Mødedato: 23.09.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Indtægtsbevilling til cykelprojekter

Se alle bilag

Der er modtaget regional og statslig støtte til cykelprojekter. Borgerrepræsentationen skal godkende indtægt og den tilknyttede egenfinansiering, for at kommunen kan modtage støtten.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Københavns Kommune egenfinansiering til de to cykelprojekter (Store Kongensgade og Cykelparkering) godkendes, så den regionale støtte på i alt 3,49 mio. kr. kan modtages. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 1,
  2. at der frigives anlægsbevillinger på i alt 3,49 mio. kr. fordelt med en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til Store Kongensgade og en anlægsbevilling på 0,49 mio. kr. til Cykelparkering. Anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015. Se også bilag 1,  
  3. at støtten fra statens cykelpulje 2014 på 1,8 mio. kr. vedrørende bus-heller modtages. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 1,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 1,8 mio. til bus-heller. Bevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalget bevilling Ordinær anlæg i 2015. Se også bilag 1.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Københavns Kommune er tildelt støtte til tre cykelprojekter fra regionale og statslige puljer.

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at den tildelte støtte kan modtages, herunder den tilknyttede egenfinansiering.

Løsning

Nedenfor beskrives de tre projekter:

Store Kongensgade
Cykelsti i Store Kongensgade er Supercykelsti og samtidig en del kommunens PLUSnet. PLUSnet består af de vigtigste Grønne Cykelruter, Supercykelstier og øvrige cykelveje.

Den nuværende cykelbane på strækningen har i dag kapacitetsproblemer med forringet fremkommelighed og manglende tryghed til følge. Der ønskes med dette projekt at sikre en cykelstibredde på ca. 3,0 meter på Store Kongensgade hele vejen fra Esplanaden til Kgs. Nytorv. Projektet er godkendt af Borgerrepræsentationen d. 23. maj 2013, dagsordenspunkt 29, med forbehold for om finansieringen også kunne rumme strækningen Marmorkirken-Esplanaden. Med den yderligere finansiering vil projektet nu kunne gennemføres fuldt ud. Der er en forventning fra Region Hovedstaden om, at midlerne anvendes i 2015. Projektets udførsel er blevet udsat fra efterår 2014 til sommer 2015 begrundet i ekstraordinær trafikbelastning af St. Kongensgade og Kongens Nytorv som følge af udgravning og anlæg af metrostationerne ved Marmorkirken og på Kongens Nytorv. Der er en kvalificeret forventning om, at projektet kan udføres i sommeren 2015, idet de mest intensive perioder med jord- og betontransporter da forventes overstået.

Cykelparkeringskældre – har de en fremtid?
Projektet går ud på at afsøge, hvorvidt en opgradering af forholdene i og omkring cykelparkeringskældre, kan øge udnyttelsen af kældrene, forbedre tilgængeligheden i byrummet og derved skabe bedre betingelser for kombinationen mellem cykling og kollektiv transport. Cykelparkeringskældrene på hhv. Kongens Nytorv og Amagerbro Metrostation er valgt som cases, da disse i dag har en ringe udnyttelsesgrad, og der samtidig er store problemer med uhensigtsmæssigt placerede cykler på forpladserne, hvilket er til gene bl.a. for metroens brugere. Projektet udføres i samarbejde med Metroselskabet og vil senest være afsluttet i marts 2015, hvorefter der vil udarbejdes en evaluerings rapport.

Bus-heller
Der ønskes gennemført udvikling, anlæg, test og evaluering af såkaldte ”virtuelle bus-heller” 1-2 steder i byen. En virtuel bus-helle af f.eks. LED-lys etableres som en dynamisk afmærkning på cykelstier, hvor det ikke er muligt at etablere busperroner pga. pladsmangel. Den dynamiske afmærkning aktiveres, umiddelbart før bussen ankommer til stoppestedet, hvorved en fuldtoptrukken stribe og fodgængersymboler tændes og danner et felt reserveret til de ind- og udstigende passagerer. Feltet fungerer dermed som bus-helle, mens bussen holder ved stoppestedet. Formålet er at øge fremkommeligheden for cyklister ved busstoppesteder på supercykelstierne og mindske riskoen for uheld og konflikter mellem cyklister og buspassagerer.

Projektet forventes ikke at berøre bilparkering i Københavns Kommune. Viser det sig mod forventning at være tilfældet, vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt det pågældende projekt til godkendelse inden udførelse.

Projektet udføres af Sekretariatet for Supercykelstier i samarbejde Københavns Kommune. De virtuelle bus-heller skal på sigt indarbejdes som en del af Koncept for Supercykelstier, såfremt forsøget er en succes.

Økonomi

Med denne indstilling ønskes der samlet modtaget 5,29 mio. kr. fra henholdsvis Region Hovedstaden (3,49 mio. kr.) og staten (1,8 mio. kr.). De 3,49 mio. kr. fra Region Hovedstaden skal gives som en tillægsbevilling på 3,0 mio. kr. til anlægsprojektet ”Cykelbane og cykelsti i Store Kongensgade” (Borgerrepræsentationen d. 23. maj 2013, dagsordenspunkt 29) og en tillægsbevilling på 0,49 mio. kr. til anlægsprojektet ”God Cykelparkering” (Borgerrepræsentationen d. 22. august 2013 dagsordenspunkt 15 og 10. april 2014, dagsordenspunkt 14). De 1,8 mio. kr. fra staten går til udvikling, anlæg, test og evaluering af virtuelle bus-heller 1-2 steder i byen.

Tabel 1. Oversigt over cykelprojekter

Projekt (Titel)

Regional støtte (mio. kr. og procent)

Københavns egenfinansiering (mio. kr.)

Støtte og egenfinansiering (mio. kr.)

Store Kongensgade

3,0 (46 %)

3,5

6,5

Cykelparkering

0,49 (49 %)

0,5

0,99

Projekt (Titel)

Statslig støtte (mio. kr. og procent)

Københavns egenfinansiering (mio. kr.)

Støtte og egenfinansiering (mio. kr.)

Bus-heller

1,8 (100 %)

0

1,8

I alt

5,29

4

9,29

Den regionale støtte er betinget af kommunal egenfinansiering. De to projekter med regional støtte er egenfinansieret i henholdsvis Cykelpakke V (Budget 2012, UÆ161) og Cykelpakke VI (Budget 2013, Æ283). De samlet set 5,29 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3, i 2015. De obligatoriske tabeller og bevillingsmæssige ændringer fremgår af bilag 1.

Oversigt over politisk behandling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune egenfinansiering til de to cykelprojekter (Store Kongensgade og Cykelparkering) godkendes, så den regionale støtte på i alt 3,49 mio. kr. kan modtages. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 1.
  2. at der frigives anlægsbevillinger på i alt 3,49 mio. kr. fordelt med en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til Store Kongensgade og en anlægsbevilling på 0,49 mio. kr. til Cykelparkering. Anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015. Se også bilag 1.
  3. at støtten fra statens cykelpulje 2014 på 1,8 mio. kr. vedrørende bus-heller modtages. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 1.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 1,8 mio. til bus-heller. Bevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalget bevilling Ordinær anlæg i 2015. Se også bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Dagsordenspunkt 23: Indtægtsbevilling til cykelprojekter

Økonomiudvalgets beslutning den 23. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top