Det Konservative Folkeparti om en regional løsning, som tilvejebringes uden at udgifterne lægges oven på huslejen eller pålægges skatteyderne, ikke imødekommes.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingens 1. at-punkt og godkendte indstillingens 2. at-punkt i sit møde den 17. marts 2014, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen traf den 22. august 2013 beslutning om fælles anvisning og fælles retningslinjer for udlejning af kommunens støttede ungdomsboliger. Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om en regional løsning i privat regi, som skulle finansieres, uden at udgiften pålægges skatteyderne eller lægges oven på huslejen. Forslaget, vedlagt som bilag 1, blev henvist til Teknik- og Miljøudvalget.
Den 28. november 2013 vedtog Borgerrepræsentationen et medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti, som pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen at tage kontakt til omegnskommunerne for at få tilslutning til etablering af en ny tværkommunal akutventeliste og fremlægge en model herfor til politisk behandling med udgangen af 1. kvartal 2014. Forslaget er vedlagt som bilag 2.
Løsning
De retningslinjer, som Borgerrepræsentationen vedtog den 22. august 2013, regulerer bl.a. akutoptaget omkring studiestart i efterårssemesteret.
Retningslinjerne indebærer, at nyoptagne studerende på en uddannelse i hovedstadsregionen med akut behov for en bolig har mulighed for at komme foran i køen ”med akutpoint” i en begrænset periode omkring studiestart. Det forudsætter, at de er indstillet på at søge bredt og tage, hvad de kan få inden for en times transport fra uddannelsesstedet.
Det har som udgangspunkt ingen betydning, om uddannelsesinstitutionen er beliggende i eller uden for Københavns Kommune. Det afgørende er, om vedkommende har mere end en times transport mellem hjem og uddannelsesinstitution. Der gælder dog en særlig undtagelse for nyoptagne studerende i Roskilde og Lyngby-Taarbæk kommuner, jf. nedenfor.
De to københavnske indstillingsudvalg - Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor i København (KKIK) - anviser således til boliger både i Københavns Kommune (ca. 7.000) og i omegnskommunerne (ca. 3.800). CIU og KKIK følger som udgangspunkt de københavnske retningslinjer også ved udlejning af ungdomsboliger i andre kommuner. Eventuelle afvigende retningslinjer, som beliggenhedskommunen eller ejeren af ustøttede private ungdomsboliger lovligt måtte have vedtaget, skal dog respekteres. Roskilde Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune har dog egne indstillingsudvalg.
Anvisningen til ungdomsboliger i hovedstadsområdet er således allerede i dag regional.
Samtidig med at efterspørgslen på ungdomsboliger i København er meget stor, meldes der i visse dele af hovedstadsregionen i nogle perioder om tomme ungdomsboliger. Årsagen hertil skal bl.a. søges i, at boligerne har svært ved at klare konkurrencen fra det københavnske boligmarked. Forvaltningerne er derfor enige i, at der er behov for at vurdere behovet for ungdomsboliger i et regionalt perspektiv og at inddrage alle ungdomsboliger i regionen i en samlet løsning af de studerendes behov.
Forvaltningerne afholdt på den baggrund den 8. november 2012 møde med kommunerne i regionen (på embedsmandsniveau) for at informere om Københavns Kommunes initiativer på ungdomsboligområdet og afdække fælles interesser. Kommunerne er generelt positive over for et øget samarbejde, men har også forskellige interesser.
Socialistisk Folkepartis forslag om en regional venteliste
Forvaltningerne mener, at intentionerne bag Socialistisk Folkepartis forslag allerede med den eksisterende anvisning i vidt omfang er imødekommet. Forvaltningerne vil dog arbejde på at skabe en endnu bedre model for regional anvisning gennem tre spor:
1. Dialog med omegnskommunerne
Forvaltningerne foreslår dog, at der indledes en dialog med omegnskommunerne om at styrke den regionale anvisning ved at forvaltningerne afholder et årligt møde med de øvrige kommuner samt bilaterale møder med de væsentligste kommuner i regionen og foreslår, at de hver for sig tager initiativer, som kan bidrage til en (mere) regional løsning og dermed en hurtigere afvikling af akutoptaget ved studiestart. Forvaltningen vil i dialogen foreslå de øvrige kommuner:
- At de stiller krav til selvejende støttede kollegier beliggende i deres kommuner om at tilslutte sig en fælles anvisning, så vidt muligt CIU eller KKIK.
- At de søger at opnå aftale med de almene boligorganisationer om tilmelding af almene ungdomsboliger beliggende i deres kommuner til fælles anvisning, så vidt muligt CIU eller KKIK.
- At de vedtager retningslinjer for udlejning af støttede ungdomsboliger i deres kommune, der så vidt muligt svarer til de af Borgerrepræsentationen vedtagne retningslinjer for støttede ungdomsboliger i København.
Der er en særlig problematik omkring Roskilde og Lyngby-Taarbæk Kommuner. Studerende ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby og studerende på Roskilde Universitet kan som alle andre søge en ungdomsbolig i København og komme på CIU’s og KKIK’s venteliste, men de kan ikke få fortrinsret med akutpoint.
Baggrunden herfor er, at de to kommuner har store uddannelsesmiljøer, et relativt stort udbud af ungdomsboliger og egne anvisningsudvalg. Derfor er der særlige akutregler for studerende på Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Universitet, da det ikke er hensigtsmæssigt, at studerende i akut bolignød står på venteliste i København, mens der er ledige boliger i de to kommuner. Som konsekvens af reglerne kan københavnske studerende omvendt heller ikke søge akut bolig i Roskilde og Lyngby Taarbæk.
En ændring af disse regler kan vise sig at være til ugunst for de københavnske studerende med akut boligbehov, idet ventetiden på et boligtilbud risikerer at blive længere.
Forvaltningerne vil i dialogen med Roskilde og Lyngby Taarbæk Kommuner og deres indstillingsudvalg undersøge mulighederne for et samarbejde med de to kommuner og de lokale indstillingsudvalg om fælles retningslinjer for udlejningen og etablering af en fælles portalløsning.
2. Fælles portal
Forvaltningerne arbejder sammen med CIU og KKIK på etablering af en fælles portal, som kan bidrage til større overblik og udgøre én fælles indgang til ungdomsboliger i hele regionen på tværs af kommunegrænser.
Der er sammen med CIU og KKIK gennemført en forundersøgelse af mulighederne for en fælles portal, men der er endnu ikke opnået enighed om udviklingen af portalen, der kan præsentere boliger fra i første omgang disse to indstillingsudvalg og siden andre udbydere, herunder indstillingsudvalgene i Roskilde og Lyngby Taarbæk.
3. Udvalg om harmonisering af de nationale regler på ungdomsboligområdet
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har nedsat et udvalg, der vil se på mulighederne for en harmonisering af reglerne på ungdomsboligområdet. En harmonisering vil være hensigtsmæssig i lyset af de mange forskellige typer støttede ungdomsboliger, som har varierende regelsæt for bl.a. anvisning og tilsyn.
Teknik- og Miljøforvaltningen er repræsenteret i udvalget og vil arbejde for, at der etableres et regelsæt for fælles anvisning, herunder en beskrivelse af kommunens rolle og beføjelser. Forvaltningen vil endvidere arbejde for, at reglerne tager højde for, at anvisningen typisk er regional og ikke følger kommunegrænsen. Udvalget skal mødes og afrapportere i løbet af foråret 2014.
Konservatives forslag om at en regional løsning skal være udgiftsneutral
Kollegier (og andre ungdomsboligudbydere) betaler et tilslutningsgebyr ved tilmelding til fælles anvisning samt et årligt administrationsgebyr på i størrelsesorden 280-370 kr. pr. bolig. Administrationsgebyret indgår i huslejen som en driftsudgift for de enkelte kollegier og dækker indstillingsudvalgets udgifter til oprettelse i systemet og den løbende varetagelse af anvisningsopgaven. En fælles portal vil formentlig øge driftsudgifterne og dermed administrationsgebyret med et mindre beløb på i størrelsesordenen 10-30 kr. årligt.
Kommunen har ikke hjemmel til at bruge kommunale midler til anvisningsopgaver. Det Konservative Folkepartis forslag om en regional anvisning, som finansieres uden at udgiften pålægges skatteyderne eller lægges oven på huslejen, kan således ikke realiseres.
Forvaltningen har imidlertid tilkendegivet, at selve etableringen af en fælles portal kan finansieres af de såkaldte tilskudsdeklarationsmidler til boligsociale formål, hvis Teknik- og Miljøudvalget beslutter dette. CIU og KKIK forbereder et udbud af en portalløsning. Når resultatet foreligger, vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt en indstilling herom.
Økonomi
Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at forvaltningerne indleder en dialog med omegnskommunerne, som følger de i indstillingen skitserede spor, hvormed der er gjort op med medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om en tværkommunal akutventeliste.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
2. at forslaget fra Det Konservative Folkeparti om en regional løsning, som tilvejebringes uden at udgifterne lægges oven på huslejen eller pålægges skatteyderne, ikke imødekommes.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. marts 2014
C stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt: At udgiften til ventelisterne finansieres af dem, der er optaget på ventelisterne, og ikke via huslejen.
For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og V.
Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: Ø, A, F og B.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Beslutning
Dagsordenspunkt 9: Regional anvisning af ungdomsboliger
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. marts 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.