Forslag til Kommuneplanstrategi 14 - udsendelse i udvalgshøring
Kommuneplanstrategi 2014 – ’Den sammenhængende by’ præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling i København og pejlemærkerne for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes at sende Kommuneplanstrategi 2014 – ’Den sammenhængende by’ i udvalgshøring.
Problemstilling
Nærværende oplæg til kommuneplanstrategi er udarbejdet i et samarbejde mellem kommunens syv forvaltninger og tager udgangspunkt i de aktuelle udviklingstendenser og behov i København.
København har i en årrække stået i en gunstig situation, hvor vi oplever en stærk befolkningsvækst, og det forventes, at vi i 2025 vil være 670.000 københavnere, hvilket er 100.000 flere end i 2014. Heriblandt mange unge og børnefamilier. At flere vælger at bo i København er en miljømæssig fordel for regionen og landet sammenlignet med en mere spredt byudvikling. Befolkningsvækst i København og omegnskommunerne modvirker, at byen vokser for meget ud i landskabet omkring Storkøbenhavn med inddragelse af åbent land og øget pendling til følge. At vælge København er også et tilvalg af muligheden for en bæredygtig livsstil, hvor man kan cykle til sine daglige gøremål. Samtidig udgør befolkningsvæksten et godt fundament for fremtidens vækst og beskæftigelse i København og regionen.
Befolkningsvæksten og flere arbejdspladser udgør grundlaget for et stort kulturudbud og en god kollektiv trafik. Væksten skaber også både behov og mulighed for en udbygning af den offentlige service i form af eksempelvis nye daginstitutioner, renoverede skoler, fritidstilbud, moderniserede plejeboliger samt en ren og tryg by med attraktive rekreative muligheder. Denne udbygning og renovering af de kommunale servicetilbud betyder, at der reelt sker en storstilet grøn omstilling og fornyelse af København i disse år. En renovering der er et reelt behov for.
I Kommuneplanstrategien gennemgås også en række af de muligheder og udfordringer, som blandt andet befolkningsvæksten giver for byens udvikling og dens fortsatte sammenhængskraft.
Løsning
København skal bevare sin førende position som en by, mennesker ønsker at bo i, og hvor borgerne har høj livskvalitet. Derfor skal vi også i fremtiden have fokus på rettidige kommunale og private investeringer i infrastruktur, skoler og institutioner, kultur og fritid m.v., når byen vokser. Og vi skal sikre god offentlig transport og mobilitet for alle.
Det er lykkedes at få sat skub i en positiv udvikling i en lang række byudviklingsområder i København, og denne udvikling skal følges op og fortsættes. Samtidig retter vi med denne kommuneplanstrategi også blikket mod sammenhængskraften i byen og de ældre kvarterer i byen for at fokusere på de indsatser, der vil sikre, at København fortsat er en fysisk og socialt sammenhængende by. En by i social balance.
Med befolkningsvækst og udvikling af helt nye områder i byen bliver det fx aktuelt at se på, hvordan vi sikrer, at Københavns nye og gamle kvarterer hænger godt sammen, så udviklingspotentialerne både i de nye vækstområder og i den eksisterende by kommer hele byen til gavn, og vi ikke får en polariseret by. Det skal også sikres, at der fortsat i byen er et varieret udbud af boliger i forskellige prisklasser, så København vedbliver at være en mangfoldig by.
København skal som Danmarks hovedstad og eneste storby leve op til at være landets vækstlokomotiv, hvor virksomheder kan skabe nye arbejdspladser. Det bliver derfor, når befolkningen vokser, relevant at have fokus på, at her skal være rum til både gamle virksomheder og at nye virksomheder kan få plads til at lokalisere sig.
I takt med at vi bliver flere københavnere, og der bygges flere boliger, kommer der også nye grønne gårde og nærrekreative områder. Der etableres også nye parker og rekreative havneområder i takt med at byen vokser. Men vi skal som kommune også tænke i nye løsninger for smartere og flerfunktionel anvendelse af bygninger og rekreative arealer, så vi får mest mulig gavn af vores grønne områder, idrætsfaciliteter og kommunale bygninger. På den måde kan vi med nye løsninger imødegå et eventuelt fremtidigt pres på arealer og samtidig bidrage til et mindre forbrug af ressourcer.
Kommuneplanstrategi 2014
Kommuneplanstrategi 2014 – ’Den sammenhængende by’ præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling i København og pejlemærkerne for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015. Målsætningerne bygger overvejende på kommunens ”Københavnermål”. Strategien indeholder 5 temaer:
- Plads til flere københavnere
- Bæredygtig udvikling
- Flere arbejdspladser i København
- En sammenhængende by
- Kvalitet i byen
Til slut i hvert tema peges på de konkrete retninger vi vil udlægge for København og de indsatser, vi vil i værksætte, jf. vedlagte Kommuneplanstrategi 2014 – Den sammenhængende by (bilag 1).
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.
Videre proces
I perioden marts til maj gennemføres høringen i kommunens fagudvalg, de 12 lokaludvalg og kommunens Udsatteråd, Ældreråd og Handivapråd med frist til den 15. maj 2014. I juni måned fremlægges sagen med udvalgenes respektive høringssvar for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Herefter sendes kommuneplanstrategien i offentlig høring i mindst 8 uger. Vi vil sikre en bred inddragelse af og dialog med borgerne og bl.a. gennem temamøder med eksterne samarbejdsparter inddrage nye aktører i processen. Økonomiforvaltningen udarbejder en hvidbog, der resumerer den offentlige debat og de indkomne høringssvar. Hvidbogen fremlægges sammen med kommuneplanstrategien for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2014. Kommuneplanstrategien og resultatet af den offentlige høring indgår i grundlaget for revisionen af kommuneplanen. Kommuneplan 15 vil blive fremlagt til politisk behandling i første halvår af 2015 med offentlig høring og endelig vedtagelse i andet halvår af 2015.
I bilag er vedlagt oversigt over både den hidtidige og den fremtidige dialogproces i forbindelse med udarbejdelsen af Kommuneplanstrategi 2014.
Beslutning
Dagsordenspunkt 2: Forslag til Kommuneplanstrategi 14 - udsendelse i udvalgshøring
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. marts 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.