Mødedato: 23.09.2003, kl. 15:00

Budgetanalyse af sikring og vagttjeneste i Københavns Kommune

Budgetanalyse af sikring og vagttjeneste i Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 23. september 2003

 

 


J.nr. ØU 298/2003

 

5. Budgetanalyse af sikring og vagttjeneste i Københavns Kommune

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller,

·        at Økonomiudvalget anmoder udvalgene om deres kommentarer til de tiltag, der foreslås igangsat med henblik på at frembringe et samlet overblik over institutionernes sikringsbehov.

·        at der igangsættes en undersøgelse af mulighederne for at overføre vagt og sikringsopgaver til Bygge- og Teknikforvaltningen, Københavns Brandvæsen. Undersøgelsen skal bl.a. omfatte en analyse af omkostningerne for de enkelte ydelser før og efter en overdragelse, overdragelsesomkostninger, vurdering af besparelsespotentialet og de juridiske og personalemæssige aspekter forbundet med en overdragelse. Analysen gennemføres i et samarbejde mellem relevante forvaltninger med Økonomiforvaltningen som koordinator.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2003

V stillede ændringsforslag om, "at det tilføjes 2. at, at Københavns Brandvæsen friholdes for alle omkostninger til rådighedsløn, pensionsudgifter etc. ved eventuelle afskedigelser af tjenestemænd, der er overført til Brandvæsenet i forbindelse med overtagelsen af opgaven".

For stemte 4 medlemmer: Ø og V.

Imod stemte 7 medlemmer: C, D, F, A og B.

Ingen undlod at stemme.

Peter Skaarup var ikke til stede under afstemningen.

Ændringsforslaget blev forkastet.

 

A stillede ændringsforslag om, "at 2. at bortfalder".

For stemte 9 medlemmer: C, D, A, F, Ø og B.

Imod stemte 2 medlemmer V.

Ingen undlod at stemme.

Peter Skaarup var ikke til stede under afstemningen.

Ændringsforslaget blev vedtaget.

 

Den således ændrede indstilling, hvor 2. at var bortfaldet, blev godkendt.

 

V afgav følgende bemærkning: "Venstre forudsætter, at Københavns Brandvæsen friholdes for alle omkostninger til rådighedsløn, pensionsudgifter etc. ved eventuelle afskedigelser af tjenestemænd, der er overført til Brandvæsenet i forbindelse med overtagelsen af opgaven, jf. det (fjernede) 2. at."

 

 

Behandling: -

 

 

RESUME

De administrerende direktører igangsatte i 2. halvår 2002 en budgetanalyse af forbruget af sikring og vagttjeneste i Københavns Kommune. Analysen omfatter institutionernes eget forbrug af vagt- og sikringsydelser og kommunens egen produktion af ydelser.

Formålet med budgetanalysen har været at få skabt et overblik over ressourceforbruget og organiseringen af vagt og sikring på kommunens institutioner samt identificere et eventuelt besparelses- og effektiviseringspotentiale.

Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse udsendt til et repræsentativt udsnit af kommunens institutioner således, at de omfatter alle typer af institutionskategorier. De indkomne besvarelser dækker 26 pct. af det samlede areal. Analysen viser, at der generelt er et besparelses- og effektiviseringspotentiale ved anderledes løsning af vagt- og sikringsopgaverne på de udvalgte institutioner - uanset om opgaven beholdes i eget regi eller udbydes.

Besparelsespotentialet ved genforhandling af kontrakter og ændringer i sikringen på institutionerne kan opgøres til 5,7 til 7,2 mill. kr. Effektiviseringspotentialet kan opgøres til mellem 5 og 25 pct. afhængig af opgavetilrettelæggelsen på de enkelte institutionsområder.

Vælger man desuden at sende kommunens vagt- og sikringsydelser i udbud, er der et samlet udbudspotentiale på indtil 32 mill. kr., hvor der udover det identificerede besparelses- og effektiviseringspotentiale kan forventes en samlet udbudseffekt (besparelse) på 3,2 til 6,4 mill. kr. Effekten er baseret på erfaringerne fra andre kommuner, der har sendt deres ydelser i udbud. Alternativt kan besparelsen realiseres ved en reorganisering af området, hvor opgavevaretagelsen samles et sted i kommunen.

Økonomiudvalget anmoder udvalgene om deres kommentarer til de tiltag, der foreslås igangsat med henblik på at frembringe et samlet overblik over institutionernes sikring.

Forvaltningerne bedes redegøre for de enkelte institutioners sikringsniveau, herunder særligt for de institutioner, der fortsat har behov for et højere sikringsniveau end det i budgetanalysen anbefalede niveau 2 dvs. lås og tyverialarm. Hvis det vurderes, at en institution har behov for et højere sikringsniveau, skal dette følges af en kort begrundelse. Redegørelsen bedes fremsendt til Økonomiforvaltningen senest den 14. januar 2004.

Redegørelsen skal anvendes til at tilvejebringe et grundlag for et samlet udbud, indkøb eller samlet varetagelse af vagt og sikringsopgaverne.

Det anbefales endvidere, at der igangsættes en undersøgelse af mulighederne for at overføre vagt og sikringsopgaver til Bygge- og Teknikforvaltningen, Københavns Brandvæsen. Undersøgelsen skal bl.a. omfatte en analyse af omkostningerne for de enkelte ydelser før og efter en overdragelse, overdragelsesomkostninger, vurdering af besparelsespotentialet og de juridiske og personalemæssige aspekter forbundet med en overdragelse. Analysen gennemføres i et samarbejde mellem relevante forvaltninger med Økonomiforvaltningen som koordinator.

Undersøgelsen skal tjene som grundlag for en nærmere vurdering af om kommunens egen produktion af vagt- og sikringsydelser er konkurrencedygtig samt en vurdering af, om der kan opnås en besparelse ved en ændret kommunal opgavevaretagelse.

Det er en forudsætning for en samling af opgaverne, at Betjentservices personale overføres til den nye enhed og at reorganisering er en fordelagtig for kommunen som helhed.


 


Til top