Mødedato: 23.11.2004, kl. 15:00

Sundhedscentre og rygcenter (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Sundhedscentre og rygcenter (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 23. november 2004

 

 


J.nr. ØU 385/2004

 

14. Sundhedscentre og rygcenter (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

 

at iværksætte et sundhedscenter for kronikere primo 2005,

 

at afsætte 3,5 mio. kr. til et sundhedscenter for kronikere i 2005. Heraf overføres 1,5 mio. kr. fra budget 2004,

 

at afsætte 0,5 mio. kr. til et sundhedscenter for kronikere i 2004 til dækning af etableringsomkostninger, herunder rekruttering, 

 

at sundhedscentret for kronikere evalueres efter 2 år og at der laves en foreløbig status i vinteren 2005/2006,

 

at den endelige fordeling af budgetmidler mellem Rygcenter og sundhedscentre samt beslutning om flere sundhedscentre afventer tilbagemelding fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, men herværende indstilling vil under alle omstændigheder blive finansieret af det samlede beløb afsat til Rygcentret og sundhedscentre i budgetaftalen for 2004,

 

at der udarbejdes et forslag til, hvordan sundhedscentre kan bidrage til forvaltningens fremtidige opgaveløsning i forbindelse med strukturreformen og at forvaltningen kan benytte sig af ekstern konsulentbistand ved løsningen af denne opgave,

 

at det overfor Økonomiudvalget indstilles at den kassemæssige dækning på i alt 0,5 mio. kr. i 2004 og 3,5 mio. kr. i 2005 anvises på Økonomiudvalgets bevilling Fælles Driftspuljer, konto 6.51.1.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. oktober 2004

Modtagne høringssvar blev omdelt på mødet.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte indstillingen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"I forbindelse med vedtagelsen af budget 2004 blev der i perioden 2004-2007 afsat 2 mill. kr. årligt til sundhedscentre. I alt 8 mill. kr. for hele perioden. Disse midler blev placeret under Økonomiudvalget, bevilling Fælles Driftspuljer til efterfølgende udmøntning.

Med henblik på at udmønte budgetmidlerne til sundhedscentre indstiller Økonomiudvalget til Borgerrepræsentationen,

at der gives en tillægsbevilling på 0,5 mill. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2004 på bevilling Sundhed, funktion 5.90.1, og at der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling Fælles Driftspuljer, funktion 6.51.1.

I 2004 anvendes der dermed kun 0,5 mill. kr. af det årlige budget på 2 mill. kr., hvorfor Økonomiudvalget i 2004 har et mindreforbrug på 1,5 mill. kr. på bevilling Fælles Driftspuljer. Det forudsættes, at disse midler bliver overført til budget 2005.

at der gives en tillægsbevilling på 3,5 mill. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2005 på bevilling Sundhed, funktion 5.90.1, og at der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling Fælles Driftspuljer, funktion 6.51.1. De 3,5 mill. kr. udgøres af de årlige 2 mill. kr. samt de resterende uforbrugte midler fra 2004 på 1,5 mill. kr.

at Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme for 2006 og 2007 øges med 2 mill. kr. på bevilling Sundhed, funktion 5.90.1, og at der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling Fælles Driftspuljer, funktion 6.51.1. Efter 2007 er der ikke afsat midler til sundhedscentre.

Derudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. november 2004

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

I budgetforliget for 2004 blev det besluttet at afsætte 8 mio. kr. til sundhedscentre og Rygcenter og at midlerne i 2004 fordeles med 2 mio. kr. til sundhedscentre og 6 mio. kr. til Rygcentret (BR 367/03).

 

Bevillingen skal ses i lyset af, at Borgerrepræsentationen tiltrådte en hensigtserklæring om, at hospitalernes og den primære sektors indsats skal samtænkes og samtidig styrke den forebyggende indsats.

 

Sundhedsforvaltningen har i juni 2004 anmodet Indenrigs- og Sundhedsministeriet om tilladelse til, at Rygcentret indgår i en 4-årig forsøgsordning med udvikling af en tværfaglig sygesikringsmodel. Modellen vil betyde en samlet mindreudgift for Københavns Kommune på 3-4 mio. kr.

 

Anmodningen er på grund af travlhed i ministeriet i forbindelse med den kommende strukturreform ikke færdigbehandlet. Sundhedsforvaltningen forventer en tilbagemelding i nærmeste fremtid, men har ikke kunnet få en præcis tidsfrist. Derfor anmodes Sundheds- og Omsorgsudvalget nu om godkendelse til at gå videre med færdigt forslag om sundhedscenter for kronikere.

 

Sundhedsforvaltningen har analyseret mulighederne og behovet for at udvikle modelprojekter for henholdsvis kronikere, børnefamilier og ældre. Nærværende projekt om sundhedscenter for kronikere er den første forslag på baggrund af dette arbejde.

 

Sundhedscenter for kronikere

Sundhedsforvaltningen samarbejder med de praktiserende læger i Københavns Kommune og H:S Bispebjerg Hospital om at styrke rehabiliteringsindsatsen og oprette et sundhedscenter målrettet kronikere.

 

Gruppen af kronikere er valgt, fordi andelen af kronikere i befolkningen er stigende, og fordi kroniske sygdomme lægger beslag på en stor del af den somatiske hospitalskapacitet i H:S. Der er samtidig evidens for, at kronisk syges sundhedstilstand forbedres ved en målrettet rehabilitering. I forlængelse heraf fokuserer Regeringens sundhedsprogram "Sund hele livet" (2002) på netop denne grupper.

 

Etableringen af et sundhedscenter for kronikere skal samtidig ses i lyset af, at aftalen om strukturreformen slår fast, at "Kommunerne får ansvaret for den forebyggelse, pleje og genoptræning, der ikke foregår under indlæggelse. Kommunerne skal kunne etablere nye løsninger på især forebyggelses- og genoptræningsområdet, f.eks. i form af sundhedscentre."(Aftale om struktureform, juni 2004:33).

 

Sundhedsforvaltningens mål med sundhedscentret for kronikere er:

·        at styrke rehabiliterings- og forebyggelsesindsatsen

·        at skabe sammenhængende patientforløb mellem hospital og primærsektor

·        at sikre en bedre udnyttelse af ressourcerne i sundhedssektoren

 

Visitationen til sundhedscentret sker via de almen praktiserende læger. For at udvikle og sikre kvaliteten i sundhedscentrets ydelser indgår Sundhedsforvaltningen en aftale med H:S om uddannelse af sundhedscentrets personale. Samtidig løftes de praktiserende lægers kompetencer i forhold til udredningsmuligheder, behandlingsprincipper og rehabiliteringen i sundhedscentret og på hospitalet.

 

Sundhedsforvaltningen foreslår, at sundhedscentret for kronikere placeres i Randersgade 60, Østerbro. Ældrekontor Østerbro, Træningscenter Østerbro og et dagcenter placeres i samme bygning, hvormed der åbnes mulighed for samarbejde om f.eks. træningsfaciliteter. Dette har været en væsentlig begrundelse for placeringen. Det foreslås at centret sættes i drift primo 2005. Driftsudgifter for et sundhedscenter målrettet kronikere i 2005 anslås til 3,5 mio. kr.

 

Sundhedscentre i relation til strukturreformen

Aftalen om strukturreformen slår fast, at kommunerne fra 1. januar 2007 får ansvaret for forebyggelse, pleje og genoptræning efter sygehusindlæggelse. Aftalen nævner specifikt sundhedscentre som en organisatorisk ramme for nye løsninger på forebyggelses- og genoptræningsområdet.

 

Sundhedsforvaltningen vil derfor i næste fase vedrørende arbejdet med sundhedscentre fokusere på sundhedscentres betydning for Københavns Kommunes opgaveløsning på sundhedsområdet i relation til den kommende region.


 


Til top