Udmøntning af Megaeventpuljen til CPH Food Celebration
Ifm. EU-formandskabet og Københavns værtskab for det internationale topmøde Organic Summit 2025 er Food Organisation of Denmark gået sammen med en række aktører om at udvikle et megaevent i København, CPH Food Celebration, med fokus på bæredygtighed, gastronomi og fællesskab. Arrangørerne ansøger Megaeventpuljen om et tilskud på 2,9 mio. kr. På baggrund af drøftelser i Copenhagen Megaevents er den samlede fælles vurdering, at ansøgningen imødekommes.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at der udmøntes 2,9 mio. kr. fra Megaeventpuljen til afviklingen af CPH Food Celebration 2025.
Problemstilling
Food Organisation of Denmark (FOOD) og deres partnerkreds har i sammenfaldet af Danmarks EU-formandskab, Københavns værtskab for det internationale topmøde Organic Summit 2025, samt det årligt tilbagevendende Copenhagen Cooking, identificeret en mulighed for at udvikle et folkeligt megaevent, CPH Food Celebration (CFC). Eventet vil binde madpolitiske dagsordener og den internationale opmærksomhed på København ifm. topmøde og EU-formandskab, sammen med en madfestival målrettet både københavnere og internationale besøgende.
Til afvikling af CFC søges der om et tilskud fra Megaeventpuljen på 2,9 mio. kr. Se ansøgning i bilag 1.
Løsning
Formålet med CFC er at gøre den økologiske, grønne og bæredygtige maddagsorden nærværende for den almindelige københavner og byens besøgende. Eventet skal fungere som det folkelige ben til Organic Summit 2025, hvor højpolitiske diskussioner om et bæredygtigt fødevaresystem, kan omsættes til konkrete oplevelser og aktiviteter, der engagerer besøgende i alle aldre.
CFC samler byens borgere, besøgende, offentlige og private madaktører, politikere, eksperter og delegerede fra Organic Summit 2025 til en række festlige, folkelige og åbne events: langbordsmiddage, smagsoplevelser, workshops, konkurrencer og samtaler om fremtidens bæredygtige måltider. Med fokus på en lav adgangsbarriere og lokal tilgængelighed, er målet, at alle københavnere og besøgende, uanset baggrund, kan deltage og få en bedre forståelse for madsystemets grønne omstilling.
Eventet bringer aktører fra det københavnske madsystem sammen – offentlige køkkener, private restauranter, foreninger og borgerinitiativer, med en ambition om at understøtte vidensdeling og inspirere til handling, som skal bidrage til at skubbe madbyen København i en grønnere retning. Konkret foreslås at teste idéer til madspildsreduktion, plantebaserede måltider og nye samarbejdsmodeller for at inspirere aktørerne til at tage handling – også efter festlighederne.
Eventet vil stille særligt fokus på Københavns Kommunes ambitioner på madområdet, herunder omlægning til mere bæredygtige offentlige måltider. Konkret foreslås det at skabe en platform, hvor de offentlige køkkener kan dele deres erfaringer og løsninger med et bredt publikum.
Målet er at aktivere 50.000 københavnere og internationale besøgende, fordelt over festivalens aktiviteter, med fokus på inkluderende formater som familieaktiviteter, børneworkshops og madmarkeder. Arrangøren har også en målsætning om at aktivere mindst 200 lokale virksomheder, kokke og foreninger.
Københavns Kommunes tilskud:
Økonomiforvaltningen er i dialog med ansøger om at konkretisere, hvilke aktiviteter midlerne skal øremærkes til. Tilskuddet vil gå til aktiviteter, som opfylder et fagligt, socialt eller kulturelt formål.
Formålet med tilskuddet er at give københavnere på tværs af målgrupper en oplevelse i underholdende og lærerige omgivelser med fokus på grøn omstilling og inspiration til mere bæredygtig adfærd i hverdagen.
Praktiske rammer
Tidspunktet for afvikling er den16.-19. august 2025.
Hovedaktiviteterne finder sted i og omkring Den Hvide Kødby. En ”Grøn sti” vil blive etableret mellem CFC’s festivalcentrum og Den Sorte Diamant, hvor Organic Summit 2025 afholdes, for at binde de to lokationer sammen visuelt og praktisk.
Food Organisation of Denmark (FOOD) er projektets hovedansøger og er gået sammen med en partnerkreds bestående af: Wonderful Copenhagen, Hotel- og Restaurantskolen, Meyers, Økologisk Landsforening, og Landbrug & Fødevarer. Derudover har FOOD indledt dialog med staten (Erhvervsministeriet og By- Land- og Kirkeministeriet) om støtte og aktiv deltagelse i CFC. Endelig afklaring om dette forventes primo 2025.
Økonomiforvaltningens vurdering:
Økonomiforvaltningen (ØKF) vurderer, at CFC lever op til kriterierne for Megaeventpuljen. Det er en ny begivenhed på et højt fagligt niveau, der bygger på Københavns DNA som en grøn og bæredygtig storby.
ØKF vurderer, at CFC har potentialet til at skabe positive og blivende effekt for byen ved at samle og aktivere københavnerne omkring det gode, grønne måltid og det bæredygtige fødevaresystem. Herved skabes værdi og gives en oplevelse for københavnerne med en tydelig kobling til Mad- og Måltidsstrategiens ambitioner om København som grøn og vital madby. Derudover er eventet et interessant eksempel på, hvordan Megaeventpuljen kan anvendes til andre typer af events end store sportskonkurrencer.
ØKF bemærker, at da den primære målgruppe for CFC er de lokale københavnere, så kan det diskuteres om CFC lever op til kriterierne for at være et internationalt event. ØKF vurderer dog, at gennem koblingen til OrganicSummit skabes der et fagligt i niveau i international klasse, der gør, at kriteriet vurderes som opfyldt. CFC bygger ydermere ovenpå på kendte københavnske styrkepositioner, der kan bruges i den internationale branding af byen.
ØKF forventer, at CFC ikke i sig selv vil tiltrække internationale turister til København. Vurderingen af CFCs værdiskabelse tager derfor udgangspunkt i, hvilken værdiskabelse arrangementet tilbyder for københavnerne samt for de ca. 500 deltagere i det internationale topmøde Organic Summit.
ØKF bemærker derudover, at der er en særlig usikkerhed knyttet til afviklingen af nye, uprøvede eventkoncepter, hvor det er sværere at forudsige, om der er den nødvendige folkelige interesse. ØKF vurderer dog, at dette opvejes ved, at CFC bygger ovenpå det kendte og populære koncept, Copenhagen Cooking, ligesom, at det faglige niveau sikres gennem koblingen til OrganicSummit kongressen.
Det er ligeledes et opmærksomhedspunkt, at det er et event, der skal udvikles og afvikles med en kort tidshorisont, da CFC allerede skal finde sted i august 2025.
ØKF anbefaler, at et tilskud fra Megaeventpuljen tildeles under betingelse af, at arrangøren indfrier budget og formår at aktivere en bred og mangfoldig partnerskabskreds bag CPH Food Celebration.
Københavns Kommune sidder i partnergruppen for Organic Summit. I denne kreds er der en fælles ambition om at løfte de folkelige rammer omkring topmødet. ØKF bemærker, at Københavns Kommune i forvejen har bidraget med 250.000 fra kommunens Mad- og Måltidspulje til Organic Summit, samt 800.000 kr. fra Festivalpuljen til Copenhagen Cooking.
Høringssvar fra Kultur- og Fritidsudvalget er vedlagt (bilag 3).
Juridisk vurdering:
ØKF vurderer, at der er hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne til at yde tilskuddet til CFC, da formålet er at give københavnerne en kulturel oplevelse, som samtidig kan være med til at inspirere københavnerne til en mere bæredygtig livsstil. Samtidig vil CFC styrke Københavns brand som en førende grøn storby.
Det vurderes ligeledes, at tilskuddet kan ydes som lovlig statsstøtte. ØKF har vurderet, at de aktiviteter, som der ydes øremærket tilskud til, ikke har samhandelspåvirkning, da den primære målgruppe for aktiviteterne er lokale københavnere og danskere.
CO2-beregning:
Klimaenheden i Økonomiforvaltningen har beregnet klimaftrykket fra afholdelse af CFC i København til samlet at udlede 5.566 ton CO2e. Dette svarer til 74 kg CO2e pr. tilskuer pr. dag. En gennemsnitlig dansker udleder på en gennemsnitlig dag ca. 30 kg CO2e, jf. Energistyrelsens forbrugsbaserede CO2-opgørelse for 2021. De største udledninger finder sted ifm. international transport til og fra eventet (55 pct.), mad og drikke (22 pct.), national transport i Danmark (20 pct.) og hotelovernatning (3 pct.). Beregningerne er behæftet med usikkerhed og er derfor kun vejledende.
Den uddybende CO2-beregning er vedlagt sagen (bilag 4).
Ved beslutning om tilskud fra megaeventpuljen, indleder Københavns Kommune en dialog med FOOD om, hvordan klimaaftrykket kan nedbringes, og hvilken vejledning Københavns Kommune kan stille til rådighed. Efter overstået afvikling vil FOOD og Københavns Kommune lave en fælles evaluering af megaeventets faktiske klimaaftryk, og om det er lykkedes at reducere aftrykket ift. de indledende estimater. Evalueringen vil indgå som en del af den faglige og økonomiske afrapportering.
Økonomi
Hvis ansøgningen godkendes, udmøntes der 2,9 mio. kr. fra Megaeventpuljen.
Der resterer forud for Økonomiudvalgets (ØU) mødet den 25. februar 2025 ca. 55 mio. kr. i megaeventpuljen. På mødet skal ØU også tage stilling til, om der skal udmøntes midler til Ironman 70.3. Se tabel herunder for scenarier.
Udmøntningsscenarier |
|||||
Resterende midler i megaeventpuljen pr. 04. februar 2025 (ca.) |
55 mio. kr. |
||||
Scenarie 1 |
Scenarie 2 |
Scenarie 3 |
|||
CPH Food Celebration |
2,9 mio. kr. |
CPH Food Celebration |
2,9 mio. Kr. |
CPH Food Celebration |
0 mio. Kr. |
Ironman 70.3 |
10 mio. kr. |
Ironman 70.3 |
0 mio. kr. |
Ironman 70.3 |
10 mio. kr. |
Resttotal: |
42 mio. kr. |
Resttotal: |
52 mio. kr. |
Resttotal: |
45 mio. kr. |
Der er i Megaeventpuljen afsat 15 millioner kroner årligt til og med 2030. Oversigt over bevillinger fra Megaeventpuljen fremgår af bilag 5.
Videre proces
Hvis Økonomiudvalget beslutter at udmønte midler fra Megaeventpuljen til CFC, så vil ØKF gå videre med at udarbejde til tilskudsaftale og udmønte midlerne.
Hvis Økonomiudvalget vælger ikke at støtte CFC, vil ØKF orientere ansøger herom. I dette tilfælde forventes det, at ansøger ikke vil gå videre med at planlægge og afvikle eventet.
Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen