Mødedato: 24.02.2009, kl. 15:15
Udkast til Østerbro bydelsplan
Se alle bilag
Til top
Udkast til Østerbro bydelsplan
16. Udkast til Østerbro bydelsplan (2009-14531)
Økonomiudvalget skal godkende, at udkast til Østerbro bydelsplan udsendes i høring i hhv. de politiske udvalg, Østerbro lokaludvalg, Handicaprådet, Integrationsrådet og Østerbro Ældreråd forud for en endelig politisk behandling.
INDSTILLING OG Beslutning
Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. indstiller, over for Økonomiudvalget,
at det godkendes at udkast til Østerbro bydelsplan sendes i høring i de politiske udvalg, Østerbro lokaludvalg, Integrationsrådet, Handicaprådet samt Østerbro Ældreråd
at det godkendes at fagudvalgene og Lokaludvalgene opfordres til i deres høringssvar at tilkendegive hvilke temaer/indsatser, de særligt vil prioritere at arbejde videre med, hvordan de vil arbejde videre med det og afsætte økonomi til arbejdet
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 konceptet ?10-i-en?, der fastlægger rammerne for bydelsplanlægningen i Københavns Kommunes 10 bydele (BR 100/08). Heraf fremgår, at der skal udarbejdes en bydelsplan for hver bydel i perioden 2008-2011, og at arbejdet med bydelsplanlægningen organiseres i 3 bølger. Første bølge omfatter Valby, Vanløse og Østerbro og løber fra primo marts 2008 til ultimo april 2009. Det fremgår endvidere, at Økonomiudvalget - forud for endelig politisk behandling af bydelsplanerne - er forpligtet til at sende de udarbejdede forslag til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg og at de kan sendes i høring i de politiske udvalg. I forlængelse heraf er udarbejdet et udkast til bydelsplan for de tre første bydele, som foreslås sendt i høring i fagudvalg, lokaludvalg og relevante råd.
Løsning
Jf. konceptet ?10-i-en? er formålet med bydelsplanlægningen:
at igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og hvordan bydelene kan indgå heri.
at formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling i relation til byens centrale målsætninger, der fremgår af den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.
Med udgangspunkt heri har Økonomiforvaltningen i tæt samarbejde med Østerbro Lokaludvalg udarbejdet et udkast til bydelsplan for Østerbro.
For at imødekomme formålet om dialog er bydelsplanen udarbejdet på baggrund af en længere lokal proces, som har involveret borgere, lokale aktører, medlemmer af Borgerrepræsentationen samt ansatte i Københavns Kommunes forvaltninger. Den lokale, borgerinddragende proces har været forankret i Østerbro Lokaludvalg.
I løbet af den lokale proces har Østerbro Lokaludvalg været i dialog med omkring 1400 borgere, blandt andet via bydelsvandringer, Open Air borgermøder med deltagelse af Borgerrepræsentanter, en Gallup undersøgelse, en fotokonkurrence, en vISionsbil og en række mere traditionelle borgermøder.
Resultaterne af den lokale proces blev samlet op af Østerbro Lokaludvalg og overleveret til Økonomiforvaltningen, som på baggrund af det overleverede materiale har samlet og formuleret et endeligt forslag til bydelsplan for Østerbro.
Fagforvaltningerne har bidraget og været involveret i hele processen. De har bidraget med viden og input om konkrete politikker og tiltag indenfor deres sektorområder, og har medvirket til at kvalificere ideer og indhold,dog uden at fungere som censur.
Indhold i Udkast til Østerbro bydelsplan
Udkastet til Østerbro bydelsplan indeholder en vision om, at bydelens borgere skal opleve at have mere livskvalitet og at det primært skal ske via et aktivt byliv (?Østerbro - Livskvalitet og et aktivt byliv? ).
Herudover indeholder udkast til bydelsplan 4 temaer i bydelskataloget, der indeholder en række målsætninger og konkrete, lokale forslag:
1) Østerbro identiteter: Temaet beskriver de forskellige borgere og kvarterer på Østerbro og har et særligt fokus på, at der skal ske en indsats overfor de marginaliserede unge, der færdes og skaber utryghed på de ydre dele af Østerbro
2) Dynamisk kultur og fritid: Temaet beskriver, at Østerbro ønsker at være en bydel med meget uformel og selvorganiseret idræt og kulturliv.
3) Rekreative byrum: Temaet fokuserer på hvordan bydelens pladser og andre byrum skal invitere til aktivitet. Der er bl.a. fokus på en udvikling af Østerbrogade, særligt de byrum, der ligger langs hele gaden fra Søerne til Svanemøllen. Samt for udviklingen af Østre Gasværksgrunden, Hans Knudsens Plads, Bevauisgrunden og adgangen til vandet.
4) Funktionel trafik: Temaet fokuserer særligt på trængselsproblematikken, som bydelen særligt belastes af pga. af Helsingørmotorvejen og der er lokalt interesse for trængselsafgifter og bedre kollektiv trafik. Derudover er der lokalt ønske om flere P-pladser til bydelens borgere og ønske om bedre forhold for de bløde trafikanter, via grønne cykelruter og flere cyklister samt sikre skoleveje.
Bydelsplanen indeholder samlet set forslag til en række lokale principper for og konkrete ideer til Østerbros fremtidige udvikling. Disse er sat i relation til byens centrale målsætninger, som de er formuleret i kommuneplanstrategi 2007 samt en række øvrige politikker og strategier.
Prioritering
Jf. ?10-i-en? konceptet skal bydelskatalogets temaer fremstå prioriterede. Dette er i udkastet til bydelsplan imødekommet via visionen og et begrænset antal temaer, som gør bydelsplanen fokuseret. Fokuseringen kunne imidlertid have været stærkere gennem en egentlig prioritering mellem temaerne i bydelsplanen, som kan tydeliggøre hvilke temaer og målsætninger, Borgerrepræsentationen skal prioritere at arbejde videre med.
Høring
Jf. konceptet ?10-i-en? er Økonomiudvalget forpligtet til at sende udkastene til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg førend en endelig politisk behandling. Det fremgår endvidere af konceptet, at udkastene kan sendes i høring i fagudvalgene med henblik på at få en vurdering af hvordan bydelsplanernes indhold kan indgå i det fremtidige arbejde.
Med henblik på at imødekomme dette og samtidig sætte fokus på hvordan bydelsplanerne kan realiseres foreslås det, at udkast til Østerbro bydelsplan sendes i høring i hhv. fagudvalgene og Østerbro lokaludvalg, idet hhv. fagudvalg og Østerbro lokaludvalg opfordres til at tilkendegive hvilke temaer/indsatser i planen, de særligt vil prioritere at arbejde videre med, hvorfor og hvordan. Da der ikke er afsat særskilte midler til realiseringen af bydelsplanerne forudsættes det, at dette sker indenfor hhv. fagudvalgenes og Østerbro lokaludvalgs egne rammer.
Da udkastet til Østerbro bydelsplan indeholder temaer og/eller indsatser, der har relation til ældre, integrations- og handicapspørgsmål foreslås det endvidere, at udkastet til Østerbro bydelsplan udsendes i høring i hhv. Integrationsrådet, Handicaprådet og de Østerbro Ældreråd med henblik på, at de kan afgive udtalelse hertil.
Økonomi
Høringssvarene fra fagudvalgene og lokaludvalgene vil indeholde en angivelse af, hvordan de afsætter økonomi til at arbejde videre med indsatserne/temaerne.
Videre proces
Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, sendes udkastet til bydelsplan i høring i fagudvalgene med høringsfrist den 4. maj og i hhv. Østerbro Lokaludvalg, Integrationsrådet, Handicaprådet og Østerbro Ældreråd med høringsfrist den 15. april. Efter høringen fremlægges bydelsplanen til endelig politisk behandling i Økonomiudvalget den 26. maj og i Borgerrepræsentationen den 10./11. juni. Bydelsplanerne i første bølge vil herefter blive elektronisk publiceret som et bilag til Kommuneplan 2009, når denne er vedtaget.
Claus Juhl Henrik Plougmann Olsen
bilag