Mødedato: 24.03.2009, kl. 15:15
Udbygning af kultur- og idrætsfaciliteter i takt med befolkningsudviklingen i København
Se alle bilag
Til top
Udbygning af kultur- og idrætsfaciliteter i takt med befolkningsudviklingen i København
19. Udbygning af kultur- og idrætsfaciliteter i takt med befolkningsudviklingen i København (2008-71431)
Det fremgår af Kommuneplanstrategi 2007, at idræt og kultur skal indtænkes i byudviklingen med samme selvfølgelighed som f.eks. skoler og daginstitutioner. Vedlagte redegørelse belyser, hvordan denne intention kan realiseres.
INDSTILLING OG Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at redegørelsen ?Udbygning af kultur- og idrætsfaciliteter i takt med befolkningsudviklingen? tages til efterretning, og
at redegørelsen indgår i arbejdet med at realisere visionen om, at ?idræt og kultur skal indtænkes i byudviklingen med samme selvfølgelighed som f.eks. skoler og daginstitutioner?.
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at sagen oversendes til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
?Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme?
Problemstilling
København har gennem de seneste 15 år fået 43.500 nye indbyggere og i henhold til den seneste befolkningsprognose fra Økonomiforvaltningen forventes det, at der frem mod 2025 kommer yderligere 50.000 nye københavnere.
Befolkningsvæksten centrerer sig omkring Vest Amager, Vesterbro/Kongens Enghave, Nordhavn, Øst Amager og Valby.
Med den centrale betydning, som kultur- og fritidslivet har for borgernes daglige trivsel ? og byens tiltrækningskraft ? står København over for store udfordringer med hensyn til at tilvejebringe tilstrækkelige og gode rammer for borgernes krav om udfoldelsesmuligheder.
Samtidig viser erfaringerne, at det i enkelte bydele er vanskeligt at finde plads til nye kultur- og idrætsfaciliteter, fordi der ikke er reserveret arealer til formålet. Noget sådant er til dels tilfældet på Indre Nørrebro og der er en risiko for, at noget lignende sker i de centrale dele af Ørestad.
På den baggrund har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet redegørelsen ?Udbygning af kultur- og idrætsfaciliteter i takt med befolkningsudviklingen? (bilag 1).
Løsning
Det fremgår af Kommuneplanstrategi 2007, at der skal ?indtænkes et varieret udbud af offentlige byrum i udviklingsområderne, idet idræt og kultur skal indtænkes med samme selvfølgelighed som fx. skoler og daginstitutioner?.
For at realisere visionerne i Kommuneplanstrategien skal det i første omgang sikres, at der reserveres arealer til kultur- og idrætsfaciliteter i de nye bydele. Dernæst skal der løbende afsættes midler til at realisere de nye projekter, ideer og initiativer. Her er det værd at nævne, at alene for at fastholde den nuværende relativt lave dækning af kultur- og idrætsfaciliteter i København, skal der frem til 2025 afsættes minimum 1 milliard kroner.
Det er med andre ord nødvendigt, at etableringen af kultur- og idrætsfaciliteter i de nye byområder for alvor sættes på dagsorden. Både politisk og økonomisk.
De fysiske rammer for byens udvikling lægges i kommuneplanen, og her er der en ny på vej i 2009. Kommuneplanen lægger de overordnede rammer for lokalplanerne i de områder, der omdannes og udbygges. Det er i lokalplanerne, der udlægges områder til kultur- og idrætsfaciliteter.
Midlerne til at realisere idéer og projekter findes i de årlige budgetforhandlinger. Derfor skal et fokus på behovet for nye kultur- og idrætsprojekter rettes mod både den fysiske byudvikling og de årlige budgetforhandlinger.
Udfordringen er på kort sigt at sikre, at der både i kommune- og lokalplaner sikres plads til nye faciliteter. Om nødvendigt skal der allerede i den tidlige planlægningsfase afsættes midler til grundkøb, så visionerne kan realiseres på sigt.
Kultur- og fritidsområdet bør indtænkes på tre niveauer i planlægningsarbejdet, jf. redegørelsen:
Niveau 1: Kommuneplanstrategi
Borgerrepræsentationen har allerede vedtaget en kommuneplanstrategi og en planredegørelse, der skal være udgangspunkt for kommuneplan 2009. Selve strategien skal behandles politisk i 2009.
Kommuneplan 2009 skal indeholde retningslinier for blandt andet udlægning af arealer til byzone, placering af områder til forskellige byformål, herunder boliger, erhverv, offentlige institutioner samt placering af arealer til fritidsformål.
Niveau 2: Lokalplaner
Lokalplanerne udarbejdes løbende, og de ligger inden for kommuneplanens overordnede rammer. Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager løbende i udformningen af lokalplaner for områder, hvor der er planer om at etablere nye kultur- og idrætsfaciliteter. Eksempler herpå er forarbejdet til en ny lokalplan i forbindelse med et nyt klubhus til fælledklubberne og lokalplanen for Kløvermarken/ Kløverparken og Nordhavn.
Særligt i byområder under udvikling er det centralt at få afsat arealer til kultur og idræt allerede i planlægningsfasen. Når lokalplanerne spiller en særlig rolle skyldes det også, at der er byområder, hvor det har vist sig særdeles vanskeligt at få indpasset nye kultur- og idrætsfaciliteter ? blandt andet fordi det har været svært at finde arealer til projekterne.
Niveau 3: 10 i én
Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 koncept og rammer for bydelsplanlægningen i Københavns Kommunes 10 bydele ? ?10 i én?
Der vil således blive iværksat en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og om hvordan bydelene kan indgå som en del heraf samt iværksat lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling i relation til kommuneplanstrategien.
Fysiske rammer til nye kultur- og idrætsfaciliteter skal følges op af midler til at realisere projekterne. Derfor finder forvaltningen, at byudvikling og befolkningstilvækst fortsat bør have en central placering i de årlige budgetforhandlinger.
Økonomi
Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.
Videre proces
-
Carsten Haurum Mads Kamp Hansen
Oversigt over politisk behandling
Udbygning af kultur- og idrætsfaciliteter i takt med befolkningsudviklingen i København
Det fremgår af Kommuneplanstrategi 2007, at idræt og kultur skal indtænkes i byudviklingen med samme selvfølgelighed som f.eks. skoler og daginstitutioner. Vedlagte redegørelse belyser, hvordan denne intention kan realiseres.
INDSTILLING OG Beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at redegørelsen ?Udbygning af kultur- og idrætsfaciliteter i takt med befolkningsudviklingen? tages til efterretning
at redegørelsen indgår i arbejdet med at realisere visionen om, at ?idræt og kultur skal indtænkes i byudviklingen med samme selvfølgelighed som f.eks. skoler og daginstitutioner?.
Kultur- og Fritidsforvaltningens beslutning i mødet den 18. december 2008
Indstillingen blev godkendt
bilag
1. Udbygning af faciliteter på kultur- og Idrætsområdet.doc
Økonomiudvalgets beslutning den 24.03.2009
Indstillingen blev anbefalet.