Mødedato: 23.08.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Øresundsmetro

Analyse af perspektiverne for en Øresundsmetro, der kan fremtidssikre skinnekapaciteten på tværs af Øresundsregionens centrum og dermed bidrage til integration og vækst. Projektet forudsættes gennemført som et fælles EU støttet Interreg-projekt mellem Malmø Stad og Københavns Kommune (Økonomiforvaltningen).  

Tidligere beslutninger

Ingen

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen ansøger Interreg IV A Øresund om medfinansiering til at iværksætte en analyse af perspektiverne for en Øresundsmetro. Udmøntningen vil ske jf. at-punkterne nedenfor og under forudsætning af, at projektet opnår medfinansiering.
  2. at der til brug for analysen af perspektiverne for en Øresundsmetro omplaceres 0,2 mio. kr. (2011 p/l) i 2011, 0,7 mio kr (2011 p/l) i 2012 og 0,3 mio. kr. (2011 p/l) i 2013 fra den i Budget 2009 afsatte pulje på 10 mio. kr. til "Havnetunnel og forberedelse af Metro til Nordhavn”, på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 2.28.22.3 (vejanlæg) til Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning).
  3. at der gives en indtægts - og udgiftsbevilling på 1,3 mio kr. (2011 p/l) i 2012 og i 0,7 mio. kr. (2011 p/l) i 2013 til Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning) til modtagelse af Københavns Kommunes andel af Interreg-støtten.
  4. at der gives en tillægsbevilling i form af en anlægsbevilling på 3,2 mio. kr. (2011 p/l)  på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 (sekretariat og forvaltning)til brug for anlysen af perspektiverne for en Øresundsmetro. Midlerne periodiseres som i det fremgår af at-punkterne 2 og 3.

Problemstilling

Øresundsmetro er et grænseoverskridende projekt på tværs af Øresund og kan derfor opnå støtte fra Interreg IV A Øresund. Der er ansøgningsfrist for den 20. september 2011 og da det er sidste ansøgningsrunde skal der søges nu, såfremt projektet skal opnå medfinansiering.

Integration i Øresundsregionens centrum omkring København og Malmø/Lund er afgørende for at skabe en international konkurrencekraftig kritisk masse og dermed for vækst. Integrationen har været stigende siden Øresundsbroens åbning, men om 20-30 år er kapaciteten på broen opbrugt, hvorved yderligere integration vil stoppe.

 

Malmø Stad og Københavns Kommune (Økonomiforvaltningen) har derfor foretaget en meget foreløbig analyse af perspektiverne for en ny, hurtig (15 minutter) og højfrekvent (mindst 6 afgange i timen) forbindelse mellem København og Malmø, der kan styrke/fremtidssikre integrationen og væksten. De foreløbige konklusioner blev fremlagt på møde mellem Økonomiudvalget og Malmø Kommunstyrelse den 24. maj 2011 og viser bl.a.: 

  • Øget integration, da den samlede togtrafik over Øresund vil stige med 10.000 om dagen i 2030 fra 60.000 uden Øresundsmetro til 70.000 med en Øresundsmetro. Forskellen er stigende over tid. 
  • 2/3 af togpassagererne på Øresundsbroen skal mellem Malmø C og København C (KBH H, Nørreport og Østerport). Hovedparten af dem ville vælge en Øresundsmetro, hvilket vil frigøre kapacitet på den eksisterende Øresundsforbindelse til f.eks. højhastighedstog og godstog.
  • Øresundsmetroen skønnes at få 40.000 daglige rejser på hver 20 kilometer – altså samme antal personkilometer som i Københavns Metro. Og dermed et betydeligt driftsoverskud, idet der forudsættes takster som i eksisterende togforbindelse.
  • Et meget groft anlægsskøn på direkte linje mellem Malmø C og Kongens Nytorv er omkring 20 mia. kr. med 2 spor i borede tunneler og 2 stationer, hvorfra der er forbindelse til respektive tog/metrosystemer
  • En eventuel fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg vil ikke aflaste Øresundsbroen for persontrafik nævneværdigt.

Med udgangspunkt i de foreløbige positive konklusioner er der derfor grundlag for at iværksætte en mere dybdegående analyse af perspektiverne som et Interreg-projekt, der på sigt kan bidrage til at fremtiddsikre integrationen på tværs af Øresund.  

Løsning

Malmø Stad og Københavns Kommune vil derfor søge om medfinansiering fra EU’s Interreg-midler til at gennemføre en videregående samfundsmæssig, anlægsteknisk, økonomisk og trafikal analyse af mulige modeller for en Øresundsmetro, samt overvejelser om en fælles selskabsform på tværs af Øresund. Der indgår også plan for inddragelse af interessenter som relevante baneselskaber, herunder Metroselskabet, andre myndigheder og staten. Blandt de centrale fokusområder vil være:

 

  1. Hvilken betydning vil en forbindelse med rejsetid på kun 15 minutter mellem det centrale København og Malmø få for vækst, innovation og arbejdsmarked?
  2. Hvor mange passagerer flyttes fra Øresundsbroen til Øresundsmetro? Hvilke langsigtede behov for højhastighedstog med stop i Lufthavnen etc. kan den frigjorte kapacitet opfylde for at skabe mest mulig vækst?
  3. En anlægsteknisk, økonomisk, trafikal og vækstmæssig analyse af 3-5 alternative modeller for en Øresundsmetro: A) punkt til punkt, B) model med et antal stationer på linjen og C) model med regionale tilslutninger.
  4. Løbende inddragelse af de centrale aktører og efterfølgende forankring af projektets resultater.

Midlerne vil bl.a. blive brugt til ansættelse af midlertidig projektmedarbejder i Økonomiforvaltningen og til analyser. Projektet vil i udgangspunktet løbe fra 1. november 2011 til juni 2013 og forudsætter som allerede nævnt medfinansiering fra Interreg.

Økonomi

Projektet vil få et samlet budget på 8 mio. kr., hvoraf halvdelen finansieres af Interreg. De resterende 4 mio. kr. deles ligeligt af Københavns Kommune og Malmø Stad og inkluderer både kontantbidrag og medarbejderressourcer.

For Økonomiforvaltningens side udgør medarbejderressourcer ca. 0,8 mio. kr. over 18 måneder, mens kontantbidraget udgør 1,2 mio. kr., der finansieres af puljen på 10 mio. kr. til "Havnetunnel og forberedelse af Metro til Nordhavn”, hvorfra der hidtil kun er udmøntet/reserveret 2 mio. kr. til analyserne af udbygning af den kollektive infrastruktur i København.

Projektet vil ikke få betydning for Økonomiforvaltningens engagement vedrørende Havnetunnel og udbygning af den kollektive trafik i Købehavn, der fortsat vil blive prioriteret og økonomisk kan rummes inden for den tilbageværende del af den afsatte pulje.
 
Såfremt der ikke opnås støtte fra Interreg vil Malmø Stad og Københavns Kommune søge at gennemføre projektet i en anden form. Økonomiudvalget vil i så fald blive forelagt indstilling herom.


Claus Juhl                                Anne Skovbro

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 24. august 2011

Der blev stemt om indstillingen.

For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F og Ø

Imod stemte 2 medlemmer: V og O

Indstillingen blev dermed anbefalet.

 

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende protokolbemærkning: ”Enhedslisten understreger, at behovet for en stærkere togforbindelse mellem København og Malmø ikke kan løses af en metro.”

 

Carl Christian Ebbesen (O) og Pia Allerslev (V) afgav følgende protokolbemærkning: ”Dansk Folkeparti og Venstre stemmer imod, da vi mener, at vi fortsat skal have styrket og primært fokus på en havnetunnel i stedet for at bruge ressourcer på en Øresundsmetro.

Til top