Mødedato: 23.09.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udredning om blødt vand - reducering af kalk i vandforsyningen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen vedtog den 31. oktober 2013 et medlemsforslag om, at HOFOR skulle iværksætte en udredning om reduceret kalkindhold i den københavnske vandforsyning.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at HOFOR's udredning om blødt vand tages til efterretning (bilag 1),
  2. at HOFOR anmodes om at arbejde videre med den i udredningen skitserede udrulning af blødt vand i HOFOR's samlede vandforsyningsområde, herunder også i København,
  3. at medlemsforslaget hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 31. oktober 2013 et medlemsforsalg om reducereret kalk i vandforsyningen. Af medlemsforslaget fremgår det,
  • at Københavns Kommune anmoder HOFOR om at iværksætte en udredning af de økonomiske, forbrugermæssige, klima- og miljømæssige gevinster ved at reducere kalkindholdet i den københavnske vandforsyning, samt
  • at der på baggrund af denne udredning udarbejdes et beslutningsoplæg, så Borgerrepræsentationen kan tage stilling til, om Borgerrepræsentationen skal anmode HOFOR om at arbejde videre med at investere i kalkudfældning med henblik på at reducere mængden af kalk i drikkevandet i de kommuner, som HOFOR leverer vand til, herunder Københavns Kommune, og om kalkudfældningen kan indgå som et miljø- og servicemål i prisloftreguleringen.

Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Løsning

HOFOR har fremsendt den i bilag 1 vedlagte udredning om blødt vand (reducereret kalkindhold i vandforsyningen). Udredningen beskriver de forskellige fordele og ulemper ved blødt vand samt den påtænkte proces for implementering af blødt vand.

Da HOFOR forsyner en række kommuner udover Københavns Kommune og har vandindvinding i flere forskellige kommuner, forventes blødt vand projektet at skulle myndighedsbehandles i yderligere 9 kommuner (heraf er 7 relevante for Københavns Kommune) og høres i 15 aftagerkommuner. Samtidig skal den fysiske ombygning af vandværkerne indpasses i service- og renoveringsplanerne for vandværkerne. HOFOR planlægger derfor at udrulle blødt vand i perioden 2016 - 2022, hvor det prioriteres, at en stor del af aftagerkommunerne modtager blødgjort vand hurtigst muligt, samt at forbrugerne i København får de mindst mulige gener i forbindelse med skiftende hårdhed i udrulningsperioden.

Københavns Kommune forsynes fra alle de regionale vandværker. Det er således først, når projektet er afsluttet, at hele Københavns Kommune vil have blødt vand. I implementeringsperioden vil der være forskellige hårdheder i Københavns Kommune og også forskelle mellem bydelene, afhængigt af om bydelen modtager mere eller mindre vand fra et af de regionale vandværker, som er blevet ombygget tidligt. HOFOR vurderer, at variationen i hårdhedsgrad i implementeringsperioden ikke vil have nogen negative virkninger for forbrugerne.   

Hårdheden af HOFOR's vand varierer mellem 17 til 30 dH svarende til hårdt til meget hårdt. Med reduceringen af kalk i blødt vand projektet forventes det, at hårdheden sænkes til niveauet 10 dH, svarende til middelhårdt vand. Reducering af kalk forventes at give vandforbrugerne en række fordele i form af mindre energiforbrug, mindre forbrug af sæbe, vaske- og rengøringsmidler, mindre tidsforbrug og forbrug af kemikalier til afkalkning samt længere levetid for husholdningsapparater. Projektets ulemper relaterer sig primært til tandsundheden pga. af mindre kalk i vandet og til de omkostninger, som er forbundet med at implementere og drifte de nye anlæg til kalkreducering. 

HOFOR planlægger endvidere en kommunikationsindsats rettet mod forbrugerne, når blødt vand er fuldt implementeret, blandt andet for at forbrugerne kan identificere de gevinster, som kræver adfærdsændringer, f.eks. i relation til dosering af sæbe og vaskemidler. Takstmæssigt vil blødt vand øge taksten med de omkostninger, som HOFOR skal afholde til drift og investering i kalkreduceringsanlæggene. Total set forventes det, at forbrugerne vil opnå en nettogevinst på 4,40 kr. pr. kubikmeter.

HOFOR's bestyrelse har vedtaget, at blødt vand skal være et servicemål for HOFOR. HOFOR har endvidere oplyst, at blødgøring af vand kan indgå/finansieres som et regulatorisk servicemål i vandtaksterne. I den sammenhæng kan det nævnes, at Teknik- og Miljøudvalget hvert år behandler en myndighedssag om legalitetsgodkendelse af HOFOR's vand- og spildevandstakster. Servicemål kan besluttes af HOFOR's bestyrelse. Herudover har Borgerrepræsentationen også mulighed for at fastsætte henholdsvis miljø- og servicemål for vandforsyningen og spildevandsforsyningen i Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen indstiller på den baggrund, at Borgerrepræsentationen tager HOFOR's udredning vedrørende blødt vand (bilag 1) til efterretning, og opfordrer HOFOR til at arbejde videre med skitserede udrulning af blødt vand i HOFORs samlede vandforsyningsområde.

HOFOR's konkrete implementering af blødt vand samt vurderingen af miljø- og sundhedsforhold i relation til vandforsyningen, samt kommunale miljø- og servicemål er Teknik- og Miljøudvalgets ressort. Det er derfor Teknik- og Miljøudvalget, der varetager de konkrete myndighedsopgaver, høring om HOFOR's blødt vandprojekt samt håndtering og koordinering med HOFOR af kommunikation om blødt vand til forbrugerne.

Indstillingen har været i høring hos Teknik- og Miljøforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger er indarbejdet i indstillingen.

Økonomi

Implementeringen af blødt vand vil på sigt bevirke, at Københavns Kommune skal betale mere i vandtakst, men også at kommunen vil opnå en række besparelse ved blødt vand. Kommunen og borgerne vil således opleve en nettogevinst ved blødt vand. Nettogevinsten for blødt vand forventes at blive 4,4 kr. pr. kubikmeter 

HOFOR har vurderet ulemperne ved blødt vand til at koste 3,5 kr. pr. kubikmeter. Ulemperne relater sig henholdsvis til takststigninger på 1,8 kr. pr. kubikmeter,  øget omkostninger til tandpleje på 1,3 kr. pr. kubikmeter samt afgifter på 0,4 kr. pr. kubikmeter.

På gevinstsiden forventes blødt vand at bidrage med et plus på 7,9 kr. pr. kubikmeter. De største gevinster fremkommer ved længere levetid for husholdningsapparater og installationer, henholdsvis 0,8 kr. pr. kubikmeter og 2,6 kr. pr. kubikmeter, mindre forbrug af vaskemidler på 1,1 kr. pr. kubikmeter, reducerede tidsforbrug i forbindelse med rengøring på 3,2 kr. pr. kubikmeter.  Her ud over forventes energiforbruget reduceret med 0,2 kr. pr. kubikmeter og udgifter på rensningsanlæggene forventes reducerede med 0,1 kr. pr. kubikmeter.

Nettogevinsten bliver dermed 7,9 kr. pr. kubikmeter minus 3,5 kr. pr. kubikmeter svarende til 4,4 pr. kubikmeter.

Herudover forventer Økonomiforvaltningen, at Københavns Kommune skal garantere for vandforsyningens lån til investeringer i blødt vand på i alt 240 mio. kr. Økonomiforvaltningen vil håndtere dette i en kommende sag om regulering af de overordnede rammer for garantistillelse for HOFOR's låntagning. 

Videre proces

Borgerrepræsentationens beslutning meddeles HOFOR, og den konkrete håndtering af høring om blødt vand, myndighedsbehandling med videre vil blive håndteret af Teknik- og Miljøforvaltningen.


Bjarne Winge        /
                                        Per Justesen

Beslutning

Dagsordenspunkt 10: Udredning om blødt vand - reducering af kalk i vandforsyningen

Økonomiudvalgets beslutning den 23. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top