Mødedato: 23.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Tildeling af støtte til bygningsfornyelse med særligt energifokus 2023

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 78,4 mio. kr. til bygningsfornyelse af de 14 ejendomme, hvoraf 28,5 mio. kr. er de resterende midler disponeret til ekstra energirenoveringer i 2022-23 (BR 16. december 2021). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4,
  2. at driftsudgifter på 13,2 mio. kr. til indfasningsstøtte for lejestigninger i tre private udlejningsejendomme afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Efterspørgselsstyrede overførelser, jf. bilag 5.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Københavns Kommune bevilger i henhold til byfornyelsesloven hvert år støtte til bygningsfornyelse af private boligejendomme med det formål at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold, fremme grøn omstilling samt bevare og fremtidssikre Københavns arkitektoniske egenart (Byfornyelsesrede-gørelsen 2022, TMU 13. juni 2022). I 2022 kortlagde og opsøgte projektet Energitjekket KBH (tidl. CEFUR) (BR 14. oktober 2021) boligejendomme registreret med dårlige energimærker, tilbød et opdateret energimærke samt støtte til at planlægge et renoveringsprojekt. Formålet var at afprøve nye metoder til at nå byens mest renoveringstrængende ejendomme og øge klimaeffekten af kommunens bygningsfornyelsesindsats.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til tildeling af støtte til bygningsfornyelse til 14 specifikke ejendomme. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af midler fra Byfornyelsesrammen til støtten, samt udgifter til indfasningsstøtte som afbøder lejestigninger.

Løsning

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller 14 ejendomme med i alt 617 boliger til bygningsfornyelses-støtte, jf. bilag 2. De har alle ansøgt via den opsøgende indsats Energitjekket KBH og er prioriteret ud fra en samlet, faglig vurdering af de i alt 27 ansøgninger, som blev indsendt i en ekstraordinær ansøgningsrunde i januar 2023.

Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet de indkomne ansøgninger med udgangspunkt i fokusområderne defineret i Prioritering af bygningsfornyelsen, som blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget til orientering som del af Byfornyelsesredegørelsen 2022 (bilag 6). Disse fokusområder udmønter politiske mål fra Klimaplanen KBH2025, Fællesskab København, Københavns Arkitekturpolitik og Politik for Udsatte Byområder i kombination med de rammer, som defineres i Byfornyelsesloven. Følgende kriterier vægtes særlig højt:

  • Installationsmangler: manglende toilet, bad, og/eller fjernvarme.
  • Placering i udsat by eller indenfor en områdefornyelse.
  • Dårligt energimærke og/eller stor forbedring i energimærket.
  • Dårligt indeklima, herunder belastet af trafikstøj over 58 dB.
  • Projektet demonstrerer/udvikler nye metoder eller tekniske løsninger, som vil kunne udbredes til andre københavnske ejendomme (fx ift. grøn omstilling).

Med denne indstilling anvendes de resterende 28,5 mio. kr. af de 35 mio. kr., som blev disponeret på byfornyelsesrammen til ansøgninger i 2022-23 om tilskud til energirenovering i forbindelse med projekter og opsøgende indsatser koblet til Klima Taskforce (BR 16. december 2021), herunder specifikt den EU-finansierede indsats Energitjekket KBH.

Forventede energibesparelser via renoveringen af Energitjekket KBH ejendommene

Energitjekket KBH startede 1. januar 2022 og løber i tre år med et samlet budget til opsøgende indsats samt rådgivningsydelser på ca. 18 mio. kr., hvoraf 90 % er finansieret af den Europæiske Investeringsbank, EIB. Hovedparten af aktiviteterne har fundet sted i 2022, hvor:

  • 640 boligejendomme registreret med energimærke E-F-G blev kontaktet
  • 500 ejendomme indgik i aktiv dialog om at deltage i projektet
  • 160 ejendomme tog imod tilbud om gratis opdateret energimærke pr. 1. maj 2022
  • 70 ejendomme modtog støtte til at udarbejde en konkret energirenoveringsplan
  • 9 ejendomme blev tildelt støtte via den almindelige ansøgningsrunde til bygningsfornyelse i 2022 (BR 15. december 2022)

Ved vedtagelse af denne indstilling kan yderligere 14 ejendomme igangsætte bygningsfornyelsesprojekter. Grundet bl.a. løbende ændringer i beregningsmetoder for energimærker er ikke alle ejendommes opdaterede energimærke E-F-G, men på baggrund af en samlet faglig vurdering af bygningsfornyelsesprojektet er de medtaget. Byfornyelsesprojekter sigter generelt efter energibesparelser på minimum 20-25 %, men disse ejendomme sparer gennemsnitligt 37 %. De enkelte ejendomme og de konkrete renoveringsarbejder, som der søges støtte til, fremgår af bilag 2.

Med tildeling af støtten opnås en forventet gennemsnitlig energibesparelse i de 14 ejendomme på 53,5 kwh/m2, hvilket er 72 % højere end gennemsnittet for bygningsfornyelsessager i årene 2020-22 (31 kwh/m2). Den samlede forventede energibesparelse for de 14 ejendomme (2,4 MWh) svarer til den energi, det kræver at opvarme cirka 131 gennemsnitlige danske parcelhuse i et år. Se samlet miljøvurdering i bilag 3.

Udover de ejendomme som modtager bygningsfornyelsesstøtte, vil Teknik- og Miljøforvaltningen som del af evalueringen af Energitjekket KBH følge op med de øvrige ejendomme for at vurdere, hvorvidt det opsøgende arbejde i sig selv har haft en effekt i forhold til igangsættelse af rent privat finansierede renoveringer. Slutevalueringen foretages ved projektets afslutning ultimo 2024/primo 2025.

Andre effekter samt almindelige vilkår for bygningsfornyelsesstøtten

Da alle ansøgninger er behandlet efter almindelig praksis for tildeling af bygningsfornyelsesstøtte, opnås herudover at:

  • 11 wc/bad og 15 badeværelser etableres fordelt på 3 ejendomme.
  • 490 boliger plaget af trafikstøj får støjdæmpende vinduer fordelt på 7 ejendomme.
  • Der etableres fjernvarme i 1 ejendom med 22 lejligheder, der i dag opvarmes med el og gas.

Alle projekter har fået opbakning fra min. 50 % af beboerne.

Københavns Kommune tinglyser i henhold til byfornyelsesloven for alle ejendommene en deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskud. For andelsforeninger og udlejningsejendomme gælder kravet om tilbagebetaling ved salg eller ejerskifte med fortjeneste indenfor 20 år for den samlede ejendom. For ejerforeninger gælder kravet om tilbagebetaling ved salg eller ejerskifte med fortjeneste indenfor 20 år for den enkelte lejlighed (se bilag 2). Tilbagebetalt støtte tilfalder byfornyelsesrammen.

I udlejningsboliger har lejere i henhold til byfornyelsesloven ret til permanent genhusning ved omfattende ombygninger, hvor lejen stiger betydeligt. Forvaltningen vurderer, at ét af de 14 indstillede projekter medfører ret til permanent genhusning. Herudover yder kommunen et midlertidigt huslejetilskud til eksisterende lejeres huslejestigning som følge af renoveringen i de tre private udlejningsejendomme, der indstilles til støtte (se bilag 5). Renoveringer foretaget med byfornyelsesstøtte kan ikke senere anvendes til at omlægge fra omkostningsbestemt til markedsbestemt leje efter lejelovens §13 stk. 2 (tidligere kendt som §5.2).

Politisk handlerum

Der er mulighed for at afvise at give støtte til et eller flere projekter. I så fald vil midlerne tilbageføres til byfornyelsesrammen og anvendes til støtte af fremtidige bygningsfornyelses-projekter. Da den endelige udbetaling af støtte fra Den Europæiske Investeringsbank til Københavns Kommune i forbindelse med projektet Energitjekket KBH er afhængig af de samlede, realiserede investeringer i energirenoveringer, som kan dokumenteres ultimo 2024, kan dette betyde en mindreindtægt for projektet i forhold til det budgetterede.

Udvalget kan prioritere at videreføre Energitjekket KBH som del af Budget 2024, hvor det indgår i forvaltningens klimapakke via indsatsen”Borgernære indsatser for energibesparelser og solceller i klimabelastende boligejendomme”. Hvis indsatsen ikke prioriteres her, kan forvaltningen på bestilling udarbejde forslag til en delvis omprioritering af byfornyelsesmidler fra konkrete renoveringer til øget rådgivning/opsøgende indsats.

Økonomi

Bevillingsmæssige konsekvenser og anlægsbevillinger til de enkelte bygningsfornyelser fremgår af bilag 4. Den samlede støtte til bygningsfornyelse af de 14 ejendomme er opgjort til 78,4 mio. kr., hvoraf 2 mio. kr. er afsat til genhusning. Med ejernes egenfinansiering på 162,7 mio. kr. opnås (ekskl. genhusning) en samlet investering på 241,1 mio. kr. i bygningsrenoveringer med energifokus i København.

Der sker erfaringsmæssigt et vist frafald af projekter inden tilskuddet udbetales, da deres gennemførsel er afhængig af den private bygherre. I denne indstilling er der derfor et forventet mindreforbrug på 11,7 mio. kr. (17,5 %). I forbindelse med aflæggelse af samlet regnskab for gruppen af projekter vil afvigelser fra dette forventede mindreforbrug udlignes, når der efterfølgende disponeres midler til nye bygningsfornyelsesprojekter.

Beslutningen om bygningsfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 794 af 27. april 2021 om byfornyelse og udvikling af byer. Bygningsfornyelsessager er omfattet af anlægsmåltallet, men efter bekendtgørelsen om udbetalinger i byfornyelsessager § 1 kan bygningsfornyelsessager ikke sættes i bero, efter ejendomsejer har modtaget tilsagn og overholder de forpligtigelser, der følger af tilsagnet. Udvalget kan således ikke berosætte projekterne, efter tilsagn er givet til borgerne. Anlægsmåltal i 2024 vil, efter gængs praksis for projekter finansieret via Byfornyelsesrammen, findes inden for Teknik- og Miljøudvalgets eget anlægsmåltal.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen give tilsagn til ansøgerne. Alle projekter får løbende tidsfrister for hver fase og en overordnet rammefrist for byggeriets færdiggørelse. Hvis disse ikke overholdes, kan kommunen iht. byfornyelsesloven annullere tilsagnet, og midlerne tilbageføres til byfornyelsesrammen. Bygningsrenoveringsprojekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2026.

   Søren Wille                                          / Peter Højer

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af 14 ejendomme med i alt 617 boliger, jf. bilag 2.


    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 78,4 mio. kr. til bygningsfornyelse af de 14 ejendomme, hvoraf 28,5 mio. kr. er de resterende midler disponeret til ekstra energirenoveringer i 2022-23 (BR 16. december 2021). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4.
  3. at driftsudgifter på 13,2 mio. kr. til indfasningsstøtte for lejestigninger i tre private udlejningsejendomme afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Efterspørgselsstyrede overførelser, jf. bilag 5.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2023

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

 

Indstillingens 2.-3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne mener, at udførsel af energiforbedringer bør ske for ejernes egen regning, da energiforbedringer øger ejendomsværdien og reducer brugernes udgifter til energi.”

 

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne ønsker, at puljen genudbydes med henblik på afhjælpning af manglende eget toilet, eget bad eller manglende fjernvarme.”

 

Beslutning

Dagsordenpunkt 31: Tildeling af støtte til bygningsfornyelse med særligt energifokus 2023 (2023-0101887)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top