Mødedato: 24.03.2009, kl. 15:15
Opfølgning på stormødet på Nørrebro den 10. marts 2009
Se alle bilag
Til top
Opfølgning på stormødet på Nørrebro den 10. marts 2009
10. Opfølgning på stormødet på Nørrebro den 10. marts 2009 (2009-34346)
På baggrund af en række skudepisoder og anden bandekriminalitet, der især har ramt Nørrebro, har der været afholdt et stormøde den 10. marts 2009. På baggrund af mødet udarbejdes et idékatalog, og der afsættes midler til en pulje, der skal støtte lokale aktiviteter, der kan bidrage til igen at gøre Nørrebro til en tryg og livlig bydel.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
at Økonomiudvalget drøfter håndtering af de idéer, der er blevet fremsat på stormødet på Nørrebro den 10. marts 2009.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der i 2009 afsættes 700.000 kr. (2009 p/l) i en pulje til at støtte lokale aktiviteter, der kan bidrage til igen at gøre Nørrebro til en tryg og livlig bydel samt afvikling af stormødet på Nørrebro den 10. marts 2009. Puljen afsættes på Økonomiudvalgets bevilling, økonomisk forvaltning, drift , funktion 6.45.51.1. Beløbet finansieres via puljen til uforudsete udgifter i budget 2009 på Økonomiudvalgets bevilling, Fælles driftspuljer, funktion, 6.45.51.1.
Problemstilling
København har på det seneste været plaget af bandeuroligheder, og især Nørrebro har været hårdt ramt af skyderier og anden bandekriminalitet. Bandeurolighederne bunder i en konflikt mellem hårdkogte grupper af voksne kriminelle over 18 år fra rockermiljøet og indvandrerbanderne. Konflikten har ramt flere uskyldige ofre og har samtidig taget københavnerne især på Nørrebro som gidsler og skabt stor utryghed.
Løsning
Stormøde på Nørrebro
På baggrund af den seneste tids bandekriminalitet havde Økonomiudvalget i Københavns Kommune indkaldt til stormøde i Korsgadehallen tirsdag den 10. marts 2009 for at diskutere, hvordan Nørrebro kan genoprettes som en tryg og livlig bydel. Mere end 700 københavnere deltog i stormødet, som var arrangeret som et arbejdsmøde, og hvor målet var at samle idéer til at skabe en bedre hverdag på Nørrebro.
Idékatalog
Økonomiforvaltningen er ved at udarbejde et idékatalog, som har til formål at opsummere resultatet af og stemningen fra stormødet på Nørrebro. Idékataloget vil være bygget op om 5 centrale temaer, som de godt to tusinde forslag og budskaber fra stormødet centrerer sig omkring:
En levende bydel baseret på mangfoldighed, samhørighed og glæde
En mere lokal, nærværende og afbalanceret politiindsats
En tidlig og effektiv forebyggende indsats ? med fokus på dialog og inddragelse af hele familien
Flere alternativer til gaden
Fysiske rammer, der understøtter en fredelig og positiv udvikling
Idékataloget vil blive eftersendt til ØU snarest muligt. Ønsker man yderligere oplysninger om indholdet i idékataloget eller indsigt i rådokumentation fra stormødet, kan henvendelse ske til Signe Winther Jensen på swj@okf.kk.dk eller tlf. 33 66 77 11.
Nørrebro-puljen
På stormødet var der et udbredt ønske om at skabe flere aktiviteter på Nørrebro, der kan engagere københavnerne i bydelen til igen at gøre Nørrebro til en tryg og livlig bydel. Derfor etableres en pulje til fælles sociale aktiviteter og arrangementer på Nørrebro. Puljemidlerne fordeles af Økonomiudvalget.
Nørrebro-puljen anvendes til fælles sociale aktiviteter og arrangementer i 2009:
som styrker Nørrebros identitet og fællesskabet samt den sociale og etniske mangfoldighed i bydelen.
som er offentligt tilgængelige og som henvender sig bredt til mange københavnere i bydelen på tværs af køn, alder samt etnisk og social baggrund.
som er båret af lokale kræfter og som gennemføres i et samarbejde mellem flere grupper, foreninger, institutioner, kulturhus, biblioteker, skoler mv.
Andre indsatser i kommunen
Københavns Kommune gør desuden et stort kriminalpræventivt arbejde, så bandekonflikten ikke breder sig til unge under 18 år. SSP København har indtil nu iværksat to handleplaner, der i områderne Tingbjerg, Brønshøj/Husum, Valby, Indre Nørrebro, Ydre Nørrebro og Amager, skal modvirke, at unge tager del i bandekonflikten.
Københavns Kommune er også i gang med at iværksætte indsatser rettet mod personer over 18 år. For nylig er der på Indre Nørrebro indviet et værested for de 18-25-årige. Samtidig er det besluttet at inddrage de 18-23-årige i SSP-samarbejdet, således at personer i denne målgruppe får en uddannelse og kommer i beskæftigelse.
Økonomi
Der afsættes 700.000 kr., som fordeles med 500.000 kr. til Nørrebro-puljen og 200.000 kr. til afholdelse af stormødet på Nørrebro. Beløbet finansieres via puljen til uforudsete udgifter i budget 2009.
Videre proces
Nærværende indstilling behandles i BR den 23. april 2009.
Ansøgningsfrist til Nørrebro-puljen vil være torsdag den 28. maj 2009 kl.12.00. På baggrund af de ansøgninger, der er indkommet, vil ØU på mødet tirsdag den 16. juni tage stilling til udmøntning af puljemidlerne.
Claus Juhl Bjarne Winge
bilag
Økonomiudvalgets beslutning den 24.03.2009
Jesper Christensen (A) stillede følgende ændringsforslag: "Socialdemokraterne foreslår, at følgende tilføjes til 2. at-punkt:
"samt en sms-løsning på kommunens hjemmeside, der kan anvendes til at oplyse københavnerne om aktiviteter på Nørrebro til 50.000 kr., der finansieres af puljen på 700.000 kr."
1. at-punkt blev godkendt
2. at-punkt blev anbefalet med det stillede ændringsforslag
Manu Sareen (B) afgav følgende protokolbemærkning: "Det Radikale Venstre synes, der er fremkommet særdeles mange og konstruktive forslag på stormødet, som vi er helt parate til at bakke op omkring. For ikke at skabe forkerte forventninger på Nørrebro er det imidlertid vigtigt at understrege, at kommunen har en stor udfordring i at finde ekstra finansiering til de forslag bl.a. vedrørende den fysiske udvikling i bydelen, der er meget udgiftstunge. For at undgå spild af ressourcer er det derfor vigtigt, at nye tiltag på Nørrebro koordineres med allerede igangsatte og besluttede indsatser og initiativer."
Et enigt Økonomiudvalg tilsluttede sig protokolbemærkningen.