Mødedato: 24.01.2006, kl. 14:00

Byfornyelsesprogrammet for området omkring Sjællandsgade Skole - områdefornyelsesforsøg (Bygge- og Teknikudvalget)

Byfornyelsesprogrammet for området omkring Sjællandsgade Skole - områdefornyelsesforsøg (Bygge- og Teknikudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 24. januar 2006

 

 


J.nr. ØU 17/2006

 

5. Byfornyelsesprogrammet for området omkring Sjællandsgade Skole - områdefornyelsesforsøg (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at byfornyelsesprogrammet "Nyt byliv i byrummet omkring Sjællandsgades skole" godkendes som ramme for gennemførelse af områdefornyelsesforsøg i området omkring Sjællandsgades Skole med henblik på fremsendelse til Socialministeriet inden 1. februar 2006.

 

at kommunen modtager 7,972 mio. kr. fra Socialministeriet og selv bidrager med op til 15,9 mio. kr. til gennemførelse af programmet (konto nr. 0.15.3. Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur).

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2005

Søren Pind (V) stillede ændringsforslag om at det i den påtænkte samlede trafikplan for området skal indgå, at Guldbergsgade og Sjællandsgade holdes åben for biltrafik. De to gader åbnes nu.

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (UP)

X

 

 

Ole Hentzen (C2)

X

 

 

Monica Thon (B)

X

 

 

Kim Christensen (A)

X

 

 

Joan Jensen (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

 

                     

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

Indstillingen med det tiltrådte ændringsforslag blev anbefalet.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

At Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at udgifterne til projektet finansieres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme for 2006.

 

Borgerrepræsentationen godkendte den 10. februar 2005, at bemyndige Bygge- og Teknikforvaltningen til at modtage bindende reservation på 7,9 mio. kr. til gennemførelse af projektet og tilkendegive overfor staten, at Københavns Kommune var indstillet på at finansiere de resterend e udgifter på 12,7 mio. kr. Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller i denne sag, at Københavns Kommune bidrager med op til 15,9 mio. kr. til projektet. Udgiften finansieres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. Der henvises til vedlagte notat."

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2006

A, B, F og Ø stillede følgende ændringsforslag:

At spærringerne for biltrafik i Guldbergsgade og Sjællandsgade ikke fjernes, før det eventuelt vil kunne ske som en del af den samlede trafikplan for området, som indgår i byfornyelsesprogrammet.

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For stemte 10 medlemmer: A, B, F og Ø

Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V

Ændringsforslaget blev dermed anbefalet.

Den således ændrede indstilling blev herefter anbefalet uden afstemning.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen bemyndigede i mødet den 10. februar 2005 Bygge- og Teknikforvaltningen til at modtage bindende reservation på 7,972 mio. kr. fra Socialministeriet til gennemførelse af et områdefornyelsesforsøg "Nyt byliv i byrummet omkring Sjællandsgade Skole" og tilkendegive overfor staten, at kommunen er indstillet på at finansiere de resterende udgifter på 12,7 mio. kr. samt til på baggrund heraf at iværksætte udarbejdelsen af byfornyelsesprogrammet med henblik på forelæggelse for Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden Socialministeriets godkendelse.

Projektets budget udgør fortsat knap 24 mio. kr., hvilket indebærer, at kommunens bidrag øges fra den oprindelige forventning på knap 13 mio. kr. til knap 16 mio. kr.

Projektet går ud på at skabe nyt byliv i byrummet omkring skolen og er karakteriseret ved udover en revitalisering af de fysiske omgivelser omkring skolen, kirken, den bemandende legeplads og Sjællandsgade Bad at være et kombineret kultur, idræt og integrationsprojekt med omdrejningspunkt omkring disse institutioner.

Indsatsen baseres på, at skole, fritidstilbud for børn og unge er vigtige parametre i forhold til at fastholde eller styrke antallet af ressourcestærke familier i et lokalområde.

Sbs Byfornyelse står for planlægningen som procesrådgiver for kommunen

Borgerinddragelsesprocessen er planlagt i samarbejde med initiativgruppen fra området. Der har været afholdt 2 borgermøder og 3 workshops-forløb med emnerne: 1. Sikre skoleveje, 2. Byrummet foran Simeons Kirke og 3. Skolen, den bemandede legeplads og boldbanen.

Der er blevet etableret en styregruppe med repræsentanter fra de relevante forvaltninger – såvel lokale som centrale – samt beboere i området. Styregruppen vil kunne udvides med en repræsentant fra de kommende lokaludvalg. Endvidere har der været etableret en koordineringsgruppe, som skal afløses af projektgrupper, når socialministeriets godkendelse foreligger og den videre bearbejdning og konkretisering af projekterne skal ske.

På baggrund af disse drøftelser har sbs udarbejdet det nu foreliggende byfornyelsesprogram.

Programmet præciserer de problemer, potentialer og løsninger, som ansøgningen skitserede. Der er tale om fysiske projekter omkring skolen, boldbanen og den bemandede legeplads og byrummet foran kirken samt at sikre skolevejene primært fra den østlige del af området.

Der foreslås udarbejdet en samlet trafikplan for området med særlig fokus på sikre skoleveje. For så vidt angår de fysiske projekter omkring fokusområdet ved skolen skal der udarbejdes en helhedsplan, således at de forskellige områders funktioner og udtryk samtænkes.

Projekterne i programmet forudsættes udarbejdet i tæt samarbejde med de involverede forvaltninger og skal forelægges det fremtidige Teknik- og Miljøudvalg til godkendelse, inden de iværksættes.

Da der er tale om et forsøg i forhold til byfornyelseslovens § 97, stk. 1, har socialministeriet tilkendegivet, at der ikke er mulighed for at opnå en ekstraordinær ramme til bygningsfornyelse. Ministeriet ser dog gerne, at kommunen prioriterer området bygningsfornyelsesmæssigt, hvilket forvaltningen har indvilget i, såfremt der er mulighed herfor, og det i øvrigt er i overensstemmelse med kommunens strategi herfor samt med forbehold for efterfølgende politisk godkendelse


 

Til top