Mødedato: 24.06.2003, kl. 15:00

Udmøntning af midler fra puljen til projektering af offentlige servicefaciliteter

Udmøntning af midler fra puljen til projektering af offentlige servicefaciliteter

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 24. juni 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 230/2003

 

 

4.                   Udmøntning af midler fra puljen til projektering af offentlige servicefaciliteter

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tiltræder:

at ansøgningen fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om midler til en foranalyse vedrørende udvikling af offentlige servicefunktioner i Sydhavnen imødekommes med 2,0 mio. kr. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 (Pulje til projektering ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder).

at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at anvende op mod 4 mio. kr. til fremme af attraktive friarealer i forbindelse med nye større boligprojekter. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 (Pulje til projektering ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder).

 

 

RESUME

I budget 2002 og 2003 er der på Økonomiforvaltningens bevilling økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 - Pulje til projektering ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder - afsat 8,0 mio. kr. (i 2002 p/l) og tilsvarende beløb på investeringsplan for 2004 og 2005. Puljens formål er at skabe alsidighed og liv i de nye bolig-/byområder i København.

Ved disponeringen af puljens midler skal der lægges vægt på fremme og etablering af offentlige servicefaciliteter, der er tilpasset byområdernes særlige karakter, og som er rettet mod såvel beboere, som arbejdspladser og besøgende i områderne. Der sigtes endvidere mod etablering af servicefaciliteter med fleksibel anvendelse over døgnet/året, samt på at fremme private initiativer og finansiering.

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har ansøgt om midler fra puljen til en foranalyse vedrørende udvikling af offentlige servicefunktioner i Sydhavnen (Bilag 1).

Med udgangspunkt i helhedsplanen for havnens udvikling er Københavns Kommune ved at udvikle et nyt, attraktivt boligområde i Sydhavnen. Kommuneplan 2001 fastlægger, at der skal indpasses en folkeskole i området, og derudover skal et byområde af denne karakter, størrelse og beliggenhed indeholde nogle kultur- og idrætsfaciliteter. Disse skole- og fritidsfaciliteter kan med fordel integreres, hvorved der opbygges et samlingspunkt i bydelen med aktivitet på alle tider af døgnet og for alle aldersgrupper. Derved udnyttes faciliteterne maksimalt, og den nye bydel sikres optimale forhold for udvikling af liv. Endelig er det nærliggende at udnytte beliggenheden ved vandet i forbindelse med såvel undervisning som fritid.

Det betyder, at der er behov for nytænkning vedr. faciliteternes fysiske udformning, deres pædagogiske og faglige profil samt funktionalitet. Derfor anbefaler Økonomiforvaltningen sammen med ansøgerne, at der fra efteråret 2003 til foråret 2004 gennemføres en foranalyse med ekstern bistand til udvikling af såvel arkitektur, placering og det fremtidige indhold af de offentlige servicefaciliteter.

Foranalysen skal desuden afdække mulighederne for, at Københavns Kommune kan indgå i samarbejde med private virksomheder/investorer om udvikling og finansiering af elementer i servicefaciliteterne.

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ansøgning om 2,0 mio.kr. til en foranalyse vedrørende udvikling af offentlige servicefunktioner i Sydhavnen imødekommes.

 

Det er Økonomiforvaltningens opfattelse fra processer med konkretisering af store nye boligprojekter, at budgetterne for etablering af grønne områder ofte er meget begrænsede, og at friarealerne i de nye byområder ikke altid bliver så indbydende og attraktive, som oprindeligt planlagt.

Økonomiforvaltningen foreslår derfor, at der afsættes midler til at supplere privat finansierede grønne anlæg, hvor friarealernes udformning og anvendelse har stor betydning for de omkringliggende bolig-/byområder, således at hele områdets karakter højnes. Økonomiforvaltningen foreslår, at der afsættes 4,0 mio. kr. fra puljen til offentlige servicefaciliteter.

 

Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns Havn A/S udarbejdet et debatoplæg til Den Blå Plan for Københavns havn, der udsendes i høring fra den 23. juni til den 14. november 2003. Alle opfordres til at fremsætte forslag og kommentarer om fysiske forandringer eller idéer til aktiviteter og begivenheder. Den Blå Plan har ikke sit eget budget, men Økonomiforvaltningen forventer, at Den Blå Plan vil indeholde en række projekter, der vil kunne finansieres indenfor rammerne af Økonomiudvalgets pulje til fremme af alsidighed og liv i de nye bolig- og byområder. Økonomiforvaltningen forventer at anmode Økonomiudvalget om midler til anlæg og drift af særlige funktioner indenfor Den Blå Plan i løbet af 2004.

 

Med tiltrædelse af nærværende indstilling, vil der i alt være disponeret 8 mio.kr. samt reserveret 3,0 mio.kr. af puljens midler, i alt 11,0 mio.kr.

Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 (Pulje til projektering ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder).

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I budget 2002 og 2003 er der på Økonomiforvaltningens bevilling økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 - Pulje til projektering ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder - afsat 8,0 mio. kr. (i 2002 p/l) og tilsvarende beløb på investeringsplan for 2004 og 2005. Puljens formål er at skabe alsidighed og liv i de nye bolig-/byområder i København. Puljen bygger således på en erkendelse af, at boliger og virksomheder ikke af sig selv skaber det liv, der gør et byområde levende, attraktivt og velfungerende.

Økonomiudvalget fastlagde d. 11. juni 2002 (ØU 160/2002) følgende rammer for anvendelse af puljens midler:

- Puljens midler må anvendes til udvikling, projektering af nye offentlige servicefaciliteter samt til fremme af projekter i eller ved de nye byområder, herunder projekter som medfinansieres af fonde og private parter.

- Puljens midler disponeres på grundlag af en løbende kommuneplanmæssig vurdering af behov og ønsker i samarbejde med fagforvaltningerne. Efter behov kan der inddrages eksterne parter i dette arbejdet - f.eks. Lokale- og Anlægsfonden.

- Forslag til anvendelse af midler fra puljen forelægges for Økonomiudvalget, og eventuelle anlægsbevillinger endvidere for Borgerrepræsentationen.

Ved disponeringen af puljens midler skal der lægges vægt på fremme og etablering af offentlige servicefaciliteter, der er tilpasset byområdernes særlige karakter, og som er rettet mod såvel beboere, som arbejdspladser og besøgende i områderne. Der sigtes endvidere mod etablering af servicefaciliteter med fleksibel anvendelse over døgnet/året, samt på at fremme private initiativer og finansiering.

 

Sydhavnen

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har ansøgt om midler fra puljen til en foranalyse vedrørende udvikling af offentlige servicefunktioner i Sydhavnen (Bilag 1).

Med udgangspunkt i helhedsplanen for havnens udvikling er Københavns Kommune ved at udvikle et nyt, attraktivt boligområde i Sydhavnen, med et samlingspunkt med offentlige servicefaciliteter og muligheder for kulturel og idrætslig udfoldelse.  Konkretiseringen af planerne for områdets udvikling er nu så langt, at der er behov for at klarlægge, hvordan de offentlige servicefaciliteter skal udformes og indpasses.

Kommuneplan 2001 fastlægger, at der skal indpasses en folkeskole i området. Derudover skal et byområde af denne karakter, størrelse og beliggenhed indeholde nogle kultur- og idrætsfaciliteter. Disse skole- og fritidsfaciliteter kan med fordel integreres, hvorved der opbygges et samlingspunkt i bydelen med aktivitet på alle tider af døgnet og for alle aldersgrupper. Derved udnyttes faciliteterne maksimalt, og den nye bydel sikres optimale forhold for udvikling af liv. Endelig er det nærliggende at udnytte beliggenheden ved vandet i forbindelse med såvel undervisning som fritid.

Det betyder, at der ikke alene er behov for nytænkning vedr. faciliteternes fysiske udformning, men også vedr. faciliteternes pædagogiske og faglige profil og funktionalitet. Dermed er det vigtigt at afsøge muligheder og begrænsninger for udformning af offentlige servicefaciliteter i så tæt relation til havnen, inden der iværksættes planer for selve anlægsarbejdet.

Derfor anbefaler Økonomiforvaltningen sammen med ansøgerne, at der gennemføres en foranalyse med ekstern bistand til udvikling af såvel arkitektur, placering og det fremtidige indhold af de offentlige servicefaciliteter.

Foranalysen ventes at omhandle følgende elementer:

-         Afklaring og fastlæggelse af skole- og institutionsstruktur, pædagogisk profil og funktionalitet, herunder de særlige vilkår omkring maritimt skole- og institutionsbyggeri

-         Rammer for udformning af skolebygninger i forhold til bebyggelsens karakter, lokalisering m.v., herunder planbestemmelser

-         Afklaring og fastlæggelse af kultur-, fritids- og idrætsfaciliteter, herunder placering

-         Afdækning af mulighederne for en integreret udformning af skole og kultur/idrætsfaciliteter

-         Opstilling af økonomisk tidsfølgeplan for projekternes gennemførelse

Foranalysen ventes indledt med en idékonference og afsluttet med en konference, hvor overvejelser og resultater forelægges til debat, - eventuelt som grundlag for en høring.

Foranalysen skal desuden afdække mulighederne for, at Københavns Kommune kan indgå i samarbejde med private virksomheder/investorer om udvikling og finansiering af elementer i servicefaciliteterne.

Foranalysen forventes gennemført over ca. ½ år, fra efteråret 2003 til foråret 2004. Foranalysen forventes evt. at danne baggrund for udskrivning af konkrete eller idébaserede arkitektkonkurrencer med henblik på gennemførelse af planerne. Konkrete planer for udarbejdelse af program til arkitektkonkurrence vil blive forelagt Borgerrepræsentationen til behandling.

 

Fremme af nye friarealer

I planerne for store nye boligprojekter indgår visioner om anlæg af spændende og attraktive friarealer m.m., som er tilgængelige for de omkringliggende boligområder.

Det er Økonomiforvaltningens vurdering på baggrund af tidligere processer med konkretisering af sådanne projekter, at budgetter for etablering af de grønne områder ofte er meget begrænsede, og at friarealerne i de nye byområder ikke altid bliver så indbydende, som oprindeligt planlagt.

Økonomiforvaltningen ønsker derfor at fremme etablering af boligprojekter med friarealer/parkarealer af høj kvalitet, som kan medvirke til en højnelse af hele områdets karakter. Økonomiforvaltningen foreslår, at der afsættes 4,0 mio. kr. fra puljen til offentlige servicefaciliteter. Midlerne forudsættes anvendt til at supplere priva t finansierede grønne anlæg, hvor friarealernes udformning og anvendelse har stor betydning for de omkringliggende bolig-/byområder.

I forbindelse med den politiske behandling af plangrundlaget vil Økonomiforvaltningen redegøre for beløbets anvendelse.

 

Blå Plan

Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns Havn A/S udarbejdet et debatoplæg til Den Blå Plan for Københavns havn. Debatoplægget sendes i offentlig høring fra 23. juni til 14. november dette år. Alle opfordres til at fremsætte forslag og kommentarer om fysiske forandringer, om forvaltningen af vandets mange potentialer og om idéer til aktiviteter og begivenheder. Desuden inviteres alle til at medvirke til at føre idéer ud i livet.

Den Blå Plan har ikke sit eget budget. Der lægges i stedet op til, at finansieringen af de enkelte tiltag skal skaffes i hvert enkelt tilfælde, alt efter hvem interessenterne er.

Økonomiforvaltningen forventer, at Den Blå Plan vil indeholde en række projekter, der vil kunne finansieres indenfor rammerne af Økonomiudvalgets pulje til fremme af alsidighed og liv i de nye bolig- og byområder.

Økonomiforvaltningen forventer at anmode Økonomiudvalget om midler til anlæg og drift af særlige funktioner indenfor Den Blå Plan i løbet af 2004.

 

ØKONOMI

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ansøgning om 2,0 mio.kr. til en foranalyse vedrørende udvikling af offentlige servicefunktioner i Sydhavnen imødekommes. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 (Pulje til projektering ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder).

Midlerne forventes anvendt til følgende opgaver (overslag), mio. kr.

Konferencer (indledende og afsluttende)

0,2

Honorering af deltagende arkitektfirmaer og rådgivere m.v.

0,9

Informationsvirksomhed og eventuel høring

0,3

Sekretariatsbistand/udarbejdelse af rapport m.v.

0,6

I alt

2,0

Ansvaret for økonomi og koordination af projektet henlægges under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Økonomiforvaltningen ønsker desuden bemyndigelse til at anvende op mod 4 mio. kr. til fremme af attraktive friarealer i forbindelse med nye større boligprojekter. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.51.3 (Pulje til projektering ved etablering af offentlige servicefaciliteter i forbindelse med nye boligområder).

Økonomiudvalget reserverede den 11. juni 2002 (ØU 160/2002) 3 mio. kr. fra denne pulje til Københavns Kommunes eventuelle indtræden i den selvejende institution "Ørestad Idrætscenter". Økonomiforvaltningen har efterfølgende søgt supplerende budgetoplysninger, som skal underkastes ekstern vurdering. Reservationen af de 3 mio. kr. fastholdes.

Økonomiudvalget bemyndigede desuden den 11. juni 2002 (ØU 160/2002) Økonomiforvaltningen til at anvende op til 2 mio. kr. af midlerne til undersøgelse og udviklingsarbejde omkring indpasning af offentlige servicefaciliteter i de nye by- og boligområder, herunder i Ørestad City og i fokusområde Sydhavnen.

Med tiltrædelse af nærværende indstilling, vil der i alt være disponeret 8 mio.kr. samt reserveret 3,0 mio.kr. af puljens midler, i alt 11,0 mio.kr.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

 Bilag 1: Ansøgning om midler til en foranalyse vedrørende udvikling af offentlige servicefunktioner i Sydhavnen, fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

 

/ Erik Jacobsen                                       /Paul Sax Møller

 


Til top