Mødedato: 24.03.2009, kl. 15:15
Koncept for folkelige aktiviteter før og under FNs klimatopmøde
Se alle bilag
Til top
Koncept for folkelige aktiviteter før og under FNs klimatopmøde
7. Koncept for folkelige aktiviteter før og under FNs klimatopmøde (2008-100496)
Indstillingen omhandler en samlet ramme for folkelige aktiviteter før og under FNs
klimatopmøde i København i december 2009, samt håndtering af kommunens sponsorsøgning til større klimaprojekter.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Københavns Kommune i samarbejde med Udenrigsministeriet, Statsministeriet og eventuelle private sponsorer omdanner Rådhuspladsen til midtpunkt for de folkelige begivenheder, der foregår i byen under FNs klimatopmøde,
at der indgås samarbejde med Experimentarium om at skabe en række interaktive udstillinger på Rådhuspladsen, som engagerer københavnerne i klimasagen, og tiltrækker store grupper af byens borgere til pladsen,
at der indgås samarbejde med Roskilde Festivalen om at etablere en hovedscene og et koncertprogram, der appellerer til den yngre målgruppe blandt københavnerne, og bidrager til, at Rådhuspladsen bliver det naturlige centrum for folkelige begivenheder under klimatopmødet,
at der etableres et markant vartegn for byen i form af en kæmpe globe, som vil fremhæve og underbygge byens værtskab for topmødet og synliggøre københavnernes klimaengagement overfor omverdenen,
at Økonomiforvaltningen indgår aftale med Golden Days om den samlede produktion og markedsføring af begivenhederne på Rådhuspladsen, samt om udvikling af et samlet program for københavner rettede aktiviteter i byens rum under FNs klimatopmøde,
at de bevillingsmæssige ændringer og finansieringen af 1.-5. at godkendes som beskrevet i økonomiafsnittet, samt yderligere fire projekter under Københavns Kommunes klimaindsats godkendes som beskrevet i indstillingens økonomiafsnit.
at Økonomiforvaltningen står for at koordinere hjemtagelsen af sponsorering af fem projekter under Københavns Kommunes klimaindsats, og at samtlige sponsorindtægter til finansiering af Københavns Kommune klimaprojekter som udgangspunkt placeres under ØU. (I forbindelse med den kvartalsmæssige sag om de teknisk bevillingsmæssige ændringer udmøntes midlerne til den udgiftsbærende forvaltning.)
Problemstilling
Københavns Kommune ønsker i samarbejde med Udenrigsministeriet, Statsministeriet, og interesserede private sponsorer at skabe en professionel og markant ramme omkring byens værtskab for FNs klimatopmøde i december 2009. Det er byens ambition at gøre forhandlingerne i Bella Centeret relevante og vedkommende for københavnere og tilrejsende til byen, og benytte topmødet som afsæt for at inspirere og engagere københavnerne i klimavenlig adfærd. Endvidere ønsker byen at vise omverdenen de løsninger på den globale klimaudfordring, danske byer og virksomheder har i anvendelse.
Løsning
Under klimatopmødet i december 2009 vil Rådhuspladsen blive omdannet til centrum for byens folkelige aktiviteter. Hvor Bella Centeret rummer de politiske forhandlinger på statsniveau, vil Rådhuspladsen være stedet, hvor københavnerne samles, tager del i klimasagen, giver deres mening tilkende, og fester sammen.
Der indgås aftale med Golden Days om overordnet planlægning og produktion af de begivenheder og konstruktioner, der etableres på Rådhuspladsen. Begivenhederne vil basere sig på en udstillingsdel og en underholdningsdel.
Der indgås delaftale med Experimentarium som konsulent for pladsens udstillingsaktiviteter. Udstillingen planlægges fysisk udformet som en klimainstallation, som via en interaktiv og vedkommende formidlingsform vil stille besøgende i alle aldre overfor en række klimavalg.
I forhold til underholdningsdelen indgås delaftale med Roskilde festival omkring sceneproduktion, samt udarbejdelse af et koncertprogram med fokus på fremtidens musiknavne. Den scene, der hermed etableres, vil endvidere kunne fungere som midtpunkt for de internationale hovednavne, som gæster byen under klimatopmødet, og som ønsker at tale til byens befolkning og omverdenen.
Ved scenen konstrueres en globe, som kan fungere som vartegn for København som værtsby for FNs klimatopmøde.
Som en del af markedsføringsindsatsen udarbejdes et husstandsomdelt program over aktiviteterne på Rådhuspladsen samt over en række interessante ?satellitter? rundt om i byen, hvor virksomheder, NGO?er eller byen selv fremviser svar på morgendagens klimaudfordringer. Endvidere planlægges fire folkelige begivenheder i efteråret 2009 som optakt til klimatopmødet.
Aktiviteter og planlagte konstruktioner beskrives nærmere i bilag 1 og 2 til denne indstilling.
Københavns Kommune har præsenteret det udarbejdede koncept for Statsministeriet, Udenrigsministeriet og FN. I alle tilfælde har der været udtrykt begejstring over, at værtsbyen arbejder for et markant og professionelt udtryk overfor tilrejsende delegationer, journalister og byens egen befolkning. Statsministeriet og Udenrigsministeriet har endvidere udtrykt vilje til at samarbejde om og understøtte konceptet ved at tiltrække f.eks. store internationale navne som talere til scenen på rådhuspladsen.
Det vurderes, at de installationer der etableres på Rådhuspladsen, vil medføre begrænset synlighed for byens juletræ, såfremt træets nuværende placering midt på pladsen fastholdes. Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår derfor i en dialog omkring muligheder for alternativ placering af træet på Rådhuspladsen.
Organisering
Der er nedsat en fælles projektgruppe med deltagelse fra TMF, KFF, SUF, BUF og ØKF. Projektgruppens opgave er at sikre den fornødne koordinering mellem aktiviteterne på Rådhuspladsen med tilhørende satellitter og kommunens øvrige klimarelaterede kampagner og projekter. Der er allerede aftalt et samarbejde med kommunens københavner rettede adfærdskampagne, www.klimaKBH.dk, samt kommunens grønne virksomhedsinitiativ, Klima+. Der arbejdes på at integrere Miljøtjenestens, samt Vand- og Energiværkstedets aktiviteter i installationen på Rådhuspladsen, samt at indarbejde kommunens egne klimaprojekter som ?satellitter?. Endelig undersøges, hvorledes sundhedsmæssige effekter ved en klimavenlig adfærd kan indarbejdes i de udstillinger, der etableres på Rådhuspladsen.
Økonomi
Planlægning, produktion og markedsføring af begivenheder under FNs klimatopmøde, samt folkelige begivenheder i efteråret 2009 budgetteres samlet set til 17,37 mio. kr. Egenfinansiering hertil (9,37 mio. kr.) er afsat via budgetaftale 2007 omkring kommunens klimaindsats, og henholder sig til den i aftalen specificerede anvendelse.
Københavns Kommunes egenfinansiering, 9,37 mio. kr. anvises således:
Der gives en anlægsbevilling på 4,2 mio. kr. (2009 P/L) til Økonomiudvalgets bevilling, økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning) med dækning på Økonomiudvalgets bevilling, fælles anlægspuljer, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning).
Der udmøntes 0,87 mio. kr. (2009 P/L)til Økonomiudvalgets bevilling, økonomisk forvaltning, drift, funktion 6.45.51.1 (Sekretariat og forvaltning) med dækning på Økonomiudvalgets bevilling, fælles driftspuljer, funktion 06.45.51.14 (Sekretariat og forvaltning).
Der anvendes allerede udmøntede klimamidler i størrelsesordenen 4,3 mio. kr. (2009 P/L) som udmøntet ved BR 193/08 (3,85 mio. kr.) og BR 200/08 (0,45 mio. kr.).
Finansiering ved eksterne sponsorater, 8,0 mio. kr. anvises således:
Der gives en indtægtsbevilling på 8,0 mio. kr. (2009 P/L) til Økonomiforvaltningens bevilling, økonomiskforvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3.
Der gives en anlægsbevilling på 8,0 mio. kr. (2009 P/L) til Økonomiforvaltningens bevilling, økonomiskforvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 Der anvises måltal fra anlægsbuffer puljen Økonomiforvaltningens bevilling, fællesrammepuljer, funktion 6.45.51.3. Finansieringen fra bufferpuljen overføres til økonomiudvalgets bevilling, finansposter, funktion 8.22.05.5.
I bilag 3 til denne indstilling udspecificeres finansieringen fsva. aktiviteter før og under FNs klimatopmøde.
Det skal bemærkes, at den beskrevne løsning for Rådhuspladsen baserer sig på en forventning om, at projektet kan realisere den forventede sponsorfinansiering. På baggrund af den indledende dialog med potentielle sponsorer, er det Økonomiforvaltningens vurdering, at der vil kunne opnås tilsagn om den fornødne sponsorstøtte.
ØKF planlægger alligevel at indgå kontrakt med Golden Days baseret på to scenarier. Det første scenarium vil specificere den løsning, der kan tages i anvendelse ved opnåelse af den fulde sponsorfinansiering. Det andet scenarium vil specificere en mindre løsning, der vil kunne realiseres alene indenfor kommunens egen finansiering, og som vil indebære en visuelt mindre markant løsning for globen, samt et andet visuelt udtryk for labyrinten.
Kontakten til private sponsorer indgår som del af en koordineret proces til håndtering af sponsorater til 5 udvalgte projekter under Københavns Kommunes klimaindsats: Udover de beskrevne sponsorindtægter til folkelige aktiviteter under FNs klimatopmøde (8,0 mio. kr.), arbejdes for at realisere op til 12 mio. kr. i sponsorindtægter til Borgmestertopmødet, Børnetopmødet, Virtuelt Univers og Klima+ projektet.
Til håndtering heraf gives flg. bevillinger:
Der gives en indtægtsbevilling på 12,0 mio. kr. (2009 P/L) til Økonomiforvaltningens bevilling, økonomiskforvaltning, drift, funktion 6.45.51.1.
Ovennævnte proces sikrer en smidig håndtering af sponsorindtægter, uden at det politiske system skal forelægges en indstilling for hver sponsoraftale som kommunen indgår.
Videre proces
Indstillingen forelægges BR den 2. april 2009.
Claus Juhl Henrik Plougmann Olsen
bilag
1. Beskrivelse af koncept for folkelige aktiviteter før og under COP 15
2. Skitse over visuelt udtryk for Rådhuspladsen under FNs klimatopmøde
3. Økonomioversigt
Økonomiudvalgets beslutning den 24.03.2009
Indstillingen blev anbefalet.