Mødedato: 24.09.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udsendelse af Politik for København som Studieby i offentlig høring

Se alle bilag

København er Danmarks største studieby. Med en ny studielivspolitik formulerer København sine visioner for, hvad for en studieby København gerne vil være, hvilke udfordringer der skal løses, og hvilke muligheder København gerne vil gribe.

Økonomiudvalget anmodes derfor om tage stilling til at sende forslaget til politik for København som studieby i fire ugers offentlig høring samt høring i kommunens fagudvalg mv.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at politik for København som studieby, jf. bilag 1, udsendes i fire ugers offentlig høring samt høring i de stående udvalg.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog på dens møde den 23. august 2018 et medlemsforslag fra Radikale Venstre om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skulle udarbejde et udkast til en politik for København som studieby. Borgerrepræsentationen vedtog samtidig, at elev- og studenterorganisationer, uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer og erhvervsorganisationer skulle inddrages i udviklingen af politikken. Medlemsforslaget er vedlagt denne indstilling som bilag 2.

Løsning

Sådan er politikken blevet til

Forslaget til politik for København som studieby – Studieby København – er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og kommunens øvrige forvaltninger. I processen er det blevet prioriteret, at der er sket en bred og grundig inddragelse af eksterne interessenter tidligt og hele vejen undervejs i arbejdet.

I den forbindelse blev der den 27. maj 2019 afholdt en konference med deltagelse fra over 30 forskellige organisationer, hvor deltagerne havde mulighed for komme med input til studielivspolitikken. Studenterorganisationerne var tildelt en særlig rolle ved konferencen og stod for at facilitere de faglige debatter, som ledte frem til anbefalinger til det videre arbejde med politikken.

Seks temaer med målsætninger og anbefalinger

Forslaget til studielivspolitikken er bygget op omkring følgende 6 temaer:

  • Bolig

  • Job

  • Deltagelse

  • Kvalitet

  • Trivsel

  • Internationale studerende

For hvert tema er der formuleret en række målsætninger, og til hver målsætning knytter der sig et antal konkrete anbefalinger til, hvordan den pågældende målsætning kan fremmes. Eksempelvis foreslås en målsætning om flere studieboliger med større variation. For at nå denne målsætning anbefales flere ungdomsboliger og lempede regler for ungdomsboligbyggeri, støtte til byggeri af flere almene ungdomsboliger, støtte til etablering af flere midlertidige ungdomsboliger samt fremme af byggeri af kollegier.

Et centralt uddannelsesråd skal koordinere det videre arbejde

En central anbefaling i forslaget til en politik for København som studieby er at oprette et uddannelsesråd bestående af repræsentanter for de mest centrale aktører på området. Formålet med et uddannelsesråd er at sikre koordinering og fælles retning for indsatser, der fremmer København som uddannelsesby, mellem de centrale aktører på området, herunder kommunen og de vigtigste uddannelsessteder, studenterorganisationer samt erhvervslivet mv.

Uddannelsesrådet har alene en rådgivende funktion og sekretariatsbetjenes af Økonomiforvaltningen og mødes som udgangspunkt 1-2 gange årligt.

Det foreslås, at rådet kan fungere som et forum for løbende drøftelser om udfordringer og muligheder, der bør håndteres ift. at styrke København som uddannelsesby. Rådet kan i den forbindelse aftale faste indikatorer, samarbejde om analysearbejde eller anden form for løbende opfølgning på udviklingen.

Rådet har som sin hovedopgave at følge op på politikken for København som studieby, herunder at aftale igangsættelse af konkrete initiativer og/eller udpege bredere indsatsområder, som aktørerne samarbejder om. Rådet kan i den forbindelse nedsætte arbejdsgrupper eller underudvalg mhp. på at sætte særligt fokus på bestemte temaer eller indsatser.

Det er hensigten, at uddannelsesrådet skal sammensættes af personer på øverste ledelsesniveau, dvs. borgmester, rektor, CEO e.lign.

Økonomi

Indstillingen medfører ikke i sig selv udgifter for Københavns Kommune.

En del af de anbefalede initiativer forudsætter, at der afsættes midler ved budgetforhandlinger eller lignende, hvilket fremgår af politikken.

Videre proces

Forslaget til politik for København som Studieby - Studieby København - sendes i fire ugers offentlig høring fra den 25. september 2019 til den 24. oktober 2019 samt høring i fagudvalgene mv.

Det endelige forslag til studiebyspolitik forventes forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2019.

 

Søren Tegen Pedersen       /    Mads Grønvall

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 8. Udsendelse af Politik for København som Studieby i offentlig høring (2019-0236504)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne mener, at ventelistesystemet for studieboliger også bør tilbydes private udbydere af studieboliger, så der tilbydes et samlet overblik til de studerende.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at ungdomsbofællesskaber skal føjes til listen over typen af ungdomsboliger, der skal fokuseres på i politikken for Fremtidens Studieby. Partierne ser desuden frem til høringssvar fra fagudvalg og eksterne organisationer, herunder studenterrådet.”

Til top