Mødedato: 23.08.2005, kl. 15:00

Lokalplanforslag "Mimosavej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Lokalplanforslag "Mimosavej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 23. august 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 322/2005

 

 

9.                   Lokalplanforslag "Mimosavej" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at    forslag til lokalplan "Mimosavej" vedtages med henblik på offentliggørelse,

at    indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at    offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse,

at    der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde,

at    Bygge- og Teknikforvaltningen, forud for meddelelse af tilladelse i medfør af bestemmelserne i lokalplanens §§ 6 og 7, skal foretage høring af "Vejlauget af ejere af matrikel 2215-2242 af Brønshøj".

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at    det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse,

at    indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,      

at    offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse,

at    der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 10. august 2005

Anbefalet

 

 

RESUME

I møderne den 23. februar og 1. marts 2005 i henholdsvis Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftedes forvaltningernes redegørelse om udarbejdelse af en bevarende lokalplan med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 for rækkehusbebyggelsen afgrænset af Sallingvej, Gyvelvej, Mimosavej og Lupinvej. Planarbejdet er foranlediget af en på grundlag af en generalforsamlingsbeslutning fremsat anmodning fra bestyrelsen i vejlauget bestående af ejerne af rækkehusene.

 

Lokalplanen skal sikre områdets samlede bevaringsværdier til afløsning af utidssvarende bestemmelser gældende for området ifølge Byplan nr. 85, herunder en privatretslig deklaration lyst den 27. august 1923. Lokalplanen indeholder bestemmelser om bevarelse af bebyggelsen, om opførelse af erstatningsbyggeri efter ildebrand eller anden force majeure situation, om ophævelse af vejudvidelseslinier og om bygningsdetaljers udformning m.v.

 

Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et kommuneplantillæg, der overfører området fra et B1-område med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 til et B*-område. Dette muliggør genopførelse i henhold til lokalplanen af bebyggelse i givet fald, hvor bebyggelsesprocenten på enkeltejendomme vil blive op mod 120. Bestemmelserne i kommuneplantillægget er ikke indarbejdet i forslag til Kommuneplan 2005. Såfremt denne vedtages af Borgerrepræsentationen inden nærværende sags endelige behandling, vil bestemmelserne blive foreslået vedtaget som tillæg til Kommuneplan 2005. Såfremt lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg derimod vedtages før Kommuneplan 2005, vil bestemmelserne for området blive konsekvensrettet ved den endelige trykning af Kommuneplan 2005.

Det foreslås besluttet, at der indhentes en udtalelse fra vejlauget, forinden meddelelse af tilladelse i henhold til nærmere angivne bestemmelser i lokalplanen - om bebyggelsens ydre fremtræden og indretningen af de ubebyggede arealer - i lighed med andre tilsvarende lokalplaner.

 

Lokalplanforslaget er omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, der er trådt i kraft den 21. juni 2004. Forvaltningen har vurderet, at forslaget ikke medfører, at der skal udføres en tilhørende miljørapport. Afgørelsen er ikke påklaget til Naturklagenævnet.

 

Indstillingen er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes. Sagen er miljøvurderet, og medfører ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På grundlag af en generalforsamlingsbeslutning har bestyrelsen i "Vejlauget af ejere af matrikel 2215 – 2242 af Brønshøj" - en rækkehusbebyggelsen afgrænset af Sallingvej, Gyvelvej, Mimosavej og Lupinvej - anmodet Københavns Kommune om at udarbejde en bevarende lokalplan for rækkehusene. Baggrunden for anmodningen er, at utidssvarende servitutter giver bestyrelsen vanskeligheder med at sikre, at bebyggelsens helhed og karakteristika bevares.

Rækkehusområdet er omfattet af Byplan nr. 85, der i punkt 5 fastlægger bebyggelse som bebyggelsesplan, men den indeholder ikke bebyggelsesregulerende, herunder bevarende, bestemmelser. I byplanen henvises til en privatretlig deklaration lyst den  27. august 1923 om bebyggelsen og dennes anvendelse. Det fremgår af punkt 2 i deklarationen, at bygningens karakter af lav rækkehusbebyggelse ikke må forandres, og at taget eller facaderne ikke må forandres, hvidtes, farves eller males.

Rækkehusene, der er fra 1924, er i bygningsregistreringen (SAVE) registreret med skalatrin 3 svarende til høj bevaringsværdi, som angivet i Bydelsatlas Vanløse. I Kommuneplan 2001 indgår bebyggelsen i de i hovedstrukturen udpegede bevaringsværdige bebyggelser af særlig byarkitektonisk værdi på grund af helhedspræg eller større sammenhængende træk.

Bebyggelsen har i dag en sådan alder, at større reparations- og vedligeholdelsesarbejder kan forventes igangsat, og en udskiftning af vinduer og udvendige døre kan blive aktuel. Udnyttelse af loftrum har indtil nu medført isætning af ovenlysvinduer, der med en placering og størrelse bryder den arkitektoniske helhed, som de ubrudte tagflader skaber. Herudover kan der forventes ønsker om nedtagning af skorstene, etablering af udhuse, carporte, udestuer og andet, som i væsentlig grad vil påvirke bebyggelsens særlige karakter.

Den gældende deklaration har ikke bestemmelser, der fuldt ud regulerer en sådan udvikling. Hertil kommer, at deklarationen kan ophæves såfremt ¾ af vejlavets medlemmer godkender det. Deklarationen danner således ikke et tilstrækkelig t grundlag for en sikring af rækkehusområdets bevaringsværdier, herunder håndhævelse af disse fra kommunens side.

Det er derfor vurderet, at de hidtil gældende servitutbestemmelser bør afløses af tidssvarende bestemmelser til sikring af områdets samlede bevaringsværdier. Dette forudsætter udarbejdelse af en lokalplan med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001.

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede i møderne henholdsvis den 23. februar 2005 (BTU 106/2005) og 1. marts 2005 (ØU 80/2005) forvaltningernes redegørelse for igangsætning af kommune- og lokalplanarbejdet for det aktuelle område.

 

Lokalplanforslaget

 

Lokalplanforslaget vedlægges som bilag. Bilaget indeholder foruden selve forslaget endvidere hovedafsnittet "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget", der indgår i det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt. Materialet danner samlet grundlag for efterfølgende administration af lokalplanen samt medvirker til forståelse af lokalplanens baggrund og intentioner for personer, der senere ønsker at orientere sig herom.

 

Lokalplanen skal sikre rækkehusområdet som et boligområde. Planen skal endvidere sikre, at den bevaringsværdige bebyggelse, der fremstår som en helhed, ikke nedrives eller ombygges, samt at der ikke opføres yderligere bebyggelse, idet der dog i begrænset omfang muliggøres opførelse af en carport og et mindre udhus på den enkelte ejendom.

I forbindelse med fjernelse af bebyggelse på grund af ildebrand eller anden force majeure situation skal opførelse af erstatningsbyggeri ske med samme omfang, placering, materialer, udformning og ydre fremtræden som eksisterende bebyggelse.

Lokalplanforslaget indeholder i øvrigt bestemmelser om ophævelse af vejudvidelseslinier samt om bygningsdetaljers udformning, materialer og farver.

I lighed med, hvad der er gældende for andre tilsvarende lokalplaner, foreslås det besluttet, at der forinden meddelelse af tilladelse i henhold til nærmere angivne lokalplanbestemmelser omfattende henholdsvis bebyggelsens ydre fremtræden og indretningen af de ubebyggede arealer - her §§ 6 og 7 - indhentes en udtalelse fra "Vejlauget af ejere af matrikel 2215 – 2242 af Brønshøj".

Lokalplanen vil erstatte punkt 5 i Byplan nr. 85.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Genopførelse i henhold til lokalplanen af bebyggelse efter ildebrand eller anden force majeure situation vil medføre, at bebyggelsesprocenten på enkeltejendomme vil blive op mod 120. Dette er ikke i overensstemmelse med fastlæggelsen af området ifølge Kommuneplan 2001 som B1-område med en maksimal bebyggelsesprocent på 40.

Der er derfor samtidig med lokalplanforslaget udarbejdet et forslag til tillæg til kommuneplanen, der ændrer de bestemmelser, der gælder for området i dag. I forslaget overføres det aktuelle lokalplanområde fra et B1-område til et B*-område med bestemmelser, der muliggør gennemførelse af lokalplanen.

Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag m.v., jf. planlovens § 23 c.

Der henvises i øvrigt til det i ovennævnte afsnit Lokalplanforslaget nævnte bilag, hvor der redegøres for forholdet til øvrig planlægning og lovgivning.

Bestemmelserne i kommuneplantillægget er ikke indarbejdet i forslag til Kommuneplan 2005. Såfremt denne vedtages af Borgerrepræsentationen inden nærværende sags endelige behandling, vil bestemmelserne blive foreslået vedtaget som tillæg til Kommuneplan 2005. Såfremt lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg derimod vedtages før Kommuneplan 2005, vil bestemmelserne for området blive konsekvensrettet ved den endelige trykning af Kommuneplan 2005.

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

·          Etablering af en særlig hjemmeside, bestående af en informationsdel og en dialogdel.

·          Etablering af en plancheudstilling i lokalområdet.

·          Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet tilrettelagt som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer (lov nr. 316 af 5. maj 2004) skal der foretages en vurdering af, om bl.a. en fysisk plan får væsentlig indvirkning på miljøet. Hvis den gør, skal der udarbejdes en miljøvurdering.

 

I mødet den 9. december 2004 tiltrådte Borgerrepræsentationen (698/04) en indstilling, hvorefter Bygge- og Teknikforvaltningen blev bemyndiget til at foretage den forudsatte screening af en af loven omfattet plan for, om der skal udarbejdes en miljøvurdering.

 

Forvaltningen har vurderet, at nærværende forslag til lokalplan ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Afgørelsen er offentliggjort i Vanløseposten den 20. april 2005. Afgørelsen er ikke påklaget til Naturklagenævnet. Der henvises i øvrigt til det vedlagte bilag, afsnittet om "Lov om miljøvurdering af planer og programmer".

 

Bygge- og Teknikforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister til miljøvurdering

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget er der foretaget høring af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljøkontrollen, Københavns Energi og Københavns Bymuseum.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

 

Miljøkontrollens oplysninger om miljøforhold er indarbejdet i det i ovennævnte afsnit Lokalplanforslaget nævnte bilag.

 

Københavns Energi gør opmærksom på bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og krav om ressourcerigtige løsninger. Det oplyses, at der ikke er bemærkninger vedrørende varme, el, vand og afløb.

Bemærkninger

Der er ikke i planloven hjemmel til at stille krav om tilslutning til bygasnettet, hvorfor der ikke er medtaget bestemmelser herom i lokalplanforslaget.

 

Københavns Bymuseum støtter initiativet til en bevarende lokalplan som en god måde at bevare og sikre rækkehusenes oprindelige udtryk. Retningslinierne i lokalplanen bør så vidt muligt sikre, at bygningerne i fremtiden også afspejler den helhed, som de oprindeligt har været tiltænkt.

Bemærkninger

Lokalplanens formål er bl.a. at opretholde den ensartethed og de væsentlige arkitektoniske træk, der oprindeligt har præget rækkehusene, således at de fremstår som en helhed.

 

BILAG VEDLAGT

-      Forslag til lokalplan "Mimosavej" med hovedafsnittene bl.a. "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget" og "Lokalplanforslag "Mimosavej".

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.       Skrivelse af 19. april 2005 fra Miljøkontrollen.

B.       Skrivelse af 20. april 2005 fra Københavns Energi.

 

 

 

Erik Jacobsen                                          Ulrik Winge

 

 

Til top