Mødedato: 25.03.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til handlemuligheder for Københavns Kommune i relation til rockerborge

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal tage stilling til forslag til handlemuligheder for Københavns Kommune i forhold til at forhindre etableringen af rockerborge i kommunen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget godkender vedlagte beredskab for Københavns Kommunes håndtering af eksisterende og kommende rockerborge i kommunen, der skaber utryghed for naboer og borgere i deres nærhed,
  2. at Økonomiudvalget beslutter, at Økonomiforvaltningen på vegne af Københavns Kommune retter henvendelse til Kommunernes Landsforening med henblik på at få udarbejdet et samlet overblik over kommunernes handlemuligheder for håndtering af rockerborge.

Problemstilling

Økonomiudvalget vedtog på møde den 26. november 2013 følgende medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti:

”At Økonomiforvaltningen inden udgangen af 1. kvartal 2014 med inddragelse af relevante forvaltninger skal undersøge og over for Økonomiudvalget fremlægge forslag til handlemuligheder for Københavns Kommune i forhold til at forhindre rockere i at etablere sig i boligområder og byudviklingsområder.”

Løsning

Økonomiforvaltningen har sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen drøftet kommunens handlemuligheder i forhold til dels, at forhindre rockerborge i at blive etableret og dels, at håndtere rockerborge, der allerede er etableret i kommunen. Medlemsforslaget retter sig mod håndtering af rockerborge i boligområder og byudviklingsområder. Økonomiforvaltningens forslag til beredskab foreslås imidlertid udvidet til at dække eksisterende og kommende rockerborge i hele kommunen, der skaber utryghed for naboer og borgere i nærområdet til rockerborgen.

Som udgangspunkt er det en politimæssig opgave at håndtere kriminelle grupperinger, herunder efterforske og rejse sigtelser som følge af lovbrud. Dette gælder også i forhold til rockergrupperinger, der foretager kriminelle aktiviteter. Københavns Kommunes ageren i forhold til rockerborge og lignende skal ses i forhold til, at det ikke i sig selv er ulovligt at være rocker eller for rockere at have et klubhus på en privat ejendom. Det er de aktiviteter, som typisk forbindes med rockervirksomhed, der kan være ulovlige, og som politiet kan efterforske og rejse sigtelser i forhold til.

Men Københavns Kommune har en kommunal interesse i at skabe tryghed for beboere og andre borgere i kommunen. Etableringen af rockerborge skaber erfaringsmæssig stor utryghed for naboer og andre i umiddelbar nærhed til rockerborgen. Derfor ønsker Københavns Kommune at bidrage mest muligt til at sikre, at rockeres brug af ejendomme inden for kommunens grænser ikke samtidig skaber utryghed og udgør en sikkerhedsrisiko for borgere og gæster i København.

På baggrund af forvaltningernes drøftelser indstiller Økonomiforvaltningen til Økonomiudvalget at godkende vedlagte beredskab for håndtering af etablering af rockerborge i København (Bilag 1). Beredskabet vil løbende blive opdateret på baggrund af høstede erfaringer fra andre kommuner, redegørelser fra staten om håndtering af rockerborge samt eventuelle ændringer i den gældende lovgivning på området.

Drøftelserne har samtidig vist, at regelkomplekset, der danner rammerne om kommunernes handlemuligheder i forhold til etableringen af rockerborge, savner afklaring og afgrænsning. Dette er en udfordring, som Københavns Kommune deler med de øvrige kommuner. Derfor indstilles det, at Københavns Kommune retter henvendelse til Kommunernes Landsforening med henblik på at få udarbejdet et samlet overblik over  og vurdering af kommunernes handlemuligheder for håndtering af rockerborge. Økonomiforvaltningen vil desuden invitere de øvrige omegnskommuner til at være medunderskriver på henvendelsen til Kommunernes Landsforening.

Også i forhold til lovgivningens rammer er der behov for præcisering og eventuel justering. Som følge heraf har regeringen i oktober 2013 lanceret forslag til en ny rocker- og bandepakke, som pt. er under behandling i Folketinget. I forbindelse hermed har regeringen bebudet en række nye tiltag, herunder en opdateret vejledning af mulighederne for at udveksle personoplysninger mellem offentlige myndigheder samt en ny vejledning om kommunernes muligheder for at anvende planloven - ikke mindst i forhold til rockerborge. Københavns Kommune afventer disse vejledninger med henblik på at opnå den ønskede klarhed i forhold til lovgivningens rammer.

Beredskabet for Københavns Kommunes håndtering af rockerborge (Bilag 1) udgør en detaljeret beskrivelse af, hvordan Københavns Kommune vil håndtere situationer, hvor etableringen af en rockerborg eller lignende skaber væsentlig utryghed for kommunens borgere. Beredskabet rummer følgende:

  1. En uddybende beskrivelse af de formelle rammer for kommunens ageren i forhold til rockerborge.
  2. Organisering af beredskabet, herunder nærmere beskrivelse af hvad Københavns Kommune gør, fra der modtages en henvendelse om etableringen af en rockerborg, til sagen afsluttes.
  3. En skabelon for handleplaner, som udarbejdes og implementeres i de konkrete tilfælde, hvor en rockerborg har en utryghedsskabende indvirkning for naboer og andre borgere.
  4. En oversigt over handlemuligheder, som kommunen kan tage i anvendelse. Her er det vigtigt at bemærke, at de fleste kommunale handlemuligheder er generelle værktøjer i forhold til gennemførelse af tilsyn, udstedelse af påbud samt udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Disse værktøjer kan ikke anvendes overfor rockerborge alene fordi de anvendes af rockere. Værktøjerne bringes i anvendelse som følge af generelle bestemmelser, der gælder for alle borgere og som aktiveres efter en konkret, saglig vurdering i den enkelte sag, fx i forhold til kontrol af byggereglementerne. I den udstrækning, at en bestemt ejendom, som også anvendes til rockerborg, ikke lever op til kommunens bestemmelser, vil kommunen gennemføre tilsyn, udstede påbud mv. på samme vis, som ved andre ejendomme i kommunen. For en uddybende beskrivelse af de handlemuligheder som kommunen har til rådighed se bilag 2: ”Beskrivelse af kommunens handlemuligheder”. 
  5. En kort beskrivelse af nogle af erfaringerne fra andre kommuner i Danmark, som peger på behovet for en afklaring og vurdering af kommunernes samlede handlemuligheder og deling af erfaringer mellem kommunerne. Denne afklaring vil blive forsøgt fremskaffet via Kommunernes Landsforening.

Økonomi

Indstillingen har ikke nogen økonomiske konsekvenser, idet det forventes, at eventuelle tiltag kan gennemføres indenfor forvaltningernes nuværende rammer.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil beredskabet fremadrettet blive aktiveret, når Københavns Kommune modtager oplysninger om, at en rockerborg eller lignende skaber utryghed eller udgør en sikkerhedsrisiko. Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med de øvrige relevante forvaltninger, med udgangspunkt i den konkrete sag, udarbejde en handleplan, der beskriver hvilke tiltag, der iværksættes og af hvem. Det vil være de enkelte forvaltninger, der har ansvaret for at implementere deres respektive aktiviteter i handleplanen.

Beredskabet (bilag 1) vil løbende blive holdt ajour, ligesom nye muligheder, der måtte opstå som følge af regeringens bandepakke og andre lovgivningsmæssige ændringer på området, vil blive tilføjet. Eventuelle væsentlige justeringer i beredskabet som følge heraf, vil blive forelagt Økonomiudvalget til orientering.

Endelig vil Økonomiforvaltningen rette henvendelse til Kommunernes Landsforening med henblik på at få et samlet overblik over og vurdering af kommunernes handlemuligheder i relation til etableringen af rockerborge.

Beslutning

Dagsordenspunkt 6: Forslag til handlemuligheder for Københavns Kommune i relation til rockerborge

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. marts 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top