Forlængelse af partnerskabsaftale om byfornyelse på Christiania
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Partnerskabet mellem Fonden Fristaden Christiania og Københavns Kommune udløber den 3. februar 2023. Parterne har evalueret samarbejdet, og Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at forlænge Partnerskabet med henblik på at gennemføre syv konkrete projekter, der kan gennemføres for de resterende midler af partnerskabets samlede budget. Disse er samlet i Partnerskabsaftale II, som er en toårig aftale, der udløber ved udgangen af 2024. Det indstilles dog, at Partnerskabets koordinationsgruppe får mulighed for at forlænge implementeringsfasen for delprojekt omkring tilskud til energirenoveringer med op til et år, til udgangen af 2025.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at ”Evaluering af Partnerskabet 2017-2022” tages til efterretning (bilag 2),
- at Partnerskabet forlænges i en toårig periode 2023-2024,
- at Partnerskabets Tema A, B og C videreføres i en ny partnerskabsaftale (Partnerskabsaftale II, bilag 3),
- at Tema D udgår og midlerne fordeles på de andre temaer, jf. løsningsafsnittet samt ”Evaluering af Partnerskabet 2017-2022” (bilag 2),
- at ”Principper for disponering og frigivelse af midler mellem Fonden Fristaden Christiania og Københavns Kommune” tages i brug (bilag 4),
- at Partnerskabets Koordinationsgruppe bemyndiges til at forlænge aftalen med op til et år (til udgangen af 2025) med henblik på implementering af Projekt 3: Tilskud til konkrete energirenoveringer,
- at forvaltningen opfordres til at de ubrugte midler anvendes til at opgradere cykelstien igennem Christiania til ”københavnerniveau”, så kampesten fjernes fra cykelstien, samt at lys opgraderes til samme niveau som kommunale cykelstier.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen (BR) besluttede den 2. februar 2017 at igangsætte et Partnerskab mellem Fonden Fristaden Christiania og Københavns Kommune, finansieret med hhv. 1/3 og 2/3 fra hver part. Partnerskabet udløber formelt den 3. februar 2023 (BR 24. juni 2020). På grund af bl.a. berosættelse i 2019 (Teknik- og Miljøudvalget (TMU) 7. januar 2019) samt COVID19-nedlukninger har det ikke været muligt at gennemføre aktiviteter efter den forventede tidsplan. Ud af Partnerskabets samlede budget på 30 mio. kr. er der 19,6 mio. kr. i uforbrugte midler, hvoraf Københavns Kommunes andel er 13,5 mio. kr.
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Københavns Kommune ønsker at forlænge partnerskabet med Fonden Fristaden Christiania til udgangen af 2024. Herunder gennemføre syv konkrete projekter som beskrevet i Partnerskabsaftale II (bilag 3), samt give mulighed for ét års forlængelse til implementering af aftalens projekt 3, som omfatter tilskud til konkrete energirenoveringer.
Løsning
Evaluering og forlængelse af partnerskabet i to år
Under den gældende Partnerskabsaftale (BR 2. februar 2017) er der igangsat en større renovering af etageboligejendommen Fredens Ark. Renoveringen pågår og afsluttes først i 2024. Projektet sikrer sunde boligforhold for beboerne, sænker ejendommens energiforbrug og har opbygget erfaringer med gennemførsel af fælles projekter i partnerskabet. På baggrund af de gode erfaringer fra dette projekt, samt den samlede evaluering af partnerskabet 2017-2022 (bilag 2), anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at partnerskabet forlænges med særligt fokus på at understøtte Christianias grønne omstilling, gennem både energirenovering og omlægning til vedvarende energikilder. Christianitterne har igennem mange år arbejdet med at afprøve utraditionelle og innovative løsninger, og der kan derfor være grundlag for at arbejde med bl.a. fælles energiløsninger, som resten af København også vil kunne lære af.
Temaer i ny partnerskabsaftale
Den foreslåede Partnerskabsaftale II (bilag 3) består af tre overordnede temaer (videreført fra den nuværende partnerskabsaftale), konkretiseret i syv projekter:
A. Klima & energirenoveringer (ca. 8 mio. kr. hvoraf 60 % betales af Københavns Kommune og 40 % betales af Christiania)
1. Analyse af Christianias forsyning og anbefalinger til fremtidens forsyningsmuligheder
2. Et eller flere forprojekter ift. fremtidens energifællesskab og energiforsyninger
3. Tilskud til konkrete energirenoveringer
B. Bygningsfornyelsen på Fredens Ark (ca. 2,9 mio. kr. hvoraf 2/3 betales af Københavns Kommune og 1/3 betales af Christiania)
4. Fordyrelser og tilkøb til renoveringen af Fredens Ark
C. Områderne mellem husene (ca. 7 mio. kr. hvoraf 75 % betales af Københavns Kommune og 25 % betales af Christiania)
5. Anlæg af tre offentlige toiletter samt tilskud til drift
6. Renovering af Langgaden
7. Optimering af hjørneindgangen
Herudover videreføres restbudget på 1,7 mio. kr. afsat til styring. I partnerskabets projekter udføres alt anlægsarbejde af Christiania, der også varetager den efterfølgende drift (BR 1. februar 2018). Dette følger praksis fra Christianias samarbejde med staten (Bygningsstyrelsen) omkring renovering af statsligt ejede bygninger. Forvaltningen foretager faglige besigtigelser, og stiller samme krav til de projekter, der gennemføres på Christiania, som andre steder i byen.
Tema D udgår
På baggrund af dialog i partnerskabets Koordinationsgruppe foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at den nuværende partnerskabsaftales Tema D, ”Forbedrede sociale forhold og flere arbejdspladser” udgår af Partnerskabsaftale II jf. evalueringen (bilag 2), med fordeling af midlerne på de resterende temaer. Temaet skulle bl.a. udvikle et koncept for boliger til Christianitter, der ikke længere kunne bo i eget hus, og understøtte etablering af et idéhus til nye socialøkonomiske virksomheder. Dette tema var endnu ikke opstartet, da projektet blev sat i bero (TMU 7. januar 2019), og det viste sig ikke realistisk at genoptage temaet under COVID19-nedlukningerne. I forbindelse med forlængelse af partnerskabsaftalen vurderer forvaltningen ikke, at projekterne kan gennemføres indenfor den to-årige tidsramme. Samtidig forventes udfordringerne omkring boliger til ældre adresseret i forbindelse med Statens aftale med Christiania om etablering af almene boliger.
Styring samt principper for disponering og frigivelse af midler
Partnerskabsaftalen hviler på en beslutningsmodel, hvor det er en koordinationsgruppe, der beslutter, hvilke projekter der igangsættes og afsluttes, og hvor alle beslutninger i koordinationsgruppen træffes i enighed. Koordinationsgruppen består af personer fra henholdsvis Teknik- og Miljøforvaltningen (herunder direktør og ansvarlig enhedschef) og Fonden Fristaden Christiania. Koordinationsgruppen er bemyndiget til at foretage omprioriteringer af midler indenfor og imellem temaerne i partnerskabsaftalen op til 1 mio. kr. (BR 2. februar 2017).
Partnerskabet gennemføres med hjemmel i Byfornyelsesloven, men indebærer på baggrund af de særlige forhold på Christiania afvigelser fra Københavns Kommunes sædvanlige byfornyelsespraksis. Principper for disponering, udbetaling og opgørelse af midler i partnerskabet blev godkendt af Borgerrepræsentationen 1. februar 2018, og en opdateret udgave er vedlagt som bilag 4. Ud over mindre opdateringer er det specificeret, at Christiania ikke betragtes under nogle af byfornyelseslovens sædvanlige ejerkategorier (ejer, andel eller privat udlejning), men at ligebehandling tilstræbes.
Ved opstarten af et projekt under partnerskabet vil forvaltningen udpege en kommunal medarbejder, der godkendes af koordinationsgruppen. Den kommunale medarbejder skal vurdere prisfastsættelsen, følge projektet undervejs og godkende, at det der leveres ved projektets afslutning, lever op til den aftalte standard. Partnerskabets daglige arbejde varetages i et samarbejde mellem en projektleder fra Københavns Kommune, medarbejdere fra Fonden Fristaden Christiania samt beboerrepræsentanter fra Christiania.
Bemyndigelse til at forlænge implementeringsperiode for projekt 3 til udgangen af 2025
Partnerskabets koordinationsgruppe anbefaler, at det indenfor partnerskabets rammer bliver muligt at beslutte en forlængelse af implementeringsperioden på op til et år for Projekt 3, "Tilskud til konkrete energirenoveringer", for at sikre tilstrækkelig tid til anlæg. Forlængelse kan ske ved en beslutning i koordinationsgruppen, og Teknik- og Miljøudvalget vil i så fald blive orienteret.
Behandling af partnerskabsaftale på fællesmøde i Fonden Fristaden Christiania
Fonden Fristaden Christiania behandlede Partnerskabsaftale II på fællesmøde den 21. november 2022. Fællesmødet udtrykte ønske om at tilføre Fredens Ark flere midler. Derfor blev repræsentanter for Christiania bedt om at undersøge muligheden for at overføre yderligere ekstra midler til tema 2 i Partnerskabsaftale II. Økonomien i partnerskabet drøftes derfor på et kommende møde i partnerskabets arbejdsgruppe, der herefter vil have mulighed for at indstille evt. forslag til koordineringsgruppen. Aftalen blev med enkelte sproglige rettelser godkendt.
Politisk handlerum
• Borgerrepræsentationen kan beslutte Ikke at forlænge partnerskabet, eller kun gennemføre dele af Partnerskabsaftale II. I dette tilfælde afsluttes projektet helt eller delvist, og de uforbrugte midler tilbageføres til den kommunale Byfornyelsesramme. Hvis Partnerskabsaftale II kun delvist godkendes, vil en videreførelse af partnerskabet kræve fornyet godkendelse via Christianias fællesmøde.
o Konsekvensen af ikke at gennemføre Tema A vil være, at Christiania i mindre omfang vil være i stand til at omlægge sin energiforsyning til vedvarende energi, fra i dag at være præget af brændeovne, olie- og gasfyr.
o Et manglende mertilsagn til renovering af Fredens Ark (Tema B) vil medføre besparelser i sidste etape af renoveringen.
o Hvis projekterne under Tema C ikke gennemføres, vil der fortsat være en række uhensigtsmæssige forhold, som negativt påvirker Christianias evne til at modtage de mange tusind turister og andre besøgende i området.
• Hvis der er politisk ønske om at tilføje nye temaer, vil dette kræve en genforhandling med Christiania, og enten udskyde opstart af en ny partnerskabsaftale eller at der laves en tillægsaftale inklusive tilførsel af yderligere midler.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget den toårige forlængelse af partnerskabet, genopstarter samarbejdet primo 2023. Der udpeges repræsentanter til en beslutningsdygtig Koordinationsgruppe, der kan igangsætte og følge samtlige projekter. Senest medio 2024 besluttes, om indsatserne under projekt 3 kan udføres indenfor den afsatte tidsramme eller om tidsrammen forlænges indsatserne må afrundes i løbet af 2025. Ved en evt. forlængelse af projekt 3 orienteres Teknik- og Miljøudvalget. Partnerskabet afsluttes med en evaluering, når alle projekter er afsluttet. Evalueringen forelægges Teknik- og Miljøudvalget ultimo 2024, hvis projekt 3 ikke forlænges og ultimo 2025, hvis projekt 3 forlænges.
Søren Wille / Peter Højer
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at ”Evaluering af Partnerskabet 2017-2022” tages til efterretning (bilag 2),
- at Partnerskabet forlænges i en toårig periode 2023-2024,
- at Partnerskabets Tema A, B og C videreføres i en ny partnerskabsaftale (Partnerskabsaftale II, bilag 3),
- at Tema D udgår og midlerne fordeles på de andre temaer, jf. løsningsafsnittet samt ”Evaluering af Partnerskabet 2017-2022” (bilag 2),
- at ”Principper for disponering og frigivelse af midler mellem Fonden Fristaden Christiania og Københavns Kommune” tages i brug (bilag 4),
- at Partnerskabets Koordinationsgruppe bemyndiges til at forlænge aftalen med op til et år (til udgangen af 2025) med henblik på implementering af Projekt 3: Tilskud til konkrete energirenoveringer.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2022
Borgmester Line Barfod forlod mødet under behandlingen af punktet grundet inhabilitet.
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som nyt 7 at-punkt:
”at forvaltningen opfordres til at de ubrugte midler anvendes til at opgradere cykelstien igennem Christiania til ”københavnerniveau”, så kampesten fjernes fra cykelstien, samt at lys opgraderes til samme niveau som kommunale cykelstier.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme:
For stemte: A, B, C, V og Å.
Imod stemte: Ø.
Undlod at stemme: F.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og V.
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne har noteret sig at Fonden Christiania nu ejer boligerne, og vi betragter det som en privat opgave, såvel som udgift, at energirenover egne bygninger, da det jo er ejer og bruger af de pågældende bygninger der får den økonomiske gevinst ved energirenovering.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
” Vi ønsker, at Christiania tilsluttes forsyningsselskaberne, der leverer vand, energi, m.v. samt håndtere spildevand for resten af Christianshavn, så vi opnår de mest miljø- og klimavenlige løsninger”.
Beslutning
Dagsordenspunkt 24: Forlængelse af partnerskabsaftale om byfornyelse på Christiania (2022-0346343)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2023
Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod (Ø) forlod lokalet under punktets behandling på grund af inhabilitet.
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. december 2022:
”Partierne har noteret sig at Fonden Christiania nu ejer boligerne, og vi betragter det som en privat opgave, såvel som udgift, at energirenover egne bygninger, da det jo er ejer og bruger af de pågældende bygninger der får den økonomiske gevinst ved energirenovering.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. december 2022:
” Vi ønsker, at Christiania tilsluttes forsyningsselskaberne, der leverer vand, energi, m.v. samt håndtere spildevand for resten af Christianshavn, så vi opnår de mest miljø- og klimavenlige løsninger.”