Mødedato: 24.01.2018, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard

Anlæg af supercykelstien Fasanvejsruten, Bispebjerg og Valby

Se alle bilag

For at forbedre cykelfremkommeligheden fra Ryparken til Valby i Københavns Kommune skal der tages stilling til dispositionsforslag og frigivelse af midler til anlæg af supercykelstien Fasanvejsruten.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 12,9 mio. kr. til anlæg af supercykelstien Fasanvejsruten fra Ryparken til Valby. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 7,
  2. at der nedlægges fire bilparkeringspladser på Toftegårds Allé i gul betalingszone i Valby og tre bilparkeringspladser på Lygten uden for betalingszonen, jf. bilag 4. Nedlæggelse af de fire parkeringspladser i gul betalingszone forventes at medføre et indtægtstab på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering på 0,02 mio. kr. fra 2019 og frem.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

I Budget 2016 (Borgerrepræsentationen (BR) 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 14,7 mio. kr. til forbedring af cykelfremkommelighed på Fasanvejsruten. Der skal tages stilling til et dispositionsforslag og frigivelse af de resterende anlægsmidler, så projektet kan anlægges.

Da kapaciteten på cykelstien ved Nørrebro Bydelscenter er for lille til at kunne rumme det nuværende og det forventede antal cyklister på supercykelstien, er der behov for at udvide cykelstien ved Nørrebro Bycenter, hvor der står en række træer. Der skal derfor tages stilling til et projektforslag om anlæg af en række delprojekter på ruten og udvidelsen af cykelstien ved bycentret, som medfører, at der skal fældes og nyplantes 23 træer på Lygten.

Løsning

Konceptet for supercykelstierne blev besluttet i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011. Målet er at skabe et højklasset net af cykelpendlerruter, der skal få flere til at vælge cyklen til og fra arbejde.

Fasanvejsruten gennemløber Københavns og Frederiksberg kommuner, og i København er strækningen ca. 3,3 km lang. Projektet er koordineret med Frederiksberg Kommune. På Fasanvejsruten er der i dag i årsdøgnstrafik 6.500 cyklister på Lygten, 9.500 cyklister på Nordre Fasanvej og 4.600 cyklister på Søndre Fasanvej. Forvaltningen forventer en stigning i cykeltrafikken på ruten fra Ryparken til Valby på omkring 25 %, når supercykelstien er etableret.

Forvaltningen har udarbejdet et forslag med en række mindre delprojekter, der kan skabe cykelfremkommelighed, tryghed, sikkerhed og høj komfort på Fasanvejsruten, jf. bilag 3Aa-Bc. Forslaget indeholder bl.a. cykelbaner på steder, hvor der ikke er cykelstier eller -baner, bredere cykelstier, hvor det er muligt, en udrettet cykelsti, hævede cykelstier og anlæg af overkørsler, tiltag, der skal adskille cyklister og fodgængere, og bedre belysning på dele af ruten. Bilag 6 indeholder en deltaljeret beskrivelse af delprojekterne.

Der er en udfordring i projektet ved anlæg af cykelsti langs Lygten ud for Nørrebro Bycenter, da en udvidelse af cykelstien, så den får tilstrækkelig kapacitet, medfører fældning af 23 træer på strækningen, jf. bilag 3Af-3Ag. Cykelstien langs Lygten ud for Nørrebro Bycenter er i dag mellem 2,1-2,2 meter bred og har en kapacitet på ca. 200 cyklister i spidstimen (myldretiden fra kl. 16-17). Der er på nuværende tidspunkt ca. 440 cyklister i spidstimen (tal fra 2012) i nordgående retning, og forvaltningen forventer, at der vil være ca. 550 cyklister på strækningen i spidstimen, når Fasanvejsruten er anlagt. Skal cykelstien have en kapacitet, der kan rumme ca. 550 cyklister i spidstimen, skal den være mere end 2,5 meter bred. Et anlægsarbejde med en 2,5 meter bred cykelsti vil ødelægge træernes rødder.

Forvaltningen har undersøgt, om cykelstien kan udvides ind mod Nørrebro Bycenter ved at gøre fortovsarealet smallere. Forvaltningen har ikke arbejdet videre med løsningen, da den kommunale del af fortovet har en standardbredde på 2,5 meter, og resten af fortovet ind mod Nørrebro Bycenter er privat areal.

For at sikre den nødvendige kapacitet på cykelstien anbefaler forvaltningen, at cykelstien udvides, og at 23 træer fældes og nyplantes på strækningen, jf. nedenfor om konsekvenser for træer. Forvaltningen foreslår, at der anlægges en cykelsti på 3 meter i bredden, da det svarer til minimumsanbefalingerne for en supercykelsti. En 3 meter bred cykelsti har en kapacitet på mere end 1.500 cyklister i spidstimen og vil derfor være forberedt for en yderligere udvikling i antallet af cyklister. Løsningen vil samtidig give plads til, at cyklisterne kan stå af/stå på cyklen ud for Nørrebro Bycenter uden at karambolere med andre cyklister.

Forvaltningen anlægger med forslaget en midlertidig cykelbaneløsning på Fyrbødervej, jf. bilag 3Ae. Fyrbødervej er en privat fællesvej, hvor ejeren ønsker at udnytte sin byggeret og har ansøgt om en ændring af lokalplanen. I forbindelse med lokalplansagen skal ejeren anlægge egentlige cykelstier. Tiltag for at forbedre fremkommeligheden for cyklister ved Nørrebro Station/Frederikssundsvej projektudvikles og anlægges i busprojektet Nørrebro Station (BR 9. oktober 2014) i 2019.

Projektet har afventet midler til fællesaktiviteter på ruten (fx fælles skiltning og afmærkning), der blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 28. april 2016, og som er en forudsætning for tilskud fra Vejdirektoratet. Projektet er ligeledes blevet forsinket som følge af koordinering med helhedsgenopretning af Lygten og Nordre Fasanvej, for at projekterne kan anlægges samtidig. For at fremskynde projektet og fordi der er tale om et ukompliceret anlægsprojekt, fremlægger forvaltningen et mindre detaljeret dispositionsforslag til beslutning. Supercykelstien Fasanvejsruten forventes derfor ibrugtaget i december 2018, dvs. med to måneders forsinkelse.

Konsekvenser for parkering
I budgetnotatet ”Sammenhængende supercykelstier og grønne cykelruter” (TM2b), som blev udarbejdet til forhandlingerne om Budget 2016, vurderede forvaltningen, at det ville være nødvendigt at nedlægge 34 parkeringspladser uden for betalingszonen for at gennemføre projektet. I perioden siden budgetnotatet er 21 pladser på Lygten blevet nedlagt administrativt, da pladserne ikke anvendes i praksis, og da forvaltningen vurderede, at de ikke kan anvendes som kantstensparkering, da det sydgående kørerspor på strækningen er smalt (4,5 meter bredt). Ved tilrettelæggelsen af projektet har det vist sig, at det ikke er nødvendigt at nedlægge seks parkeringspladser på Søndre og Nordre Fasanvej. For at gennemføre projektet er der derfor alene behov for at nedlægge syv parkeringspladser. Fire pladser nedlægges på Toftegårds Allé i gul betalingszone og tre pladser på Lygten uden for betalingsområdet, jf. bilag 4.

Belægningsprocenterne i området omkring Valby var ved seneste tælling i marts 2017: 83 %, kl. 12, 95 %, kl. 17 og 100 %, kl. 22. Tællingerne er foretaget efter etableringen af gul betalingszone. Belægningsprocenterne i området omkring Bispebjerg var ved seneste tælling i marts 2017: 90 %, kl. 12, 85 %, kl. 17 og 78 %, kl. 22. Nedlæggelse af de syv pladser forventes at ville give en beregnet stigning på op til 1 % i belægningsprocenten.

Konsekvenser for træer
Projektforslaget forudsætter, at der fældes 23 træer langs Lygten ud for Nørrebro Bycenter - 16 lindetræer fra 1992 og syv elmetræer fra 2009, jf. bilag 3Af og 3Ag. Det er nødvendigt at fælde træerne for at kunne anlægge en bredere cykelsti med den fornødne kapacitet, jf. ovenfor.

Ingen af træerne, som foreslås fældet, er bevaringsværdige, ikoniske eller fredet, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016). Alle lindetræerne mistrives på grund af dårlige vækstbetingelser og på grund af for små plantehuller og vejsalt, og der er i forvejen en løbende udskiftning til nye elmetræer i gang på strækningen. Med projektet bliver det muligt at forbedre vækstbetingelser for alle træerne langs Nørrebro Bycenter.

Med projektet plantes 23 nye elmetræer på Lygten på strækningen langs Nørrebro Bycenter. Træerne forventes placeret som angivet i bilag 3Af-Ag. Placeringen af træerne langs bycentret fastlægges endeligt i forbindelse med projekteringen af projektet. De nye elmetræer vil være af en mere robust art og resistente overfor elmesyge.

Høring
Dispositionsforslaget er godkendt af Movia og politiet. Forvaltningen er fortsat i dialog med politiet om visse af lokaludvalgenes ønsker, jf. nedenfor. Dispositionsforslaget har tillige været i høring hos Valby Lokaludvalg og Bispebjerg Lokaludvalg, jf. bilag 5.

Valby Lokaludvalg støtter projektet, men har ønsket en fremført cykelsti på Søndre Fasanvej mod Valby Langgade i sydgående retningen. Politiet har ikke givet samtykke til forslaget, da det forudsætter en kombineret ligeud- og højresvingsbane, som politiet vurderer vil give fremkommelighedsproblemer for den nordgående trafik, da køresporerne ikke vil være afmærket. Lokaludvalget har ønsket et indkørselsforbud til Brøndkærvej fra Sdr. Fasanvej for bilisterne. Politiet har ikke givet samtykke, da politiet vurderer, at det vil give en forhøjet trafikbelastning i krydset ved Valby Langgade. Endelig har lokaludvalget ønsket et forbud mod venstresving fra Toftegårds Allé mod Valby Langgade. Politiet har ikke givet samtykke, da politiet mener, at bilisterne da vil søge ad trafiksanerede lokalgader i stedet.

 Bispebjerg Lokaludvalg støtter projektet, men har yderligere ønsket:

  • En cykelsti langs Lygten og Lyngsies Plads, jf. bilag 3Ah.
  • Lokaludvalget ønsker tillige en cykelsti- eller bane på Ørnevej, jf. bilag 2Ai.
  • Lokaludvalget ønsker ligeledes, at Nordvestpassagen videreføres og samtænkes med stiforløbet langs Fyrbødervej.
  • En hastighedsnedsættelse fra 50 km/t til 40 km/t på dele af Nordre Fasanvej/Ørnevej på grund af et smalt vejforløb, og der ikke er cykelsti eller cykelbane.

Forvaltningens kommentarer:

  • I dispositionsforslaget indgår en cykelbane langs Lygten og Lyngsies Plads, mens ønsket om en cykelsti vil blive indtænkt i forbindelse med busprojektet på Nørrebro Station.
  • Forvaltningen kan ikke imødekomme ønsket om en cykelsti- eller bane på Ørnevej, da der ikke er plads til en cykelsti eller cykelbane, men forvaltningen vil etablere cykelsymboler langs kantstenen.
  • Forvaltningen har ikke arbejdet videre med en forbindelse til Nordvestpassagen, da projektet herom ikke gennemføres, jf. Borgerrepræsentationens beslutninger af 26. maj 2016 og 30. marts 2017.
  • Politiet kan ikke give samtykke til en hastighedsnedsættelse på dele af Nordre Fasanvej omkring Ørnevej, som begrundes med, at politiet ikke har ressourcer til at håndhæve hastighedsnedsættelsen.

Forvaltningen vil gå i yderligere dialog med politiet med henblik på, at lokaludvalgenes ønsker kan imødekommes. De evt. mindre ændringer, der måtte komme ud af dette, kan holdes inden for projektets budget og tidsplan.

Økonomi

Med denne indstilling ønskes de endnu ikke frigivne midler (12,4 mio. kr. i 2016 p/l) frigivet. De 12,4 mio. kr. (2016 p/l) svarer til 12,9 mio. kr. i 2018 p/l, se også økonomibilaget, bilag 7. I Budget 2016 blev der afsat en driftsbevilling på 0,07 mio. kr. i 2019 og frem til drift af supercykelstien Fasansvejsruten. De afsatte driftsmidler er placeret under Økonomiudvalget og vil blive indstillet overført til Teknik- og Miljøudvalget, når anlægsprojektet er færdigt og ibrugtaget, se også økonomibilaget.

I forbindelse med anlæggelse af supercykelstien Fasanvejsruten forventes fire parkeringspladser i gul betalingszone nedlagt. Nedlæggelsen vil medføre et indtægtstab på 0,02 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering fra 2019 og frem.

Videre proces

Projektet forventes anlagt fra juni til december 2018, hvor delprojekterne forventes ibrugtaget løbende.

 

Pernille Andersen                    /Jane Snog

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at dispositionsforslaget danner grundlag for detailprojektering og anlæg af supercykelstien Fasanvejsruten, jf. bilag 3Aa-Bc.
  2. at der fældes og nyplantes 23 træer på Lygten ud for Nørrebro Bycenter, jf. bilag 3Af-Ag.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  3. at der frigives en anlægsbevilling på 12,9 mio. kr. til anlæg af supercykelstien Fasanvejsruten fra Ryparken til Valby. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 7.
  4. at der nedlægges fire bilparkeringspladser på Toftegårds Allé i gul betalingszone i Valby og tre bilparkeringspladser på Lygten uden for betalingszonen, jf. bilag 4. Nedlæggelse af de fire parkeringspladser i gul betalingszone forventes at medføre et indtægtstab på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering på 0,02 mio. kr. fra 2019 og frem.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2017

Det Konservative Folkeparti og Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringspladserne skal reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B og Ø.

 

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3. og 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 15: Anlæg af supercykelstien Fasanvejsruten, Bispebjerg og Valby (2017-0357960)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder, at parkeringspladserne skal reetableres i nærområdet og inden for projektets økonomi.”

 

Til top