Opfølgning på medlemsforslag om ny målsætning for solceller og begrønning af tage
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at det godkendes, at medlemsforslag om målsætning for solcelleopsætning og begrønning af kommunale tage i København fremsat af Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet, på Borgerrepræsentationens møde den 1. februar 2024, er håndteret med vedtagelse af målsætning på 25 pct. i Kommuneplan 2024,
- at Økonomiforvaltningen udarbejder budgetnotat med finansiering af en pulje til grønne tage til budget 2026.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen (BR) har den 1. februar 2024 godkendt medlemsforslag om ny målsætning for solcelleopsætning og begrønning af kommunale tage i København (jf. bilag 1).
Svar på medlemsforslag blev behandlet på Økonomiudvalgets (ØU) møde den 21. august 2024, men sendt tilbage til forvaltningen med forespørgsel om konkret målsætning for solcelleopsætning og begrønning af kommunale tage i København. Samtidig blev det taget til efterretning, at Økonomiforvaltningen (ØKF) i forbindelse med nybyggerier altid vurderer, om det er relevant at opsætte solceller/foretage begrønning.
BR har den 12. december 2024 vedtaget Kommuneplan 2024. Kommuneplanen indeholder en ambitiøs målsætning om, at 25 pct. af tagene på kommunale ejendomme i 2030 enten skal være begrønnet eller have fået opsat solceller eller en kombination.
Forvaltningen foreslår, at ønsket om en konkret målsætning i medlemsforslaget betragtes som håndteret med vedtagelse af kommuneplan 2024, og at der i nærværende indstilling tages stilling til, hvordan forvaltningen kan arbejde på at indfri denne målsætning.
Målsætningen i kommuneplanen lægger op til, ”at tagene på de kommunale ejendomme skal inddrages mere aktivt i klimaløsningerne for København gennem enten 1) begrønning for at modvirke varme-ø effekterne i byen, eller 2) opsætning af solceller for at producere grøn energi eller 3) en kombination af solceller og begrønning. Målet er, at minimum 25% af tagene på kommunale ejendomme i 2030 skal være enten begrønnet eller have fået opsat solceller eller en kombination. 4) Og endeligt indtænke mulige rekreative formål i udnyttelse af tagfladerne, som kan give flere kvadratmeter til kultur og bevægelse til byen.”
Løsning
Opsætning af solceller eller begrønning af tage er betinget af en række forhold, herunder hvorvidt tagets konstruktion og hældning er egnet, og om pladsen på taget er optaget af tekniske installationer, friarealer eller vinduer. Der bør også tages hensyn til tagets restlevetid, således, at man ikke udskifter tage med lang restlevetid eller opfører solceller på et tag, der bør skiftes inden for en kort årrække. Derudover skal bygningens statik kunne bære den ekstra vægt, som solceller eller grønne tage påfører bygningen.
For en væsentlig del af kommunens portefølje må der forventes at være behov for større ombygninger for at forstærke tagkonstruktionerne. Ombygninger kan have negative konsekvenser ift. øvrige ambitioner om at nedbringe kommunens CO2-udledning.
For at kunne udarbejde en samlet plan for realiseringen af målsætningen om, at minimum 25 pct. af tagene på kommunale ejendomme i 2030 skal være enten begrønnet eller have fået opsat solceller, skal der gennemføres en screening af mulighederne for hhv. solceller og begrønning på den samlede portefølje af kommunale bygninger. En sådan screening vil være omfattende og kræve særskilt finansiering, idet der skal laves kortlægning og analyse af bl.a. aktuel anvendelse af og statik i de enkelte tagflader.
ØKF foreslår derfor, at der arbejdes på at identificere de mest oplagte tage til hhv. begrønning og solceller mhp. at påbegynde realisering af målsætningen. I det følgende gennemgås forslag til videre proces herfor.
Såfremt Økonomiudvalget ønsker udarbejdelse af en plan for realisering af den fulde målsætning, kan der bestilles et budgetnotat på screening af tagflader.
Solceller
Muligheden for at opsætte solceller på kommunale tage er begrænset af den eksisterende lovgivning, hvor det fremgår, at kommuner ikke selv må varetage produktionen af el, medmindre dette sker i et selvstændigt selskab, eller medmindre solcellerne sættes op i forbindelse med nybyggeri eller gennemgribende renoveringer, hvor de indgår i den lovpligtige energirammeberegning.
ØKF arbejder med opsætning af solceller i regi af projektet Solceller på kommunale tage. Som en del af indsatsen samarbejder Københavns Kommune (KK) med HOFOR og en række andre kommuner om at etablere et tværkommunalt solcelleselskab, der skal muliggøre etableringen af solceller på kommunale tage i større skala. HOFOR undersøger i dette initiativ muligheden for fx at etablere ét fælles selskab til opsætning og drift af solceller på tagarealer og bygninger på kommunale ejendomme. HOFOR arbejder aktuelt på at få godkendt principper for selskabsdannelsen i de deltagende kommuner. Når der er afklaring herom, forventer HOFOR at kunne påbegynde politisk proces omkring selskabsdannelsen.
ØKF og HOFOR arbejder ligeledes sammen om et pilotprojekt, hvor der skal opsættes 1.800 m2 solceller på en del af tagfladen på Sankt Annæ Gymnasium. I pilotprojektet undersøger HOFOR og ØKF de økonomiske rammer for en model, hvor KK udlejer tagfladen til HOFOR. De økonomiske rammer inkluderer forhold vedr. indkøb, opsætning og drift af solcelleanlægget. I projektet arbejdes der på nuværende tidspunkt bl.a. på klargøring af tag samt juridiske forhold som lejekontrakt og el-handelsaftale (Power Purchase Agreement (PPA)), hvor der ikke findes en standardaftale. Projektet forventes gennemført 2. kvartal 2025.
Sideløbende med selskabsdannelsen og pilotprojektet udfører ØKF byggetekniske undersøgelser af udvalgte bygninger i ejendomsporteføljen i perioden 2024-2026. Herved skaber ØKF løbende et overblik over de bygninger, hvor der er mulighed for opsætning af solceller.
ØKF orienterer Økonomiudvalget om status på arbejdet med solceller på tagene og samarbejdet med HOFOR i første kvartal 2025.
Begrønning af tage
Grønne tage kan have en række positive effekter, herunder reduktion af varme-ø effekt, regnvandstilbageholdelse, fremme biodiversitet og helbredsmæssige gevinster. Begrønning stiller dog også store krav til tagenes konstruktion, idet de ofte vejer betydeligt mere end et tag i traditionelle materialer, hvilket kræver større bæreevne og lavere taghældning.
Generelt set består kommunens ejendomme af mange ældre bygninger, og mange har saddeltag med hældning over 30 grader, hvilket gør dem uegnede til begrønning med eksisterende konstruktion.
ØKF foreslår, at der indledningsvist fokuseres på at identificere lettere tilgængelige begrønningsprojekter, så de ønskede gevinster kan realiseres under hensyntagen til klima og totaløkonomi. Der vil være behov for ekstern rådgivning til at kvalificere projekterne.
Det anbefales, at der udvælges projekter ud fra nedenstående afvejninger:
- Klima og totaløkonomi: Der forslås, at der prioriteres tage, hvor begrønning ikke vil kræve større ombygninger af tagkonstruktioner, samt tage med aktuelt behov for gennemgribende renovering for at minimere omkostninger og CO2-udledning.
- Regnvandstilbageholdelse: Der kan fokuseres særligt på områder og ejendomme, hvor der er mindre problemer med håndtering af regnvandsmængder. Et grønt tag alene kan dog ikke træde i stedet for egentlig skybrudssikring.
- Varme-ø effekter: For ejendomme, hvor der er særligt problemer med høje temperaturer i sommermånederne, kan mulighed for begrønning afsøges.
- Biodiversitet: Der udvælges overflader, hvor der bedst muligt kan rekrutteres biodiversitet. Det tages udgangspunkt i potentialeområder udpeget i ”Screening af biodiversitet og udpegning af potentialeområder i Københavns Kommune”, der forventes at foreligge i starten af 2025. Der prioriteres også tage, der ligger tæt på andre begrønnede områder for at lave korridorer.
- Sundhedseffekter: Der kan prioriteres synlige tagflader, hvor de grønne områder vil være til glæde for borgere.
ØKF anbefaler, at der udarbejdes et budgetnotat med finansiering af en pulje til begrønning af tage til Budget 2026.
I aftalen om Budget 2024 blev der afsat en pulje på 25,8 mio. kr. i 2024-2027 til at fremme biodiversitet i kommunale bygge- og anlægsprojekter (TM040a). Puljen kan søges af fagforvaltningerne til igangsætte biodiversitetstiltag i forbindelse med allerede vedtagne anlægsprojekter. Ved udmøntning i 2024 er der foreløbig bevilliget midler til fem projekter vedr. begrønning af mindre tagflader.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med projektet Solceller på kommunale tage arbejder ØKF videre med opsætning af solceller samt byggetekniske undersøgelser af kommunens ejendomsportefølje. Desuden vil der i forbindelse med kommende tagudskiftninger blive set på, om det er muligt at etablere solceller på konkrete tage.
Hvis pilotprojekterne med solceller på tage forløber godt, og der er en rentabel businesscase for kommende projekter, forventes det, at HOFOR kan medvirke til at etablere disse projekter.
ØKF udarbejder et budgetnotat med finansiering af en pulje til begrønning af tage til Budget 2026.
Søren Hartmann Hede /Nanna Westerby Jensen