Mødedato: 24.09.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Revisionsberetning for regnskab 2012

Se alle bilag

Oversendelse af revisionsberetningen vedr. årsregnskabet for 2012 samt Økonomiforvaltningens og udvalgenes besvarelser heraf til Revisionsudvalget.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

    
1.      at Økonomiforvaltningens bemærkninger til Deloittes revisionsberetning for 2012 vedrørende årsregnskabet, jf. bilag 4, tages til efterretning,

    2.    at det godkendes, at Revisionsberetningen samt Økonomiforvaltningens og udvalgenes besvarelser heraf, jf. bilag 1-3, 5 og 5a, oversendes til Revisionsudvalget.

Problemstilling

Økonomiudvalget og fagudvalgene har tidligere behandlet revisionsbemærkningerne i revisionsberetningen i forbindelse med behandlingen af Deloittes direktionsnotater vedr. revision af regnskab 2012. Dette skete som led i fast-track løsningen for behandling af revisionsnotater, der siger, at udvalgene senest 3 uger efter modtagelsen af direktionsnotatet, skal forelægges dette inkl. forvaltningens handleplaner som følge heraf.

Af kommunens revisionsregulativ fremgår det, at

  • Revisionsudvalget skal afgive et udkast til betænkning over beretningen om revisionen af årsregnskabet til Økonomiudvalget.
  • Revisionsbetænkningen skal indeholde de bemærkninger, som behandlingen af beretningen og Økonomiudvalgets og fagudvalgenes bemærkninger måtte give anledning til.

Økonomiudvalget skal derfor tage stilling til de kommentarer, som vedrører forvaltningen under Økonomiudvalget samt foranledige, at alle udvalgenes besvarelser af revisionsberetningen oversendes til Revisionsudvalget.

Løsning

Revisionsberetningen for regnskab 2012 indeholder følgende konklusion på revisionspåtegningen:

”Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af kommunens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2012 samt at resultatet af kommunens aktiviteter og pengestrømme for regnskabsåret 1. januar – 31. december 2012 er i overensstemmelse med Økonomi- og Indenrigsministeriets regnskabsbestemmelser i Budget- og regnskabssystem for kommuner.

Det er ligeledes vores opfattelse, at der er etableret forretningsgange og interne kontroller, der understøtter, at de dispositioner, der er omfattet af årsregnskabet, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, Borgerrepræsentationens øvrige beslutninger, love og andre forskrifter samt med indgåede aftaler og sædvanlig praksis.”

Økonomiforvaltningen tager revisionens konklusion på regnskab 2012 til efterretning. Det bemærkes derudover, at antallet af nye revisionsbemærkninger er faldet fra 27 og 20 i hhv. revisionsberetningen for regnskab 2010 og 2011 til 8 i revisionsberetningen for regnskab 2012.

Revisionsberetningen indeholder desuden et afsnit, som har til formål at give Deloittes samlede vurdering af status for kommunens økonomistyring og regnskabsaflæggelse ved udgangen af 2012 på de væsentligste områder. I den forbindelse bemærkes det, at det er revisionens generelle opfattelse, at der som følge af en betydelig indsats er sket en positiv udvikling i forvaltningernes regnskabsarbejde og sagsbehandling. Der er dog fortsat områder, hvor der fremover er behov for at forbedre kommunens kontrolniveau og dermed øge kvaliteten af økonomistyringen og regnskabsaflæggelsen. Det gælder bl.a. følgende tværgående områder, som er nærmere omtalt i revisionsberetningen: 

Område

Økonomiforvaltningens bemærkninger

Løn
De basale lønprocedurer i Københavns Kommune har virket i den reviderede periode.
Kontrolniveauet skal forbedres, da der mangler implementering af kontroller eller dokumentation for udførte kontroller.
Antallet af medarbejdere, der varetager flere ansættelsesforhold
i 1. halvår 2012 er på niveau med antallet i 1. halvår 2011.
Ved en stikprøvevis gennemgang af sygedagpenge- og barselsrefusioner konstateredes, at kommunen ikke har opnået fuld dagpengerefusion fra medarbejderes bopælskommuner i 1/3 af de reviderede sager. 

Lønindberetning og kontrol af samme har med sammenlægningen af de løn- og personaleadministrative opgaver fra juni 2013 påbegyndt en systemunderstøttet ensretning af arbejdsgangene for såvel lønindberetningen som kontrol af indberetningen. Der er forud for sammenlægningen udarbejdet en række forretningsgange internt i Koncernservice samt på opgavesnitfladerne mellem Koncernservice og forvaltningerne. Tiltagene forventes at afføde en forbedring af kravene til lønkontrol i Københavns Kommune.

Fsva. forvaltningernes ledelsestilsyn, herunder kontrol af lønudgifter, forventes der ligeledes med de forbrugsrapporter, som Koncernservice via ”Min Lederside” fremadrettet stiller til rådighed for forvaltningernes budgetansvarlige at forbedre forvaltningernes betingelser for at opfylde kravene til ledelsestilsyn.

Koncernservice vil ligeledes påbegynde arbejdet med en ajourføring af ”Obligatoriske retningslinjer for løn- og personaleområdet i Københavns Kommune”, bl.a. på baggrund af den forbedrede systemunderstøttelse, som sammenlægningen af de løn- og personaleadministrative opgaver afføder samt nye snitflader internt i Københavns Kommune. 

Det omkostningsbaserede regnskab
Det omkostningsbaserede regnskab består af det udgiftsbaserede regnskab (bevillingsregnskabet) med tillæg af de omkostningsbaserede poster, som overordnet set udgøres af de store poster i balancen: Anlægsaktiver, tilbagekøbsrettigheder og tjenestemandspensionsforpligtelser.
Det er revisionens vurdering, at der fortsat er behov for øget ledelsesmæssigt fokus på kvalitetssikring af ikke rutinemæssige regnskabsafslutningsposteringer, idet der i lighed med revisionen for 2009–2011 fortsat konstateres fejl ved revisionen af disse poster.

Økonomiforvaltningen vil sørge for, at der udføres en central kvalitetssikring af OBR-regnskabet. Kvalitetssikringen vil både blive foretaget i forbindelse med bogføringen og ved udarbejdelsen af OBR-regnskabet. Økonmiforvaltningen vil inddrage OBR-gruppen med deltagelse fra forvaltningerne og KS i arbejdet med kvalitetssikringen af OBR-regnskabet.

Statusafstemninger af forvaltningernes balancekonti
Forvaltningerne har udarbejdet afstemningsmateriale og dokumentation i overensstemmelse med regnskabscirkulæret for Københavns Kommune.
Men der er dog identificeret flere konkrete fejl, hvorfor det er revisionens vurdering, at der fortsat er behov for en ledelsesmæssig fokus på kvalitetssikringen af afstemningsmaterialet.

Økonomiforvaltningen vil sørge for, at der i forbindelse med regnskabsafslutningen for regnskab 2013 vil være fokus på afstemningsmaterialet og kvaliteten heraf.

Beretningen indeholder derudover et afsnit om den udførte forvaltningsrevision. Deloitte har udført forvaltningsrevision på indkøbsområdet under Økonomiforvaltningen. Deloitte konstaterer, at der er en række forhold, der bevirker, at styringen af indkøbsområdet i Københavns Kommune er utilstrækkelig. Økonomiforvaltningen og Koncernservice har udarbejdet handleplaner for at sikre styringen af indkøbsområdet.
Deloitte har deruodver foretaget forvaltningsrevision på private dagbehandlingstilbud under Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, samt registrering til opfyldelse af servicelovens krav til opfølgning i børnesager under Socialforvaltningen.

Bemærkninger vedrørende Økonomiudvalget

Revisionsberetningen indeholder 2 bemærkninger, som omhandler forvaltningen under Økonomiudvalget. Økonomiforvaltningens kommentarer/handleplaner som følge af revisionsbemærkningerne fremgår af bilag 4.

Udvalgenes besvarelser

Udvalgenes besvarelser af revisionsberetningen behandles af udvalgene i perioden den 14. august – 17. september 2012. Det skal nævnes, at udvalgene som følge af fast track tidligere har taget stilling til revisionsbemærkningerne og forvaltningernes tiltag som følge heraf i forbindelse med behandlingen af Deloittes direktionsnotater vedr. revision af regnskabet for 2012.

Oversendelse af udvalgenes besvarelser til Revisionsudvalget

Økonomiudvalget oversender Revisionsberetningen samt Økonomiforvaltningens og udvalgenes besvarelser af Revisionsberetningen til Revisionsudvalget, jf. bilag 1-3, 5 og 5a.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Revisionsudvalget afgiver på baggrund af Revisionsberetningen og udvalgenes besvarelser heraf, udkast til betænkning om revision af årsregnskabet, som afsluttes med indstilling om decision af regnskabet. Revisionsbetænkningen behandles i Økonomiudvalget d. 29. oktober, og i Borgerrepræsentationen d. 28. november 2013.




Claus Juhl                           /Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Revisionsberetning for regnskab 2012 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 24. september 2013

Revisor Lynge Skovgaard fra Deloitte var til stede under behandlingen af dagsordenspunktet med henblik på sagens oplysning.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top