Indstilling om besvarelse af Revisionsberetningen af Københavns Kommunes åbningsbalance per den 1. januar 2004
Indstilling om besvarelse af Revisionsberetningen af Københavns Kommunes åbningsbalance per den 1. januar 2004
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 23. november 2004
J.nr. ØU 392/2004
3. Indstilling om besvarelse af Revisionsberetningen af Københavns Kommunes åbningsbalance per den 1. januar 2004
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller:
·
At Økonomiudvalget tager denne indstilling om
Revisionsberetningen af Københavns Kommunes åbningsbalance per 1. januar 2004
til efterretning.
RESUME
Økonomiudvalget oversendte Københavns Kommunes
åbningsbalance til Revisionsdirektoratet 22. juni 2004 (ØU 243/2004). Åbningsbalancen
giver en status over kommunes aktiver, bygninger, tek
Åbningsbalance viser, at Københavns Kommune har en balancesum på 44,9 mia. kr.
Revisionsdirektoratet har efterfølgende revideret åbningsbalancen og afgivet revisionsberetning. Beretningen konkluderer, at åbningsbalancen giver et retvisende billede af kommunes aktiver og passiver per. 1. januar 2004 og er aflagt i overensstemmelse med de krav, der stilles til regnskabsaflæggelsen som følge af den kommunale styrelseslov. Revisionen af åbningsbalancen har ikke givet anledning til forbehold og kommunens anvendte regnskabspraksis for åbningsbalancen skønnes hensigtsmæssig.
Revisionsberetningen kommer med fremadrettede anbefalinger til aflæggelse af regnskab 2004, samt forslag til konkrete justeringer i åbningsbalancen frem mod aflæggelse af regnskab 2004. Økonomiforvaltningen vil indgå en dialog med Revisionsdirektoratet om, hvordan og på hvilket niveau anbefalingerne fremover kan imødekommes. Fagforvaltningerne vil frem mod regnskab 2004 foretage de konkrete ændringer Revisionsdirektoratet påpeger i beretningen.
Udarbejdelsen af åbningsbalancen sker på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets beslutning om at amter, kommuner og statslige institutioner m.v. skal aflægge et omkostningsbaseret regnskab og på sigt overgå til omkostningsbaserede bevillinger.
I kommunens regnskab for 2004 vil der som supplement til det nuværende regnskab være et omkostningsregnskab for de syv udvalg og et for kommunen som helhed. Fundamentet for aflæggelse af kommunens første omkostningsbaserede regnskab i 2004 er den nu reviderede åbningsbalance. Det betyder, at de drifts- og investeringsmæssige aktiviteter, der har været for året 2004, vil påvirke balancen og resultere i en ny ultimo balance for 2004.
Økonomiforvaltningen forventer, at den nye regnskabsreform i højere grad kan understøtte Borgerrepræsentationens ønske om øget gennemsigtighed, bedre sammenlignelighed internt og eksternt samt højere informationsniveau om anvendte ressourcer (BR 367/03).
Første trin til en overgang til et omkostningsbaseret regnskabssystem er nu opfyldt med etableringen af åbningsbalancen og det nærtstående omkostningsregnskab for 2004. I forlængelse af regeringsaftalen for kommunernes og amternes økonomi for 2005, har Økonomiudvalget tilsluttet sig, at Økonomiforvaltningen arbejder videre med omkostningsbudgettering (ØU 243/04). Københavns Kommune har meldt sig til et pilotprojekt om omkostningsbaserede bevillinger. Hensigten er at indhøste praktiske erfaringer til en ventet fuld implementering af et omkostningsbaseret budget- og regnskabssystem i 2008. Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ønsket at bidrage med praktisk erfaring fra udvalgte områder i samarbejde med Økonomiforvaltningen.
Frem mod budgetvedtagelsen for 2006 forventer Økonomiforvaltningen at kunne præsentere Økonomiudvalget for et oplæg til, hvordan de udvalgte områder kan håndtere budgettering ud fra omkostningsprincipper.
SAGSBESKRIVELSE
Økonomiudvalget oversendte Københavns Kommunes
åbningsbalance til Revisionsdirektoratet 22. juni 2004 (ØU 243/2004). Åbningsbalancen
giver en status over kommunes aktiver i form af bygninger, tek
Åbningsbalance viser, at Københavns Kommune har en bogført balancesum på 44,9 mia. kr., heraf anlægsaktiver for 29,3 mia. kr. Forpligtigelsen til tjenestemandspensioner er 20,9 mia. kr., til kort og lang gæld 14,7 mia. kr. Kommunens egenkapital udgør 9,2 mia. kr. og udtrykker forskellen mellem aktiver og passiver.
Revisionsdirektoratet har efterfølgende revideret åbningsbalancen og afgivet revisionsberetning. Beretningen konkluderer, at åbningsbalancen giver et retvisende billede af kommunes aktiver og passiver per. 1. januar 2004 og er aflagt i overensstemmelse med de krav, der stilles til regnskabsaflæggelsen som følge af den kommunale styrelseslov. Revisionen af åbn ingsbalancen har ikke givet anledning til forbehold og kommunens anvendte regnskabspraksis for åbningsbalancen skønnes hensigtsmæssigt.
Revisionsberetningen kommer med fremadrettede anbefalinger til aflæggelse af regnskab 2004. Økonomiforvaltningen vil på baggrund af de givne anbefalinger fortage de nødvendige korrektioner herunder indgå i en dialog med Revisionsdirektoratet om, hvordan og på hvilket niveau anbefalingerne fremover kan imødekommes.
Forvaltningerne vil frem mod årsregnskabets afslutning indarbejde de relevante korrektioner i balancen, jf. høringsafsnittet.
Kommunens omkostningsbaserede regnskab for 2004 vil indeholde en resultatopgørelse, pengestrømsopgørelse og en balance med tilhørende regnskabsnoter og beskrivelse af anvendt regnskabspraksis. Resultatopgørelsen viser, hvilket ressourceforbrug forvaltningerne har haft til levering af årets serviceydelser. Pengestrømsopgørelsen viser, hvordan årets ind- og udbetalinger har været fra drifts-, investerings- og finansieringsaktiviteter. Balancen viser herefter en ny status ultimo året over kommunens bogførte aktiver og passiver på baggrund af årets aktiviteter.
Økonomiforvaltningen forventer,
at kommunens første omkostningsbaserede regnskab kan bidrage positivt til at
dokumentere, hvad det reelt koster at producere en given serviceydelse. Desuden
ventes den at kunne levere inputs til arbejdet med prisudregninger i
kommunens nye budgetmodel og lignende.
Københavns Kommune ønsker at forsætte den aktive linie i forhold til staten og det gode samarbejde med forvaltningerne i gennemførelsen af regnskabsreformen. Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker i samarbejde med Økonomiforvaltningen at bidrage med praktiske erfaringer til et pilotprojekt for omkostningsbevillinger.
Det betyder, at Københavns Kommune i samarbejde med 9 andre
amter og kommuner og Indenrigs- og Sundhedsmi
ØKONOMI
MILJØVURDERING
Ingen konsekvenser
ANDRE KONSEKVENSER
HØRING
Revisionsberetning har været drøftet med forvaltningerne som på den baggrund har følgende bemærkninger.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har tilkendegivet, at den af Revisionsdirektoratets oplyste manglende indregning ikke er korrekt, idet medborgerhus er indregnet under ejendomsdrift. De generelle anbefalinger tages til efterretning og vil blive indarbejdet i den generelle regnskabspraksis efter de retningslinier der vedtages.
Som svar på Revisionsdirektoratets anbefaling om
genovervejelse af indregning af KI aktiver oplyser Kultur- og
Fritidsforvaltningen at der er igangsat et analysearbejde der skal munde ud i
en beslutning om den fremtidige orga
Sundhedsforvaltningen
har tilkendegivet, at de vil indregne det tidligere plejecenter Granbo. Med
udgangspunkt i Revisionsdirektoratets tværgående bemærkninger fremgår denne
anbefaling: "Den interne kontrol i forbindelse med kasseeftersyn i Uddannelses-
og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt
Sundhedsforvaltningen foreslås udbygget med kontrol af indrapporteringer til
anlægskartoteket".
Sundhedsforvaltningen vil iværksætte en tilstedeværelseskontrol således, at institutionerne en gang årligt modtager en oversigt over de registrerede aktiver. Oversigten skal gennemgås, rettelser anføres og returneres til centralbogholderiet attesteret af institutionens leder. Den ajourførte oversigt bliver et bilag til institutionernes regnskaber.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har tilkendegivet, at de påpegede forhold vil indgå i tilrettelæggelsen af den fremtidige indberetning, samt i diverse forretningsgange. Samtidig er der igangsat et arbejde med en gennemgang af de registrerede aktiver i forhold til de modtagne indberetninger. Eventuelle fejl og mangler vil blive korrigeret. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er i dialog med Revisionsdirektoratet om grundlaget for bemærkningerne.
Bygge- og Teknikforvaltningen
har tilkendegivet, at de vil kigge nærmere på Revisionsdirektoratet angivne mangler
med henblik på en fremadrettet justering.
Hvad angår Revisionsdirektoratets
bemærkning i forbindelse med kategorisering af operative og
finansielle leasingforhold tager forvaltningen bemærkningerne til efterretning.
Revisionsdirektoratet har desuden
anbefalet, at Københavns Kirkegårdsgrunde skal måles og indregnes i
balancen. Økonomiforvaltningen vil drøfte målingen af værdien med
Revisionsdirektoratet.
Økonomiforvaltningen, Familie-
og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen tager
generelt Revisionsdirektoratets bemærkninger til efterretning.
BILAG
Bilag 1: Revisionsberetning af Københavns Kommunes åbningsbalance 2004
Erik
Jacobsen